Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Ilustrační foto

Zisk zemědělství loni klesl o polovinu na devět miliard korun

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Zisk českého zemědělství se podle šetření Zemědělského svazu ČR loni snížil v porovnání s rekordním rokem 2014 o více než polovinu na devět miliard korun. Způsobil to především pokles cen zemědělských komodit, který nejvíce postihl živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevily se i dopady sucha. Na dnešním zasedání svazu ve Větrném Jeníkově to řekl jeho předseda Martin Pýcha. Za rok 2014 podle výpočtu svazu činil výsledek hospodaření 19 miliard Kč.

Ilustrační foto.

Hamé dodá 120 tun masových konzerv pro státní rezervy

Praha - Společnost Hamé dodá 120 tun masových konzerv za 15 milionů korun pro státní rezervy. Uvedl to dnes deník E15. Stát se podle deníku snažil předtím neúspěšně najít dodavatele konzerv tři roky. Hamé ale pokryje jen dvě třetiny zakázky - dodávku šunky a vepřového masa. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) totiž chtěla celkem 180 tun konzerv, o dodávku lančmítu ale žádná firma zájem neprojevila.

Studené i teplé. Dobrovolní hasiči ze Střížova o tomto víkendu pořádali v kulturním domě již čtvrtý ročník vepřových hodů a zájem o ně byl obrovský. Pro návštěvníky měli připravené čerstvé maso i tradiční zabijačkové pochoutky.

Tradiční vepřové hody provoněly celý Střížov

Střížov – Možnost zakoupit si čerstvé vepřové maso a tradiční zabijačkové pochoutky měli v sobotu návštěvníci kulturního domu ve Střížově. Konal se tam totiž již čtvrtý ročník oblíbených vepřových hodů.

Ilustrační foto

Inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta. Zdražila zelenina i pečivo

Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Ilustrační foto

Kradli mražené maso i medaile. Teď spadla klec

Lipník nad Bečvou – Dva muže, kteří mají na svém kontě majetkovou trestnou činnost, dopadli v těchto dnech policisté z Lipníku nad Bečvou. Oba po sobě zanechali škodu v řádech desítek tisíc korun a hrozí jim až tři roky vězení.

Oslavy vietnamského Nového roku v Olomouci

Vietnamci v Olomouci oslavili Nový rok. Podívejte se jak

Olomouc – Na pódiu v hospodském sále na kraji Olomouce tančí a zpívají vietnamská děvčata v tradičních zlatočervených oděvech, v rukou drží slaměné klobouky a vějíře. Za nimi vybuchují na zeď promítané ohňostroje. Od dlouhých stolů vyskládaných do čtyř řad přihlíží zhruba dvě stě lidí. Vietnamský nový rok, největší svátek devadesátimili­onového národa, se slavil i na Hané.

Ilustrační foto

Ledeko končí s chovem prasat. Výkupní ceny klesají, chybí ruský trh

Blanensko – Letovická zemědělská společnost Ledeko léta patřila mezi tradiční chovatele prasat na Blanensku. Letos ale své vepříny definitivně zavře. „Po zralé úvaze jsme se rozhodli, že končíme. Ačkoliv chov prasat měl v naší společnosti od osmdesátých let minulého století velkou tradici. Bohužel ale už pro nás není únosné chov nadále udržovat. Náklady na výrobu jsou daleko vyšší než prodejní ceny," zdůvodnil Kamil Vystavěl z Ledeka. Nyní už společnost chová jen několik stovek kusů prasat.

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu. Tradiční slavnost spojená s ukázkou práce s výkladem řezníka Tomáše Hudery při staročeské zabijačce. Národní zemědělské muzeum.

OBRAZEM: Muzeum uspořádalo tradiční zabijačku

Praha - Pražané měli možnost zažít tradiční českou domácí zabíjačku, a to přímo v srdci hlavního města. Národní zemědělské muzeum totiž uspořádalo již devátý ročník akce s názvem Letenské prase. Na dvoře budovy muzea na Letné měli návštěvníci možnost zhlédnout ukázku tradičních postupů zpracování vepřového masa.

Ilustrační foto.

Produkce masa v loni meziročně klesla, výkup mléka stoupl

Praha - Produkce masa v České republice se loni vrátila k meziročnímu poklesu, snížila se o 0,8 procenta na 447.651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Mléka vykoupeného od zemědělců přibylo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Muslimská modlitebna v Brně po řádění vandalů.

Mešitu polili olejem. Útočníky policie nevypátrala

Brno – Policisté po více než dvou měsících odložili pátrání po dvou výtržnících, kteří v listopadu polili brněnskou mešitu ve Vídeňské ulici motorovým olejem. Záběr z bezpečnostní kamery nebyl tak kvalitní, aby se podařilo určit totožnost pachatelů, řekla mluvčí policie Andrea Straková.

