Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě

ANALÝZA: Putinův projev ukrajinskýma očima

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Projev Vladimira Putina před ruskými poslanci, politiky a vojáky Ukrajince nezaujal. „Od Putina nečekáme nic dobrého. Proto mě ani nenapadlo projev sledovat,“ říká manažerka Ludmila, kterou Putin před rokem už podruhé za posledních deset let vyhnal z jejího domovského města na Donbasu. Ani někteří ukrajinští novináři, kteří museli sledovat projev takříkajíc z profesionální povinnosti, se mnohdy nedodívali na celý. „Po patnácti minutách jsem to vypnul, byla to jen snůška lží a plánů, které se nikdy nesplní,“ říkal mi odpoledne při kávě jeden z nich.

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl 21. února 2023 k zákonodárcům projev o stavu země.

Za válku na Ukrajině může Západ, Rusko se ji snažilo zastavit, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil s tradičním poselstvím k ruskému federálnímu shromáždění, v němž obvinil Západ z rozpoutání války na Ukrajině a ze snahy zničit Rusko. Putin také ohlásil pozastavení účasti Ruska v dohodě Nový START, omezující počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na projev agentuře Reuters řekl, že Putin, který před rokem nařídil ruskou invazi na Ukrajinu, ztratil kontakt s realitou. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ujistil o další alianční podpoře Ukrajiny.

Ruskem odpálené rakety nad ukrajinským Charkovem na snímku z 8. února 2023

Rusko znovu ostřelovalo ukrajinská města. Úřady v Kyjevě vypnuly proud

Při ranním úderu na město Chmelnyckyj na západě Ukrajiny byl zasažen vojenský objekt a autobusová zastávka, oznámil šéf oblasti. Dva civilisté byli podle něj při ruských útocích zraněni. Ráno na Ukrajině podle webu Ukrajinska pravda začalo rozsáhlým leteckým poplachem, který trval zhruba hodinu.

Alexandr Ovečkin (vpravo) se svým otcem Michailem.

Muž, který stvořil geroje. Otec platil Ovečkinovi za góly, v Soči měl infarkt

Hokejový kanonýr Alexandr Ovečkin přerušil sezonu v NHL a odletěl domů do Ruska. Po těžké nemoci mu totiž zemřel otec Michail. Jaký byl muž, který nastartoval hvězdnou kariéru svého syna, jednoho z nejlepších útočníků v historii ledního hokeje a rovněž sportovce, který v současnosti provokuje svou blízkostí k Vladimiru Putinovi?

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval na zasedání pléna 29. června 2021 v Praze.

Kejval zdůraznil odpor. ČOV chce právní podklady proti startu Ruska a Běloruska

Představitelé Českého olympijského výboru (ČOV) se rozhodli vytvořit expertní skupinu, jejíž cílem bude připravit právní podklady pro Mezinárodní olympijský výbor (MOV), které zamezí startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024. Své zástupce by ve skupině měli mít i iniciátoři petice vyzývající ke stejnému kroku Martin Ondráček a Dalibor Dědek, kteří stojí za iniciativou Dárek pro Putina. ČOV o tom informoval v tiskové zprávě.

Děti během války na Ukrajině. Ilustrační snímek

Převýchova na Krymu. Rusko drží v zajetí tisíce ukrajinských dětí, tvrdí studie

Rusko drží nejméně 6000 ukrajinských dětí v zařízeních na okupovaném Krymu a v Rusku určených zřejmě na převýchovu, tvrdí studie americké Yaleovy univerzity, o níž informuje agentura Reuters. Táborů a dalších zařízení, v nichž jsou ukrajinské děti, je podle ní nejméně 43. Celkový počet dětí v nich může být ještě mnohem vyšší.

Ruský boxer Mark Petrovskij (vlevo) a Davit Chalojan z Arménie

Český box bude bojkotovat letošní MS. Vadí mu start Rusů a Bělorusů

Čeští boxeři budou chybět na letošním mistrovství světa mužů i žen. Vedení domácí asociace šampionáty bojkotuje kvůli přístupu mezinárodní federace IBA k boxerům Ruska a Běloruska, kterým umožňuje navzdory invazi na Ukrajinu startovat na svých akcích pod státními vlajkami.

