Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Mír na Ukrajině i za ztrátu části jejího území? Piště nám svůj názor

ANKETA: Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, nebo bojovat? Hlasujte

Odborníci i obyčejní Češi stále častěji tvrdí, že ačkoli se Ukrajina statečně brání Putinově agresi, nemůže proti silnějšímu protivníkovi vyhrát. A ptají se: Není tedy v jejím zájmu nechat útočníkům část země a vyjednat s podporou celého světa trvalý a zaručený mír? Oproti tomu druhá část veřejnosti tvrdí: Ukrajina nesmí přijít ani o metr své země. A to je i otázka, na kterou se ptá Deník svých čtenářů v úvodním díle dalšího tématu publicistického projektu Černá a bílá Martina Komárka - Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty části území, nebo dál bojovat?

Ruská armáda. Ilustrační snímek

Belgorodská a Kurská oblast v Rusku jsou zónami aktivních bojů, tvrdí rozvědka

Dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblast, se staly oblasti, kde se aktivně bojuje. Agentuře Reuters to řekl ve čtvrtek večer mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Podle něj v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci. Šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na dnešek uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky. Úřady dosazené Ruskem v okupovaném východoukrajinském Doněcku tvrdí, že při ostřelování města ukrajinskou armádou zemřely tři děti. Rusko oznámilo, že za poslední tři dny odrazilo několik přeshraničních výpadů. 

Ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil Vladimir Putin

Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance v rozhovoru s agenturou RIA Novosti a televizí Rossija-1 označil za „bezvýznamný krok“. Uvedla to agentura Reuters. Helsinky a Stockholm se pro vstup do NATO rozhodly kvůli ruskému útoku na Ukrajinu.

Exkluzivní, společný článek šéfů české a polské diplomacie

Jan Lipavský a Radosław Sikorski pro Deník: Putin chce zvrátit náš vstup do NATO

/Exkluzivní, společný článek šéfů české a polské diplomacie/ Před dvaceti pěti lety se Česko a Polsko staly členy Severoatlantické aliance a zajistily si tím nejvyšší možné garance bezpečnosti. Dnes musí společně s ostatními státy NATO pomoci Ukrajině k odražení ruské agrese, a garance své bezpečnosti tak plně udržet v platnosti.

Válka na Ukrajině: Z mnoha domů zůstaly trosky. Ilustrační snímek

Za Rusko nedobrovolně bojují stovky Indů a Nepálců. Uvěřili jsme lžím, tvrdí

Myslel si, že jede vydělávat do Dubaje, aby podpořil svou rodinu. Místo toho skončil Azad Jusuf Kumar v první bojové linii na Ukrajině. Do války ho Rusové poslali i přesto, že ho při výcviku postřelili do nohy. Obětí ruských podvodných nabídek na práci se Indové a Nepálci stávají stále častěji. Podle odhadů je v jich v Putinově armádě několik stovek.

Příroda v bruselské Evropské čtvrti už v březnu začíná rozkvétat

OBRAZEM: Hranolky Merkelové a labyrint jménem Brusel před eurovolbami

Téměř tisíc novinářů, ke čtyřiceti tisícům euroúředníků, pravidelná zasedání představitelů sedmadvaceti států a evropských i světových lídrů. Tak vypadá takzvaná Evropská čtvrť v Bruselu. Deník navštívil tři měsíce před eurovolbami labyrint chodeb a zasedací sály institucí, v nichž se rozhoduje i o životech Čechů, jako občanů jednoho ze členských států.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a jeho americký protějšek Joe Biden během schůzky v Kyjevě, 20. února 2023. Ilustrační snímek

Ukrajina může zastavit Putina. Bez pomoci USA je Evropa ohrožená, uvedl Biden

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Švédsko se stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Na snímku švédský premiér Ulf Kristersson.

Švédsko se stalo členem NATO. Premiér nechal v USA uložit přístupový protokol

Švédsko se ve čtvrtek stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten připomněl, že Švédsko o vstup do NATO požádalo kvůli ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, a prohlásil, že aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

Zastupitelé se při projednávání jednacího řádu pohádali.

Jste jako Hitler, Putin. Debata o jednacím řádu se v Děčíně zvrhla v útoky

/VIDEO/ V neobvykle drsnou slovní přestřelku se proměnilo na únorovém jednání děčínského zastupitelstva projednávání na první pohled banálního bodu. Došlo na zneužívání historických postav, zvýšený hlas i tvrdou kritiku. Opozice se totiž označila kvůli změnám v jednacím řádu za Miladu Horákovou, koalici označila za Putina a Hitlera.

