Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Táborský festival vína.

Táborský festival vína začal ve velkém. Odstartovali ho Cimrmani

Šťastné děti a nadšení diváci. Tak začal 14. ročník Táborského festivalu vína, kultury a jídla, který odstartoval své dvouměsíční turné. Na festivalu mohou návštěvníci nejen ochutnat přední moravská, česká a rakouská vína a pokrmy od těch nejlepších kuchařů v republice, ale i zažít i porci kultury osvěžující ducha. Velká část festivalu se uskuteční od 15. března do 28. dubna.

Velké Pavlovice hostily Promenádu červemých vín.

Pavlovickou Promenádu červených vín vyhrála Rulanda modrá od Tetura

První březnová sobota patřila ve Velkých Pavlovicích čtvrtému ročníku soutěže Promenáda červených vín. Jedná se o jedinou soutěž červených vín nejen v České republice, ale i ve světě. Do letošní ročníku přihlásilo pětapadesát vinařství celkem 205 vzorků. Děkujeme Martině Suské za pěkný příspěvek a Oldřichu Otáhalovi za krásné fotky.

České vinařství Chrámce u Mostu na záběru z cestopisu Krajinou vína, který v únoru odvysílala Česká televize.

Chrámeckému vinařství, které bylo v televizi, brzy vyraší další ročník

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ České vinařství Chrámce se připravuje na jaro. Vinaři dokončují řez révy a na všech vinicích vyvazují kmínky a tažně. Keře je třeba správně uchytit k tyčce a drátěnce, která se zároveň opravuje společně se sloupky. Vinaři budou ještě kopat díry pro novou podsadbu tam, kde chybějí sazenice. „Takto každým rokem vysazujeme přibližně tisíc sazenic,“ uvedla jednatelka vinařství Kateřina Kreisinger.

Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích.

Hudba a mandle. Rozhledna nad jedinečným sadem láká turisty už deset let

Je to nevšední podívaná. Bílé mandloňové sady mohou v době rozkvětu obdivovat z výšky návštěvníci rozhledny v Hustopečích na Břeclavsku. Brzy uplyne už deset let od chvíle, kdy její stavba začala rozdávat radost. První lidé se na vyhlídku ve výšce sedmnácti metrů vyšplhali na prvních Slavnostech mandloní a vína 31. března 2012.

Festival vína VOC Znojmo ročně navštíví přes devět tisíc lidí.

Festival vína VOC Znojmo mění termín. Pravidlem je nyní první sobota v květnu

/FOTO/ Od letoška pravidelně, vždy první květnovou sobotu. Pořadatelé Festivalu vín VOC Znojmo určili nové pravidlo pro pořádání oblíbené akce. Letošní, v pořadí již čtrnáctý ročník ochutnávky speciálních vín si užijí jejich příznivci v sobotu 7. května. Doposud se akce pořádala vždy na státní svátek 8. května.

Akce Tour de sklep v Popicích na Břeclavsku se zúčastnil rekordní počet lidí

Výborné víno s výhledem na Pálavu. Tour de sklep v Popicích trhl rekord

/FOTO, VIDEO/ Nikdo nikam nespěchá. Na krku všem svítí žluté taštičky s mapou otevřených sklepů a víno ve skleničkách se zvolna pohupuje v rytmu chůze. V labyrintu sklepních uliček v Popicích na Břeclavsku korzují stovky lidí. Přilákala je sem akce tamních vinařů Tour de sklep. Letos se koná už po čtrnácté. „Je to naše tradiční rodinná tradice, jezdíme sem od samého začátku. Tohle je teta, sestřenice, bratranec. Jsme takový rodinný vinařský klub,“ pochvaluje si společný výlet i Dan Klimeš. Do Popic přicestoval s rodinou vlakem z Brna.

Ve vinařské obci Pavlov na Břeclavsku vyrazily do ulic masopustní maškary.

