Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Parkhotel

Parkhotel nabízí hostům exkurzi do světa mezinárodních specialit

Plzeň – Doslova exkurzi do světa mezinárodních lahůdek nabízí pohled do menu plzeňského Parkhotelu. Tým zkušených kuchařů pod vedením šéfkuchaře františka Egera je připraven splnit hostům prakticky jakékoliv přání a to včetně těch, která nejsou v menu výslovně uvedena.

Ilustrační snímek.

Zemědělci likvidují chov prasat

Třebíčsko – Nízké výkupní ceny vepřového masa a levné ceny dovezeného masa ze zahraniční nutí zemědělce na Třebíčsku rušit chovy prasat.

Petr Šilar

Jak to vidí Petr Šilar

Ústí nad Orlicí - Podmínky k podnikání v zemědělství jsou víc než neradostné, říká senátor Petr Šilar.

Stovky prasat musely kvůli výskytu dioxinu ve vepřovém mase na porážku. V Německu stoupá zájem o výrobky ekologického zemědělství.

Zdravé české vepřové mizí z trhu

Třeboň – Skandál s dioxinovým vepřovým masem z Německa, jehož nepatrné množství skončilo i v Čechách, otevřelo otázku stavu chovu prasat u nás.

Zabijačka na zámku v Ostravě-Zábřehu

OBRAZEM: V Ostravě byla tradiční zabijačka

Ostrava - Porcování pašíka se zajímavým komentářem v podání řezníka Drobka v sobotu zaujatě sledovaly desítky dospělých s dětmi. „Chudák prasátko, už ani nemá hlavu,“ konstatovala v jednu chvíli přihlížející holčička.

Zabijačka na zámku v Ostravě-Zábřehu

Na zábřežském zámku byla tradiční zabijačka

Ostrava /FOTOGALERIE, DISKUSE/ - Porcování pašíka se zajímavým komentářem v podání řezníka Drobka v sobotu zaujatě sledovaly desítky dospělých s dětmi. „Chudák prasátko, už ani nemá hlavu,“ konstatovala v jednu chvíli přihlížející holčička.

Ilustrační fotografie.

Zabijaček je v regionu rok od roku méně

Vyškovsko - V ohrožení jsou v regionu tradiční zabijačky. Někde se objevují už jen na akcích pro veřejnost místo ve dvorech domů. Ale i ty mizí. Vedení obcí se totiž obává hygienických nařízení.

Ilustrační foto

Vepřové s dioxinem skončilo v Česku i Polsku

Německo /AKTUALIZOVÁNO/ – Vepřové maso z německého chovu kontaminované rakovinotvorným dioxinem bylo začátkem ledna zčásti prodáno i do Česka a Polska, zčásti se ještě vyšetřuje, kde skončilo.

Ilustrační foto.

Dioxiny: Panika ani populisnus nejsou na místě

ANALÝZA - Pokud si má tuzemský spotřebitel ze současné aféry s dioxiny v potravinovém řetězci v sousedním Německu odnést nějaký závěr, pak jedině ten, že by se měl více zajímat o původ surovin k výrobě potravinářských výrobků a preferovat podle možností produkty domácí.

Ilustrační foto.

DIOXINY: Vejce lidé zkoumají i mobilem

Berlín, Praha – Scéna z německého obchodu: kupující bere do ruky mobil a pomocí speciálního programu zkoumá číslo na skořápce vajíčka. Vyťuká ho, a pokud by se na displeji objevil nápis „Pozor, toto vejce je pravděpodobně zatíženo dioxinem!“, nemá ho kupovat.

Ilustrační foto

Dáte si rádi skleničku? Nejméně nebezpečný je vinný střik

Vinný střik je nejméně nebezpečný pro štíhlou linii, zatímco destiláty jsou kalorické bomby, říká odbornice na zdravou výživu Marie Hrudková. Pro silvestrovské oslavy doporučila střiky z bílého nebo červeného vína a šampaňské. Varovala, že alkohol nespaluje tuky, jak se traduje, naopak pomáhá jejich ukládání v těle. Problém také je, že zvyšuje chuť k jídlu.

Restaurace Chutné štěstí v Brně.

Chutné štěstí zasytí i největšího jedlíka

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Modrá omítka zvenčí, plně obsazené stoly uvnitř a obrovské porce výborného jídla. Taková je stručná charakteristika brněnské čínské restaurace Chutné štěstí v Lidické ulici.

Ilustrační foto.

Čas voňavých zabijaček je tady

Slovácko – Nevykrmovat celý rok prase, ale koupit si jej „hotové“ den před zabijačkou. To je v současnosti trend slováckých domácích porážek.

Ilustrační foto.

Špekáčky zřejmě získají chráněné označení EU

Brusel - Špekáčky, lovecký salám a spišské párky zřejmě získají chráněné označení Evropské unie pro tradiční speciality. Evropská komise totiž proti jejich žádosti o registraci na speciální unijní seznam, ve které postupovala ČR společně se Slovenskem, nedostala v dané lhůtě žádné námitky, které by to mohly zvrátit. Novináře o tom informoval europoslanec Jan Březina, který se problematikou chráněných označení zabývá.

Ilustrační foto.

Vepříny hromadně končí. Farmáři bijí na poplach

Prostějovsko – Za každou hanáckou vsí býval vždycky vepřín, z něhož se rozléhal do kraje kvikot prasat a šířila vůně slibující bohatou úrodu. To už v posledních letech patří téměř minulosti. Chovy vepřového zanikají v regionu jeden za druhým.

Redaktorka Deníku si na jeden den vyzkoušela práci ošetřovatele šelem v ostravské zoo.

VIDEO: Den ve lví kleci - strach i velký zážitek

Ostrava/FOTOGALERIE/ - Už jste někdy uklízeli v kleci dvousetkilového lva indického nebo krmili tygry? Redaktorka Deníku si to na vlastní kůži vyzkoušela. Na jeden den se stala ošetřovatelkou velkých šelem v ostravské zoo.

Ilustrační foto

Vypáčil okno a ukradl i šlehač a maso z lednice

Lipník nad Bečvou – Mobil, šlehač, ale také vepřové maso si odnesl z domu v Lipníku nad Bečvou neznámý zloděj. Do rodinného domu se vloupal v sobotu večer po vypáčení okna v přízemí.

Ilustrační foto

Hygienici jsou zatím v klidu

Děčínsko – Na Děčínsku řádí nový druh salmonelózy, vyskytuje se ve vepřovém masu a výrobcích z něj.

Týnecký Guláš cup nabídl v parném dni dobré jídlo, pohodu i zábavu.

Guláše táhly. I díky krokodýlovi z Balatonu

Týnec /FOTOGALERIE, VIDEO/ – V gulášový ráj se v sobotu změnil areál bývalého JZD v Týnci. O přízeň poroty, ale i návštěvníků tady soutěžilo sedm kuchařských týmů z Týnce a okolí. Jejich úkolem bylo ze sedmi kilogramů hovězího či vepřového masa uvařit co nejlepší kotlíkový guláš.