Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Lahvování svatomartinských vín ročníku 2020 v Chateau Valtice. Ilustrační snímek

Svatomartinské už míří do lahví. Mladá vína voní po tropickém ovoci

Vinobraní končí a zároveň už lidé mohou ochutnávat první mladá vína. Pod značkou Svatomartinské, na které si ještě chvíli počkají, bude letos více než 2,2 milionu lahví. Po loňském půlmilionovém propadu ovlivněném pandemií se vše vrací k normálu. Obnoví se i tradice otevírání této značky 11. listopadu v 11 hodin v centru Brna. Podle vinařů se ročník 2021 pyšní aromatikou a zajímavým charakterem. Hroznů bylo méně, než je dlouhodobý průměr.

Starostka Jitka Rozkošná a Obecní úřad Křišťanovice.

Starostka Křišťanovic: Už nemáme obchod, školu, hasiče ani fotbal. Jen včelaře

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Projekt Deník na návštěvě probíhá řadu měsíců. Rozhovor se starostkou Křišťanovic Jitkou Rozkošnou začínáme podobně jako v jiných obcích. Tady ale osvědčený scénář nefunguje. „Máte v Křišťanovicích obchod?“ „Nemáme.“ „Máte školu nebo školku?“ „Nemáme. Děti dojíždí do Dvorců.“ „Máte dobrovolné hasiče?“ „Hasiče už taky nemáme“. „Máte fotbalisty?“ „Nemáme.“ „Máte tu aktivní myslivce?“ „Ne.“

Snímek z uplynulých ročníků festivalu Ostrava žije vínem!

BLESKOVÁ SOUTĚŽ DENÍKU: Ostrava o víkendu ožije vínem a vy můžete být u toho!

/FOTOGALERIE/ Národní zemědělské muzeum Ostrava ožije v sobotu 23. října 2021 od 12 hodin unikátní vinařskou akcí. Letošní čtvrtý a zatím největší ročník vinařského festivalu Ostrava žije vínem nabídne také dvě hudební scény, zážitkovou degustaci, přednášky o víně, soutěž o vinařské ceny, fotokoutek a v neposlední řadě také prohlídku Národního zemědělského muzea a další doprovodný program. A vy můžete být u toho!

Libor Nazarčuk představil v Brně vína z Modrých hor.

Nazarčuk představil devítku z Modrých Hor. Nejlepší Frankovky i ty další

Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Tři charakteristické odrůdy vinařů Modrých hor právě dozrávají na nejslunnějších svazích moravských vinic. Díky perfektním podmínkám z nich vzniknou jedinečná červená i rosé vína, lehká a ovocná. Modré Hory se nejlépe poznávají ve skleničce. Při dechberoucích výhledech na malebné okolí, kde se tato vína rodí, chutnají úplně nejlépe.

Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáře nad Sázavou

Tipy na víkend 22. až 24. října: Zelená hora láká na otevření, Dukovany na víno

Je tu předposlední říjnový víkend a s ním nabídka zajímavých akcí po celé Vysočině. Ve Žďáře nad Sázavou čeká na zájemce slavnostní znovuotevření kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Ve Stonařově u Jihlavy si lidé užijí večer plný hvězd. Zámek v Dukovanech láká na cimbál a víno. Na žďárském zámku zazní skladby od Dvořáka, Suka a Janáčka vpodání světoznámého Janáčkova kvarteta a v Ledči si poslechnou Pražské dechové kvinteto.

Týden duchů v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.

Víkendové tipy: Oslavy 100 let gymnázia, Den vína i Týden duchů v safari parku

Už máte plány na nadcházející víkend 23. a 24. října? Můžete se zapojit do dvoudenních oslav Gymnázia Trutnov, začínají už v pátek. Krásnou podzimní atmosféru spojenou s dlabáním dýní navodí Týden duchů ve dvorském safari parku. V Janských Lázních jistě potěší Den vína. A nezapomeňte na akcích fotografovat a natáčet videa. Rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér!

Enoložka Eliška Becková z mikulovského Vinařství Volařík

Stážistka ve Wachau i domácí šampionky. Ženy láká vinařský svět

Mladé vinařky a sommelierky dobývají nejen jižní Moravu nebo české vinotéky. Kromě jihomoravských vinařských škol se nebojí sbírat zkušenosti ani v zahraničí. Dvaadvacetiletá Veronika Kovalská ze Znojma nyní pracuje na stáži v dolnorakouské vinařské oblasti Wachau. „Studuji na vinařské univerzitě v Kremži. Na povinné praxi jsem v prestižním rodinném vinařství Jamelka,“ říká.

