Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Silvie Melušová (vlevo), Bára Masopustová, Slezské bylinářství, Na Valech, Opava

Bylinkářky radí: Dbejte na pročišťování

Počátek týdne je vhodný k pročištění trávicího traktu, které ovlivňuje měsíc ve dnech Panny. Vyzkoušejte k tomuto účelu Psyllium. Vlákninu, která se nechává nabobtnat v nápoji nebo v jogurtu, užíváme při zácpě, čištění střeva a redukci k zasycení žaludku.

Silvie Melušová (vlevo), Bára Masopustová, Slezské bylinářství, Na Valech, Opava

Bylinkářky radí: Dbejte na pročišťování

Počátek týdne je vhodný k pročištění trávicího traktu, které ovlivňuje měsíc ve dnech Panny. Vyzkoušejte k tomuto účelu Psyllium. Vlákninu, která se nechává nabobtnat v nápoji nebo v jogurtu, užíváme při zácpě, čištění střeva a redukci k zasycení žaludku.

Ilustrační snímek.

Pokles stavů skotu 
a prasat v hradeckém kraji se loni zastavil

Hradec Králové – Několik let trvající úbytek prasat a skotu v Královéhradeckém kraji se zastavil. Počet prasat loni vzrostl poprvé od roku 2007, meziročně se zvýšil o 6 procent na 84 185 kusů. Proti situaci před šesti lety však jde stále o velmi slabé chovy.

Ilustrační snímek.

Pokles stavů skotu 
a prasat v hradeckém kraji se loni zastavil

Hradec Králové – Několik let trvající úbytek prasat a skotu v Královéhradeckém kraji se zastavil. Počet prasat loni vzrostl poprvé od roku 2007, meziročně se zvýšil o 6 procent na 84 185 kusů. Proti situaci před šesti lety však jde stále o velmi slabé chovy.

Ilustrační snímek.

Pokles stavů skotu 
a prasat v hradeckém kraji se loni zastavil

Hradec Králové – Několik let trvající úbytek prasat a skotu v Královéhradeckém kraji se zastavil. Počet prasat loni vzrostl poprvé od roku 2007, meziročně se zvýšil o 6 procent na 84 185 kusů. Proti situaci před šesti lety však jde stále o velmi slabé chovy.

Ilustrační foto

Masové kuličky a burgery. Inspekce našla další výrobky s koninou

Praha – Veterinární inspektoři patrně odhalili nedeklarované koňské maso ve dvou dalších masných výrobcích. Ve státním veterinárním ústavu v Olomouci potvrdili koňskou DNA ve vzorku masových kuliček z hovězího a vepřového masa a mletých hovězích burgerů.

Ilustrační foto.

Nesoutěžní příběh: Babička, já a prasata

Čtu si příběhy poslané do soutěže a nedá mi to, abych neposlala vyprávění o své babičce. Prarodiče z otcovy strany jsem vůbec nepoznala, byli už mrtví, na dědečka z matčiny strany si pamatuji velice matně i ten odešel, když mi byly čtyři roky. Zato babička! To jsou vzpomínky k nezaplacení…

Chov prasat - vepřové maso. ilustrační fotografie.

Kraj není soběstačný v mase

Liberecký kraj - Kdyby Liberecký kraj přiklopila neprostupná skleněná kopule a zdejší lidé museli žít jen z toho, co si sami vypěstují, asi by z nás brzy byli vegetariáni. Produkcí masa jsme totiž absolutně nesoběstační.

Ilustrační foto.

Farmáři: Chov krav prodělává. I když se daří

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ -Domácí maso bude za pár let na jižní Moravě vzácnost. Alespoň pokud vydrží trend posledních let. Živočišná výroba vytrvale klesá a zemědělci se bojí, že pokud se nezmění rozdělování dotací, může toto odvětví zaniknout úplně. Chovatelům skotu a prasat v kraji navíc loni uškodilo až dvojnásobné zdražení krmného obilí.