Slupl jsem tři antilopy, dejme slivovičku, hlásil tygr. Pavlov ožil fašankem

/FOTO, VIDEO/ Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí, stojí napsáno na kárce s občerstvením. Tlačí ji před sebou potápeč se šnorchlem na hlavě a ploutvemi na nohou. Plácá s nimi o asfalt v ulicích Pavlova na Břeclavsku. Doprovod mu dělá asi padesátka dalších prapodivných stvoření. V kostýmech plyšových zvířat se schovávají děti, je mezi nimi i indiánský náčelník či zebra. Uzdu fantazii ale popustili hlavně dospělí. K sobotnímu masopustnímu průvodu se sešli převlečeni za bytosti, které by běžný život nikdy dohromady nespolčil.

Milovníci dobrých vín po pandemické pauze vyrazili na putování po dobšických sklípcích.

Znovu mezi sklípky. Dobšice opět ožily oblíbeným putováním, voněly i jitrničky

Pochůzková ochutnávka vín z produkce dobšických vinařů, se uskutečnila v sobotu 12. února 2022. Sedmnáctý ročník otevřených sklepů odstartoval hodinu před polednem od místní sokolovny a akce se zúčastnilo dvaadvacet členů Sdružení Dobšických vinařů s nabídkou 130 vín. Děkujeme Standovi Nováčkovi za pěkný příspěvek a krásné fotky.

Dříve se prase zužitkovalo téměř beze zbytku.

Víno, prase, zpěv... aneb Zabijačka u Sedmerů

Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“

Jihomoravská vína. Ilustrační foto.

Dražší energie i vyšší ceny kartonů. Víno z Moravy podražilo o desítky korun

Nově sto sedmdesát korun zaplatí lidé za láhev Veltlínského zeleného od velkobílovického Vinařství Svoboda. Donedávna stálo o dvacet korun méně. „Od ledna jsem zdražoval v průměru o deset procent,“ řekl Deníku Rovnost vinař Marek Svoboda. Ceny za vína navyšují v prvních měsících letošního roku i další vinařství na jihu Moravy. Mezi hlavní důvody patří dražší energie i další výdaje.

Jihomoravská vína. Ilustrační foto.

Dražší energie i vyšší ceny kartonů. Víno z Moravy je dražší o desítky korun

Nově sto sedmdesát korun zaplatí lidé za láhev Veltlínského zeleného od velkobílovického Vinařství Svoboda. Donedávna stálo o dvacet korun méně. „Od ledna jsem zdražoval v průměru o deset procent,“ řekl Deníku Rovnost vinař Marek Svoboda. Ceny za vína navyšují v prvních měsících letošního roku i další vinařství na jihu Moravy. Mezi hlavní důvody patří dražší energie i další výdaje.

Suchej únor v lokálech, ilustrační foto

Suchej únor na Znojemsku je další hřebíček do rakve, obávají se podnikatelé

Věra Příkaská ze Znojemska s nadsázkou uvedla: „Odteď je ze mě stoprocentní sušička.“ Komentovala tím své zapojení do akce Suchej únor. Přidala se k dalším asi dvěma milionům dobrovolných abstinentů z celé republiky. Výrobcům alkoholických nápojů ale dělá novodobý zvyk vrásky. Přichází o desítky milionů korun. Naopak roste zájem o nealkoholické náhražky.

Suchej únor v lokálech. Ilustrační snímek

Suchej únor? Jen další hřebíček do naší rakve, obávají se podnikatelé

„Odteď je ze mě stoprocentní sušička,“ uvedla s nadsázkou Věra Příkaská ze Znojemska. Okomentovala tak své zapojení do akce Suchej únor, které se účastní asi dva miliony lidí z celé republiky. Novodobý zvyk dělá vrásky výrobcům alkoholických nápojů. Přicházejí totiž o desítky milionů korun. 

