Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Úroda je hojná, potraviny možná podraží

Olomouc - Likvidační pro zemědělce a nevýhodné pro obchodníky je letošní vývoj cen na konci žní. Kvůli nízkým výkupním cenám půjde spousta vypěstovaného obilí na vývoz.

Výroba masa a mléka klesla i na jihu Moravy

Jižní Morava - Statistici ve středu poukázali na pokračující pokles výroby masa a mléka. Nejvíc ubylo prasat. Výkupní ceny jsou nižší než náklady produkce. Zemědělci se bojí o živobytí.

Výroba masa a mléka klesla i na jihu Moravy

Jižní Morava - Statistici ve středu poukázali na pokračující pokles výroby masa a mléka. Nejvíc ubylo prasat. Výkupní ceny jsou nižší než náklady produkce. Zemědělci se bojí o živobytí.

Výroba masa a mléka klesla i na jihu Moravy

Jižní Morava - Statistici ve středu poukázali na pokračující pokles výroby masa a mléka. Nejvíc ubylo prasat. Výkupní ceny jsou nižší než náklady produkce. Zemědělci se bojí o živobytí.

Výroba masa a mléka klesla. I na jihu Moravy

Jižní Morava - Statistici ve středu poukázali na pokračující pokles výroby masa a mléka. Nejvíc ubylo prasat. Výkupní ceny jsou nižší než náklady produkce. Zemědělci se bojí o živobytí.

Gulášové slavnosti nezkazilo ani počasí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ - Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. I přesto, že se Beskydy zahalily občas do hustých dešťových mračen, návštěvnost byla opět vysoká.

Gulášové slavnosti nezkazilo ani počasí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. I přesto, že se Beskydy zahalily občas do hustých dešťových mračen, návštěvnost byla opět vysoká.

Chovatelé vybíjejí vepře, nevyplatí se jim

Olomouc - S výrobou vepřového končíme, prasata jsme poslali na jatka. To jsou slova některých chovatelů z Olomoucka. Nevýhodné podmínky na trhu s vepřovým masem v posledních letech a špatně nastavené dotace totiž způsobily, že zemědělci buď snižují počet vepřů, nebo likvidují chovy úplně.

Chovatelé vybíjejí vepře, nevyplatí se jim

Olomouc -S výrobou vepřového končíme, prasata jsme poslali na jatka. To jsou slova některých chovatelů z Olomoucka. Nevýhodné podmínky na trhu s vepřovým masem v posledních letech a špatně nastavené dotace totiž způsobily, že zemědělci buď snižují počet vepřů, nebo likvidují chovy úplně.

Na jižní Moravě ubylo téměř šedesát tisíc prasat

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Lidé možná budou na pravé české pochoutky ze zabijačky jen vzpomínat. Českých prasat totiž stále ubývá. Jen v Jihomoravském kraji je jich podle Českého statistického úřadu o dvacet procent méně než před rokem.

Chov prasat se už nevyplatí

Komentář - Ze všech stran se nás valí čísla. Prý pár číselných údajů nikoho nezabije – ale pozor, za některými čísly se může pro někoho skrývat kat, který si už brousí meč.

Na jižní Moravě ubylo téměř 60 tisíc prasat

Brno /INFOGRAFIKA/ - Lidé možná budou na pravé české pochoutky ze zabijačky jen vzpomínat. Českých prasat totiž stále ubývá. Jen v Jihomoravském kraji je jich podle Českého statistického úřadu o dvacet procent méně než před rokem.

Smutná zpráva o vegetariánech

V ten večer zalévalo město jemné světlo v barvě melounové šťávy, odráželo se v oknech barokních domů a náramně slušelo mé kamarádce Emě.

Místo vepřového masa teď prodává peletky

Žilina -Česká republika přijala mezinárodní závazek dosáhnou osm procent výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. K nim vedle větrné, vodní a sluneční energie patří i bioplynové stanice a spalování rostlinného materiálu ve speciálně konstruovaných kotlích. Výrobcům topných briket a pelet jsou tak dokořán otevřeny dveře k dotacím na výstavbu briketovacích nebo peletovacích linek.

