Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Dlouhosrstý jezevčík Dyr je již sice starší, ale podle majitele v dobré kondici.

Po jezevčíkovi neúspěšně pátrají už přes dva týdny

Žďársko – Jezevčíka Dyra hledá zatím neúspěšně jeho majitel Pavel Bednář. Pes se mu zaběhl 25. prosince večer při procházce nedaleko Vepřové na Žďársku. O dva dny později standardního dlouhosrstého jezevčíka mahagonové barvy svědci zahlédli na zastávce u žďárského zámku a poté ještě na trase naučné stezky kolem Konventského rybníka.

Ilustrační foto

Evropská prasata mohou opět do Ruska, Moskva prohrála spor

Rusko povolilo dovoz plemenných prasat a vepřových produktů z Evropské unie. Moskva totiž prohrála příslušný spor na půdě Světové obchodní organizace (WTO). Českým producentům se tak otevírá ruský trh. Konec zákazu se nicméně netýká regionů, kde je rozšířen africký mor prasat (AMP).   

Jablko

Pět tipů, jak zužitkovat jablka ze zahrádky

Říká se, že jedno jablko denně je základ zdraví. Ale co když se na vás těch jablek najednou valí až příliš a štrůdl vám leze i ušima? Možná vám pomohou následující tipy.

EX Myslív 2017

OBRAZEM: EX Myslív nabídl i vepřový betlém

Myslív – Jídlu ve všemožných podobách patřil v sobotu kulturní dům v Myslívě. Několik stovek návštěvníků jubilejního 25. ročníku gastronomické soutěžní výstavy EX Myslív tam hodnotilo rekordních sto padesát šest soutěžních výrobků.

Zahradnický a ovocnářský veletrh Zahrada Čech 2017, jen první den navštívilo několik tisíc návštěvníků. Bylo z čeho vybírat a na co se dívat.

Značku Regionální potravina získalo osm výrobků

Litoměřice – V doprovodném programu zahradnického veletrhu Zahrada Čech 2017 byla oficiálně udělena prestižní značka Regionální potravina vyhodnoceným vítězným výrobkům. Certifikáty a odměny převzali zástupci producentů z rukou náměstka ministra zemědělství Pavla Sekáče.

idyla s vínem

Ve víně je pravda, která nezruinuje

Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.

Ilustrační foto

Nový strašák. Žloutenka typu E se u nás nebývale šíří

Havlíčkův Brod – Na infekčním oddělení havlíčkobrodské nemocnice končí stále častěji pacienti s horečkami neznámého původu. Přibývá infekcí a hlavně žloutenek typu E, která u jednoho pacienta způsobila dokonce akutní selhání jater.

Ilustrační foto

Inflace v květnu výrazně vzrostla

Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o květnové inflaci, která vzrostla na 2,4 procenta z dubnových dvou procent. Trh přitom čekal jen mírný nárůst na 2,1 procento. Meziměsíčně stouply v květnu spotřebitelské ceny o 0,2 procenta. 

Tereza Pekařová

Uspěla s vařeným masem

Pardubický kraj, Moravská Třebová - Mohlo by se zdát, že na gastronomické soutěži lze uspět jen s moderní lehkou kuchyní. Opak je pravdou. Tereza Pekařová je toho důkazem.

Tereza Pekařová

Uspěla s vařeným masem

Moravská Třebová - Mohlo by se zdát, že na gastronomické soutěži lze uspět jen s moderní lehkou kuchyní. Opak je pravdou. Tereza Pekařová je toho důkazem.

Ilustrační foto

Ježibaba se budí ze zimního spánku!

Východní Čechy, Ráby - Muzeum perníku v Perníkové chaloupce u Pardubic zahájí 14. sezonu, nazvanou „předposlední…?!?". Stane se tak slavnostně v sobotu 4. března od 9 do 16.30 hodin oslavou 14. úředních narozenin paní Ježibaby, jež procitne z dvouměsíčního zimního spánku (od Nového roku).

Ilustrační foto.