Ruští vojáci na Ukrajině

Ruské ztráty na Ukrajině jsou nyní nejvyšší od začátku invaze, tvrdí Britové

Ruské síly bojující na Ukrajině v posledních dvou týdnech pravděpodobně registrují nejvyšší ztráty od prvního týdne války, uvádí v nedělním hlášení britské ministerstvo obrany. Odvolává se přitom na čísla generálního štábu ukrajinské armády, jakkoli přiznává, že údaje nedokáže ověřit. Trend, který data ukazují, je však podle Londýna důvěryhodný. O mnoho svých vojáků nadále přichází také Ukrajina, dodává britské ministerstvo.

Francouzský prezident Jacques Chirac dekoruje Řádem čestné legie ruského prezidenta Vladimira Putina v Elysejském paláci v Příži na snímku z 22. září 2006

Symbolický krok? Putin by mohl přijít o Řád čestné legie, zvažuje Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron zvažuje, že svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi odebere Řád čestné legie. Hodlá tak případně učinit ve chvíli, kdy tomu nadejde „vhodný okamžik“, uvedla agentura AFP. Stejné vyznamenání obdržel ve čtvrtek z Macronových rukou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Olympijské hry s Rusy nebo bez nich. Těžká doba

Olympijské hry bez Rusů. Bojkot ne, říkají hvězdy. Putin musí přestat bláznit

Těžká doba pro sportovce. Olympijské hry se v roce 2024 uskuteční v Paříži. Měla by to být velkolepá podívaná. A fanoušci věří, že bude. Nejspíš bez Rusů, ale o jejich (ne)účasti se jedná. České sportovní hvězdy mají celkem jasno. "Ať Putin neblázní. Lidi nesmí umírat," říká volejbalista Jiří Popelka.  

Nizozemská vyšetřovatelka Digna van Boetzelaerová hovoří 8. února 2023. na tiskové konferenci v Haagu o vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů

Sestřelení letadla MH17 na Ukrajině: Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování

Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů. Na tiskové konferenci v nizozemském Haagu o tom dnes podle agentury AP informovali vyšetřovatelé. Uvedli, že nemají dostatek důkazů, aby mohli trestně stíhat další osoby, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Loni v listopadu nizozemský soud kvůli sestřelení malajsijského letadla odsoudil v nepřítomnosti na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského separatistu.

Spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček

Složili se na něj Češi. Tank Tomáš už byl nasazen do bojů na Ukrajině

Tank Tomáš zakoupený z prostředků českých dárců, už byl nasazen v bojích na Ukrajině. ČTK to řekl spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček. Projekt ironicky pojmenovaný po ruském prezidentu Vladimiru Putinovi považuje za unikátní svorník mezi českými organizacemi, úřady a ukrajinskou stranou. Na první výročí ruské invaze do sousední země chystá iniciativa průvod Prahou a koncert, připravené už má i projekty pro poválečnou obnovu Ukrajiny.

Alexandr Ovečkin se synem Sergejem během Utkání hvězd NHL

Haška rozpálil Ovečkin. Plivete na mrtvé děti, vzkázal NHL. Šéf ligy reagoval

To, že legendární gólman Dominik Hašek patří k nejostřejším kritikům jakéhokoli zapojení ruských hráčů do mezinárodního hokeje, je známá věc. Dobře o tom vědí už i za velkou louží, kam zlatý hrdina z Nagana o víkendu nasměroval další dávku nesmlouvavých odsudků. Tentokrát na Haška zareagoval i sám Gary Bettman, dlouholetý šéf NHL.

Ruští vojáci v ulicích ukrajinského Melitopolu

Mučení, znásilňování, elektrošoky. Zběhlý důstojník popsal děsivé ruské praktiky

Bývalý důstojník ruské armády učinil děsivé přiznání. Televizi BBC v exkluzivním rozhovoru sdělil, že byl svědkem toho, jak ruské jednotky mučily ukrajinské vojáky. Brutální výslechy měly zahrnovat střílení, vyhrožování znásilněním a elektrošoky. Vypověděl také, jak ruští vojáci v okupovaných ukrajinských oblastech ve velkém rabovali.

Jaroslav Frolík se svojí dcerou Lenkou Hlaváčkovou při návštěvě berounské radnice

Berounský rodák Jaroslav Frolík oslavil 90 let. Jeho receptem je sport a poezie

/FOTOGALERIE/ Berounský rodák a patriot Jaroslav Frolík oslavil 25. ledna 90. narozeniny. Tajemstvím dlouhověkosti je podle něho pohyb. „Ještě před třemi lety jsem chodil pinkat na zeď na Lokomotivu. Ale když jsem teď viděl, jak v televizi gratulovali 93letému tenistovi, zastyděl jsem se a budu se asi muset vrátit,“ říká jubilant.

