Poslední říjnový víkend nabídne na jihu Moravy zajímavý program. Brněnská zoo láká na Halloween, mexické Dušičky zažijí lidé v Lulči na Vyškovsku. Velká nad Veličkou na Hodonínsku zve na hody, Plaveč na Znojemsku slaví posvícení. Valtice provoní čokoláda a Vrbovec na Znojemsku slaví vinobraní.
Vinobraní končí a zároveň už lidé mohou ochutnávat první mladá vína. Pod značkou Svatomartinské, na které si ještě chvíli počkají, bude letos více než 2,2 milionu lahví. Po loňském půlmilionovém propadu ovlivněném pandemií se vše vrací k normálu. Obnoví se i tradice otevírání této značky 11. listopadu v 11 hodin v centru Brna. Podle vinařů se ročník 2021 pyšní aromatikou a zajímavým charakterem. Hroznů bylo méně, než je dlouhodobý průměr.
Na rozmanitá místa a do různých restaurací zavede návštěvníky Festival vína Český Krumlov, který začal v pátek. Hned první večer se například partneři festivalu při degustaci vín čtyř zemí podívali do budovy, kam veřejnost běžně nemá přístup – do ateliérů Egon Schiele Art Centra.
Na rozmanitá místa a do různých restaurací zavede návštěvníky Festival vína Český Krumlov, který začal v pátek. Hned první večer se například partneři festivalu při degustaci vín čtyř zemí podívali do budovy, kam veřejnost běžně nemá přístup – do ateliérů Egon Schiele Art Centra.
Je voda expozičního rybníka na Živé vodě v Modré léčivá, nebo není. Tuto otázku si kladli Petr Gottwald, majitel boršického Vinařství Dvůr pod Starýma Horama, starosta Modré Miroslav Kovářík, správce Živé vody Jiří Kroča, sportovní potápěč Vladimír Přibyl a Lubomír Sláma, šéf moderského archeoskanzenu.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Projekt Deník na návštěvě probíhá řadu měsíců. Rozhovor se starostkou Křišťanovic Jitkou Rozkošnou začínáme podobně jako v jiných obcích. Tady ale osvědčený scénář nefunguje. „Máte v Křišťanovicích obchod?“ „Nemáme.“ „Máte školu nebo školku?“ „Nemáme. Děti dojíždí do Dvorců.“ „Máte dobrovolné hasiče?“ „Hasiče už taky nemáme“. „Máte fotbalisty?“ „Nemáme.“ „Máte tu aktivní myslivce?“ „Ne.“
Přehlídka tuzemských i zahraničních vín začala v Českém Krumlově. Devátý ročník Festivalu vína až do 4. prosince nabídne setkání s nejlepšími znalci a milovníky vína v malebných kulisách Českého Krumlova, ochutnávky těch nejlepších vín i gastronomické speciality.
/FOTOGALERIE/ Národní zemědělské muzeum Ostrava ožije v sobotu 23. října 2021 od 12 hodin unikátní vinařskou akcí. Letošní čtvrtý a zatím největší ročník vinařského festivalu Ostrava žije vínem nabídne také dvě hudební scény, zážitkovou degustaci, přednášky o víně, soutěž o vinařské ceny, fotokoutek a v neposlední řadě také prohlídku Národního zemědělského muzea a další doprovodný program. A vy můžete být u toho!
Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Tři charakteristické odrůdy vinařů Modrých hor právě dozrávají na nejslunnějších svazích moravských vinic. Díky perfektním podmínkám z nich vzniknou jedinečná červená i rosé vína, lehká a ovocná. Modré Hory se nejlépe poznávají ve skleničce. Při dechberoucích výhledech na malebné okolí, kde se tato vína rodí, chutnají úplně nejlépe.
Je tu předposlední říjnový víkend a s ním nabídka zajímavých akcí po celé Vysočině. Ve Žďáře nad Sázavou čeká na zájemce slavnostní znovuotevření kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Ve Stonařově u Jihlavy si lidé užijí večer plný hvězd. Zámek v Dukovanech láká na cimbál a víno. Na žďárském zámku zazní skladby od Dvořáka, Suka a Janáčka vpodání světoznámého Janáčkova kvarteta a v Ledči si poslechnou Pražské dechové kvinteto.
