Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Ilustrační foto.

Meclovská farma z Domažlicka končí po 68 letech s chovem prasat

Meclov (Domažlicko) - Kvůli dlouhodobě ztrátovým výkupním cenám vepřového masa končí akciová společnost Meclovská zemědělská s chovem prasat. V obci se nebudou chovat po 68 letech. Jeden z největších producentů na západě Čech prodělal na prasatech od roku 1989 přes 40 milionů korun, řekl předseda představenstva a ředitel Jaroslav Hána.

Miroslav Toman

Toman: Na pultech by mělo být povinně až 80 procent zboží z ČR

České Budějovice - Na pultech českých obchodů by měly být povinně dvě třetiny až 80 procent českého zboží, přejí si potravináři. Při zahájení 43. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích k tomu dnes vyzval vládu prezident Agrární komory a Potravinářské komory Miroslav Toman. Chtěl by tak podpořit zemědělce, kteří prodávají kvůli přebytkům na evropském trhu vepřové maso a mléko za podnákladové ceny. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je 80 procent nadsazených, situaci chce nejdřív zanalyzovat.

Ilustrační foto.

Spotřeba masa v Česku loni vzrostla o 4,5 procenta, méně se jedlo ryb

Praha – Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

Ilustrační foto

WTO podpořila EU ve sporu s Ruskem ohledně vepřového

Ženeva – Světová obchodní organizace (WTO) se postavila na stranu Evropské unie ve dvouletém sporu ohledně ruského embarga na dovoz prasat a vepřového masa z EU. Rusko tento zákaz zavedlo v roce 2014 poté, co se objevily případy nákazy africkým prasečím morem v některých částech EU.

Ilustrační foto

Cena prasat se odrazila ode dna. Může podražit vepřové

Cena jatečních prasat stoupá a uzenáři varují, že by mohly podražit i jejich výrobky. Podle sedláků je ale taková argumentace nesmysl. Jejím jediným důvodem má být ospravedlnění zdražování potravin a zvyšování marží obchodníků. Vina pak má zůstat právě na farmářích.

Státní zemědělský intervenční fond

Dotace zemědělcům vyplaceny

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil již 99,3 % přímých plateb a rozhodl o vyplacení 29,5 miliardy korun každoročních dotací. Zbývá ještě rozhodnout o 1,3 miliardy korun.

Jihočeskou krajinou za šunkovou vidinou.

OBRAZEM: Cyklisté se vydali za šunkovou vidinou

Čížová - Z areálu fotbalového hřiště v Čížové odstartoval již destátý ročník cyklistické akce s názvem Jihočeskou krajinou za šunkovou vidinou. Na trasu dlouhou kolem 44 kilometrů, která tentokrát vedla severním Píseckem, se vydalo 140 účastníků.

web MZE ČR

Ministerstvo vypsalo další dotace pro neziskové organizace

Praha - Ministerstvo zemědělství vyplatilo v letošním druhém kole dotací pro neziskové nestátní organizace 11 milionů korun. Zároveň vypsalo třetí kolo, ve kterém chce přerozdělit 27 milionů korun. Celkově by tak letos měly organizace dostat 102 milionů korun, o 27 milionů více než loni. Čas na přihlášení do nového kola je pouze do 22. července.

Marián Jurečka

Jurečka chce v koalici projednat podporu zemědělcům

Praha - Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) předloží dnes koaliční radě osm opatření na podporu zemědělců. Zdůvodňuje to krizí v zemědělství. Navrhuje například snížení DPH na mléko a prasata, rozšíření zelené nafty nebo aby zemědělci nemuseli odvádět daň z dotací.

Cyrilometodějské slavnosti v Radslavicích

V Radslavicích vypukly slavnosti, na úvod je provoněly guláše

Radslavice – Základní surovinou bylo vepřové maso. Další ingredience jako papriku nebo koření na dochucení už si ale mohl každý tým vybrat podle svého gusta. Tradiční Cyrilometodějské slavnosti v Radslavicích zpestřila v sobotu dopoledne soutěž ve vaření kotlíkových gulášů.

Ilustrační foto.

Tržby za mléko klesnou až o 9 miliard

Vysočina - Českým chovatelům krav se kvůli špatným výkupním cenám letos sníží tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun podle odhadu Zemědělského svazu ČR přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa, které je rovněž málo placené.