Mezinárodní organizace odsoudily bojkot vepřového

Ženeva – Čtyři mezinárodní organizace v sobotu ve společném komuniké odsoudily bojkot vepřového masa, ke kterému kvůli nové chřipce, běžně označované za prasečí, přistoupily některé země.

Kvůli prasečí chřipce zatím žádná opatření

Rychnovsko - „Chovy jsou uzavřeny, což je běžná praxe, na Rychnovsko se žádní vepři ze Španělska nepřivážejí. Z Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje jsme žádné pokyny nedostali a žádná opatření není nutné přijímat,“ vyjádřil se na téma nebezpečí prasečí chřipky rychnovský epidemiolog Vladimír Pergler z Okresní veterinární správy Rychnov nad Kněžnou.

PŘIDÁN VIDEORECEPT: Velikonoce se pomalu blíží

Osek- Svátky jara začaly v sobotu ráno v oseckém klášteře navzdory tomu, že venku byla zima a déšť ne a ne přestat. MÁME PRO VÁS VIDEORECEPT, udělejte si pravou velikonoční nádivku. Čtěte dále.

Zemědělci budou křičet v Praze

Břeclavsko - Sto padesát zemědělců z Břeclavska protestuje v Praze. Nelíbí se jim nízké dotace a brojí i kvůli výkupním cenám mléka.

Tradice zimních zabijaček se vytrácí do ztracena

Opavsko - Ještě zhruba před patnácti lety vonělo vepřové z většiny domků, dnes je to pomalu zvláštností. Obrázek rozesmáté ženy s mísou kouřících jitrniček bývá dnes k vidění většinou jen na Ladových obrázcích nebo ve filmu Postřižiny.

Pomalu končí čas ocílek, špejlí a domácích zabijaček

Modrá - Zima je na vesnicích časem ocílek, špejlí, ovarů, jitrniček, jelítek, tlačenky, zabijačkového guláše nebo mozečkové omáčky. Jenže čas domácích zabijaček, které bývaly na vesnicích Slovácka radostnou hospodářskou událostí a nedílnou součástí zimy, se pomalu chýlí ke svému závěru.

Pomalu končí čas ocílek, špejlí a zabijaček

Modrá - Zima je na vesnicích časem ocílek, špejlí, ovarů, jitrniček, jelítek, tlačenky, zabijačkového guláše nebo mozečkové omáčky. Jenže čas domácích zabijaček, které bývaly na vesnicích Slovácka radostnou hospodářskou událostí a nedílnou součástí zimy, se pomalu chýlí ke svému závěru.

PODÍVEJTE SE: Na zabijačce se vždycky sluší ochutnat

Staré Město - /FOTOGALERIE/ Valentýnská zabijačka v bývalém areálu zemědělského družstva Dolina ve Starém Městě – to byla v sobotu 14. února událost, která přesáhla rámec ne jedné, ale několika stovek rodin.

V Obecníku v Dobré servírují velké porce

Dobrá - V samém centru Dobré se nachází restaurace Obecník. Celkem průměrný interiér restaurační místnosti příjemně oživuje vycpaný buvol stojící v rohu místnosti, na poličce se nachází vycpaná liška, stěny zdobí preparované hlavy antilop, paroží a podobné propriety. Na čistých toaletách ale chybělo mýdlo.

České maso mizí z pultů, ustupuje lacinému dovozu

Praha - Produkce masa v Česku klesá. Naopak stále více dovážíme. Zvláště to platí u vepřového, kterého se vloni dovezlo asi o 16 tisíc tun více než v roce 2007. Potvrzují to aktuální čísla Českého statistického úřadu a odborníci jedním dechem dodávají, že polovina jsou méně kvalitní ořezy.

Zemědělci váhají: vepřové maso, či mléko?

Prostějovsko - Podnikatelé v živočišné výrobě se rozhodují, zda mají chovat skot či prasata. Některá družstva zachovávají chov obou druhů, jinde se specializují. Výkupní ceny jatečných prasat jsou proměnlivé a situace v cenách mléka je také špatná.