Už máte plány na nadcházející víkend 23. a 24. října? Můžete se zapojit do dvoudenních oslav Gymnázia Trutnov, začínají už v pátek. Krásnou podzimní atmosféru spojenou s dlabáním dýní navodí Týden duchů ve dvorském safari parku. V Janských Lázních jistě potěší Den vína. A nezapomeňte na akcích fotografovat a natáčet videa. Rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér!
Každý čtvrtek pro vás v redakci sestavujeme bohatou várku tipů, jak si užít víkend. V našem víkendovém přehledu najdete tipy na události, on-line akce, procházky po kraji, čtenářské tipy i další nápady, jak si zpestřit volné dny.
Se sběrem hroznů ve vinohradech finišují v těchto dnech na Slovácku. Kvalitu podle vinařů dodalo letošní úrodě v hojné míře slunečné září, proto se milovníci vín už nyní mohou těšit až ochutnají vzorky ročníku 2021.
Mladé vinařky a sommelierky dobývají nejen jižní Moravu nebo české vinotéky. Kromě jihomoravských vinařských škol se nebojí sbírat zkušenosti ani v zahraničí. Dvaadvacetiletá Veronika Kovalská ze Znojma nyní pracuje na stáži v dolnorakouské vinařské oblasti Wachau. „Studuji na vinařské univerzitě v Kremži. Na povinné praxi jsem v prestižním rodinném vinařství Jamelka,“ říká.
Burčáková slavnost, to je vždycky událost. Celodenní akce v Českém vinařství Chrámce přilákala množství návštěvníků z blízka i daleka. Byli jste na slavnosti? Podívejte se v naší fotogalerii, jestli se na některé z fotografií nenajdete.
Čí sú hody? „Naše!“ zakřičí vracovští muži před tamní radnicí. Krátce po povolení letošních hodů, kterými se místní mohou pyšnit nejednou jako těmi s největším počtem krojovaných.
Do středověku se přesunuli v čase návštěvníci páteční akce v Hradci nad Moravicí. Přesněji řečeno se tam přesunuly jejich chuťové pohárky, protože v přísálí společenského sálu tamní budovy Babinec se konala degustace vín. Nešlo však o degustaci klasickou, nýbrž o ochutnávku vín z éry Karla IV.
/FOTOGALERIE/ Nejlepší znalci vína jsou z Prahy a Dolních Břežan. Na Nové scéně Národního divadla byli vyhlášeni nejlepší sommelieři pro tento rok a vítězem se stal Matouš Forman z dolnobřežanské společnosti Californian Wines. Na druhém místě skončil Martin Parýzek z pražské společnosti Advivum a bronz si odnesl Tomáš Hanel z Vinograf Praha.
Na Hané, netradiční vinařské „oblasti“, se dají dělat hezká vína. Potvrzují to zkušenosti několika obcí na Olomoucku, kde se před pár lety pustili do pěstování vinné révy. Pro radost a inspiraci, jak poukazují starostové, kteří se na obecních i vlastních vinohradech učí vinařskému umění.
Oceňování bezpříspěvkových dárců krve Českým červeným křížem má za cíl zvýšit společenskou vážnost bezpříspěvkového dárcovství krve a dárců krve samotných.
/FOTO/ Rulandské modré Barrique ze zaječského Vinařství Šabata získalo titul šampiona v kategorii červených vín z pětadvacátého ročníku soutěže Michelangelo International Wine & Spirits Awards 2021 v Jižní Africe.
Na zahrádkáře s několikaarovým vinohradem leckdy hledí profesionální vinaři trochu svrchu. Ale i majitel několika stovek keřů vinné révy má s jejím pěstováním a výrobou vína spoustu práce a starostí, byť radosti samozřejmě převažují. O své zkušenosti se v článku, který vyšel v časopisu Receptář, podělil jeden z nich, Stanislav Kozlík, rodák ze Skalky u Kyjova.
Dohromady třiadvacet medailí si odvezli moravští a čeští vinaři z prestižní mezinárodní vinařské soutěže Mundus Vini. Nejúspěšnější bylo B\V Vinařství z Milotic na Hodonínsku. „Získalo hned sedm zlatých a tři stříbrné medaile a navázalo na svůj loňský úspěch," vyčíslil za vinaře Jiří Bažant.