Výstava Říšské koruny Karla IV. 15. října 2021, Hradec nad Moravicí.

Poutavá historie králů: V Hradci nad Moravicí ožily příběhy z doby Karla IV.

Do středověku se přesunuli v čase návštěvníci páteční akce v Hradci nad Moravicí. Přesněji řečeno se tam přesunuly jejich chuťové pohárky, protože v přísálí společenského sálu tamní budovy Babinec se konala degustace vín. Nešlo však o degustaci klasickou, nýbrž o ochutnávku vín z éry Karla IV.

Vítěz klání sommeliérů Matouš Forman.

Sommelieři z Prahy a středních Čech ovládli prestižní anketu

/FOTOGALERIE/ Nejlepší znalci vína jsou z Prahy a Dolních Břežan. Na Nové scéně Národního divadla byli vyhlášeni nejlepší sommelieři pro tento rok a vítězem se stal Matouš Forman z dolnobřežanské společnosti Californian Wines. Na druhém místě skončil Martin Parýzek z pražské společnosti Advivum a bronz si odnesl Tomáš Hanel z Vinograf Praha.

I majitel několika stovek keřů vinné révy má s jejím pěstováním a výrobou vína spoustu práce a starostí, byť radosti samozřejmě převažují

I zahrádkáři mohou dělat víno. Dřina a relaxace v jednom, tvrdí Stanislav Kozlík

Na zahrádkáře s několikaarovým vinohradem leckdy hledí profesionální vinaři trochu svrchu. Ale i majitel několika stovek keřů vinné révy má s jejím pěstováním a výrobou vína spoustu práce a starostí, byť radosti samozřejmě převažují. O své zkušenosti se v článku, který vyšel v časopisu Receptář, podělil jeden z nich, Stanislav Kozlík, rodák ze Skalky u Kyjova.

Ilustrační foto

Vinaři z Břeclavska zazářili v Německu: z Mundus Vini si odváží medaile

Dohromady třiadvacet medailí si odvezli moravští a čeští vinaři z prestižní mezinárodní vinařské soutěže Mundus Vini. Nejúspěšnější bylo B\V Vinařství z Milotic na Hodonínsku. „Získalo hned sedm zlatých a tři stříbrné medaile a navázalo na svůj loňský úspěch," vyčíslil za vinaře Jiří Bažant.

Tomáš Šupa při vinobraní na viniční trati Hejdy, Nenkovice – Vinařství Neoklas Šardice

Červené hrozny možná zůstanou na vinicích, míní známý moravský vinař

Na jižní Moravě právě vrcholí vinobraní. Jak vypadá letošní sklizeň a nakolik ji ovlivnila pokračující epidemie, ale také tornádo s krupobitím, které se přehnalo nad Hodonínskem? Na to jsme se zeptali jednoho z předních podnikatelů ve vinařském odvětví Tomáše Šupy. Třebaže řídí padesátku firem z různých segmentů včetně řetězců luxusní módy, jeho srdce patří hlavně vínu. Tomáš Šupa pěstuje víno na 500 hektarech vlastních vinic a zpracovává víno z dalších stovek hektarů. Jeho závody Vinařství Mutěnice a Vinařství Neoklas Šardice dodávají na trh více než 20 milionů litrů vína ročně.

Dukovanské vinobraní.

Jadernou elektrárnu Dukovany čeká první vinobraní

Víno, burčák, dokonce jaderný med. To mohou ochutnat návštěvníci prvního vinobraní dukovanské jaderné vinice, s největším vinohradem na světě v těsné blízkosti chladicích věžíVinobraní se koná v pátek 15. října u Jaderné elektrárny Dukovany.

Z vinobraní u Bettiny Lobkowicz na Mělníku

PODÍVEJTE SE: Vinobraní u Bettiny Lobkowicz na Mělníku je v plném proudu

Také na mělnických vinicích je letošní vinobraní v plném proudu. Blahodárné sluníčko, které se i počátkem října opírá do strání jednoho z největších vinařství na Mělnicku, zvyšuje kvalitu sklízených hroznů, které každoročně vydají okolo 100 tisíc litrů kvalitního vína různých odrůd.