Ruský voják při výcviku s SVD Dragunov (Samozarjadnaja Vintovka Dragunova) v Doněcku 31. ledna 2023

Rusko plánuje velkou ofenzivu. Může začít už 24. února, tvrdí ukrajinský ministr

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Rusko připravuje novou velkou ofenzivu. Varoval, že by mohla začít již 24. února. Podle Reznikova shromáždila Moskva tisíce vojáků a „mohla by něco zkusit“ u příležitosti prvního výroční invaze na Ukrajinu, napsal server britské BBC. Útok by rovněž mohl souviset s oslavami ruského svátku Dne obránců vlasti, který si země připomíná 23. února.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

VIDEO: O spolupráci s prezidentem i Rusech na OH. Fiala byl hostem debaty

Premiér Petr Fiala byl ve čtvrtek hostem již dvacáté debaty Deníku, kterou moderovala Kateřina Perknerová. Odpovídal v ní například na otázky týkají se prezidentských voleb, ruské účasti na olympijských hrách či reformy penzí. Nestihli jste přímý přenos? Na záznam se můžete podívat v článku. 

Suchoj Su-35 je nejmodernější verzí legendárního Su-27. Je primárně uzpůsobený pro vzdušný boj, jako jeho předchůdce, ale má zcela novou avioniku a řadu dalších moderních systémů

Írán získá od Putina supermoderní zbraň. Letouny Su-35 mohou být ruská pojistka

Írán, který je už prakticky od islámské revoluce v roce 1979 pod mezinárodním tlakem, dlouhé roky nezvládá vyrobit vlastními silami dostatečně moderní a kvalitní bojové letouny, které by ve službě nahradily výkonné, ale padesát let staré F-14 Tomcat, nakoupené ještě před revolucí. Íránskému letectvu se však možná blýská na časy. Do Íránu údajně míří první moderní ruské letouny Su-35.

Dva ruští vojáci hlídkují v administrativní oblasti Chersonvodokanal v Chersonu za ruské okupace, květen 2022.

Šokující svědectví: Zběhlý velitel Wagnerovců promluvil o brutalitě této skupiny

Zabíjení vlastních vojáků i Ukrajinců. Bývalý žoldák Andrej Medveděv z ruské Wagnerovy skupiny podal krutá svědectví z bojových akcí, které zažil při svém působení na Ukrajině. V rozhovoru pro CNN uvedl, že to byl důvod, proč zběhl do Norska, kde požádal o azyl. Také vypověděl, že si ruský prezident Vladimir Putin a oligarcha Jevgenij Prigožin zaslouží skončit před soudem.

Bývalý britský premiér Boris Johnson (na snímku z 7. dubna 2022)

Borisi, nechci ti ublížit. Johnson tvrdí, že mu Putin před válkou hrozil útokem

Bývalý britský premiér Boris Johnson prohlásil, že mu ruský prezident Vladimir Putin během telefonátu před invazí na Ukrajinu vyhrožoval raketovým úderem. Johnson uvedl, že tato poznámka zazněla poté, co Putina během „velmi dlouhého“ hovoru loni v únoru varoval, že válka bude „naprostou katastrofou“. Informovala o tom dnes BBC s odkazem na svůj dokument, ve kterém zkoumá kontakty šéfa Kremlu s ostatními světovými lídry. Podle Moskvy Johnson lže.

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál 29. ledna 2023 finále Australian Open.

Djokovič to dokázal. Kraloval v Melbourne a vyrovnal Nadalův grandslamový rekord

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl podesáté v kariéře Australian Open a ziskem 22. grandslamového titulu se vyrovnal španělskému rekordmanovi Rafaelu Nadalovi. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu porazil ve finále Řeka Stefanose Tsitsipase 6:3, 7:6, 7:6, vylepšil jubilejním triumfem v Melbourne vlastní rekord a vyhrál i přímý souboj o post nové světové jedničky.

Nový prezident České republiky Petr Pavel s manželkou Evou.

