Žďársko – Jezevčíka Dyra hledá zatím neúspěšně jeho majitel Pavel Bednář. Pes se mu zaběhl 25. prosince večer při procházce nedaleko Vepřové na Žďársku. O dva dny později standardního dlouhosrstého jezevčíka mahagonové barvy svědci zahlédli na zastávce u žďárského zámku a poté ještě na trase naučné stezky kolem Konventského rybníka.
Rusko povolilo dovoz plemenných prasat a vepřových produktů z Evropské unie. Moskva totiž prohrála příslušný spor na půdě Světové obchodní organizace (WTO). Českým producentům se tak otevírá ruský trh. Konec zákazu se nicméně netýká regionů, kde je rozšířen africký mor prasat (AMP).
Říká se, že jedno jablko denně je základ zdraví. Ale co když se na vás těch jablek najednou valí až příliš a štrůdl vám leze i ušima? Možná vám pomohou následující tipy.
Myslív – Jídlu ve všemožných podobách patřil v sobotu kulturní dům v Myslívě. Několik stovek návštěvníků jubilejního 25. ročníku gastronomické soutěžní výstavy EX Myslív tam hodnotilo rekordních sto padesát šest soutěžních výrobků.
Litoměřice – V doprovodném programu zahradnického veletrhu Zahrada Čech 2017 byla oficiálně udělena prestižní značka Regionální potravina vyhodnoceným vítězným výrobkům. Certifikáty a odměny převzali zástupci producentů z rukou náměstka ministra zemědělství Pavla Sekáče.
Guláš z laně nebo hlívy ústřičné. Celkem osm druhů v sobotu bojovalo o vítězství na Bohuňovickém gulášfestu. První ročník akce se konal v Trusovicích, které jsou součástí Bohuňovic. I přes déšť bylo na místním hřišti od dvou hodin plno.
Muslimská organizace ve Francii vyhrála soudní spor proti místní vládě v Burgundsku. Soud rozhodl, že školy by měly být schopny poskytnout alternativu vepřového školního oběda v zájmu muslimských a židovských dětí, které tento druh masa nejí.
Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.
Havlíčkův Brod – Na infekčním oddělení havlíčkobrodské nemocnice končí stále častěji pacienti s horečkami neznámého původu. Přibývá infekcí a hlavně žloutenek typu E, která u jednoho pacienta způsobila dokonce akutní selhání jater.
Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o květnové inflaci, která vzrostla na 2,4 procenta z dubnových dvou procent. Trh přitom čekal jen mírný nárůst na 2,1 procento. Meziměsíčně stouply v květnu spotřebitelské ceny o 0,2 procenta.
Pardubický kraj, Moravská Třebová - Mohlo by se zdát, že na gastronomické soutěži lze uspět jen s moderní lehkou kuchyní. Opak je pravdou. Tereza Pekařová je toho důkazem.
Moravská Třebová - Mohlo by se zdát, že na gastronomické soutěži lze uspět jen s moderní lehkou kuchyní. Opak je pravdou. Tereza Pekařová je toho důkazem.
Chotoviny - Už potřetí provoněla v sobotní podvečer sál chotovinského kulturáku vůně masa, cibule a papriky. Konala se zde totiž soutěž o nejchutnější guláš.
Východní Čechy, Ráby - Muzeum perníku v Perníkové chaloupce u Pardubic zahájí 14. sezonu, nazvanou „předposlední…?!?". Stane se tak slavnostně v sobotu 4. března od 9 do 16.30 hodin oslavou 14. úředních narozenin paní Ježibaby, jež procitne z dvouměsíčního zimního spánku (od Nového roku).
Liberecký kraj – Málo luštěninových a zeleninových polévek i bezmasých jídel a naopak více vepřového masa a uzenin než odborníci doporučují. To jsou nejčastější chyby školních jídelen v Libereckém kraji při sestavování jídelníčků.
Špína, zápach a plíseň - podmínky, ve kterých si snad nikdo nedokáže představit masnou výrobu. Opak je však někdy pravdou. Nechutný pohled se nabídl kontrolorům Státní veterinární správy, kteří odhalili nepovolenou porážku v Rohoznici, jež leží na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje.
Liberecký kraj – Málo luštěninových a zeleninových polévek i bezmasých jídel a naopak více vepřového masa a uzenin než odborníci doporučují. To jsou nejčastější chyby školních jídelen v Libereckém kraji při sestavování jídelníčků.
Veterináři nařídili podnikateli v pražské malešické prodejně Hai Xian Cheng odstranit 60 kilogramů zkažených chlazených produktů rybolovu a 200 kilogramů zmrazeného vepřového masa a žaludků. Pokuta může dosáhnout deseti milionů korun, uvedli dnes na svém webu
Praha - Veterináři nařídili podnikateli v pražské malešické prodejně Hai Xian Cheng odstranit 60 kilogramů zkažených chlazených produktů rybolovu a 200 kilogramů zmrazeného vepřového masa a žaludků. Pokuta může dosáhnout deseti milionů korun, uvedli v úterý na svém webu.
Blansko – Trávníky i další plochy v zámeckém parku v Blansku pokrývá rozmočený sníh. Aby se návštěvníci sobotních zabijačkových hodů nemuseli brodit v blátě, přesunují organizátoři akci na náměstí Republiky.