Ilustrační foto

Zemědělský fond letos vyplatí na dotacích 12,5 miliardy korun

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) plánuje letos vyplatit prostřednictvím hlavní evropské zemědělské dotace, tzv. přímé platby na plochu, 12,5 miliardy korun. Zemědělci by měli dostat polovinu peněz z této dotace formou zálohy. Dnes to řekl ředitel jedné ze sekcí SZIF Miloš Jirovský. Loni se v platbě na plochu vyplatilo přibližně 21 miliard korun, z toho 70 % formou zálohy.

Ilustrační foto.

EK předloží návrh další podpory producentů vepřového a mléka

Brusel (Belgie) - Evropská komise plánuje v červenci navrhnout na jednání ministrů zemědělství další podporu producentům mléka a vepřového masa. Dnes to řekl český premiér Bohuslav Sobotka, který o věci v úterý jednal s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Ilustrační foto

Svaz: Zemědělcům letos klesnou tržby za mléko až o devět miliard korun

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Českým chovatelům krav se kvůli špatným výkupním cenám letos sníží tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun podle odhadu Zemědělského svazu ČR přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa, které je rovněž málo placené.

Ilustrační foto.

České maso je na pultech stále vzácnější

Českobudějovicko - Každý druhý balíček sýra, kostka másla nebo porce vepřového masa jsou do českých obchodů dovezeny ze zahraničí. A jak upozorňuje ředitelka jihočeské Regionální agrární komory Hana Šťastná, pro zemědělství, které bylo v kraji vždy významným oborem, to má vážné následky. Ceny dovozů jsou často dotovány mateřskými zeměmi a čeští sedláci nejsou s to takovému tlaku odolávat.

Do Konice dorazil při své návštěvě Prostějovska Marian Jurečka. Ministr zemědělství zasadil strom, pohovořil o zemědělství a zúčastnil se debaty s místními studenty i podnikateli.

Úplný zákaz prodeje sudového vína nebude, řekl Marian Jurečka v Konici

Konice /ROZHOVOR/ – Vinařství, chovatelství, ale také kompenzacím zemědělcům. Těmto všem tématům se při své návštěvě Prostějovska věnoval ministr zemědělství Marian Jurečka. Postupně se setkal se zástupci firem, zemědělců, podebatoval také se studenty. Na závěr své cesty se pak také pustil do debaty s desítkami lidí, kteří se přijeli na ministra podívat do konického zámku.

Do Konice dorazil při své návštěvě Prostějovska Marian Jurečka. Ministr zemědělství zasadil strom, pohovořil o zemědělství a zúčastnil se debaty s místními studenty i podnikateli.

Úplný zákaz prodeje sudového vína nebude, řekl Marian Jurečka v Konici

Konice /ROZHOVOR/ – Vinařství, chovatelství, ale také kompenzacím zemědělcům. Těmto všem tématům se při své návštěvě Prostějovska věnoval ministr zemědělství Marian Jurečka. Postupně se setkal se zástupci firem, zemědělců, podebatoval také se studenty. Na závěr své cesty se pak také pustil do debaty s desítkami lidí, kteří se přijeli na ministra podívat do konického zámku.

Ilustrační foto.

Nižší odvody a daně. Jurečka chce ulevit chovatelům

Sedláci, kteří se potýkají s výrazným propadem cen mléka a masa, by měli platit nižší odvody státu a daně. S tímto návrhem půjde příští týden do vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poklesem cen u vepřového a mléka by se měla na žádost Česka už brzy zabývat i Evropská rada.

Ilustrační fotografie.

Veterináři zadrželi zapáchající maso směřující do tržnice Sapa

Praha - Státní veterinární správa (SVS) zadržela ve středu při kontrole vozidla zásilku 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků směřující do pražské tržnice Sapa. Produkty zapáchaly a jevily smyslové změny. Přepravce nedodržel povolenou teplotu masa a navíc neměl žádné doklady o původu masa. Nyní ho bude muset na své náklady nechat zlikvidovat, o pokutě rozhodne správní řízení. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Ilustrační foto.

