Plumlov – Předvést své kuchařské umění a uvařit co nejlepší guláš z vepřového masa. Takový úkol čekal na soutěžní týmy, které si daly v sobotu dostavení v kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově.
V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.
Brno – Na jižní Moravě dále klesá počet chovaných prasat. Zatímco loni měli k 1. srpnu zemědělci v chovech přes 189.000 kusů, letos ke stejnému datu jich je o 16.000 méně, což je pokles o 8,5 procenta. Přitom ještě před třemi lety bylo v chovech přes 290.000 kusů, v roce 2007 dokonce přes 425.000. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Chov prasat se zemědělcům nevyplácí.
Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ – Pohled na křivku, která ukazuje vývoj cen potravin v posledních letech, zřejmě nikoho nepotěší. Jídlo je podle statistiků o více než třicet procent dražší než před osmi lety. Lepší zprávy nepřišly ani nyní, když Český statistický úřad zveřejnil srpnovou inflaci.
Orlickoústecko – Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Orlickoústecka? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.
Orlickoústecko – Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Orlickoústecka? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.
Orlickoústecko – Na čem si bude pochutnávat prezident České republiky Miloš Zeman při své návštěvě Orlickoústecka? Připravený jídelníček je pestrý, ale úplně na něm kvůli prezidentově dietě chybí vepřové maso. Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.
Praha - V Česku po předchozím několikaletém výrazném poklesu začaly opět pomalu růst stavy prasat. Podle zjištění Českého statistického úřadu jich k 1. srpnu meziročně přibylo o 1,2 procenta na 1,59 milionu kusů.
Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.
Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.
Čížov - Vsadil na poněkud netradiční recept a vyšlo mu to. Řeč je o vítězi sobotního Okrouhlického kotlíku Lojzovi Mikletičovi, který vykouzlil výborný jehněčí perkelt. Soutěž ve vaření guláše se v osadě Okrouhlík u Čížova na Jihlavsku konala už potřetí.
Brno – Vepřové maso z Vlasatic na Brněnsku, zelenina z Tvarožné poblíž Brna. Právě na jídla z místních surovin se zaměřoval brněnský gastronomický festival Jídlo z blízka, který skončil ve středu.
Brno – Vepřové maso z Vlasatic na Brněnsku, zelenina z Tvarožné poblíž Brna. Právě na jídla z místních surovin se zaměřoval brněnský gastronomický festival Jídlo z blízka, který skončil ve středu.
Praha - Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 2,7 procenta na 111.968 tun. Snížila se přitom u všech druhů. Nákup mléka klesl o 4,5 procenta na 596,7 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy čísla ukazují pokračující negativní trend v živočišné výrobě. Od roku 2005 je tuzemská produkce vyjádřená ve srovnatelných cenách pod úrovní roku 1936.
Mikulov – Bulharská kavarma, italské lasagne, ruský boršč, vídeňský řízek a sacher, hanácké frgály i debrecínský guláš. A mnoho a mnoho dalšího. Čtrnáctý ročník Festivalu Národů Podyjí o víkendu provedl návštěvníky Mikulova chutěmi sedmnácti kuchyní z celého světa.
Shakespearovská otázka „být či nebýt" se v současnosti pro mnohé hospodyňky proměnila v otázku „koupit či nekoupit". Jde samozřejmě o drůbeží maso z Polska, o jehož kvalitě, či spíše závadnosti, proběhly diskuze na mnoha úrovních.
Domažlicko – Prázdninová sezona přitahuje zloděje do kempů v celé republice. Krádeže v těchto rekreačních zařízeních se letos na Domažlicku zatím ve větší míře nevyskytují, přesto už k několika případům došlo – například v chatové osadě na Podhájí u Horšovského Týna.
Praha – Na český trh se dostala zásilka vepřového masa z Belgie s nadlimitním obsahem léku Levamisolu, informovala o tom dnes Státní veterinární správa (SVS). Zhruba 1,5 tuny chlazené krkovice s kostí bylo již distribuováno odběratelům. Veterináři se snaží zásilku dohledat. Lidské zdraví podle mluvčího SVS Josefa Dubna maso přímo neohrožuje. Nadlimitní množství léku v něm ale být obsaženo nesmí.
Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.
Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.
Čeložnice, Hodonín - Je po desáté hodině. Děti jsou ve stanech, některé hrají ping-pong, jiné si jen tak čtou. Instruktoři a vedoucí sedí u stolu a o něčem se baví.
Ladná - Prostranství před Pohostinstvím u parku v Ladné lákalo návštěvníky na desítky metrů daleko. Vůní. A dobrou náladou. V sobotu se tam konal třetí ročník Guláš Cupu.
Domažlicko – Dva mladíci stojí za březnovou a květnovou sérií vloupání do rekreačních chat na Domažlicku. Po dlouhodobé mravenčí práci to zjistili domažličtí kriminalisté.
Rakovník - Pouze zhruba dva a půl tisíce kusů prasat, z toho 335 prasnic, čítají stavy prasat na Rakovnicku. Jejich počet, stejně jako v celé republice za posledních dvacet let výrazně poklesl.
Praha - Vloni se Agrární komoře ČR podařilo prosadit dotace na výrobu vepřového masa, a tím stabilizovat chov prasat. V posledních měsících však došlo opět k dramatickému propadu.
Hepatitidu E si dřív přiváželi Češi z cest po Asii a Latinské Americe, část nemocných byli také imigranti. Trend se změnil a většina občanů se nakazí v tuzemsku, nejčastěji ze špatně tepelně upraveného vepřového, řekl ústecký krajský hygienik Josef Trmal, který se loni touto nemocí v restauraci také nakazil. Nemoc špinavých rukou souvisí s hygienou, v tomto případě s hygienou zpracování vepřového masa.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Blíží se doba, kdy budou české děti znát prase jen z písničky Jarka Nohavici nebo z kresleného seriálu? Farmáři přicházejí se zprávou, že soběstačnost České republiky ve vepřovém mase prolomila hranici 50 procent, takže polovina domácí spotřeby pochází z dovozu. Zároveň s tím klesají i stavy prasat v českých chovech.
Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.
Ostrava - Přes veškeré snahy zastupitelstva i podnikatelů centrum Ostravy stále skomírá. Na druhou stranu někteří podnikatelé chápou tuto situaci jako příležitost pro vyzkoušení nových trendů nebo podnikatelských příležitostí.
Praha – Soběstačnost Česka ve vepřovém mase klesla loni pod 50 procent, uvedl dnes na tiskové konferenci viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. Stavy chovaných prasat navíc na přelomu loňského a letošního roku začaly po krátkodobém předchozím růstu opět klesat. Hlavním důvodem poklesu jsou podle chovatelů vysoké ceny krmiv, jejichž růstu neodpovídá zvyšování výkupních cen jatečných prasat.
Plzeň – Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.
Stockholm/Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA zastavil ve svých obchodech v Evropě prodej mražených lasagní s losím masem, protože se v jedné dodávce tohoto výrobku našly stopy vepřového. Informovala o tom dnes stockholmská centrála společnosti.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Praha – Svátky jara Velikonoce jsou spojeny s řadou gastronomických specialit. V lidové tradici však šlo vždy o pokrmy skromné, neboť v době po masopustu se čekalo na novou úrodu.
Oslo - Norský úřad pro bezpečnost potravin našel vepřové maso v potravinách označených jako halal, tedy takových, které by měly být v souladu s islámským právem. Muslimové přitom z náboženských důvodů vepřové jíst nesmí, připomíná agentura AP.
Peking - Dalších 944 mrtvých prasat bylo ve čtvrtek vyloveno z řeky, která zásobuje vodou Šanghaj. Počet uhynulých vepřů, které úřady z řeky za uplynulý týden vytáhly, tak už vzrostl na více než 7500. Vláda této třiadvacetimilionové finanční metropole Číny nicméně nepřestává lidi ujišťovat, že z kohoutků jim dál teče zdravotně nezávadná voda.