/FOTOGALERIE/ Večer spojený s ochutnávkou vín, specialit i hudbou prožili návštěvníci opavského Obchodního centra (OC) Breda&Weinstein. Konal se zde totiž další ročník oblíbené akce Opavský vinný trh, na němž se podí zmíněné OC a Opavské Slezsko. Deník přínáší fotografické ohlédnutí za akcí.
Na jižní Moravě právě vrcholí vinobraní. Jak vypadá letošní sklizeň a nakolik ji ovlivnila pokračující epidemie, ale také tornádo s krupobitím, které se přehnalo nad Hodonínskem? Na to jsme se zeptali jednoho z předních podnikatelů ve vinařském odvětví Tomáše Šupy. Třebaže řídí padesátku firem z různých segmentů včetně řetězců luxusní módy, jeho srdce patří hlavně vínu. Tomáš Šupa pěstuje víno na 500 hektarech vlastních vinic a zpracovává víno z dalších stovek hektarů. Jeho závody Vinařství Mutěnice a Vinařství Neoklas Šardice dodávají na trh více než 20 milionů litrů vína ročně.
Na několika místech se v Olomouci sešli zástupci stran a seskupení, která bojovala o poslanecká křesla. Podívejte se, jak to v jednotlivých "štábech" vypadalo. Zatímco někde se připíjelo bílým vínem, jinde přišlo vhod i něco ostřejšího.
Hrozny konečně dozrávají a je potřeba rychle sklízet. Úroda je podle informací z Výzkumné stanice vinařské na Karlštejnu dobrá, ale hrozny kvůli studenější sezóně mají nižší cukernatost než obvykle.
Víno, burčák, dokonce jaderný med. To mohou ochutnat návštěvníci prvního vinobraní dukovanské jaderné vinice, s největším vinohradem na světě v těsné blízkosti chladicích věžíVinobraní se koná v pátek 15. října u Jaderné elektrárny Dukovany.
/FOTOGALERIE/ Sezona burčáku je v plném proudu. Co to ale vlastně burčák přesně je a jak se vyrábí? A proč by se dobrý vinař měl držet hesla: tam kde chutná burčák, chutná i budoucí víno? Na to jsme hledali odpověď v místě nejzasvěcenějším, ve vinohradnickém městě Kutná Hora.
Také na mělnických vinicích je letošní vinobraní v plném proudu. Blahodárné sluníčko, které se i počátkem října opírá do strání jednoho z největších vinařství na Mělnicku, zvyšuje kvalitu sklízených hroznů, které každoročně vydají okolo 100 tisíc litrů kvalitního vína různých odrůd.
Hrozny konečně dozrávají a je potřeba rychle sklízet. Úroda je podle informací z Výzkumné stanice vinařské na Karlštejnu dobrá, ale hrozny kvůli studenější sezóně mají nižší cukernatost než obvykle.
Každý čtvrtek pro vás v redakci sestavujeme bohatou várku tipů, jak si užít víkend. V našem víkendovém přehledu najdete tipy na události, on-line akce, procházky po kraji, čtenářské tipy i další nápady, jak si zpestřit volné dny.
V pořadí už 16. ročník akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska je tady. Zájemci mohou v sobotu 9. října šlápnout do pedálů a symbolicky uzavřít místní cyklostezky. Připraveny budou čtyři cyklistické a jedna pěší trasa, které je provedou napříč celým regionem. Tato tradiční akce se každým rokem těší návštěvnosti nejen z řad obyvatel Slovácka.
/VIDEO/ Brigádníci se také na vinicích v okolí Slaného musejí v těchto dnech pořádně otáčet. Hrozny rychle dozrávají a je potřeba co nejdříve sklidit úrodu. Jak potvrzuje spolumajitelka Vinařství Rychtaříkovi ve Slaném-Kvíci Jana Isopová, krásné počasí posledních dnů velmi prospívá k vyšší kvalitě hroznů.
Že jsou Velké Pavlovice městem meruněk a vína už ví asi všichni. A nejspíš každý slyšel o opilých sklepech a rozhlednách, hlavně té na Slunečné. A co se takhle k další vycházce nechat vést vůní růží? Děkujeme za pěkné fotky Miroslavě Jakubčíkové.
Salon vín České republiky ve Valticích na Břeclavsku získal nejvyšší počet hlasů v soutěži preferencí turistů mířících za krásami vinařských regionů. Celkem jich nasbíral 1153.