Na kole vinohrady.

Cyklostezky uzavře podzimní výjezd na kole vinohrady

V pořadí už 16. ročník akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska je tady. Zájemci mohou v sobotu 9. října šlápnout do pedálů a symbolicky uzavřít místní cyklostezky. Připraveny budou čtyři cyklistické a jedna pěší trasa, které je provedou napříč celým regionem. Tato tradiční akce se každým rokem těší návštěvnosti nejen z řad obyvatel Slovácka.

Vinný košt & festival chutí v Benešově.

OBRAZEM: Benešovské náměstí patřilo milovníkům vína a dobrého jídla

V sobotu se sešli na Masarykově náměstí v Benešově nejen milovníci vína, ale také street food občerstvení. Potřetí se zde konal degustační festival vín z Čech a Moravy – Vinný košt & festival chutí. Výsledky své práce zde nabídlo k degustaci celkem čtrnáct vinařství. Účastníci festivalu mohli pomocí hlasovacích lístků určit pořadí svých favoritů.

Petrovické vinobraní.

OBRAZEM: Petrovické vinobraní nabídlo vína nejen z Moravy, ale i z Francie

Vinobraním se označují slavnosti spojené s oslavou úspěšné sklizně vína a koná se na podzim v místech, kde je vinařství tradicí. Vinobraní inspirovalo skladatele Oskara Nedbala k sepsání stejnojmenné operety, která se od roku 1916 objevuje na repertoáru divadelních společností. Inspirace lahodným mokem, který nelze vyrábět jinak než s láskou a pokorou, a který se stal pojítkem oslav a součástí společenských událostí, nás dovedla k uspořádání jeho oslav i v místech, kde je výskyt révy ojedinělý a výpěstky stačí tak tak pro přímou konzumaci. Letos se již po osmé vydal úvodní průvod Petrovičkami a Petrovicemi, který tradičně zahajuje celé vinobraní, vedený historickou družinou za zvuků píšťal a bubnu k obecnímu domku. Tedy na místo, kde na zúčastněné čekal bohatý program a degustace vín.

Z 1. ročníku Rakovnického festivalu vína.

Premiérovému ročníku Festivalu vína v Rakovníku přálo počasí

/FOTOGALERIE/ První ročník Rakovnického festivalu vína se uskutečnil v sobotu ve dvoře radnice. Zúčastnilo se jej šestnáct pečlivě vybraných vinařství výhradně z České republiky, tentokrát byla zastoupena vinařství z Moravy, která prezentovala své výrobky a také nabízela degustaci svých vín.

Hradecký koštýř 2021.

OBRAZEM: Koštýř tradičně lákal na víno, burčák a i na výtečné pochoutky k vínu

Jak bývá už v krajském městě zvykem, státní svátek 28. září patřil oslavě vína a burčáku s názvem Hradecký koštýř. Akce se uskutečnila tradičně na nádvoří Městské hudební síně, na severních terasách a v Žižkových sadech. Slavnost se odehrála od 10 do 19 hodin a nabídla škálu tuzemských i cizokrajných vín. Nabídku vinných moků doplnily stánky s grilovanou kýtou, bramboráky, klobásami, steaky, horkou čokoládou, kávou, a různými pochutinami k vínu, jako jsou například olivy a sýry. Hosté si užili i stylový hudební doprovod. Za fotografie děkujeme Petru Švihlíkovi.

Hradecký koštýř 2021.

OBRAZEM: Hradecký koštýř lákal na víno, burčák a i na výtečné pochoutky k vínu

Jak bývá už v krajském městě zvykem, státní svátek 28. září patřil oslavě vína a burčáku s názvem Hradecký koštýř. Akce se uskutečnila tradičně na nádvoří Městské hudební síně, na severních terasách a v Žižkových sadech. Slavnost se odehrála od 10 do 19 hodin a nabídla škálu tuzemských i cizokrajných vín. Nabídku vinných moků doplnily stánky s grilovanou kýtou, bramboráky, klobásami, steaky, horkou čokoládou, kávou, a různými pochutinami k vínu, jako jsou například olivy a sýry. Hosté si užili i stylový hudební doprovod. Za fotografie děkujeme Petru Švihlíkovi.