Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Jak se najíst, ale nepřejíst a nemuset mít předsevzetí

Rychnovsko - Období Vánoc. Každý se těší, až si bude moci sednout do křesla či rozvalit se na gauči, zapnout televizi a užívat si to sladké nicnedělání. K takovéto pohodě však nezbytně patří také jídlo. A že ho je o Vánocích více než dost.

Zlaté prasátko spatříte, když se postíte

Náchodsko /ADVENTNÍ ABECEDA/ - Při zmínce o zlatém prasátku si v dnešní době snad každý vybaví malou holčičku v jedné známé reklamě a její: „Ne, ne nemusím, já už ho vidím …” Jedná se o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den bez pokrmů, tak večer uvidíte zlaté prasátko.

Zásilka vepřového putovala zpět do Německa

Praha – Inspektoři Krajské veterinární správy (KVS) pro Olomoucký kraj dnes nevpustili do tržní sítě 6,7 tuny výsekového vepřového masa dovezeného z Německa kvůli nedodržení předepsané teploty během transportu. Zásilka se vrátí do Německa.

OBRAZEM: Zabíjačkové hody v Zubnicích na Ústecku

Ústí nad Labem - V překrásné obci Zubnicích v kopcovité krajině Českého středohoří se pářilo z hrnců, v místním potoce se chladila zabíjačková polévka, někteří lidé měli práce nad hlavu, když vyráběli stovky jitrnic.Z

V Milovicích i Kvasicích rozsvítí vánoční stromy

Kvasice, Milovice - Vařené vepřové maso provoní v sobotu prostranství za kapličkou v Milovicích, jež jsou místní částí Soběsuk. Na odpoledne tam totiž chystají tradiční rozsvěcení vánočního stromu.

Produkce vepřového masa letos klesla

Zlínský kraj - Ve Zlínském kraji od ledna do září klesla v meziročním srovnání výroba masa. Chovatelé v regionu v tomto období vyprodukovali bez drůbežího 8677 tun masa, což je proti stejnému období loni o 1,3 procenta méně.

Na jihu Moravy klesla výroba masa

Brno – Chovatelé v Jihomoravském kraji za letošní první tři čtvrtletí vyprodukovali 31,2 tisíce tun masa, což je meziročně o 3,2 procenta méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Produkce masa klesla, naopak vzrostl výkup mléka

Praha – Výroba masa v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížila o 4,9 procenta na 125.673 tun. Klesla zejména produkce drůbežího a vepřového, výroba hovězího masa zůstala na zhruba stejné úrovni jako loni.

Blanensko: chov vepřů nejspíš skončí

Blanensko - Zemědělci musí prodávat maso za nízké ceny. Aby přežili, ruší chovy vepřů. V ohrožení jsou vepříny v Šebetově a Újezdě u Černé Hory.

Vepřové hody letos přilákaly dva a půl tisíce lidí

Hodice – Vepřové dobrůtky a bohatý kulturní program pro děti i dospělé. To byla největší lákadla hodických vepřových hodů, které byly letos poprvé dvoudenní. Na oblíbenou akci v sobotu zamířila i Iva Pejčochová s rodinou.

Žáci i učitelé ZŠ Komenského mají novou školní restauraci

Nové Město nad Metují /FOTOGALERIE/– Nový školní rok začal pro žáky a zaměstnance v Základní škole Komenského příjemnou změnou. Mají k dispozici nový systém stravování zajišťovaný společností Eurest - zařízení školního stravování.

Obilí se letos na Žďársku dařilo, výnosy jsou vysoké

Žďársko – Obilí se letos ve žďárském okrese urodilo dost. Zemědělci sklidili 5,52 tuny obilovin z hektaru, přičemž průměrná sklizeň se v okrese běžně pohybuje v rozpětí 4,3 až 4,9 tuny z hektaru oseté plochy.

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

Láska k vepřovému za dva roky basy

Teplice – Milovníkem vepřového je zřejmě 42letý muž, který odcizil ze skladu poškozené organizace, kde byl zaměstnán, 96 masových konzerv s vepřovým masem a 48 konzerv s vepřovým luncheon meatem.

Povinné značení masa by mohlo pomoci českým farmářům

Praha - Nová směrnice Evropské unie, která nařizuje značit původ prodávaného čerstvého masa, by mohla zvýšit spotřebu masa pocházejícího z tuzemských chovů a pomoci tak českým farmářům. Shodují se na tom zástupci Agrární komory i zpracovatelů masa.

Škola vaření: arabská kuchyně není jen kebab

Když se řekne arabská kuchyně, co se vám vybaví? Některým vzpomínky na jídelníček z dovolené v Egyptě, Tunisu nebo Maroku, jiní si možná vzpomenou na faláfel nebo u nás stále oblíbenější kebab. Přitom arabská kuchyně je velmi pestrá.

Potravinou roku je lomnická klobása

Liberecký kraj – Také rádi vzpomínáte na dobu, kdy byly uzeniny z masa a éčka, stabilizátory a emulgátory patřily do slovníku sci–fi? Pak byste měli ochutnat Turistickou klobásu z Jatek Lomnice.

Fazole jsou kuchařkami oblíbené

Chrudim, Nabočany – Třetí várkou receptů, které nám poslali čtenáři u příležitosti zemědělské výstavy Naše pole uzavíráme soutěž o uzenou kýtu a soudek piva.

Recepty rozhodně stojí za zkoušku

Nabočany – Představujeme další várku receptů z luštěnin, které nám zaslali čtenáři do soutěže o sud piva a vepřovou kýtu vyhlášené u příležitosti výstavy Naše pole v Nabočanech.

Rytířská krčma zaujme atmosférou a pivem

Jídlo a pití nemusí být jen zážitkem pro chuťové buňky. Už i v Brně vzniká stále více restaurací, které nabízí zážitky všem lidským smyslům. Řadí se mezi ně i Rytířská krčma, která v Lidické ulici funguje už více než rok. Jak napovídá název, dýchne na návštěvníky náladu středověku a dob rytířů. V jídlech sice pokulhává, ale nahrazuje to vstřícností obsluhujících.

Festival připomněl kulturní dědictví a tradice

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Venkovní areál hradecké Střelnice se v sobotu 11. června změnil v jeden velký taneční parket. Výbor pro lidská práva zastupitelstva Královéhradeckého kraje zde připravil „Festival národností“, kterého se zúčastnilo na 130 učinkujících z celého kraje.

Rytířská krčma zaujme atmosférou a pivem

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla nejsou pro krčmu v Lidické ulici to hlavní, hodí se spíše jako doplněk k pití. Podnik se zaměřuje na iluzi středověku, i s živou hudbou.

HLASUJTE: Křen neodradil, naopak lákal

Ústí nad Labem – Lžíce křenu, to byl největší trumf, který nejspíše pomohl Lence Pokorné vyhrát. Její recept, kuřecí lahůdka s křenem, vás zaujal nejvíc, a proto se ve čtvrtek podával v rámci menu v restauraci Zlatopramen Sport Pub na ústeckém Zimním stadionu.