Ilustrační foto.

Farmáři: Chov krav prodělává. I když se daří

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Domácí maso bude za pár let na jižní Moravě vzácnost. Alespoň pokud vydrží trend posledních let. Živočišná výroba vytrvale klesá a zemědělci se bojí, že pokud se nezmění rozdělování dotací, může toto odvětví zaniknout úplně.

Tradiční průvod masek prošel Holubicemi, aby pozval místní na večerní ostatkovou zábavu.

Sněhurku doprovázelo hned osm trpaslíků. Jeden v kočárku

Holubice – Zatímco jižané mají v tomto období své karnevaly, Slované dobu před velikonočním obdobím zakončují tradičním masopustem. Ten má jen v českých nářečích hned několik názvů. Například šibřinky, fašank nebo ostatky. Tradici průvodů vesnicí dodržují od nepaměti například na Hlinecku, na jižní Moravě se vesnice k tomuto zvyku postupně začínají vracet až v posledních letech.

Ilustrační fotografie.

Rusko zastavilo dovoz mraženého masa z Německa

Moskva - V Rusku dnes vstoupil v platnost zákaz dovozu mraženého masa z Německa, oznámila agentura Interfax s odvoláním na zemědělskou inspekci Rosselchoznadzor. Dočasný zákaz se týká mraženého hovězího, vepřového a drůbežího masa a jeho příčinou je výskyt takzvaného Schmallenbergova viru.

Ilustrační fotografie.

Hody i maškarní ples. Na dovolenou vyrazí také trpaslíci se Sněhurkou

Vyškovsko /KAM O VÍKENDU/ – Vepřové maso, dětské masky a taneční parket. Pro někoho možná nesourodá kombinace, pro lidi z Vyškovska hlavní lákadla, kam zamířit o následujících dvou volných dnech. Mrazivé počasí dává tušit, že tradice zabijaček bude pokračovat dnes také na Vyškovsku.

Ilustrační foto

Problém českého zemědělství: Nerovnováha mezi rostlinnou a živočišnou výrobou

Praha – Výměra polí osetých v Česku obilím a olejninami by se do budoucna měla snížit zhruba o šestinu. Naopak až o desítky procent mají vzrůst stavy krav, prasat a ovcí. Vyplývá to z příloh návrhu strategie pro růst českého zemědělství a potravinářství po roce 2014, kterou minulý týden představilo ministerstvo zemědělství (MZe). Jedním z hlavních problémů českého zemědělství je podle odborníků prohlubující se nerovnováha mezi rostlinnou a stále klesající živočišnou výrobou.

Ministr zemědělství Petr Bendl.

Ministr Bendl: Zemědělství potřebuje restart

Praha /INFOGRAFIKA/ - Skoro polovina vepřového masa se musí dovážet, i když ještě před několika lety byli čeští zemědělci schopni domácí trh zásobit vlastní produkcí. Česko začíná importovat čím dál více drůbežího masa a množství ovoce mírného pásma se musí přivážet více než kdy jindy.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Drůbeží játra s medem návštěvníkům chutnala, mohli se po nich utlouci.

RECEPT DENÍKU: Hosté se mohli utlouct

Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

Zimní turistický pochod Putování kolem Břestecké skály. Ilustrační foto.

Zimní turistický pochod kolem Břestecké skály

Břestek – Opět po roce se v sobotu ráno zaplní sportovní hala ve Břestku milovníky turistky a toulek zimními Chřiby, kteří se z ní po prezentaci u pořadatelů vydají putovat okolím Břestecké skály. Účastníci si mohou vyšlápnout třicet minut po osmé hodině ranní na jednu ze dvou tras, a to osmikilometrovou a patnáctikilome­trovou.

Ilustrační foto

Větší chlívky pro prasata mohou zdražit maso

Praha /INFOGRAFIKA/ – Je libo smažený řízeček? Nebo snad knedlo vepřo zelo? Dost možná si část lidí bude muset nechat zajít chuť.Tradiční pokrmy české kuchyně by letos mohly být pro mnohé lidi méně dostupné.