Cvičení Safeguard 2023. Ilustrační snímek

Má Česko znovu zavést povinnou vojnu? Přinášíme argumenty pro i proti

Ruská agrese proti Ukrajině otevřela diskusi o tom, zda je naše země připravena na případnou válku. Odborníci se shodují, že ne. Náčelník generálního štábu Karel Řehka dokonce říká, že armáda byla „ohlodána na kost“. V roce 1999 jsme vstoupili do NATO a ani jednou jsme od té doby nesplnili závazek odvádět aspoň dvě procenta ze státního rozpočtu na obranu. V roce 2030 má mít profesionální vojsko výhledově třicet tisíc mužů. Vláda postupně nakupuje moderní zbraně včetně stíhaček F-35. To však nestačí vzhledem k tomu, že konflikt může přijít už v nejbližších letech. Pomohla by povinná vojenská služba?

Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024

Pohřeb Navalného: Rakev byla otevřená, krátké piety se zúčastnily davy lidí

Významný kritik Kremlu a ruský opozičník Alexej Navalnyj, který v únoru ve věku 47 let podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení za polárním kruhem, byl dnes za přítomnosti své rodiny, tisíců příznivců, ale i početných policejních oddílů pochován na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji Moskvy. Pohřbu předcházela krátká pieta v nedalekém chrámu Ikony Matky Boží, které se účastnilo několik stovek lidí, další tisíce se shromáždily před kostelem. Průběh byl do pozdního odpoledne poklidný a policisté nezatýkali, uvedli Navalného spolupracovníci, kteří celou událost živě komentovali na internetu.

Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství. Ilustrační snímek

Vyslání vojáků na Ukrajinu? Riskujete jaderný konflikt, pohrozil Putin NATO

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters uvedl, že země Severoatlantické aliance riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu. Ta se už přes dva roky brání agresi Moskvy. Šéf Kremlu v projevu o stavu země před oběma komorami parlamentu dále prohlásil, že Rusko po přijetí Finska a Švédska do NATO bude muset posílit svůj západní vojenský okruh.

Vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném Julija Navalná vystoupila ve středu 28. února s projevem před Evropským parlamentem.

Manželka Alexeje Navalného Julija v europarlamentu: Putin je krvavý zločinec

/Od zvlášní zpravodajky ze Štrasburku/ Před Evropským parlamentem ve Štrasburku ve středu promluvila manželka zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Vdova Julija Navalná řekla, že jejího manžela zavraždil ruský prezident Vladimir Putin. Ve čtvrtek europoslanci vydají k úmrtí Navalného rezoluci, očekává se, že v ní Putinův režim odsoudí. Podle nepotvrzených informací Navalného spolupracovníků měl krátce před smrtí šanci dostat se z vězení. 

Americký Kapitol, sídlo Kongresu

Vítězství Ukrajiny, ne další Mnichov, hlásají američtí republikáni

Letní ukrajinská ofenzíva definitivně neuspěla a ukrajinské jednotky podél celé fronty čelí rostoucímu tlaku ruské armády. Přestože podle střízlivých odhadů Ukrajinci zničili už 90 procent všech sil, které v roce 2022 na jejich zemi zaútočily, Rusové přisunuli statisíce dalších vojáků a válka se protahuje. Část republikánů v americkém kongresu sepsala dokument, ve kterém navrhuje, jak z toho ven.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Nejsilnější slova od začátku války. Macron nevyloučil nasazení vojsk na Ukrajině

Svět se dostal do okamžiku, kdy je potřeba jednat rychle, řekl v pondělí na úvod summitu o pomoci Ukrajině francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve svém prohlášení zároveň nevyloučil vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu. Jde o jednu z nejvážnějších výhružek Vladimiru Putinovi od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. USA vojáky na Ukrajinu poslat neplánují.

Poslední rozloučení s ukrajinským voják Mykhailom Reutskiym, který zahynul 18. února 2023 v Doněcké oblasti.

Za dva roky války podle Zelenského padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků

Za dva roky války s Ruskem padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků, prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počet zraněných v ukrajinské armádě nechtěl komentovat, aby neposkytl ruské straně strategicky důležité informace. Uvedl také, že Kyjev už má plán na novou protiofenzivu.

Martin Ondráček, spoluzakladatel internetového obchodu se zbraněmi pro Ukrajinu.

Koupit tank je podobné jako kolo, říká spoluautor kampaně Dárek pro Putina

Už takřka dva roky vede z nenápadného krámku v historickém jádru Hradce Králové dlouholetý novinář a mediální manažer Martin Ondráček internetovou kampaň Dárek pro Putina. Za dobu její existence lidé přispěli stovkami milionů korun na zbraně pro Ukrajinu, která se už dva roky brání ruské agresi. Peníze se pak použily mimo jiné na koupi tanku Tomáš nebo protivzdušnou obranu. „Je lepší Putina vyčerpat právě na Ukrajině než čekat na to, až bude chtít dobýt celou Evropu,“ řekl v rozhovoru pro Deník Ondráček.

Lidé vytvořili po smrti Alexeje Navalného pietní místo v ruském Petrohradě.