Hygienici kontrolovali pestrost jídelníčků

Liberecký kraj – Málo luštěninových a zeleninových polévek i bezmasých jídel a naopak více vepřového masa a uzenin než odborníci doporučují. To jsou nejčastější chyby školních jídelen v Libereckém kraji při sestavování jídelníčků.

Odhalená černá jatka - znehodnocení vepřových půlek.

Veterina odhalila černá jatka plná špíny a plísně

Špína, zápach a plíseň - podmínky, ve kterých si snad nikdo nedokáže představit masnou výrobu. Opak je však někdy pravdou. Nechutný pohled se nabídl kontrolorům Státní veterinární správy, kteří odhalili nepovolenou porážku v Rohoznici, jež leží na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Ilustrační foto.

Hygienici kontrolovali pestrost jídelníčků

Liberecký kraj – Málo luštěninových a zeleninových polévek i bezmasých jídel a naopak více vepřového masa a uzenin než odborníci doporučují. To jsou nejčastější chyby školních jídelen v Libereckém kraji při sestavování jídelníčků.

Ilustrační foto.

Veterináři našli v malešické prodejně 260 kg zkaženého masa

Veterináři nařídili podnikateli v pražské malešické prodejně Hai Xian Cheng odstranit 60 kilogramů zkažených chlazených produktů rybolovu a 200 kilogramů zmrazeného vepřového masa a žaludků. Pokuta může dosáhnout deseti milionů korun, uvedli dnes na svém webu

Zkažené rybí maso z prodejny v Malešicích.

Veterináři našli v malešické prodejně 260 kg zkaženého masa

Praha - Veterináři nařídili podnikateli v pražské malešické prodejně Hai Xian Cheng odstranit 60 kilogramů zkažených chlazených produktů rybolovu a 200 kilogramů zmrazeného vepřového masa a žaludků. Pokuta může dosáhnout deseti milionů korun, uvedli v úterý na svém webu.

Návštěvníci čtrnáctého ročníku Koštu klobásků v Žarošicích vybírali z více než padesáti vzorků této tradiční uzeniny. Vítězem domácí kategorie se stal majitel hostitelské hospody Radek Vašina.

Kvalita klobás roste. Porotci měli na koštu v Žarošicích těžký úkol

Žarošice /FOTOGALERIE/ – Začalo to jako kamarádská ochutnávka v hospodě, dnes jde o tradiční gurmánskou akci. Na sobotním čtrnáctém ročníku Koštu klobásků v Žarošicích pořadatelé návštěvníkům této oblíbené uzeniny naservírovali skoro sto dvacet kilo. Různých tvarů, způsobů výroby i co do použitých surovin.

První únorový víkend připravovali v muzeu sekanou a karbanátky.

V muzeu dělali karbanátky z vepřového a slepice

Uherské Hradiště – Sekaná a mleté maso bylo dříve spíše na stolech bohatších rodin. Sekaná se stala součástí pohoštění o druhém svatebním dni nebo na Nový rok či při další sváteční příležitosti.

Zabijačka. Ilustrační foto.

Ovar a jitrnice? Zabijaček na vsích ubývá

Jižní Morava – Tlačenka, jelita nebo zabijačková polévka – masité lahůdky, ke kterým se lidé dostanou čím dál častěji jen díky některým restauracím. Tradičních domácích zabijaček totiž ubývá. „Kdysi mívali lidé prase v každé chalupě, dělal jsem i padesát zabíjaček za rok. Nyní jsou to tak dvě nebo tři," postěžoval si řezník Vlastimil Lachkovič, kterého dříve znali jako mistra řeznického hospodáři na Znojemsku.

Ilustrační foto.

Situace na mléčném trhu? Opatrný optimismus

Brusel - S opatrným optimismem hodnotí členské země Evropské unie stávající situaci na mléčném trhu, řekl dnes v Bruselu náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Ke stabilizaci trhu po konci takzvaných mléčných kvót v roce 2015 musely pomoci mimořádná opatření Evropské komise, které pro chovatele v ČR znamenaly celkem podporu ve výši více než miliardy korun.

