Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan

Vít Rakušan: Plachta s Putinem v pytli na mrtvoly ukázala, kde je zlo

Bývalý úspěšný starosta Kolína Vít Rakušan získává opravdové politické ostruhy až nyní, po svém jmenování ministrem vnitra. Naloženo dostává i jako předseda STAN, neboť tímto hnutím těžce otřásly kauzy Farský, Polčák či Dozimetr. Rakušan je ale velmi cílevědomý politik, a proto jeho hlavní pozice je: Pojďte do mě, já útoky odrazím.

Krev na ruce zdravotníka. Ten právě odnesl těla tří žen, které zemřely v důsledku ruského ostřelování v jedné z obytných čtvrtí v Charkově na Ukrajině 7. července 2022.

Zachraňují hrdiny. Na pach krve nezapomenete, říkají ukrajinští zdravotníci

Na jihu Ukrajiny bylo před nedávnem osvobozeno město Cherson, na jiných místech se ale stále válčí. Strážným andělem vojáků je v oblastech bojů tým zdravotníků z traumacentra, který zachraňuje zraněné už od samotného začátku války. Reportér z BBC sledoval jejich životy téměř týden a nyní podává svědectví o tom, co běžně zažívají.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na summitu G20 na indonéském ostrově Bali, 8. července 2022.

Lavrova po příletu na Bali odvezli do nemocnice. Šlo jen o prohlídku, říká Kreml

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov byl dnes v dějišti summitu skupiny velkých světových ekonomik G20, který se od úterý koná na indonéském ostrově Bali, převezen do nemocnice. Podle guvernéra ostrova Bali se ale jednalo jen o prohlídku a šéf ruské diplomacie se těší dobrému zdraví. Nepotvrdily se tak informace agentury AP, podle nichž byl Lavrov hospitalizován kvůli problémům se srdcem.

Irina Kalininová. Zraněná těhotná žena po bombardování porodnice v ukrajinském Mariupolu. Lékaři nedokázali zachránit dítě, ani ji.

Její fotka obletěla svět. Manžel těhotné ženy z Mariupolu teď popsal celý příběh

„Zabijte mě! Hned!“ křičela těhotná žena ve chvíli, kdy si uvědomila, že její dítě nežije. Její fotka, na které ji záchranáři těhotnou odnáší se zakrváceným podbřiškem z rozbombardované porodnice v Mariupolu, se začátkem března během chvilky stala symbolem krutosti války. Donedávna nikdo nevěděl, jak se tato žena jmenovala. Její jméno bylo Irina Kalininová a její manžel Ivan se rozhodl reportérům BBC svěřit s těžkým příběhem své mrtvé ženy.

Kateřina Perknerová

Polepšený hříšník

Miloš Zeman je asi přichystán napsat druhý díl knihy Jak jsem se mýlil v politice (a na Hradě zvlášť).

Chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany. Postupně procházejí obnovou vnějšího a vnitřního pláště. Osm železobetonových věží slouží od zprovoznění elektrárny v roce 1985, jsou určené k odvádění nevyužitelného zbytkového tepla z výroby elektřiny

Sázku o délku odstávky Dukovan vyhrála Drábová, Rajchl z PRO slibuje lahev

Já jsem vstupoval do politiky s tím, že budu říkat vždycky pravdu, prohlásil ve svém videu z 23. října 2022 předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Přímo v tom daném videu byl ovšem od pravdy daleko. A to by ho také mělo stát lahev, kterou prohrál v sázce s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě 10. října 2022

Kyjev připustil jednání s Moskvou, podmínkou je obnovení územní celistvosti

Kyjev je ochotný jednat s Moskvou o míru, hlavním podmínkou prezidenta Volodymyra Zelenského je ale obnovení územní celistvosti Ukrajiny, oznámil v úterý tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Zelenskyj v pondělí i přes předchozí odmítavý postoj naznačil, že by se za určitých podmínek mohly mírové hovory obnovit.

Miroslav Bednařík, předseda výboru Žlutomodří z.s. a hlavní spíkr kotle.