Ruské úřady vydaly Navalného tělo matce. Zda bude veřejný pohřeb, není jasné

Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného jeho matce Ljudmile Navalné. Podle serveru Meduza to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Předák ruské opozice podle tvrzení vězeňské správy zemřel ve vězeňském zařízení už v pátek 16. února. Rodina se od té doby domáhala jeho těla, aby ho mohla pohřbít. V sobotu k vydání znovu důrazně vyzvala Navalného manželka Julija.

Ze setkání připomínajícím dvouleté výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, které se koná na Staroměstském náměstí.

Společně za Ukrajinu. V Praze se sešly tisíce lidí, promluvil Pavel i Zelenskyj

/VIDEO, FOTO/ Tisíce lidí se v sobotu 24. února v 16 hodin sešly na Staroměstském náměstí, kde se konala akce Společně za Ukrajinu. Lidé si připomněli dva roky trvající ruskou agresi na území svého západního souseda. Stovky přítomných se už o hodinu dříve vydaly z náměstí Kinských pochodem přes Karlův most.

Na cedule označující Ruskou ulici někdo nalepil jména ruských politických vězňů, 24.února 2024, Praha. Ve vzkazu připomněl druhé výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Cedule se jmény ruských politických vězňů.

V Praze někdo na cedule v Ruské ulici nalepil jména ruských politických vězňů

/FOTOGALERIE/ V pražských Vršovicích v Ruské ulici někdo na desítky cedulí s názvem ulice a na tramvajovou zastávku nalepil jména ruských politických vězňů a disidentů. Ve vzkazu připevněném na pouliční lampě připomněl dnešní druhé výročí vpádu ruské armády na Ukrajinu a také nedávnou smrt ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení za polárním kruhem. Věcí se zabývá policie, řekl ČTK její mluvčí Jan Rybanský.

Junioři Mladých Draků Šumperk doma znovu prohráli s brněnskou Technikou v nájezdech.

Hattrick nepomohl, historie se opakovala. Mladí Draci padli s Brnem v nájezdech

Za sebou táhli šňůru šesti proher v řadě, během níž získali jediný bod, když na začátku února prohráli doma s Technikou po nájezdech. Teď junioři Mladých Draků Šumperk zopakovali historii, s Brňany znovu na svém ledě nezvládli penaltovou koncovku. Na výhru tak tým z podhůří Jeseníků čeká už více než měsíc, tentokrát mu k úspěchu nepomohl ani hattrick útočníka Tomáše Lichnera.

Opoziční aktivista Alexej Navalnyj

Buď ho pohřbíte tajně, nebo vůbec. Matka Navalného dostala od úřadů ultimátum

Ruské úřady daly matce zesnulého opozičního vůdce Alexeje Navalného ultimátum: buď svolí k tajnému pohřbu svého syna bez účasti veřejnosti, anebo bude Navalnyj pochován ve vězení, kde před týdnem za nejasných okolností zemřel. Uvedla to Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Ljudmila Navalná ultimátum podle ní odmítla.  

Demonstrace k uctění památky ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel ve vězeňském táboře, byla svolána 16. února 2024 na Náměstí Borise Němcova v Praze, kde sídlí velvyslanectví Ruské federace.

Ruské úřady ukázaly tělo Navalného jeho matce. Pohřbít ho prý musí tajně a brzy

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, podle agentury Reuters uvedla, že ji konečně ukázali synovo tělo. Úřady ale podle ní chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Úřady také vydaly Navalného úmrtí list: Oficiální dokument tvrdí, že opoziční lídr v sibiřském lágru zemřel „z přirozených příčin“.

Alexej Navalnyj

Biden zkritizoval Trumpa kvůli smrti Navalného. Exprezident vinil USA, ne Putina

Americký prezident Joe Biden zkritizoval svého pravděpodobného soka v letošní prezidentské volbě Donalda Trumpa za jeho vyjádření ke smrti ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Biden se podle tiskových agentur otázal, proč Trump úmrtí v sibiřské trestanecké kolonii, které šéf Bílého domu a další západní státníci připisují režimu ruského vůdce Vladimira Putina, obrací v kritiku Spojených států. Trump v několika vyjádřeních ani jednou nedal najevo, že by Navalného smrt spojoval s Putinem.

Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.

Prachy od krve? Hokejista z Brna to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.

Prachy od krve? Český hokejista to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Česko bude dál podporovat Ukrajinu, výsledek války je klíčový, řekl Řehka

Výsledek války na Ukrajině předznamená, v jakém světě budeme žít, řekl v úvodu úterního armádního velitelského shromáždění náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podpora Ukrajiny rozhodně nepřestane, jen před několika dny dodalo Česko zemi napadené Ruskem další materiál z vojenských zásob, dodal. Za svou hlavní prioritu označil bojeschopnost armády. Zdůraznil, že členství v NATO z jednotlivých zemí nesejmulo odpovědnost budovat vlastní silnou armádu.