Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Vinařský večer ve Staněticích

Stanětice – Zážitkový večer si místní uspořádali již druhým rokem. První únorový víkend byl ve znamení vína. To 'vyrostlo' a teklo v prostorách víceúčelového kulturního zařízení ve Staněticích.

Kristýna Erbenová pokřtila svůj katalog nočních fotografií Moondust

Kolín /FOTOGALERIE/ – Symbolicky v den, kdy končila její výstava v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, pokřtila kolínská fotografka Kristýna Erbenová v místní Malé galerii na Hradbách katalog k této expozici. Výstava i katalog nesou stejný název - Moondust a představují fotografie, které vznikly za jejího pobytu v Austrálii a byly foceny v noci na citlivý materiál bez dodatečného osvětlení či zábleskových zařízení.

Víno je tu moc dobré a laciné, říká host ochutnávky v Jaroslavicích

Jaroslavice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Známý Jaroslavický zámek osvěcuje ostré, téměř jarní slunce. Venkovní teploměr ukazuje místy až dvanáct stupňů Celsia a slunko na počátek února nezvykle hřeje. Zcela zaplněný autobus ze Znojma přiváží na zastávku na náměstí pod zámkem snad stovku lidí. Cestující se z něj hrnou ven a bez zaváhání všichni zamíří stejným směrem. Ke hřbitovu, za kterým začíná vinařská sklepní ulička.

Otevřít si doma láhev vína? Podvědomě bych pracoval, směje se sommeliér Babisz

Jižní Morava – Novou kolekci nejlepších moravských a českých vín ochutnají od soboty návštěvníci Salonu vín České republiky. V historickém sklepení zámku ve Valticích na Břeclavsku vyberou výjimečně ze 101 vzorků. Návštěvnost každoročně roste. „V pátek odpoledne a v sobotu po obědě už narážíme na strop,“ upozorňuje hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Česko mezi vinařskými velmocemi? Pomáhá tomu i klimatická změna

Čísla hovoří jasně: Za posledních 60 let se zvýšila průměrná teplota na jižní Moravě o 1,5 stupně. Zatímco dřív tuzemští vinaři každý rok napjatě sledovali cukernatost hroznů, od níž se odvíjí mimo jiné zatřídění vína (zda může být prohlášeno za přívlastkové), v posledních letech už přívlastková vína dělají relativně snadno. Ročník 2018, jeden z nejteplejších v novodobé historii, je toho neklamným důkazem.

Tip (nejen) pro zamilované: Spa hotel Lanterna

Chcete utéct pryč z města do přírody, za odpočinkem, relaxací, dobrým jídlem… ať už při příležitosti svatého Valentýna, nebo prostě „jen tak“? Svou drahou polovičku určitě potěšíte, když ji pozvete do Resortu Valachy v nádherně zasněžených Velkých Karlovicích.

Dopadený zloděj bral vše. I erotické pomůcky

Příbramsko - Chuť na čokoládu se vymstila čtyřiadvacetiletému muži, který pro ni vyrazil do prodejny potravin v Milíně. Zde si jich nabral rovnou šest, nicméně platit za ně nehodlal. Policistům se podle popisu podařilo zjistit jeho totožnost. Šlo pro ně o známou osobou, která již v minulosti souzena a trestána za obdobnou trestnou činnost. Později se ukázalo, že zadržený muž má na svědomí i vykradení dvou zahradních domků v Příbrami.

Rekordní Salon vín: zlato získalo poprvé 101 vzorků

Valtice – Jen pár kilometrů od domu má Roman Příborský z Ladné na Břeclavsku expozici, která nabízí stovku nejlepších moravských a českých vín. Do sklepení zámku ve Valticích na Břeclavsku na Salon vín vyrazí stejně jako mnoho dalších milovníků tohoto nápoje už v sobotu. „Chci se tam s kamarády stavit a nějaké vzorky okoštovat. Nejvíc mi chutnají bílá polosuchá vína,“ svěřil se Příborský.

Co místo Ukrajinského koňaku? Grogon

Není to tak dávno. Jistě si pamatujete, jak jsme v Česku přišli o Tuzemský rum a museli jsme začít používat pro náš bramborový destilát název Tuzemák. A jistě si pamatujete na ten odpor vůči bruselské „šikaně“. Nyní podobnou situaci zažívají i Ukrajinci. Rozdíl je v tom, že jejich „koňak“ je někdy více, někdy méně destilátem typu brandy, zatímco náš „rum“ neměl s jakýmkoliv třtinovým rumem nic společného nikdy, a svým názvem tak akorát klamal zákazníky.

Vinařství roku: Zvítězila opět malá firma, Vinařství Škrobák z Hodonínska

Vítězem devátého ročníku soutěže Vinařství roku 2018, pořádané Svazem vinařů ČR, se stalo Vinařství Škrobák. To zároveň zvítězilo v kategorii malé vinařství s produkcí do 50 tisíc litrů za rok. V kategorii střední vinařství do 250 tisíc litrů za rok uspělo vinařství Sonberk a v kategorii velké vinařství komisi nejvíce oslovila Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice.    

