Kreativ

ŠTÍTEK: vepřové maso

Vavřinec Charvát.

Snažíme se zachovat zdravé životní prostředí, říká Charvát

Kobylí /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Akciovou společnost PATRIA Kobylí založil v roce 1998 jediný akcionář, kterým bylo tamní zemědělské družstvo. Od počátku dalšího roku od něj pak převzala veškerou hospodářskou činnost, zaměstnance i převážnou část majetku. Podnikatelské zaměření společnosti, která je se 160 pracovníky největším zaměstnavatelem v Kobylí, tvoří z velké části zemědělská činnost. PATRIA obhospodařuje zhruba 700 hektarů polí, 150 hektarů vinic a coby největší pěstitel meruněk v republice i 200 hektarů sadů. Dále se zaměřuje na produkci mléka, stejně jako hovězího a vepřového masa. Další významnou činností firmy je výroba plastových výrobků, a to různých plastových nádrží, jímek, domácích čistíren odpadních vod i bazénů.

Marie Lekešová ve Slováckém muzeu předvedla, jak vařit levně, chutně a přesto zdravě.

Vůně bylinek a masa nalákala do muzea desítky návštěvníků

Uherské Hradiště – Řeřichový salát s ořechy, velikonoční nádivka, pohankové rizoto či medailonky z vepřového masa, to vše doplněno chutí čerstvých bylinek. Tyto a další dobroty v sobotu 14. března provoněly prostory Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Miroslav Toman

Prezident Agrární komory: Proti obchodním řetězcům by chtělo postupovat přísněji

Olomouc /ROZHOVOR/ – Českým zemědělcům se daří. Vloni se jejich zisk meziročně zvedl o 40 procent, na 22,9 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy údaj sledují statistici. Navíc se čtvrtým rokem po sobě drží nad 17 miliardami korun. Zdálo by se, že český zemědělec může spokojeně a bezstarostně zaset. Ne tak docela. „Jsou problémy. Nevíme konečné podmínky Programu rozvoje venkova, uvidíme, jestli se udrží ceny komodit, končí kvóty na mléko, cena vepřového masa jde dolů, cena ovoce a zeleniny jde dolů, valí se sem velké dovozy pod nákladovými cenami," shrnul prezident Agrární komory České republiky Miroslav Toman.

Noční slevy nalákaly davy lidí

Noční slevy nalákaly davy lidí

Teplicko – Plné parkoviště. Fronta několika stovek lidí. Tlačenice s vozíky u vchodu. Tak to vypadalo v úterý pozdě večer u Kauflandu v Trnovanech. Supermarket totiž spustil z úterý na středu vlnu slev např. 25 % na čerstvé hovězí a vepřové maso či 55 % na ovoce a zeleninu.

Košt klobásek v Žarošicích.

Stoly se prohýbaly pod tíhou klobás

Žarošice /FOTOGALERIE/ – Vůně klobásek se celou sobotu linula okolo hospody U Julků v Žarošicích. Na dvanáctém ročníku Koštu klobásků se sešlo na devětapadesát voňavých vzorků. Pětičlenná porota se snažila vybrat toho nejlepšího autora masové dobroty. Po nich ochutnávali návštěvníci. „Klobásky soutěžily ve dvou kategoriích, domácí výrobci a živnostníci. Máme jenom ty tepelně opracované. Čabajku tady nenajdete," upozornil na podmínky soutěže Valdemar Sedláček, jeden z organizátorů tradičního koštu.

Již čtvrté obecní zabijačkové hody se v sobotu konaly v Cetkovicích.

V Cetkovicích voněly jitrnice, jelita i škvarky

Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Část velkého prasete visí v sobotu na háku u kulturního domu v Cetkovicích. Skupina místních mužů jej porcuje. S nožem v ruce se pustil do práce i Josef Čapka. „Jitrnice, jelita a další výrobky jsme chystali už den předem. Z dalšího masa, které jsme koupili a pomleli. Dnes jsme vařili především čerstvé vepřové maso na prodej," popisuje Čapka.

Před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně vydávali Tříkrálovou polévku významné osobnosti města Zlína.

FOTO, VIDEO: Tradiční Tříkrálovou polévku vydával ve Zlíně také primátor Adámek

Zlín – „Pokud děláme Tříkrálovou sbírku a chceme lidem, kteří nějakým způsobem přispějí, trošku poděkovat, nabízíme jim proto kvalitní polévku." Tím se řídí Charita Zlín, která už podruhé před tamním kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů připravila nejen pro koledníky, ale také pro širokou veřejnost Tříkrálovou polévku.

Ilustrační foto

Zisk českého zemědělství dosáhne letos rekord 19,8 miliardy korun

Praha – Zisk českého zemědělství letos meziročně vzroste o 22 procent na rekordních 19,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu Eurostat, které dnes poskytl Český statistický úřad. Až dosud nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy je tento ukazatel v Česku statisticky sledován, dosáhlo odvětví v roce 2011. Zisk tehdy činil 17,4 miliardy korun. Podle Agrární komory bude však zisk nižší, než odhadují statistici. Projeví se v něm propad cen komodit v závěru roku i ruské sankce.

