
Poznejte perilu
Perila (Perilla frutescens) je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se jí bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou.
Perila (Perilla frutescens) je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se jí bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou.
Orlickoústecko – Sedm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Pardubického kraje ocenila komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku se letos ucházelo 91 produktů od 27 výrobců.
Pardubice - Hovězí, kuřecí nebo vepřové maso? Zapomeňte na to. V pardubickém AFI Paláci mohli včera lidé ochutnat poněkud netradiční menu.
Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Žďár nad Sázavou – Deset kilogramů vepřového masa a tři lahve alkoholu zmizely z rodinného domu v malé obci na Žďársku. Kradl soused.
Vranovice – Dělilo je od sebe několik desítek metrů. Prase a divočák. To první se rožnilo, to druhé zase vařilo. Na hřišti u sportovní haly ve Vranovicích přitahovalo zrak houfu návštěvníků, kteří si nenechali ujít akci s názvem Vranovické jaro, obojí. Očekávaná událost se uskutečnila v sobotu.
Vranovice – Dělilo je od sebe několik desítek metrů. Prase a divočák. To první se rožnilo, to druhé zase vařilo. Na hřišti u sportovní haly ve Vranovicích přitahovalo zrak houfu návštěvníků, kteří si nenechali ujít akci s názvem Vranovické jaro, obojí. Očekávaná událost se uskutečnila v sobotu.
Europoslanec (jednoduše řečeno) je osoba, která se snaží bojovat za názory občanů svého státu. Snaží se udělat to, co je nejlepší ve prospěch své země. Já jako šestnáctiletý chlapec se moc v těchto sférách politického dění zatím moc neorientuji. Stačí mi ale jen to, co slyším v médiích, od svých rodičů nebo jen od lidí, s nimiž cestuji v autobuse, abych zjistil, že situace ČR není příliš v optimálním stavu.
České Budějovice – Nejdelší velikonoční sekanou připraví tříčlenný kuchařský tým v IGY Centru v Českých Budějovicích ve čtvrtek 17. dubna v 16 hodin. V přízemí pasáže u Manufaktury se tímto počinem pokusí o rekord. Sekaná má být dlouhá nejméně deset metrů – taková je podmínka agentury Dobrý den.
Brusel - Evropská unie se kvůli ruskému zákazu na dovoz vepřového masa obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO). Uvedla to dnes Evropská komise s tím, že ruské restrikce znamenají pro farmáře ze zemí EU výrazné ztráty a dvoustranná jednání s Moskvou zatím k ničemu nevedla.
Praha - Čeští zemědělci si za deset let od vstupu země do Evropské unie díky evropským dotacím finančně přilepšili a mohou více investovat. Struktura českého zemědělství se však výrazně změnila a to spíše negativním směrem. Klesla živočišná výroba, především produkce drůbežího a vepřového masa.
Recept nám poslala Dana Havalová, Huštěnovice.
Hrádek - Karetní festival O mistra mariáše Rokycanska končí dnes vyhlášením výsledků. Elitní desítka účastníků si domů poveze balíčky se zabijačkovými lahůdkami a všechny aktéry závěrečného setkání čeká nápor na žaludky!
Recept nám poslal Antonín Moos, Sezimovo Ústí.
Praha - Letošní pátý ročník Ladovských vepřových hodů se uskuteční v sobotu 15. března od 10 do 15 hodin v Pivovaru Velké Popovice. Připravena je nejen tradiční vepřová zabíjačka, ale také mimořádná ukázka uměleckého řezbářství.
Olomouc - Zemědělci v Olomouckém kraji loni proti předchozímu roku chovali více drůbeže a skotu, naopak prasat měli farmáři méně. V Olomouckém kraji bylo v loňském roce poraženo méně skotu i prasat, ovcí skončilo na jatkách více. Vyplývá to z výsledků živočišné výroby v Olomouckém kraji v roce 2013, které zveřejnil Český statistický úřad.
Svitavy - /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem.
