Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Ilustrační foto

Češi postaví v Rusku prasečí farmy za devět miliard korun

Praha – Česká společnost Bauer Technics vyhrála tendr na dodávku obrovského komplexu pro výrobu vepřového masa v ruské republice Chakásie. Hodnota projektu pod státní garancí Ruské federace činí 14,5 miliardy rublů, což je zhruba devět miliard korun.

Menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen.

RECEPT DENÍKU: Porotci Master Chef by smekli

Ústí nad Labem - Krásně šťavnaté a dobře okořeněné. Maso se rozsypává na jazyku. Obloha menu dodává krásný vzhled. Porotci reality show Master Chef by nešetřili chválou. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Koulecká s receptem na Hovězí na hořčici.

Závod O nejlepší předklášterský masový guláš.

Speciální přísada do guláše? Třeba i strouhaný perník

Předklášteří - Švestky, houby nebo francouzský strouhaný perník. To jsou přísady, bez kterých se podle některých kuchařů, kteří se v sobotu utkali v kulinářské soutěži neobejde ten nejlepší guláš. Devět družstev z různých měst jižní Moravy tam přestavilo svůj recept v závodu O nejlepší předklášterský masový guláš.

Ilustrační foto

Cena vepřového roste. Masné výrobky zřejmě zdraží

Praha – Masné výrobky kvůli rostoucí ceně vepřovém masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské mory (PK) zřejmě podraží. Nárůst cen pečiva nedávno avizovali také pekaři, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu.

Do aut se dvaapadesátiletý zloděj dostával rozbitím jednoho z okének. Lákaly ho především věci nechané na sedačkách.

Policisté mají zloděje, který vykrádal hlavně auta turistů

Blanensko – Peníze, notebooky, jízdní kolo, čtyřicet kilo vepřového masa. Ale také střelná zbraň. To je jen zlomek z věcí, které ukradl dvaapadesátiletý muž z Vyškovska. Ten od počátku loňského roku vykrádal hlavně auta, ale také chatky v kempu nebo hotelové pokoje na Blanensku a v sousedních okresech. Postrach turistů je teď ve vazbě.

Ilustrační foto.

Rokycansko si za vepřové maso připlatí

Rokycansko - Varování týkající se zdražování vepřového masa se stalo realitou. Ceny se mění zákazníkům před očima. Prodejci se shodují raketový nárůst se ale může v nejbližších týdnech opakovat.

Ilustrační foto.

Mezi Chorvatskem a Slovinskem se rozhořel spor o klobásu

Záhřeb/ Lublaň - Chorvatsko a Slovinsko se už nepřou jen o mořskou hranici nebo úspory chorvatských střadatelů ve slovinské bance, nově se předmětem sváru mezi těmito země stala i uzenka. Lublaň chtěla, aby se na seznam potravin chráněných Evropskou unií dostala Kraňská klobása, Záhřeb k tomu ale řekl své "ne".

Pohled z Formentery na Ibizu při západu slunce

Ostrov Formentera, ráj bílých pláží i lahodných místních pochoutek

Na Formenteře najdete vice než 20 kilometrů pláží s jemným bílým pískem. Dá se tu hrát tenis, většina hotelů totiž disponuje tenisovými kurty s antukovým nebo asfaltovým povrchem. Také je velice oblíbené rybaření, potápění, windsurfing a plachtění. Na větších plážích (např. Es Pujols, Migjorn) jsou školy vodních sportů, kde si můžete třeba pronajmout plachetnici pro dvě osoby. Anebo zajít do restaurace a dát si nějakou místní specialitu…

Ilustrační fotografie.

Výroba masa klesla. Stavy prasat a slepic jsou na historickém minimu

Praha – Výroba masa v Česku se ve druhém čtvrtletí meziročně snížila o 6,8 procenta na 115.113 tun. Nejvýrazněji klesla produkce vepřového masa, meziročně nižší byla také produkce hovězího a telecího. Výroba drůbežího masa se naopak mírně zvýšila. Nákup mléka vzrostl o 7,3 procenta na téměř 625,1 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Mikulovské Náměstí už potřinácté provoněly kuchyně Národů Podyjí.

Lidé poznávali svět. V kuchyni Národů Podyjí

Mikulov – Kavkazská, arménská, italská, mongolská, ruská, srbská i židovská jídla uvařená v jedné kuchyni. Pokus o rekord? Ne. To jen Náměstí v Mikulově se o víkendu proměnilo ve velkou jídelnu. Konal se tam totiž už třináctý ročník festivalu Národy Podyjí.