Ilustrační foto

Hrobčické konzervy krachují

Hrobčice - Čínská společnost Shanghai Maling, která v Hrobčicích už přes pět let vyrábí masové konzervy, je v insolvenci. Dluží více než 413 milionů korun. Firma navrhuje reorganizaci. Výrobu chce zachovat, pokud na to věřitelé přistoupí.

Zabijačkové hody v Horšovském Týně.

V Horšovském Týně se konaly první zabijačkové hody

Horšovský Týn – Horký ovar s křenem, zabijačková polévka, tlusté jitrnice a dobré pivo. Takových dobrot si do sytosti mohli užít návštěvníci zabijačkových hodů, které se poprvé konaly na náměstí v Horšovském Týně.

Konzervárna Shanghai Maling.

Výrobce masových konzerv Shanghai Maling je v insolvenci

Teplice - Čínská společnost Shanghai Maling, která v Hrobčicích na Teplicku vyrábí masové konzervy, je v insolvenci. Dluží více než 413 milionů korun. Firma navrhuje reorganizaci a výrobu chce zachovat, pokud na to věřitelé přistoupí.

Ilustrační foto

Chovatelé: Nízké výkupní ceny vepřového ohrožují naši existenci

Plzeň - Kvůli nízkým výkupním cenám vepřového masa, hlavně v důsledku zavedení ruského embarga na dovoz ze Západu, mají tuzemští chovatelé velké problémy a zvažují redukce chovů. Výkupní ceny klesly v české republice od léta o pětinu a podle ředitele svazu chovatelů prasat Jana Stibala se aktuální výkupní cena pohybuje hluboko pod výrobními náklady chovatelů. Kritickou situaci potvrdily  všechny oslovené farmy.

Ilustrační foto.

Výkupní cena vepřového spadla od léta o pětinu

Praha - Výkupní ceny vepřového masa v Česku hlavně v důsledku zavedení ruského embarga na dovoz ze Západu klesly od léta zhruba o pětinu, řekl ředitel svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Aktuální výkupní cena se podle něho pohybuje hluboko pod výrobními náklady chovatelů. V souvislosti s poklesem farmářských cen mírně klesají i ceny v obchodech, protože přibývá slevových akcí. Pokles spotřebitelských cen ale není tak velký, jak by měl být, tvrdí chovatelé.

Ilustrační foto

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy - Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

Ilustrační foto

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy - Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

Ilustrační foto

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy – Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

Ilustarční foto

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy, Chrudim - Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

Ilustrační foto.

Produkce masa ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,7 procenta

Praha - Produkce masa v České republice ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 0,7 procenta na 113.760 tun. Nákup mléka vzrostl o dvě procenta na 595.446 tisíc litrů, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny zemědělských výrobců se podle statistiků meziročně zvýšily o jedno procento u jatečného skotu a o 1,5 procenta u jatečných prasat. Nejvíce meziročně zdražilo mléko – o 12,8 procenta. Naopak o 3,6 procenta klesly ceny, za něž zemědělci prodávají jateční kuřata.

Speciality z pašíků přilákaly na akci Přivírání skanzenu tisíc lidí.

V archeoskanzenu na Modré se loučili se sezonou zabijačkou

Modrá /FOTOGALERIE/ – Slovanské opevněné hradisko, Archeoskanzen Modrá, je už deset let oblíbenou zastávkou českých i zahraničních turistů. Nejinak tomu bylo o poslední říjnové sobotě. Tisíc lidí si nenechalo ujít speciální akci s názvem Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky.

Ilustrační foto

Prasata kvůli ruskému embargu zlevňují, vepřové maso v obchodech ale ne

Praha - Cena jatečných prasat se v posledních pěti týdnech v souvislosti s ruským embargem na dovoz potravin ze Západu snížila o desetinu. Ke zlevnění vepřového masa v tuzemských obchodech však zatím nedošlo. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. Obchodníci s masem a maloobchodní řetězce tak podle chovatelů prasat využívají poklesu výkupních cen vepřového kvůli přetlaku na evropském trhu a navyšují svou marži. Z problémů zemědělců tak neprofitují spotřebitelé, ale obchodníci, tvrdí chovatelé.

Plumlovský kotlík 2014

Loupežnický, zlatý, ropný. Plumlov provoněly guláše

Plumlov – Předvést své kuchařské umění, uvařit co nejlepší guláš z vepřového masa a ještě se u toho dobře pobavit. Takový úkol čekal na soutěžní týmy, které si daly v sobotu dostavení v kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. Konal se tu třetí ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů s názvem Plumlovský kotlík.

Na pozemku Arabů někdo zakopal prasečí hlavu.