Karlovarský kraj - Zcela na chvostu zůstává Karlovarský kraj v produkci masa. V celém Česku se ho od místních zemědělců dostane na stůl ke spotřebitelům nejméně. Zatímco produkce hovězího je vzhledem k velikosti a možnostem kraje lehce podprůměrná, chov prasat farmáři prakticky vzdali. Nevyplatil se jim a prodělali by takříkajíc kalhoty. A kdysi vyhlášené vepříny, jako například v Odeři, tak patrně definitivně zmizely.
Karlovarský kraj - Zcela na chvostu zůstává Karlovarský kraj v produkci masa. V celém Česku se ho od místních zemědělců dostane na stůl ke spotřebitelům nejméně. Zatímco produkce hovězího je vzhledem k velikosti a možnostem kraje lehce podprůměrná, chov prasat farmáři prakticky vzdali. Nevyplatil se jim a prodělali by takříkajíc kalhoty. A kdysi vyhlášené vepříny, jako například v Odeři, tak patrně definitivně zmizely.
Letná /ROZHOVOR/ - V Národním zemědělském muzeu to v sobotu vonělo po jitrnicích, ovaru, prejtu, ale i prdelačce. A na svědomí to měl Tomáš Hudera. Pětačtyřicetiletý řezník z Břevnova, který pokračuje v rodinné tradici, kterou započali už jeho dědové.
Chrudimsko- /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:
Moskva - Rusko hodlá příští měsíc obnovit dovoz vepřového masa ze Spojených států a z Brazílie, aby tak nahradilo chybějící dodávky z Evropské unie. Oznámila to dnes podle agentury Reuters ruská veterinární a hygienická služba (VPSS). Rusko nedávno fakticky zastavilo import vepřového z EU poté, co byly v Litvě v lednu nalezeny uhynulé dva kusy divočáků s nákazou afrického moru prasat. To vyvolalo kritiku ze strany Bruselu.
Českolipsko - Kuchařky servírují dětem v mateřských a základních školách na Českolipsku pestré menu.
Velehrad – Celý průběh sobotní zabijačky, tedy i se zabitím několika sádelnatých čuníků, lidé na velehradské návsi, s historickou bazilikou v zádech, neviděli.
Praha – Zboží z dovozu pomalu zdražuje. Začíná se tak projevovat intervence České národní banky, která v listopadu výrazně oslabila kurz koruny. Třeba elektronika v lednu podražila o pět až osm procent.
Praha – Ceny potravin se v lednu výrazně nezměnily, zdražilo pouze vepřové maso a mléko, uvedl server Kupi.cz. Elektronika zdražila na pultech českých obchodů od listopadové intervence v průměru o pět až osm procent, vyplývá to z ankety mezi obchodníky.
Moskva/Varšava/Brusel - Ruské úřady by ještě dnes mohly zakázat dovoz vepřového masa a masných výrobků z celé Evropské unie, a to kvůli výskytu afrického moru prasat v Litvě. Uvedla to dnes rozhlasová stanice Echo Moskvy. Evropská komise podobný krok pokládá za neproporční a je kvůli situaci s ruskou stranou v kontaktu, uvedli dnes v Bruselu mluvčí komise a eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.
Praha - Výroba masa se loni meziročně snížila o 2,4 procenta na 447.525 tun v jatečné hmotnosti, produkce se zvýšila jen u skopového. Propad produkce masa byl přesto nejnižší za posledních pět let. O 2,6 procenta na 2,3195 miliardy litrů se oproti roku 2012 snížil nákup mléka. Pokles ovlivnil zvýšený vývoz mléka do zahraničí. Ceny zemědělských výrobců naopak rostly, nejvíce u drůbeže a mléka, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Staříč - I když je v současné době ve Staříči několik fungujících prodejen, někteří místní lidé nejsou spokojeni.
Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Cetkovičtí uspořádali už třetí obecní zabijačkové hody. Sjeli se lidé i z okolních vesnic.
I když je v současné době ve Staříči několik fungujících prodejen, někteří místní lidé nejsou spokojeni.