Závěrečné zkoušky oboru kuchař - číšník na ISŠ Jirkov

Zvládli lasagne, pečené kuře v cibuli i složitou obsluhu

Rakovník – Plněná rybí filátka zabalená v pórku, pečený brambor, hovězí vývar se strouháním, hnědá polévka se zapraženou krupicí, lasagne s vepřovým masem, kuře na cibuli. vepřový guláš s těstovinou a tvarohový koláček –  to bylo menu, ze kterého si mohli v úterý vybírat hosté  v jídelně Integrované střední školy na Jirkově.K tomu ještě slavnostně pr

V soutěži Guláš bez hranic v Dívčím Hradě soupeřilo v sobotu osm českých a polských družstev. Porota rozhodla, že nejlepší guláš uvařila čtyřčlenná skupina Kelišky.

V Dívčím Hradě soutěžili o nejlepší guláš

Dívčí Hrad - Kelišky, Ukecané papričky, SDH Dívčí Hrad, Pat a Mat, Óóóstryto, Hosté z Polska, Hovězí parta a Infoprostor. To byla družstva, která mezi sebou v Dívčím Hradě soupeřila o nejchutnější guláš.

Ilustrační foto

Potravinová soběstačnost ČR klesá, názory na to se liší

Praha - Potravinová soběstačnost Česka se z dlouhodobě snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor a vajec.

Chovatelé prasat by měli do příštího roku své chlévy upravit dle směrnic Unie. Ve firmě Provem v Kojetíně na Havlíčkobrodsku jsou připraveni už nyní.

Na farmách ubývají prasata i drůbež

Vysočina – Farmáři na Vysočině snížili v posledním roce nejvíc stavy prasat a drůbeže, stejně jako o rok dříve. Producenti drůbežího a vepřového masa omezují počty zvířat kvůli přestavbě chovů. Dojnic zatím neubývá.

Chovatelé prasat by měli do příštího roku své chlévy upravit dle směrnic Unie. Ve firmě Provem v Kojetíně na Havlíčkobrodsku jsou připraveni už nyní.

Na farmách na Vysočině ubývají prasata i drůbež

Vysočina – Farmáři na Vysočině snížili v posledním roce nejvíc stavy prasat a drůbeže, stejně jako o rok dříve. Producenti drůbežího a vepřového masa omezují počty zvířat kvůli přestavbě chovů. Dojnic zatím neubývá.

Chovatelé prasat by měli do příštího roku své chlévy upravit dle směrnic Unie. Ve firmě Provem v Kojetíně na Havlíčkobrodsku jsou připraveni už nyní.

Na farmách na Vysočině ubývají prasata i drůbež

Vysočina – Farmáři na Vysočině snížili v posledním roce nejvíc stavy prasat a drůbeže, stejně jako o rok dříve. Producenti drůbežího a vepřového masa omezují počty zvířat kvůli přestavbě chovů. Dojnic zatím neubývá.

Ilustrační foto

Stavy prasat a slepic klesly na historická minima

Praha – Stavy prasat v Česku od loňska klesly o desetinu na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921. Snižovaly se také počty drůbeže, zejména slepic, kterých také ubylo na historické minimum. Naopak přibylo skotu, ovcí, koz a koní.

Ilustrační foto

Výroba masa v 1. čtvrtletí klesla, nákup mléka vzrostl

Praha - Výroba masa v Česku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 5,1 procenta 111.785 tun. Nižší byla produkce hovězího a vepřového, produkce drůbežího masa se naopak zvýšila. Nákup mléka vzrostl o 7,5 procenta na 596,1 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ilustrační foto

Hledá se nejlepší grilovací tým v ČR. Přihlaste se

Všichni, kdo dobře a rádi grilují a chtěli by získat titul mistra, se mohou přihlásit do GLOBUS GRILMÁNIE. Oficiální mistrovství České republiky v grilování letos vstupuje do osmého ročníku. Se svým kulinářským uměním mohou soutěžit týmy se soupeři nejen z České republiky.

Ilustrační foto.

Děti na Zlínsku tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

Ilustrační foto.

Děti tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

Vepřová roláda patří v české kuchyni ke klasice.

Menu Ústeckého deníku: roláda byla u hostů klasikou

Ústí nad Labem - Chutný, ničím neobvyklý, typicky český, tak zhodnotil vítězný recept Ústeckého deníku šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. Vítězem posledního kola se stala Lenka Pravdová s receptem na Vepřovou roládu na rajčatech.