Domácí řeznická kuchařka

PŘIPRAVTE SI TY NEJLEPŠÍ ZABIJAČKOVÉ RECEPTY V POHODLÍ DOMOVA

Zima je tradičním obdobím zabijaček, v dřívějších dobách se zabijačky konaly právě jen během mrazivých zimních měsíců. Tehdy totiž bylo možné množství sádla, masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe uchovat. I proto se v tomto období na vesnicích odbývalo nejvíce svatebních hostin, při nichž nesměly chybět ovary, jitrnice, jelita a pečená masa. Dnes v době mrazáků si všechny tyhle pochoutky můžeme dopřávat po celý rok. A nemusíme si kvůli nim ani pořizovat a vykrmovat pašíka. Stačí si v řeznictví zakoupit třeba jen očištěnou půlku prasete a zabijačku si kdykoliv udělat jenom z ní, v pohodlí domova. Jak na to, prozrazuje Domácí řeznická kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Cpress.

Ilustrační foto.

U DPH roste počet podvodů s masem, ministerstvo financí chce změny

Praha - Finanční správa dosud v rámci daně z přidané hodnoty odhalila 36 podvodů za jednu miliardu korun, které se týkaly obchodů s masem. Trh s masem se tak stává z pohledu podvodů na DPH značně rizikovým, uvedla dnes v tiskové zprávě Finanční správa. Ministerstvo financí má proto v plánu zavést přenesenou daňovou povinnost z prodejce na odběratele i na obchody s masem.

Ilustrační foto.

Odbornice: Červené maso je důležitou součástí výživy

Červené maso je podle nutriční terapeutky Kateřiny Šimkové důležitou součástí výživy a do zdravého jídelníčku patří. V Česku sní podle statistiků každý v průměru 50 kilogramů červeného masa ročně, nejvíc muži od 18 do 59 let. Světová zdravotnická organizace doporučila jíst červené maso jen dvakrát týdně, poukazuje na zdravotní rizika nadměrné konzumace. Červené maso řadí do skupiny tzv. lehčích rakovinotvorných lá­tek.

Vepřové hody v Babicích

V Babicích se po zabijačkových dobrotách jen zaprášilo

Babice – Chladivá listopadová sobota, teplý čaj a vonící zpracované vepřové maso. To vše bylo v sobotu 21. listopadu Muzeum myslivců a pytláků v Babicích. Jeho venkovní prostory totiž od 11 hodin hostily tradiční vepřové hody.

Marian Jurečka

Jurečka: Vláda chystá nařízení umožňující podporu výrobcům mléka

Brusel - Česká vláda by měla v příštích čtrnácti dnech přijmout nařízení, které od počátku příštího roku umožní reálně zahájit podporu českých zemědělců postižených nepříznivým vývojem trhu. Na okraj jednání s kolegy z ostatních zemí EU to v Bruselu řekl český ministr zemědělství Marian Jurečka. Letošní září bylo podle něj měsícem, kdy se po více než roce zastavil v Evropě propad cen mléka.

Ilustrační foto.

Muslimové mají obavy z útoků, chtějí zvýšit ostrahu mešity v Brně

Brno – Muslimové mají obavy z dalších útoků na brněnskou mešitu, chtějí proto zlepšit její ostrahu. Před rokem a půl na ni nainstalovali bezpečnostní kameru, která v noci na pátek zaznamenala dva útočníky polévající modlitebnu motorovým olejem. Záznam předali policii. Ke kameře asi přibude další, je nutné zkvalitnit záznam z první kamery, řekl dnes předseda Ústředí islámských obcí v ČR Muníb Hasan.

Muslimská modlitebna v Brně po řádění vandalů.

Dvojice polila mešitu olejem. Další nepochopitelný útok, kroutí hlavou muslimové

Brno /FOTOGALERIE/ – Místo čistých bílých zdí mešity ve Vídeňské ulici uvítaly v pátek ráno brněnské muslimy tmavé skvrny od vyjetého motorového oleje. Co se stalo, zjistili ze záznamu bezpečnostní kamery na modlitebně. Ta zachytila ve tři hodiny ráno ženu a muže, kteří se nejprve snažili dostat do budovy. „Pak fasádu, dveře i okno polili," informoval Jalal Atassi z mešity.

VEPŘOVÉ HODY. Speciality z pašíků přilákaly na akci Přivírání skanzenu 1200 lidí.

Přivírání Archeoskanzenu v Modré se dvěma rekordy

Velehrad – Dvě stě kilogramů vepřového masa proměněného v nejrůznější zabijačkové dobroty, hudba k tanci i poslechu, ochutnávka čtyřiceti domácích pálenek a likérů a dvanáct stovek lidí, kterým se už od rána sbíhaly sliny na zabijačku. To byl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá jedenáctý ročník Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky.

Ilustrační foto.

Produkce masa ve 3. čtvrtletí v Česku klesla, nákup mléka stoupl

Praha - Produkce masa v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o dvě procenta. Nákup mléka naopak stoupl o 2,8 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců se oproti loňsku zvýšily pouze u jatečného skotu. Ceny mléka se meziročně propady o více než 20 procent.

KUCHAŘI Z THAJSKA vařili školákům v Základní škole Komenského v Novém Městě.

Na Základní škole Komenského vařili světovou kuchyni

Nové Město nad Metují - Provozovatel školní jídelny Základní škole Komenského v Novém Městě nad Metují vyslal ve dnech 1. a 2. října do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.