Na webu odstartoval nový dvanáctidílný seriál o víně Tož na zdraví! s herci Davidem Vaculíkem a Jiřím Hejcmanem ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Tož na zdraví, pokřikují Jura a Zdeňa v novém vinařském seriálu z jihu Moravy

/VIDEO/ Jak poznat pravý burčák, co je rybízák, proč z vína bolí hlava, zda může být Pálava suchá, nebo jestli existuje bílé víno z modrých hroznů. Odpovědi na tyto a mnohé další otázky z oblasti vinařství a vinohradnictví se vtipnou formou dozvědí lidé z nového dvanáctidílného seriálu s názvem Tož na zdraví!

Vinaři v Novém Šaldorfu po osmé otevřeli v lednu své sklepy a připravili recesistickou souutěž v kopání písku. Družstva dokázala za čtvrt hodiny nakopat několik metráků písku.

Začínají košty a vinaři otevřou sklepy. S recesí. Hodonín oslavuje klobouky

Třetí lednový víkend nabídne první letošní vinařská setkání. U Znojma vinaři otevřou sklepy, v Hustopečích a Zaječí začínají košty. V Hodoníně oslaví Den klobouků. Přinášíme také tipy na výstavy, divadelní představení a vycházky na jižní Moravě a výběr nejzajímavějších akcí na sousední Vysočině.

Patron Jazzfestu Peter Lipa vystoupí i na letošním Jazzfestu.

Jazzfest se vrací. Ohlášený program pozměnil, večer v klubech odložil

Po dvou letech se konečně opět setkáme v podnicích Znojma a vychutnáme si víno a jazzovou hudbu. Letos však s malým posunutím termínu. Původní začátek festivalu 14. ledna se proměnil na 21. ledna 2022 a program celého prvního víkendu se posunuje na březen. V rámci festivalu se návštěvníci mohou těšit na deset akcí a jazz bude slyšet ve sklepích a klubech, v divadle i na ulici. Festival je proslulý pevným propojením s vínem. Na každém koncertu je v ceně vstupenky i degustace vín místních vinařů. Děkujeme Petře Štorkové za pěkný příspěvek.

Josef Veverka s koštýřem. Velké Pavlovice 1989.

Otec odrůdy Pálava by oslavil 100 let. To víno je afrodiziakum, říkají lidé

/FOTO/ Když uslyší slovo Pálava rozzáří se Petře Hochmanové oči a symbolicky nasaje nosem. „To je mé nejmilovanější víno. Seznámili jsme se díky němu s manželem, poté si sním připíjeli na svatbě. Láska k sobě a tomuto vínu nás neopustila,“ podělila se žena z brněnských Bohunic. Není zdaleka jediná. Odrůda Pálava očarovala většinu příznivců vína. Mnozí ji považují za afrodiziakum. Vděčí za ni legendárnímu šlechtiteli Josefu Veverkovi z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Ve středu by oslavil sto let.

Moderátor Václav Žmolík

Václav Žmolík vyráží za tradičními odrůdami vína

Chutě a vůně vín od špičkových výrobců bude objevovat v novém desetidílném pokračování cyklu Krajinou vína Václav Žmolík. Jeho pouť začne už dnes ve 21.25 na ČT2 a další díly mohou diváci sledovat vždy ve čtvrtek ve stejném čase.

Salon vín ve Valticích.

Tři zlata z celostátní stovky nejlepších vín patří středočeským sklepům

Vinaře působící ve středních Čechách má sice veřejnost většinou v menší povědomosti nežli kolegy z Moravy, avšak i oni své práci skvěle rozumějí. Produkují kvalitu nikoli jen vynikající, ale přímo výjimečnou. Potvrzuje to výběr stovky nejlepších domácích vín pro rok 2022, v níž mají výrobci ze středních Čech hned trojí zastoupení.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.

Od sousedů: Za humny přibylo mrtvých na silnicích

Loni zahynulo na hornorakouských silnicích 91 lidí, o 24 víc než předloni. V žádné jiné spolkové zemi počet obětí nestoupl víc. V celém Rakousku bylo mrtvých 359, o 15 méně než v roce 2020.

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.

Čech získal Gastro Oscara: Na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.