Proč vyhrál Petr Pavel? O úspěchu rozhodlo několik věcí, přispěl i samotný Babiš

/ANALÝZA/ Druhým přímo zvoleným prezidentem České republiky a čtvrtým po roku 1993 se stal generál ve výslužbě Petr Pavel. Svého soupeře, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše přesvědčivě porazil. Získal 58,32 procent, což v absolutní počtu představuje 3 359 151 hlasů, tedy o 959 tisíc víc, než dostal Andrej Babiš. To je obrovský rozdíl. Co rozhodlo v jeho prospěch?

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), bývalá vězeňkyně nacistického tábora Osvětim-Březinka Dita Krausová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Vystrčil: Totalita a nenávist není minulost, Putinův režim hýří antisemitismem

Důvodem, proč si připomínat oběti holokaustu, je, že totalita, autoritářství a nenávist nejsou minulostí. Na dnešním setkání u příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti to v Senátu řekl předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS). Uvedl, že na Ukrajině jsou dnes vražděni nevinní civilisté a jen kousek od České republiky Putinův režim nadále hýří antisemitskými výroky i vůči nejvyšším politickým představitelům, jako je například Volodymyr Zelenskyj.

Miloš Zeman na návštěvě Číny

Co může a nemůže prezident? Jak je to se zahraniční politikou hlavy státu

/5. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Může prezident republiky tvořit vlastní zahraniční politiku odlišnou od té, kterou vytváří vláda? Jak je to s jeho cestami do zahraničí? A mohou vést kroky hlavy státu až k jejímu odvolání? I na tyto otázky odpovídá další díl seriálu Deníku o pravomocích prezidenta.

Kněz v Rokytnici nadsazeně pohrozil Babišovým voličům. Dostal výhružky i podporu.

VIDEO: Kněz v Rokytnici nadsazeně pohrozil Babišovým voličům. Podívejte, co řekl

Nehlaste se, nebo vám ublížím. To v nadsázce prohlásil na mši k voličům Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb kněz Jan Krbec z Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Video ze mše se stalo na sociálních sítích virálním a viděly ho deseti tisíce lidí. Farář se kvůli tomu rázem stal terčem nenávisti i podpory.

Jedním z místních, kteří v prvním kole volili Andreje Babiše, je i Petr Švach.

„Za Babiše jsem se měl dobře, vy ne?“ Ve Vrátnu volily dvě třetiny expremiéra

/FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Vrátnu ukázaly, že bývalý premiér Andrej Babiš má právě tady největší procentuální podporu svých voličů v širokém regionu. Řečí čísel to znamená, že právě v této vísce získal 64,7 procenta hlasů. Zatímco druhý v pořadí Petr Pavel jen 17,64 procenta.

Karel Havlíček

Havlíček: Kandidáti si jdou po krku všude ve světě. I my se budeme bránit

Andrej Babiš po sobotním sečtení výsledků prvního kola prezidentských voleb na nic nečekal a hned při první tiskové konferenci ostře zaútočil na svého protivníka Petra Pavla. Nejenže Pavla přirovnal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale prohlásil také, že se připravují kompromitující materiály, kterého ho mají nařknout ze spolupráce se sovětskou tajnou službou KGB. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že se hnutí bude bránit všemi prostředky. „Není možné, aby nás někdo tlačil do kouta,“ řekl.

Ilustrační foto

Obyvatelé Horní Řasnice v místním referendu odmítli větrné elektrárny

V Horní Řasnici na Liberecku vedle prezidentských voleb probíhalo v pátek 13. a v sobotu 14. ledna místní referendum, ve kterém voliči rozhodovali o budoucí spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie. Jelikož hlasovalo 114 lidí z celkového počtu 187 oprávněných osob, prohlásila místní komise referendum za platné. Proti pokračování spolupráce se vyslovilo 60 obyvatel.

Prezidentský kandidát a postupující do druhého kola Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci po prvním kolo prezidentských voleb, 14. ledna 2023, Praha.

Babiš ihned sundal rukavice: Chystají se na mě kompromitující materiály

Andrej Babiš nejprve řekl, že povede kampaň slušně, přesto na nic nečekal a hned po vyhlášení volebních výsledků shodil rukavice. Ostře se pustil do svého protikandidáta pro druhé kolo prezidentských voleb Petra Pavla. „Nestačím se divit, že antikomunistická Praha a Brno volí pana Pavla,“ řekl Babiš s tím, že jedinou zemí v Evropě, která má v čele státu rozvědčíka, je Rusko.