Vinařství roku? Zvítězilo vinařství Škrobák z Hodonínska

Jižní Morava – Vsadili na hrozny z vlastní vinice a vyplatilo se. Takovou filozofií se vydalo Vinařství Škrobák z Čejkovic na Hodonínsku. Za svůj přístup v oboru se tato firma stala Vinařstvím roku 2018. Vyhlášení výsledků se konalo ve čtvrtek v Brně. Předchozí ročník ankety vyhrálo Víno J. Stávek z Břeclavska.

Na Velehradě zavoněla zvěřina. V sobotu tam plesali myslivci

Chuť si zatancovat při hudbě skupiny Madusong, zazpívat si, pobavit se s přáteli, ochutnat myslivecké speciality nebo vína z Klášterních sklepů Velehrad, sklepu Stojanov? To o třetím lednovém sobotním večeru žádnému z návštěvníků osmnáctého mysliveckého plesu, který uspořádalo Mysliveckého sdružení Háj Velehrad – Modrá, nechybělo.

Čoko všude, kam se podíváš

Pralinky, bonbony, košíčky, fontány. To vše z čokolády. Slovo čokoláda se ve Zlíně skloňovalo o víkendu ve všech pádech. Ve sportovní hale se totiž konal Čokoládový festival. Čokoládové pivo i víno, bílá čokoláda podtrhující chuť lososa, hovězí ve stylu chilli con carne nebo slavná mexická jídla, jejichž běžnou ingrediencí je právě čokoláda, nejsou výjimkou. Pro někoho možná překvapivé, leč lahodné.

Šampionem pálenek se stala grappa z Hodonínska

Lednice – O víkendu hodnotili v Lednici vzorky destilátů i likérů pro sedmý ročník Koštu ovocných destilátů Lednicko – valtického areálu. Utkalo se rekordních 566 soutěžních vzorků z Moravy, Čech, Slovenska, Rakouska, Srbska a Číny. Vítězem se stal destilát grappa.

Jak dobrá je medovina? Vše nově řekne etiketa

Máte chuť na medovinu a chcete mít jistotu, že si v obchodě vyberete skutečně kvalitní nápoj? Zanedlouho bude naděje, že se při výběru „nespálíte“, mnohem větší než nyní. Již od loňského prosince totiž platí nová vyhláška o požadavcích na nápoje. Podle odborníků zkultivuje trh a pomůže i laickým zákazníkům, aby lépe odlišili kvalitní výrobek od horšího.

Výlet na košt byl rodinným překvapením i odpočinkovým víkendem

Hustopeče /FOTOGALERIE/ – Sálem šumí tlumený hovor, občas cinkne sklenka. Kolem stolků postávají hloučky přátel dobrých vín. Jeden zamyšleně studuje katalog, další zkoumavě upijí první vzorek. Kvalitu dalšího mezitím další hlouček podrobuje znalecké diskusi, občas krátce zazní smích. V Hustopečích začal poslední ze série koštů soutěže Král vín.

Písek letos ztvrdl, smutnili šaldorfští kopáči

Nový Šaldor /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Zšeřelou chodbou se mihne zadýchaná postava. Na hlavě má stavařskou helmu, na zádech dřevěnou putnu plnou písku. Uhání z poměrně teplého vinařského sklepa na prosluněné ale studené prostranství před ním.

Na prahu třicítky je Eberle na vrcholu

Plzeň, Kladno – Ten chlapík zraje jako víno, chce se říci. Doma v Kladně už dlouho nehraje, teď je to Plzeň, a vypadá to, že kariéra hokejisty Jana Eberleho může vyrůst k zatím nejzásadnějším momentům. Přitom tenhle poctivec ledu stojí na hranici třicítky. Kde se bere jeho životní forma, která mu čerstvě pomohla k podepsání nového kontraktu v západočeské metropoli?

Kuriozitám vévodí divočák

Jižní Čechy – Přelom roku je okamžikem bilancování pojišťoven. K největším kuriozitám loňského roku patří listopadový nájezd divočáka na obchod v centru Českých Budějovic.

V Salonu vín uspěli Vinselekt i Vinařství U Kapličky

Valtice – Až 101 vín letos lidé ochutnají ve valtickém Salonu vín. Ve více než dvoutisícové konkurenci uspěly také desítky vinařství z Břeclavska. Nejlepším se v kategorii bílých sladkých vín stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017 ze zaječského Vinařství U Kapličky. Cenu za nejlepší kolekci vín si odnesla rakvická společnost Vinselekt Michlovský.

Dřevěné budky se na Palackého náměstí možná vrátí nastálo

Kutná Hora - Přesně před týdnem opustily dřevěné vánoční budky Palackého náměstí v Kutné Hoře. Především místní to ale doslova oplakali. Zejména jedna z budek se totiž stala velmi oblíbenou. A sice ta, kde byl k dostání svařák, dětský punč a postupem času také buřty na opékání. Pro Kutnohoráky šlo po letech o příjemné zpestření adventního a vánočního času, kdy Palackého náměstí nezelo prázdnotou.