Zemědělce trápí nízké ceny. Víc chtějí za plodiny i mléko

Třebíčsko - Mnozí tuzemští zemědělci žehrají nad cenami svých surovin. Hodnota mléka na trhu klesla kvůli jeho přebytku na méně než sedm korun, snížila se rovněž cena vepřového masa. „Naštěstí nejsme na živočišné výrobě závislí, ale bolí nás to. Zemědělci jsou schopní přečkat všechno, tak si to alespoň stát zřejmě myslí," poznamenal předseda Zemědělského družstva v Hrotovicích Bohumír Hutař.

Ilustrační foto

Zemědělci píšou ministrům

Jihlava – Farmářům na Vysočině nedá spát zhoršující se stav v zemědělství. Upozorňují zejména na propad tržních cen u mléka a vepřového masa.

Ilustrační foto

Studenti hotelových škol připraví hostinu jako za Karla IV.

Praha - Ryby, kaše a víno. Tak zhruba vypadala strava v době Karla IV. Na čem si pochutnával sám císař, šlechta i jeho poddaní mohou ve středu 11. května okusit i Pražané. Gastronomický zážitek pro ně připravili studenti Vysoké školy hotelové a První soukromé hotelové školy v Praze.

Iráčtí uprchlíci ze skupiny, která žije v Českém Těšíně na Karvinsku, dnes na tiskové konferenci uvedli, že chtějí zůstat natrvalo v Česku.

Iráčtí uprchlíci v Českém Těšíně: Proč odešli krajané? To je pro nás záhada

Český Těšín - Iráčtí uprchlíci ze skupiny, která žije v Českém Těšíně na Karvinsku, dnes na tiskové konferenci uvedli, že chtějí zůstat natrvalo v Česku. Nechápou postoj krajanů, kteří se pokusili dostat do Německa. Na dotaz redakce to řekli čtyřiapadesátiletý Naiel Al Ajmeyah i o generaci mladší Marwan Qarl. Čtyři rodiny iráckých křesťanů, celkem 19 lidí, se v úterý nastěhovaly do samostatných bytů.

Ilustrační foto.

Zemědělci a chovatelé v kraji bojují s klesajícími cenami. Bojí se o existenci

Jižní Morava - Před šesti lety vylévali jihomoravští zemědělci mléko do polí. Nyní se obávají, že se bude situace opakovat. Výkupní ceny totiž někdy klesají pod výrobní náklady. Kromě mléka jde hlavně o vepřové maso, obilí a kukuřici. Na vině jsou sankce proti Rusku či zvyšující se ceny pronájmů půdy.

Ilustrační foto.

Letošek bude podle prezidenta komory pro mnohé zemědělce zlomový

Brno – Letošní rok bude pro mnohé zemědělské podniky zlomový, uvedl na sněmu Agrární komory ČR její prezident Miroslav Toman. Vážná je podle něj situace zejména v produkci mléka a vepřového masa. Zemědělci se potýkají s dopady ruských sankcí i ostrou konkurencí ze zahraničí, loňský rok mnozí proto hodnotí negativně. Právě kvůli dovozu uvažují velké podniky o rušení chovu prasat.

Ilustrační foto

Chovatelé: Ceny vepřového z dovozu by měl řešit antimonopolní úřad

Praha - Tuzemští chovatelé prasat podají podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který by měl podle nich řešit dumpingové ceny vepřového masa z dovozu. Česká potravinová soběstačnost u vepřového totiž stále klesá a nyní je na 50 procentech. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Chovatelé podle něho řeší zavírání chovů a ke konci roku by produkce vepřového mohla klesnout až o pětinu. Loni klesla o 3,5 procenta.

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Jurečka o výrobě vepřového: Nepamatuji si na tak velkou krizi

Praha - Ministerstvo zemědělství začalo diskutovat o další mimořádné podpoře pro producenty vepřového masa a mléka, mohli by z českého rozpočtu získat až 15.000 eur, tedy přibližně 407.000 korun, na farmu. Počet podniků, které by na podporu dosáhly, ale ještě není známý. Tak velkou krizi u vepřového nepamatuji, řekl na dnešním Žofínském fóru ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V loňském roce poklesla produkce vepřového masa v ČR o 3,5 procenta. Může za to hlavně levný dovoz.

Ilustrační foto.

Zisk českého zemědělství loni klesl o 27 procent na 16,9 miliardy korun

Praha - Zisk českého zemědělství loni klesl o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč, předloni byl rekordní 23,26 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu. Za pokles může především snížení cen zemědělských komodit, které nejvíce postihlo živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho.