Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Hrad Bouzov.

Hrady a zámky otevírají brány. Nová sezona odhalí život Habsburků

Návštěvnická sezona na většině hradů a zámků začíná letos 28. března, tedy na Zelený čtvrtek. Ve třech čtvrtinách těchto památek si lidé připlatí, většina objektů zdražila vstupné pro dospělé o 20 korun. Největším letošním tahákem je projekt Po stopách šlechtických rodů, který se zaměří na Habsburky. Deník přináší grafický přehled největších novinek na hradech a zámcích v roce 2024.

Libor Švec, kastelán hospitálu Kuks.

Lidé k nám jezdí i na jógu nebo archivovat víno, říká kastelán Hospitálu Kuks

/ROZHOVOR/ Tip na výlet na Velikonoce? Ve čtvrtek 28. března zahajuje turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál neslouží jen k prohlídkám. Konají se tam různé kulturní, vzdělávací, pobytové akce, svatby, křtiny, pohřby, cvičení jógy. Zájemci si můžou nechat ve sklepení archivovat víno. „Vedle klasického turistického ruchu tak žije hospitál i trochu jiným způsobem. Tenhle trend držíme,“ říká kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.

Velikonoce. Ilustrační foto.

Tipy na víkend: Velikonoční akce, ale také krampusáci na Opálce

Prodloužený víkend přinese po celém Plzeňském kraji řadu akcí spjatých s Velikonocemi, i v tuto dobu ale bude možné se netradičně setkat s krampusáky, kteří zavítají na hrad Opálka na Klatovsku. Pro milovníky železnice bude připraven Velikonoční expres v podobě historického motorového vlaku z Plzně do Křimice, z koncertů bude možné zajít hned ve čtvrtek večer na oblíbenou Mňágu a Žďorp.

Velikonoce - Ilustrační foto

Velikonoční víkend bude teplý. Přes den má být až 23 stupňů

Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. Nejteplejším dnem bude zřejmě sobota, kdy denní teploty vystoupají až ke 23 stupňům. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Daniela a Danny v televizní show Česko na grilu.

Mexické chutě ovládly gril u Kordulů v show Česko na grilu, postoupili

/FOTO, VIDEO/ Mám obrovský strach vypadnout v první kole. To bych pak nemohl jít ani mezi chlapy do hospody na pivo. Byla by to ostuda. Těmito slovy Dannyho Korduly z Nového Poddvorova startovala jedna z upoutávek na úvodní klání soutěžní reality show Česko na grilu s peprnými hláškami Zdeňka Pohlreicha.

Ilustrační foto. Velikonoce.

Na letní teploty to vypadá o Velikonocích i na Liberecku, tedy kromě pondělí

Že Velikonoce letos připadly na poměrně brzké datum asi netřeba připomínat, jsou už totiž za dveřmi a slavíme je teď o prodlouženém víkendu od 29. března. Přes časný velikonoční termín to ale vypadá na teplé počasí, a to i v Libereckém kraji. Konkrétně v Liberci bude podle předpovědi nejteplejší neděle, kdy se mají teploty vyšplhat přes den až k 20 stupňům a v České Lípě dokonce až na 23 °C.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Oslava Dne ptactva se v zoo podařila, na své si přišli milovníci opeřenců i všichni ostatní.

Velikonoční víkend. V Polné se budou koulet vejce, do zoo půjdou Rehkovi zdarma

Prodloužený velikonoční víkend nabídne celou řadu svátečních akcí. Už na Zelený čtvrtek mohou zajít lidé do Smetanových sadů v Jihlavě na velký jarmark. Velikonoce oslaví také v jihlavské zoologické zahradě, kam mohou nositelé ptačích jmen za polovinu ceny. A koulet vejce budou už tradičně v Polné. Rybí hody budou na Starce.

Stolní tenistky Hodonína se v semifinále Ligy mistryň utkaly s francouzským týmem Etival ASRTT. Zápas sledovala vyprodaná hala TEZA.

Neuvěřitelný zážitek, ale hodně krutý výsledek, říká trenér stolních tenistek

Tolik lidí na stolní tenis v Hodoníně ještě nepřišlo. Zaplněná sportovní hala TEZA viděla ve středu večer velké utkání, ani fantastičtí diváci ale domácí stolní tenistky k výhře nedotlačili. České šampionky podlehly v úvodním semifinálovém duelu Ligy mistryň francouzskému Etivalu ASRTT 1:3 a před páteční odvetou mají k postupu dál. 

Dnes jsme se rozhodli, když se blíží Velikonoce, jejichž symbolem jsou malovaná vajíčka, představit vám několik vozidel, kterým se této přezdívky mezi uživateli a motoristickými fanoušky dostalo. Na sním je BMW Isetta.

Velikonoce se blíží a není vejce jako vejce. Prohlédněte si ta automobilová

Říká se jim vajíčka nebo taky bubliny. Řeč je o většinou malých aut, které upoutaly svou pozornost hlavně tvarem, ale také úsporností, třeba při spotřebě paliva. Někdy také i tím, jak vznikla nebo k čemu sloužila. A protože symbolem blížících se Velikonoc jsou hlavně vajíčka, rozhodli jsme se vám některá, ta motoristická, tak trochu naservírovat na předvelikonoční stůl.

Pohádková kovárna připravila na svátky velikonoční program.

Nenechte si ujít Velikonoce v Pohádkové kovárně v Selibově

Na tradiční akci Pohádkové Velikonoce v sobotu 30.3. a v neděli 31.3.2024 zve Pohádková kovárna v Selibově u Písku. Na co všechno se můžete těšit, upřesňuje spolu s čerty, hastrmany a ostatní pohádkovou havětí z kovárny Tereza Procházková.

Výhra se nerodila snadno, ale letohradští hokejbalisté (v bílých dresech) nakonec na rivala z Dobřan nalezli recept.

Po druhém gólu z nás spadla nervozita, řekl po výhře kapitán Jelenů

Předposlední domácí zápas v základní části Crossdock extraligy zvládli letohradští Jeleni vítězně. A bylo by svým způsobem s podivem, kdyby se jim to nepovedlo, přece jenom soupeře z Dobřan, který nemá naději na postup do play off, by na vlastním stadionu porážet měli. Povedlo se jim to zásluhou zlepšeného výkonu ve druhé a třetí třetině a bezchybné defenzivní práce. V tabulce jsou aktuálně šestí.

Velikonoce v kouřimském skanzenu.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi láká na velikonoční zvyky a pohanské rituály

/FOTOGALERIE/ Postní období je v plném proudu a na obzoru už jsou Velikonoce. Ty nejsou jen o pomlázce, kuřátkách a zajíčcích. Lidová tradice vycházela z pohanského vítání jara, ale silně byla ovlivněna i církevními vlivy. Muzeum lidových staveb v Kouřimi pro návštěvníky připravilo několik zajímavých setkání.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.