Ilustrační fotografie.

Vepřové může v příštím roce podražit až o pětinu

Praha – Vepřové maso by v důsledku nové evropské směrnice upravující podmínky chovu prasnic i růstu cen krmného obilí mohlo v Česku v novém roce podražit o deset až 20 procent. Uvedl to ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Růst cen tradičně nejoblíbenějšího masa v Česku by podle něj měl být spíše postupný. Podle ministerstva zemědělství však bude vliv směrnice na cenu vepřového v tuzemsku zanedbatelný.

Ilustrační fotografie.

USA odsoudily požadavky Ruska ohledně dovozu amerického masa

New York - Spojené státy v sobotu odsoudily požadavky Ruska ohledně hovězího a vepřového masa dováženého z USA. Moskva ho chce testovat na obsah na obsah aditiva ractopaminu, které se používá v USA, v některých jiných zemích je ale zakázané.

Ilustrační foto.

V Karlovarském kraji porazili farmáři víc skotu, ubývá ale prasat

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji dodali letos farmáři na jatka od ledna do září celkem 1304 kusů skotu, meziročně o 4,1 procenta více. Část zvířat prodali různým odběratelům, část porazili a zpracovali ve vlastních jatkách. Nadále ale klesá počet poražených prasat.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. O menu Deníku byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen zájem.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Ilustrační foto

Chovy prasat v Olomouckém kraji klesly, na vině jsou ceny krmných směsí

Olomouc - Početní stavy prasat chovaných v Olomouckém kraji klesly na desetileté minimum. Letos v dubnu bylo v tamních chovech ustájeno 90.100 prasat, kterých bylo meziročně o téměř pětinu méně. Naopak propad počtu chovaného skotu se zastavil a počet slepic vzrostl. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Klesající počty vykazují chovy prasat v celé České republice.

Tak jako každý čtvrtek jsme v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařili podle čtenářů Deníku. Na snímku host restaurace, který si krůtí na houbách objednal, Petr Šilhavý.

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

Ilustrační fotografie.

Barva z falešného hovězího není podle Slovenska škodlivá

Bratislava - Barva, kterou bylo obarveno vepřové maso z Maďarska, aby mohlo být vydáváno za hovězí, není škodlivá pro lidské zdraví. Vyplývá to z výsledku laboratorních testů, které zveřejnila televize Markíza. Na Slovensku kontroloři našli zhruba 400 kilogramů obarveného vepřového.

Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání.

Studenti z Poličky obsluhovali na Pražském hradě

Polička/Praha /FOTOGALERIE/ - Studenti střední odborné školy z Poličky se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání. 

Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání.

Studenti obsluhovali na Pražském hradě

Polička - Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání. 

V Bruntále oddával svatebčany Jan Dohnal, který pracoval také jako tajemník městského národního výboru. Funkci vykonával po práci, civilním zaměstnáním byl truhlář.

Společnost na dobových fotografiích

Region - Zúčastněte se vytváření této ojedinělé kroniky lidí 20. století spolu s námi! Na starých snímcích ožívá svět našich rodičů, prarodičů, ale také našeho mládí. Připomeňte si tyto chvíle spolu s dalšími čtenáři, rozšiřte naši fotografickou kroniku a vzpomínejte.

Ilustrační fotografie.

Obarvené falešné hovězí je i na Slovensku, úřady zahájily kontroly

Bratislava - Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku dostalo také na Slovensko. Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje. Podle českých úřadu se falšované maso do Česka nedostalo.Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva.

Nejvíce se zavařují asi třešně a okurky.

Zavařovat se dá všechno, třeba maso či vepřové kosti

Benešovsko - Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně. Důvod byl jednoduchý. Prázdné regály nebo fronty na cokoliv, kterým nebylo možné dohlédnout konce.