Výbuch část výdejního boxu vážně poškodil.

Výdejní automat rozbili domácí výbušninou v prázdné konzervě

Mělník - Okresní soud v Mělníku odsoudil dva muže, kteří na začátku letošního roku dvakrát poškodili výbušninami domácí výroby výdejní automat internetového obchodu v Kralupech nad Vltavou. První z náloží odpálili po letošním novoročním ohňostroji.

Třetí ročník soutěže O nejchutnější kotlíkový guláš v parku u Vily Doris v Šumperku.

Parkem v Šumperku voněly kotlíkové guláše

Šumperk – Libá vůně kotlíkových gulášů se linula ve čtvrtek 13. srpna dopoledne parkem u Vily Doris v Šumperku. Konal se zde už třetí ročník soutěže, která je doprovodným programem Mezinárodního folklorního festivalu, jenž tento týden město hostí.

Na letišti. Ilustrační fotografie.

Taková bývala dovolená u moře v 70. letech

Prázdniny jsou v plném proudu. Jaké ale bývaly prázdniny v dřívějších dobách, kdy nebylo tak snadné cestovat? Zajímají nás i vaše vzpomínky na prázdniny. Své zážitky z dovolených posílejte na e-mail jakub.stastka@denik.cz!

Ilustrační foto

Česká kuchyně zažívá renesanci. Tuzemských surovin je ale nedostatek

Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

V hodonínské zoo se podařilo odchovat mláďata tygra ussurijského.

V hodonínské zoo pobíhají malí tygři. Po čtrnácti letech

Hodonín – Další chovatelský úspěch za posledního půldruhého roku si připisuje hodonínská zoo. Po arovi zelenokřídlém či vlku hřivnatém tam přišla na svět mláďata tygra ussurijského. Návštěvníci je mohou obdivovat právě od čtvrtka. „Jde skutečně o mimořádnou událost, protože naposledy se tygřími mláďaty zoo mohla pochlubit před čtrnácti lety," sdělil ředitel Zoo Hodonín Martin Krug.

Hosté na S10 do Čech.

Sousedé zase „popojeli" k Čechám

Linec – „Od roku 2009 rozestavěný největší silniční projekt dálniční společnosti Asfinag, stavba S10, ,zatočil´ do cílové rovinky," napsal ceník Volksblatt.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Nesmyslná dieta, která funguje

Východní Čechy – V minulých týdnech jsme započali takový malý seriál o dietách, které hubnoucí pacienty příliš neomezují. Mezi takové diety, při kterých se nemusí vážit jednotlivé porce jídla či počítat kalorie, patří také dieta podle krevních skupin. Je poměrně rozšířená, dokonce účinná, ale z hlediska odborného nesmyslná.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Nesmyslná dieta, která funguje

Východní Čechy - V minulých týdnech jsme započali takový malý seriál o dietách, které hubnoucí pacienty příliš neomezují. Mezi takové diety, při kterých se nemusí vážit jednotlivé porce jídla či počítat kalorie, patří také dieta podle krevních skupin. Je poměrně rozšířená, dokonce účinná, ale z hlediska odborného nesmyslná.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Nesmyslná dieta, která funguje

Východní Čechy - V minulých týdnech jsme započali takový malý seriál o dietách, které hubnoucí pacienty příliš neomezují. Mezi takové diety, při kterých se nemusí vážit jednotlivé porce jídla či počítat kalorie, patří také dieta podle krevních skupin. Je poměrně rozšířená, dokonce účinná, ale z hlediska odborného nesmyslná.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Nesmyslná dieta, která funguje

Východní Čechy - V minulých týdnech jsme započali takový malý seriál o dietách, které hubnoucí pacienty příliš neomezují. Mezi takové diety, při kterých se nemusí vážit jednotlivé porce jídla či počítat kalorie, patří také dieta podle krevních skupin. Je poměrně rozšířená, dokonce účinná, ale z hlediska odborného nesmyslná.

Vůně smažené cibulky, papriky, majoránky a česneku se nesla o druhém květnovém svátku napříč Bukovany.

Na čtyřhodinové vaření padlo deset kohoutů

Bukovany /FOTOGALERIE/ – Vůně smažené cibulky, papriky, majoránky a česneku se linula o druhém květnovém svátku napříč Bukovany. Už pošesté se na tamním mlýně sešli zástupci jednotlivých obcí, které sdružuje mikroregion Babí lom s jediným cílem: uvařit ten nejlepší guláš a zvítězit. Rivalita byla znát na všech amatérských kuchařích. Guláše se shodovaly v jediném. Byly vařeny s velkou láskou.

Ilustrační foto.

Produkce masa a nákup mléka v Česku v 1. čtvrtletí vzrostly

Praha - Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,1 procenta a nákup mléka o 3,6 procenta. Ceny klesly, u mléka a jatečných prasat o více než desetinu. Pouze u jatečného skotu byly ceny proti loňsku vyšší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loni produkce masa po 11 letech poklesu vzrostla o 0,8 procenta, mléka vykoupeného od českých zemědělců bylo meziročně víc o 1,3 procenta.