Pašovice – V mnoha domácnost v okolí Pašovic je zvykem udělat si na svátky domácí klobásy a uzené. Pravidelně je dělá i Vlastimil Řezníček z Pašovic. Proto se letos s vedením obce dohodl, že tuto tradici využijí a uspořádají první ročník koštu klobás a uzeného masa.
Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.
Praha - Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.
Štědrovečerní tabule se v minulosti neobešla bez máku, čočky, hub, medu nebo vepřového masa. Šupináče jsme přidali až po roce 1945.
Trutnov - Stejně jako v minulých letech i nyní se před Štědrým dnem „netrhnou dveře" v petříkovické líhni. Rybáři z trutnovské místní organizace mají plné ruce práce.
Brno – Nepříjemné překvapení čekalo ve čtvrtek ráno na muslimy mířící do brněnské mešity. Někdo před hlavní vchod rozházel kosti z vepřového masa. Kus masa připevnil neznámý pachatel také přímo na kliku dveří. Vepřové přitom muslimové považují za nečisté a korán jim ho zakazuje jíst. Podobných útoků na mešitu bylo už víc. Muslimům tentokrát došla trpělivost a podali trestní oznámení na neznámého pachatele.
Brno – Nepříjemné překvapení čekalo ve čtvrtek ráno na muslimy mířící do brněnské mešity. Někdo před hlavní vchod rozházel kosti z vepřového masa. Kus masa připevnil neznámý pachatel také přímo na kliku dveří.
Havlíčkův Brod – Vánoce jsou za dveřmi a hospodyňky mají plné ruce práce a plno typicky vánočních starostí.
Jihlava /ROZHOVOR/ - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.
Jihlava - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.
Plumlov – Užít si adventní atmosféru se vším všudy mohli všichni, kteří zavítali o víkendu na plumlovský zámek. Kromě vánoční prodejní výstavy se v sobotu konaly na nádvoří zámku tradiční vepřové hody, a návštěvníci tak mohli spojit vánoční inspiraci s ochutnávkou zabijačkových dobrot.
Opava - K radosti své i školy se mezi 480 soutěžícími „provařil" mezi desítku nejlepších kuchařů z celé České republiky.
Praha – Rozhodnutí České národní banky (ČNB) intervenovat na devizovém trhu a držet korunu kolem úrovně 27 Kč za euro zdraží některé potraviny. Vzrostou zejména ceny těch skupin výrobků, u nichž je významná část domácí spotřeby krytá dovozy. Vyplývá to z ankety mezi zemědělci a potravináři. Například masné výrobky by měly podražit minimálně o čtyři procenta.
Békéscsaba – Co mají společného revizák plynu, kuchař, dopravák a mistři elektrikářů a zámečníků? Umí vlastnoručně vyrobit klobásy, které chutnají i fajnšmekrům Maďarům.
Modrá – Na osm set lidí si v sobotu nenechalo v Archeoskanzenu Modrá ujít společenskou akci s názvem Přivírání skanzenu. Při ní si přišli na své milovníci zabijačkových specialit, ale i koštu sedmadvaceti druhů pálenek z Česka, Slovenska a Itálie.
Plumlov – Milovníci vepřového masa a zabijačkových dobrot si přišli v sobotu na své.
Kly – Je pátek, čtrnáct hodin. Před voliči se otevírají dveře volební místnosti v prostorách kelské radnice. Začínají předčasné volby do parlamentu. Komise má hned na začátku plné ruce práce. Starostka vesnice Alice Semiánová také. Doma u sporáku. Vaří totiž pro členy volební komise k večeři čínu.
Myslív - Gastronomická výstava Ex Myslív aneb dětská party se konala v sobotu v kulturním domě v Myslívě.
Vlašim – Návrat k tradicím české kuchyně. Takové bylo hlavní téma už sedmého ročníku gastronomické soutěže O pohár blanických rytířů. Konala se ve Vlašimi ve čtvrtek 10. října.