Prezident Agrární komory Miroslav Toman

Stále je pomíjena ochrana našeho domácího trhu

Nesuchyně - Problémy s odbytem mléka, vepřového masa, vajec a obilí za nízké ceny, zvýšení dovozu potravin o deset procent, přestože supermarkety hlásají příklon k českým potravinám, je jen část skutečností, které nejvíce trápí české zemědělce.

Ilustrační foto

Čeští kuchaři jedou soutěžit v cateringu do Lyonu, už tam uspěli

Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.

Ilustrační foto

Hodně pšenice, málo prasat. V čem není Česko soběstačné

Vypadá to jako pořádný sešup z kopce. Ještě před dvanácti lety byla Česká republika z více než sta procent soběstačná v produkci vepřového masa. V roce 2015 v tomto odvětví dosahovala necelých 46 procent. „Zemědělské podniky se chovají jako tržní firmy. Návrat k plné soběstačnosti u některých komodit bude dost těžký," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.

Interiér restaurace Čestr.

Absolutním vítězem ankety o Restauraci roku je pražský Čestr

Praha /TABULKA/ - Absolutním vítězem ankety gastronomického průvodce Restu o Restauraci roku, jejíž výsledky byly ve čtvrtek večer vyhlášeny v Břevnovském klášteře v Praze, se stal pražský Čestr, jenž je členem skupiny Ambiente. Odnesl si i cenu pro nejlepšího kuchaře, kterým se stal Pavel Straka. O vítězství rozhodli hosté českých restaurací, kteří prostřednictvím tohoto portálu zaslali do 3. ročníku ankety přes 100 tisíc hodnocení.

Brněnská mešita ve Vídeňské ulici.

Před mešitou v Brně byla taška s prasečí hlavou, policie hledá pachatele

Brno - Před mešitou v Brně byla taška s prasečí hlavou. Muslimové považují vepřové za nečisté maso. Policie považuje věc za přestupek, hledá pachatele. Na případ upozornil server Lidovky.cz. Brněnský mluvčí Pavel Šváb řekl, že policie pátrá po člověku, který tašku se zvířecí částí na místo dal.

VEPŘOVÉ HODY. Speciality z pašíků přilákaly na akci Přivírání skanzenu 900 lidí.

Při Přivírání skanzenu se snědlo čtvrt tuny zabijačky

Modrá – Jitrnicový a jelítkový prejt, ovar, škvarky, vepřové pečínky a další dobroty z vykrmených pašíků provoněly v sobotu Archeoskanzen Modrá, slovanské opevněné sídliště. Stalo se tak při dvanáctém ročníku Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky, který si nenechalo ujít devět set lidí z různých koutů naší vlasti.

PEČLIVÁ PRÁCE přinesla rodinné společnosti i řadu ocenění Regionální potravina.

Doupovské uzeniny jsou k dostání v nové prodejně

Žalmanov - S doupovskými uzeninami z rodinného podniku Josef Pelant se v regionu setkal už téměř každý. Žalmanovské výrobky se od začátku pravidelně umisťují v soutěži o značku Regionální potravina Karlovarského kraje, jsou držiteli označení Český výrobek i Spokojený zákazník, avšak ke spokojenosti majitelů stále jeden krůček chyběl.

Ilustrační foto.

Výroba masa v hradeckém kraji v pololetí vzrostla o pět procent

Hradec Králové - Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí vzrostla o 5,1 procenta a pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012. Za letošním růstem stojí zvýšení výroby vepřového masa, naopak produkce hovězího klesla. V celé ČR výroba masa v prvním pololetí proti stejnému loňskému období klesla o jedno procento, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto.

Kvůli nízkým cenám obilí i mléka přijdou zemědělci o miliardy korun

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Kvůli nízkým výkupním cenám mléka, vepřového masa i obilí klesnou letošní tržby českých zemědělců v porovnání s minulým rokem zhruba o deset miliard korun. Uvedl to předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na dnešním zasedání ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Jedinou důležitou komoditou, u níž se cena v Česku drží na evropské úrovni, je podle něj řepka.

Ilustrační foto

Festival řízků v Malé Morávce

Krátce po srpnových borůvkových hodech proběhne v Malé Morávce druhá gastronomická akce, do které se zapojuje většina místních restauračních zařízení. Je to festival řízků.