Žarošice /FOTOGALERIE/ – Začalo to jako kamarádská ochutnávka v hospodě, dnes jde o tradiční gurmánskou akci. Na sobotním čtrnáctém ročníku Koštu klobásků v Žarošicích pořadatelé návštěvníkům této oblíbené uzeniny naservírovali skoro sto dvacet kilo. Různých tvarů, způsobů výroby i co do použitých surovin.
Uherské Hradiště – Sekaná a mleté maso bylo dříve spíše na stolech bohatších rodin. Sekaná se stala součástí pohoštění o druhém svatebním dni nebo na Nový rok či při další sváteční příležitosti.
Jižní Morava – Tlačenka, jelita nebo zabijačková polévka – masité lahůdky, ke kterým se lidé dostanou čím dál častěji jen díky některým restauracím. Tradičních domácích zabijaček totiž ubývá. „Kdysi mívali lidé prase v každé chalupě, dělal jsem i padesát zabíjaček za rok. Nyní jsou to tak dvě nebo tři," postěžoval si řezník Vlastimil Lachkovič, kterého dříve znali jako mistra řeznického hospodáři na Znojemsku.
Praha - Tržby za hlavní zemědělské komodity, jako jsou mléko, řepka, obiloviny a maso, loni v ČR klesly o tři miliardy korun na 85 miliard Kč, přesto by měly být mírně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Za snížení tržeb může hlavně pokles ceny mléka a obilovin.
Brusel - S opatrným optimismem hodnotí členské země Evropské unie stávající situaci na mléčném trhu, řekl dnes v Bruselu náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Ke stabilizaci trhu po konci takzvaných mléčných kvót v roce 2015 musely pomoci mimořádná opatření Evropské komise, které pro chovatele v ČR znamenaly celkem podporu ve výši více než miliardy korun.
Slabčice - Někde pořádají borůvkobraní, jinde soutěž v jedení knedlíků a ve Slabčicích se rozhodli soutěžit v tradiční specilitě, a to o nejlepší domácí paštiku.
Nesuchyně - Problémy s odbytem mléka, vepřového masa, vajec a obilí za nízké ceny, zvýšení dovozu potravin o deset procent, přestože supermarkety hlásají příklon k českým potravinám, je jen část skutečností, které nejvíce trápí české zemědělce.
Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.
Prostějov – Rozmanitý lup se podařilo ukořistit zloději v Prostějově. Zloděj se neváhal vloupat do bytu ve zvýšeném přízemí domu ve Spitznerově ulici. K činu došlo počátkem září.
Vypadá to jako pořádný sešup z kopce. Ještě před dvanácti lety byla Česká republika z více než sta procent soběstačná v produkci vepřového masa. V roce 2015 v tomto odvětví dosahovala necelých 46 procent. „Zemědělské podniky se chovají jako tržní firmy. Návrat k plné soběstačnosti u některých komodit bude dost těžký," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.
Praha /TABULKA/ - Absolutním vítězem ankety gastronomického průvodce Restu o Restauraci roku, jejíž výsledky byly ve čtvrtek večer vyhlášeny v Břevnovském klášteře v Praze, se stal pražský Čestr, jenž je členem skupiny Ambiente. Odnesl si i cenu pro nejlepšího kuchaře, kterým se stal Pavel Straka. O vítězství rozhodli hosté českých restaurací, kteří prostřednictvím tohoto portálu zaslali do 3. ročníku ankety přes 100 tisíc hodnocení.
Brno - Před mešitou v Brně byla taška s prasečí hlavou. Muslimové považují vepřové za nečisté maso. Policie považuje věc za přestupek, hledá pachatele. Na případ upozornil server Lidovky.cz. Brněnský mluvčí Pavel Šváb řekl, že policie pátrá po člověku, který tašku se zvířecí částí na místo dal.
Modrá – Jitrnicový a jelítkový prejt, ovar, škvarky, vepřové pečínky a další dobroty z vykrmených pašíků provoněly v sobotu Archeoskanzen Modrá, slovanské opevněné sídliště. Stalo se tak při dvanáctém ročníku Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky, který si nenechalo ujít devět set lidí z různých koutů naší vlasti.
Prušánky – Třináct týmů se svými guláši se sešlo v Prušánkách, aby poměřily své síly. Tradiční Gulášfest začal již ráno, kdy soutěžící začali připravovat své recepty. Výdej se spustil s úderem dvanácté hodiny.
Žalmanov - S doupovskými uzeninami z rodinného podniku Josef Pelant se v regionu setkal už téměř každý. Žalmanovské výrobky se od začátku pravidelně umisťují v soutěži o značku Regionální potravina Karlovarského kraje, jsou držiteli označení Český výrobek i Spokojený zákazník, avšak ke spokojenosti majitelů stále jeden krůček chyběl.
Hradec Králové - Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí vzrostla o 5,1 procenta a pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012. Za letošním růstem stojí zvýšení výroby vepřového masa, naopak produkce hovězího klesla. V celé ČR výroba masa v prvním pololetí proti stejnému loňskému období klesla o jedno procento, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Kvůli nízkým výkupním cenám mléka, vepřového masa i obilí klesnou letošní tržby českých zemědělců v porovnání s minulým rokem zhruba o deset miliard korun. Uvedl to předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na dnešním zasedání ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Jedinou důležitou komoditou, u níž se cena v Česku drží na evropské úrovni, je podle něj řepka.
Krátce po srpnových borůvkových hodech proběhne v Malé Morávce druhá gastronomická akce, do které se zapojuje většina místních restauračních zařízení. Je to festival řízků.