Na pozemku Arabů v Teplicích někdo zakopal prasečí hlavu

Praha, Teplice /VIDEO/ – Napětí, které v severočeských Teplicích panuje kvůli tamější arabské klientele, roste.Další protiislámská akce se objevila na internetu. Koluje na něm anonymní video, kde je zachycena prasečí hlava uložená do země. Jde o pozemky, které letos ve velkém začala 
v okolí Teplic nakupovat arabská klientela. Jejich cílem je vytvořit zde nové domky, které by sloužily jako letní byty pro klienty lázní z arabských zemí. A místním se to příliš nelíbí.

Sraz rodáků ve Vrbici.

Do obce Vrbice se vrátili rodáci

Vrbice – Na slavnost v sobotu dorazilo více než tři sta hostů. Byli mezi nimi místní, ale i ti, kteří v obci již nebydlí, přesto k ní mají vztah. Sjezd rodáků se konal po tradičním intervalu, tedy po deseti letech.

Ilustrační foto.

Spotřebitelské ceny v červenci rostly více než se čekalo

Praha - Spotřebitelské ceny v Česku se v červenci zvýšily o půl procenta, hlavně kvůli zdražení potravin, alkoholu a tabáku. Proti červnu ceny stouply o 0,2 procenta. Údaje o inflaci dnes zveřejnil Český statistický úřad. Čísla jsou vyšší, než odhadovali analytici.

Nádvořím zámku Kinských se v pátek a v sobotu linuly folkové a country melodie. Na dva dny Žďár nad Sázavou pohltila festivalová atmosféra dvaatřicátého ročníku Horáckého džbánku.

Na Džbánek zase padaly kapky štěstí

Žďár nad Sázavou – Občasné dešťové kapky zkrápěly letošní dvaatřicátý ročník festivalu Horácký džbánek ve Žďáře nad Sázavou. Organizátoři i návštěvníci se je mnohdy snažily odehnat snad až magickou silou. „Zpívejte z plných plic, ať tu tlakovou níži rozeženeme," burcoval do mikrofonu tradiční moderátor Jiří Moravský Brabec.

Ilustrační foto.

SLOUPEK: Nezapomenutelné 
táboření

Táboření není pro každého. Táborník se nesmí trápit nějakou tou šmouhou na triku, navlhlými botami, společnými toaletami, miliony komárů či hodinami strávenými u škrábání brambor.

Provoz Masokombinátu Polička. Ilustrační foto.

ČSÚ: Produkce všech druhů masa se zvýšila

Praha - Výroba masa v České republice se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114.468 tun. O půl procenta se zvýšil nákup mléka, mlékárny od zemědělců koupily 599,729 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle ředitele zemědělských statistik ČSÚ Jiřího Hrbka by mohlo jít po letech téměř nepřetržitého poklesu živočišné produkce o trvalejší obrat v nepříznivvém vývoji. Podíl na této pozitivní změně má výrazná finanční podpora státu v posledních třech letech.

Hesla o zvyšující se nabídce ve výkladech masen mohli podle pamětníků psát jen nejbližší kamarádi řezníků. K bůčku nebo svíčkové se běžní lidé dostávali jen těžko, i když dobové seriály tvrdily něco jiného.

Z prasečí hmoty kouzlily jídelny i svíčkovou

Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Hýčkat si svého řezníka, nerozházet si prodavačku v místních potravinách. Takové bylo před revolucí nepsané pravidlo Jihomoravanů. Nebo alespoň každého, kdo chtěl občas obohatit rodinný jídelníček o kus lepšího salámu nebo libový kus hovězího. Voňavému i tomu méně voňavému masu, řízkům a uzeninám, se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost Letní retro.

Ilustrační foto

Teplejší maso a neoznačené zboží. Prodejci dostali pokuty

Třebíčsko - Maso a výrobky z něj skladované ve vyšší teplotě než jakou ukládá norma. Hned dvě taková zjištění učinili inspektoři veterinární správy při červnových kontrolách v masnách na Třebíčsku. Každému provozovateli udělili na místě pokutu.

V jedné z budov kdysi slavné velkovýkrmby Gigant v Třeboni hořelo.

V areálu bývalého Gigantu začalo hořet

Třeboň – V lednu uplynuly tři roky, kdy šla společnost R.A.B., která se zabývala v třeboňském Gigantu produkcí vepřového, do konkurzu. Postupně z objektů odcházela zvířata a budovy pustly. 
V pondělí v jednom z objektů Gigantu vypukl požár.  

Originální upevnění vymysleli pro kotlík na guláš bruntálští Motorafani, kteří neváhali jako správní recesisté přivézt ke světlohorskému rybníku strojní jeřáb.

Světlou Horou po opět po roce zavoněl kotlíkový guláš

Světlá Hora /DOPLNĚNO, FOTOGALERIE/ – Od poslední květnové soboty je zcela jasno. Nejlepší kotlíkový guláš vaří ve Světlé Hoře a blízkém okolí Holbíci z Bruntálu. O nejlepší guláš letos soutěžilo rekordních čtrnáct týmů.