Vysvětluje incidenty, přibližuje požadavky. Předseda Žlutomodrých promluvil

ROZHOVOR/ Komunikaci klubu považuje za nedostatečnou, po vedení by mimo jiné chtěl častější schůzky. „Předseda výboru Žlutomodří z.s Miroslav Bednařík se v exkluzivním rozhovoru pro Deník vrací k incidentům z obou derby proti Vsetínu, hodnotí také současnou situaci zlínských Beranů. Klub pouze sklízí, co zasel v minulých letech. Nečinnost a amatérské vedení klubu dokázalo znechutit obrovské množství fanoušku, kteří se budou jen velmi těžko vracet. U hráčů postrádáme zápal hrát za náš klub a bojovat o vítězství,“ míní hlavní spíkr kotle.

Sládek roku Martin Palouš z Pivovaru Volt.

Minipivovar roku je jablonecký Volt. Nově uvařil pivo Náboj na podporu Ukrajinců

Od roku 1990, kdy Sdružení přátel piva oceňuje nejlepší piva a pivovary roku, se nestalo, že by sládkem roku byl zároveň členem nejlepšího pivovaru. Došlo k tomu až letos, kdy kategorii minipivovar roku ovládl Volt z Jablonce nad Nisou. Zároveň se jeho sládek Martin Palouš stal laureátem ocenění Sládek roku. Tuto cenu, kterou v minulosti zíkal i jeho bratr Pavel, okomentoval takřka gottovsky – „opravdu jsem to nečekal.“

Premiéra se uskuteční v pátek 4. listopadu v 19 hodin, druhá premiéra v sobotu 5. listopadu ve stejnou dobu.

Moravské divadlo uvádí premiéru baletu Ivan Hrozný

Dramatický děj, milostné zápletky, politické intriky z dob vlády cara Ivana Hrozného a působivá hudba Sergeje Prokofjeva. To vše divákům nabídne premiéra baletu Ivan Hrozný, kterou v pátek 4. listopadu v 19 hodin uvede Moravské divadlo v Olomouci.

Loď Navi-Star naložená obilím v ukrajinském přístavu Oděsa, 29. července 2022.

Rusko se vrací k obilné dohodě poté, co fungovala i bez něj. Dostalo prý záruky

Rusko se ve středu vrátilo k dohodě o vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů, od které odstoupilo v reakci na víkendový útok proti ruské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. I bez ruské účasti ovšem lodě v minulých dnech zajišťovaly transport ukrajinského obilí, protože Turecko, OSN a Ukrajina trvaly na pokračování operace, klíčové zejména pro zásobování afrických a blízkovýchodních států.

Zdeněk Lanz

Hrůza na Letné

Podobizna ruského prezidenta Putina ve vaku na mrtvoly mezi vlajkami Česka a Ukrajiny je hnus.

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě armádního výcvikového centra v Rjazaňské oblasti, 20. října 2022

Mobilizace je dokončena, ohlásil Šojgu Putinovi. Ten ale zatím výnos nepodepsal

Částečná mobilizace v Rusku týkající se operace na Ukrajině byla dokončena, ohlásil  podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten 21. září tuto mobilizaci nařídil po sérii neúspěchů a ztrát ruských vojsk ve válce proti Ukrajině. Mobilizaci podle médií provázely zmatky, nedostatky a přehmaty, což nakonec připustily i úřady.

Na budově ministerstva vnitra v Praze visí vlajky ČR a Ukrajiny s vytrácející se Putinovou podobiznou, jde o iniciativu ministra Rakušana a spolku Dekomunizace, 28. října 2022

Víme, kdo je nepřítel. Ministerstvo vnitra vyvěsilo Putina ve vaku na mrtvoly

Na budově ministerstva vnitra v Praze visí česká a ukrajinská vlajka, uprostřed se nachází podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Má to značit výročí spojení vzniku samostatného Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu, které vzniklo na základě iniciativy ministra Víta Rakušana (STAN) a spolku Dekomunizace. ČTK to sdělil Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich.

Prezident USA Joe Biden ve Washingtonu 26. října 2022

Biden Putinovi nevěří. Je velmi nebezpečný, varuje po nejnovějších výrocích

Americký prezident Joe Biden reagoval skepticky na výrok ruského prezidenta Vladimira Putina, že nemá v úmyslu použít na Ukrajině jadernou zbraň. Napsala to agentura Reuters. Šéf Kremlu podle ní ve čtvrtečním projevu uvedl, že Rusko použitím nukleárních zbraní nehrozilo, ale reagovalo na jaderné „vydírání“ ze strany západních představitelů.

Ukrajinská vlajka.

Názor čtenářky: Pomoc Ukrajině ano, nebo ne?

Jsem obyčejný důchodce, který má kontakt na Ukrajinu, tak posilám peníze přímo Ukrajině. Jsou také sbírky pro ukrajinské občany. Vím, že se vše čím dál více zdražuje, ale podle mě nelze nemilovat Ukrajinu, nelze nemilovat prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinská vlajka.

Názor čtenářky: Pomoc Ukrajině ano, nebo ne?

Jsem obyčejný důchodce, který má kontakt na Ukrajinu, tak posilám peníze přímo Ukrajině. Jsou také sbírky pro ukrajinské občany. Vím, že se vše čím dál více zdražuje, ale podle mě nelze nemilovat Ukrajinu, nelze nemilovat prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajinská vlajka.

Názor čtenářky: Pomoc Ukrajině ano, nebo ne?

Jsem obyčejný důchodce, který má kontakt na Ukrajinu, tak posilám peníze přímo Ukrajině. Jsou také sbírky pro ukrajinské občany. Vím, že se vše čím dál více zdražuje, ale podle mě nelze nemilovat Ukrajinu, nelze nemilovat prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ruský prezident Vladimir Putin

Politika Západu je krvavá, kritizuje Putin. Dožaduje se rovnoprávnosti Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin opět kritizoval politiku Západu jako krvavou a špinavou, popírající svrchovanost států a národů a snažící se přivlastnit si veškeré zdroje a bohatství lidstva. Vytkl Západu mimo jiné „podněcování války na Ukrajině“, kterou ale šéf ruského státu zahájil svým rozkazem k vpádu ruských vojsk do sousední země 24. února. Rusko podle Putina pouze brání své právo na existenci. 

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.

VIDEO: O Zemanovi, Petru Pavlovi i vztahu k Hradu. Fiala odpovídal v debatě

Trojkoalice Spolu nakonec svého prezidentského kandidáta nepostavila, ale podpořila tři osobnosti, které podle lídrů ODS, KDU-ČSL a TOP 09 mohou vykonávat funkci v souladu se základními hodnotami, které zastávají jejich strany. A co je z hlediska premiérského úřadu pro vztah s prezidentem nejdůležitější? Byl končící prezident Miloš Zeman dobrou hlavou státu? Ptali jsme se v pravidelné on-line debatě Petra Fialy.

Ruský prezident Vladimir Putin sleduje  26. října 2022 v Moskvě prostřednictvím videokonference cvičení ruských strategických jaderných sil.

Putin uspořádal cvičení jaderných sil. Cíle byly zasaženy, oznámil Kreml

Ruský prezident Vladimir Putin sledoval cvičení ruských strategických jaderných sil a vyslechl hlášení, které mu podal ministr obrany Sergej Šojgu. Oznámily to ruské tiskové agentury. Strategické síly splnily úkoly cvičení v plném rozsahu, všechny rakety zasáhly svůj cíl, dodala agentura TASS s odvoláním na Kreml.

Kruh přátel hudby: z koncertu violoncellistky Dory Hájkové v komorním sále Městského společenského domu v Kolíně.

Famózní violoncellistku doprovodil náhradní pianista. Její výkon to neohrozilo

/FOTOGALERIE/ Dalším koncertem pokračoval letošní již osmapadesátý cyklus Kruhu přátel hudby, v komorním sále Městského společenského domu v Kolíně se představila hráčka na violoncello Dora Hájková, jejíž kořeny sahají na Kolínsko. Nemocnou pianistku Alenu Grešlovou na poslední chvíli nahradil Stanislav Gallin.

