Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

V horách chutná sulc a klobáska

Semily/Trutnov - Masné výrobky tepelné opracované, včetně uzených mas nejvíce v horských regionech učarovaly hodnotitelům z ministerstva zemědělství.

V horách chutná sulc a klobáska

Semily/Trutnov - Masné výrobky tepelné opracované, včetně uzených mas nejvíce v horských regionech učarovaly hodnotitelům z ministerstva zemědělství.

Chov prasat se zemědělcům nevyplácí. Na jižní Moravě dále klesá

Brno – Na jižní Moravě dále klesá počet chovaných prasat. Zatímco loni měli k 1. srpnu zemědělci v chovech přes 189.000 kusů, letos ke stejnému datu jich je o 16.000 méně, což je pokles o 8,5 procenta. Přitom ještě před třemi lety bylo v chovech přes 290.000 kusů, v roce 2007 dokonce přes 425.000. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Chov prasat se zemědělcům nevyplácí.

Jídlo by už zdražovat nemělo. Ani zlevňovat

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ – Pohled na křivku, která ukazuje vývoj cen potravin v posledních letech, zřejmě nikoho nepotěší. Jídlo je podle statistiků o více než třicet procent dražší než před osmi lety. Lepší zprávy nepřišly ani nyní, když Český statistický úřad zveřejnil srpnovou inflaci.

Menu pro prezidenta: kachna, kuřecí a svatební koláčky

Orlickoústecko – Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Orlickoústecka? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.

Menu pro prezidenta: kachna, kuřecí a svatební koláčky

Orlickoústecko – Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Orlickoústecka? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.

Menu pro prezidenta: kachna, kuřecí a svatební koláčky

Orlickoústecko – Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Orlickoústecka? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

O gastronomický festival měli lidé rekordní zájem

Brno – Vepřové maso z Vlasatic na Brněnsku, zelenina z Tvarožné poblíž Brna. Právě na jídla z místních surovin se zaměřoval brněnský gastronomický festival Jídlo z blízka, který skončil ve středu.

Produkce všech druhů masa ve 2. čtvrtletí klesla

Praha - Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 2,7 procenta na 111.968 tun. Snížila se přitom u všech druhů. Nákup mléka klesl o 4,5 procenta na 596,7 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy čísla ukazují pokračující negativní trend v živočišné výrobě. Od roku 2005 je tuzemská produkce vyjádřená ve srovnatelných cenách pod úrovní roku 1936.

Mikulov opět ochutnával recepty z celého světa

Mikulov – Bulharská kavarma, italské lasagne, ruský boršč, vídeňský řízek a sacher, hanácké frgály i debrecínský guláš. A mnoho a mnoho dalšího. Čtrnáctý ročník Festivalu Národů Podyjí o víkendu provedl návštěvníky Mikulova chutěmi sedmnácti kuchyní z celého světa.

Opravdu jíme maso plné antibiotik?

Shakespearovská otázka „být či nebýt" se v současnosti pro mnohé hospodyňky proměnila v otázku „koupit či nekoupit". Jde samozřejmě o drůbeží maso z Polska, o jehož kvalitě, či spíše závadnosti, proběhly diskuze na mnoha úrovních.

Zloději se kempům letos víceméně vyhýbají

Domažlicko – Prázdninová sezona přitahuje zloděje do kempů v celé republice. Krádeže v těchto rekreačních zařízeních se letos na Domažlicku zatím ve větší míře nevyskytují, přesto už k několika případům došlo – například v chatové osadě na Podhájí u Horšovského Týna.

Na český trh se dostalo vepřové s nepovoleným obsahem léků

Praha – Na český trh se dostala zásilka vepřového masa z Belgie s nadlimitním obsahem léku Levamisolu, informovala o tom dnes Státní veterinární správa (SVS). Zhruba 1,5 tuny chlazené krkovice s kostí bylo již distribuováno odběratelům. Veterináři se snaží zásilku dohledat. Lidské zdraví podle mluvčího SVS Josefa Dubna maso přímo neohrožuje. Nadlimitní množství léku v něm ale být obsaženo nesmí.

Je libo jednoho brouka na kyselo? V Opavě žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Je libo jednoho brouka na kyselo? Žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Jsou prasata ohroženým druhem?

Praha - Vloni se Agrární komoře ČR podařilo prosadit dotace na výrobu vepřového masa, a tím stabilizovat chov prasat. V posledních měsících však došlo opět k dramatickému propadu.

Hepatitidou E se lidé nakazí nejčastěji v tuzemsku, dřív v cizině

Hepatitidu E si dřív přiváželi Češi z cest po Asii a Latinské Americe, část nemocných byli také imigranti. Trend se změnil a většina občanů se nakazí v tuzemsku, nejčastěji ze špatně tepelně upraveného vepřového, řekl ústecký krajský hygienik Josef Trmal, který se loni touto nemocí v restauraci také nakazil. Nemoc špinavých rukou souvisí s hygienou, v tomto případě s hygienou zpracování vepřového masa.

Prasata mizí z chovů. Polovina masa se dováží

Praha /INFOGRAFIKA/ – Blíží se doba, kdy budou české děti znát prase jen z písničky Jarka Nohavici nebo z kresleného seriálu? Farmáři přicházejí se zprávou, že soběstačnost České republiky ve vepřovém mase prolomila hranici 50 procent, takže polovina domácí spotřeby pochází z dovozu. Zároveň s tím klesají i stavy prasat v českých chovech.

Grilovací sezona právě začíná

Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.

Zajímavých prodejen v centru Ostravy přibývá

Ostrava - Přes veškeré snahy zastupitelstva i podnikatelů centrum Ostravy stále skomírá. Na druhou stranu někteří podnikatelé chápou tuto situaci jako příležitost pro vyzkoušení nových trendů nebo podnikatelských příležitostí.

Soběstačnost Česka ve vepřovém mase klesla pod 50 procent

Praha – Soběstačnost Česka ve vepřovém mase klesla loni pod 50 procent, uvedl dnes na tiskové konferenci viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. Stavy chovaných prasat navíc na přelomu loňského a letošního roku začaly po krátkodobém předchozím růstu opět klesat. Hlavním důvodem poklesu jsou podle chovatelů vysoké ceny krmiv, jejichž růstu neodpovídá zvyšování výkupních cen jatečných prasat.

Grilovací sezona právě začíná

Plzeň – Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.

Thajský kuchař Vong vaří dobroty pro hranické studenty

Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.

Thajský kuchař Vong vaří dobroty pro hranické studenty. Podívejte se

Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.

V Norsku našli vepřové v jídle pro muslimy, kteří ho nesmějí

Oslo - Norský úřad pro bezpečnost potravin našel vepřové maso v potravinách označených jako halal, tedy takových, které by měly být v souladu s islámským právem. Muslimové přitom z náboženských důvodů vepřové jíst nesmí, připomíná agentura AP.

Z čínské řeky vylovili dalších skoro 1000 mrtvých prasat

Peking - Dalších 944 mrtvých prasat bylo ve čtvrtek vyloveno z řeky, která zásobuje vodou Šanghaj. Počet uhynulých vepřů, které úřady z řeky za uplynulý týden vytáhly, tak už vzrostl na více než 7500. Vláda této třiadvacetimi­lionové finanční metropole Číny nicméně nepřestává lidi ujišťovat, že z kohoutků jim dál teče zdravotně nezávadná voda.