V sobotu se sešli na Masarykově náměstí v Benešově nejen milovníci vína, ale také street food občerstvení. Potřetí se zde konal degustační festival vín z Čech a Moravy – Vinný košt & festival chutí. Výsledky své práce zde nabídlo k degustaci celkem čtrnáct vinařství. Účastníci festivalu mohli pomocí hlasovacích lístků určit pořadí svých favoritů.
Milovníky vína uctila v sobotu 2. října vinařská obec Březno s místními vinaři, když uspořádali tradiční vinobraní ve Stranné. Nalévali jim burčák, vinný mošt a různé druhy vín, ať už z vinic Zámecké tratě či vinařství Hlava, Němeček a Mikulášek.
Vinobraním se označují slavnosti spojené s oslavou úspěšné sklizně vína a koná se na podzim v místech, kde je vinařství tradicí. Vinobraní inspirovalo skladatele Oskara Nedbala k sepsání stejnojmenné operety, která se od roku 1916 objevuje na repertoáru divadelních společností. Inspirace lahodným mokem, který nelze vyrábět jinak než s láskou a pokorou, a který se stal pojítkem oslav a součástí společenských událostí, nás dovedla k uspořádání jeho oslav i v místech, kde je výskyt révy ojedinělý a výpěstky stačí tak tak pro přímou konzumaci. Letos se již po osmé vydal úvodní průvod Petrovičkami a Petrovicemi, který tradičně zahajuje celé vinobraní, vedený historickou družinou za zvuků píšťal a bubnu k obecnímu domku. Tedy na místo, kde na zúčastněné čekal bohatý program a degustace vín.
/FOTOGALERIE/ První ročník Rakovnického festivalu vína se uskutečnil v sobotu ve dvoře radnice. Zúčastnilo se jej šestnáct pečlivě vybraných vinařství výhradně z České republiky, tentokrát byla zastoupena vinařství z Moravy, která prezentovala své výrobky a také nabízela degustaci svých vín.
Velkou zlatou medaili a ocenění pro nejlepší víno soutěže. To si přivezl Znovín Znojmo z prestižního klání Mondial des Pinots 2021 ve švýcarském Sierre za polosladké Rulandské bílé 2018 ve výběru z hroznů.
Velkou zlatou medaili a ocenění pro nejlepší víno soutěže. To si přivezl Znovín Znojmo z prestižního klání Mondial des Pinots 2021 ve švýcarském Sierre za polosladké Rulandské bílé 2018 ve výběru z hroznů.
Série pětašedesáti dobročinných aukcí s názvem Tornádové víno, jejímž cílem bylo získat prostředky na obnovu tornádem zničených vinohradů a vinařství na Břeclavsku, vynesla čtvrt milionu korun.
Traplice Pro vinaře na Slovácku nebude žádným tajemstvím, že sedmašedesátiletý Josef Bičan je ostříleným znalcem nápoje z hroznů révy vinné. Osmatřicet let se věnuje degustátorské činnosti nejen v České republice, ale i v zahraničí.
Jak bývá už v krajském městě zvykem, státní svátek 28. září patřil oslavě vína a burčáku s názvem Hradecký koštýř. Akce se uskutečnila tradičně na nádvoří Městské hudební síně, na severních terasách a v Žižkových sadech. Slavnost se odehrála od 10 do 19 hodin a nabídla škálu tuzemských i cizokrajných vín. Nabídku vinných moků doplnily stánky s grilovanou kýtou, bramboráky, klobásami, steaky, horkou čokoládou, kávou, a různými pochutinami k vínu, jako jsou například olivy a sýry. Hosté si užili i stylový hudební doprovod. Za fotografie děkujeme Petru Švihlíkovi.
Jak bývá už v krajském městě zvykem, státní svátek 28. září patřil oslavě vína a burčáku s názvem Hradecký koštýř. Akce se uskutečnila tradičně na nádvoří Městské hudební síně, na severních terasách a v Žižkových sadech. Slavnost se odehrála od 10 do 19 hodin a nabídla škálu tuzemských i cizokrajných vín. Nabídku vinných moků doplnily stánky s grilovanou kýtou, bramboráky, klobásami, steaky, horkou čokoládou, kávou, a různými pochutinami k vínu, jako jsou například olivy a sýry. Hosté si užili i stylový hudební doprovod. Za fotografie děkujeme Petru Švihlíkovi.