Jana Kopecká

KOMENTÁŘ: Cui bono nové vedení v Ostrově?

Kdyby Putin nezaútočil na Ukrajinu, nikdy by zřejmě Ostrov a zdejší povolební situace neměly takovou pozornost jako nyní. Nově zvolená místostarostka Kateřina Domalípová totiž na jaře sdílela odkaz na podporu Ruska, na nějž uživatel sociálních sítí reagoval, proč lže. Následně dostal od političky za ANO výhrůžnou zprávu. Vše se dostalo na světlo v momentu, kdy byla podepsána koaliční dohoda. Ven se dostalo i to, že nyní už zvolený starosta David Hanakovič byl před lety souzen za úplatky.

Tisková konference Andreje Zubova na Masarykově univerzitě v Brně.

Ruský historik Zubov bude přednášet na Masarykově univerzitě v Brně

/VIDEO/ Masarykova univerzita v Brně hostí v těchto dnech ruského historika Andreje Zubova. Jeden z největších odborníků na ruské dějiny, který je současně dlouhodobým kritikem putinovského režimu, zde našel azyl poté, co se situace v jeho domovské zemi ještě více vyostřila. Zubov však v Brně nebude pobývat pouze jako uprchlík. Na Masarykově univerzitě povede seminář filozofie ruské historie, ve kterém se se studenty bude zamýšlet nad tím, nakolik je politická totalita součástí ruské DNA. Přednáškový cyklus začal minulý týden a potrvá šest týdnů. Přednášky budou na internetu dostupné i všem zájemcům.

Byl končící prezident Miloš Zeman dobrou hlavou státu? Hlasujte v anketě.

ANKETA: Byl končící prezident Miloš Zeman dobrou hlavou státu?

Vstupujeme do týdne, jemuž bude dominovat oslava 104. výročí vzniku Československa. Miloš Zeman předá poslední sadu státních vyznamenání a přednese při této příležitosti svůj závěrečný projev. A každý tento krok bude ve společnosti rezonovat, neboť podnítí řadu otázek. 

Bývalý britský premiér Boris Johnson

Johnson nebude kandidovat na premiéra. Nebyl by to správný krok, oznámil

Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat na lídra Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson v tiskovém prohlášení podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Jediným uchazečem, který má veřejnou podporu 100 poslanců, která je nezbytná, je bývalý ministr financí Rishi Sunak. 

Čínský prezident Si Ťin-pching byl potvrzen do funkce generálního tajemníka komunistické strany Číny na bezprecedentní třetí pětileté funkční období, 22. října 2022

Třetí období. Si Ťin-pching zůstane v čele čínských komunistů dalších pět let

Čínský prezident Si Ťin-pching byl potvrzen do funkce generálního tajemníka komunistické strany Číny na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Strana zároveň jmenovala nový sedmičlenný stálý výbor politbyra, v jehož čele stojí právě 69letý Si a v němž dominují prezidentovi spojenci. V širším 25členném politbyru chybí poprvé po 25 letech ženy, píší agentury. Analytici zdůrazňují, že Siho vítězství je výraznější, než se čekalo, a hovoří o ještě silnější koncentraci moci v rukou prezidenta.

Rukojmí otrávení plynem, které se podařilo vynést z moskevského divadla.

Teror v moskevském divadle. Masakr ukázal, jak děsivě Rusko řeší své problémy

Před 20 lety se v Moskvě odehrálo drama, jež otevřelo další kapitolu tehdejší vleklé rusko-čečenské války a současně ukázalo, jak razantně a také katastrofálně řeší Rusko své vnitřní problémy. Zajetí více než 850 rukojmí čečenskými ozbrojenci v divadle Dubrovka skončilo zásahem policie, po němž se našlo více než 170 mrtvých těl. A dodnes je otázka, kolik z nich připadá na vrub ozbrojencům a kolik samotnému zásahu.