Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin na summitu v JAR? Vláda by ho musela nechat zatknout, rozhodl soud

Jihoafrický soud dnes rozhodl, že vláda by musela nechat zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud by dorazil na nadcházející summit rozvíjejících se ekonomik BRICS. Informoval o tom zpravodajský server EWN. Putin tento týden oznámil, že do JAR nepojede, předtím se ale dlouho spekulovalo, jak by vláda v Pretorii reagovala, pokud by se vládce Kremlu na summitu objevil. Na Putina totiž vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí a Jihoafrická republika má povinnost se jeho rozhodnutím řídit.

Igor Girkin

V Rusku zatkli bývalého důstojníka tajné služby Girkina. Kritizoval Putina

Ruská tajná služba FSB požádala moskevský soud, aby uvalil vazbu na prominentního nacionalistu Igora Girkina, viní ho z podněcování k extremistické činnosti. Hrozí mu až pět let vězení, napsaly odpoledne agentury. Girkinova žena a jeho advokát dříve informovali o jeho zadržení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Tento stoupenec války proti Ukrajině poslední dobou stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina.

Martin Komárek

Rakovina a Jaroslav Dušek

Jaroslav Dušek neřekl o rakovině nic nového, jen to strašně přehnal, možná z reklamních důvodů.

Hokejový brankář Ivan Fedotov s Gagarinovým pohárem.

Pikle Putinova muže? Fedotov má napravenou hlavu. Kdo ho udal, už radši neřeší

Hokejový brankář Ivan Fedotov musel nedobrovolně přerušit skvěle rozjetou kariéru a odkroutil si rok v ruském válečném námořnictvu. Teď se vrací k práci, kterou umí nejlépe: těší se na novou šanci v dresu CSKA Moskva. Na NHL raději zapomenul (musel), naopak nahlas mluví o vlastenectví (zřejmě také musí). Jaké je pozadí fascinujícího příběhu olympijského medailisty, který na vlastní kůži poznal, že jít do konfliktu s Putinovým režimem se nevyplácí?

Kerčský most vedoucí z ruské pevniny na Rusy okupovaný ukrajinský Krym

Kerčský most na Krym poškodily výbuchy, dva lidé zemřeli. Putin chystá odvetu

Most spojující Rusko s anektovaným Krymem byl dnes v noci vážně poškozen a doprava po něm byla brzy ráno přerušena. Poničení mostu, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, připisují ruské úřady útoku ukrajinských námořních dronů. O speciální operaci informují i ukrajinská média, Kyjev se ale tradičně zdržel oficiálního vyjádření. 

Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Kazetové munice máme dost. Rusko ji může použít také, varuje prezident Putin

Ukrajinská protiofenziva zaměřená na znovuzískání okupovaných území není úspěšná, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Pokusy o prolomení ruské obrany podle něj selhaly. Jak uvedla agentura Reuters, Putin to řekl v rozhovoru s ruskou státní televizí, z něhož byly zveřejněny úryvky. Putin také řekl, že Rusko je v případě nutnosti odhodláno použít na Ukrajině kazetovou munici.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Nabídl jsem wagnerovcům, aby dál bojovali na Ukrajině. Prigožin to odmítl

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že po neúspěšné červnové vzpouře nabídl příslušníků Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny, aby dále bojovali na Ukrajině pod vedením jejich skutečného velitele. Putin to řekl v rozhovoru, který otiskl ruský list Kommersant, píše agentura Reuters. Stalo se tak podle Putina při setkání v Kremlu krátce po vzpouře. Proti návrhu se postavil šéf skupiny Jevgenij Prigožin.

Kateřina Perknerová

Azylanti Dominika Haška

Podle Haška může mít jeden úspěšný tenista z hlediska ruské státní propagandy hodnotu dvaceti tanků.

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj

Sto dní v kuse. Navalného nutí ve vězení poslouchat stále stejný Putinův projev

Vězněného ruského opozičního představitele Alexeje Navalného nutí ve vězení už 100 dní v kuse poslouchat stále stejný dvouhodinový projev ruského prezidenta Vladimira Putina. Upozornila na to stanice Nastojaščeje vremja. Ruská ochránkyně lidských práv Olga Romanovová stanici řekla, že jde o snahu o převýchovu, ale i mučící metodu.

Ruští hokejisté si zanedlouho možná vyzkouší pozemní hokej v Indii

Nechcete nás mezi sebe? (Ne)vadí. A tak se ublížení Rusové vyptávají v Indii

Vyloučení ze všech mezinárodních soutěží pod záštitou IIHF jim pochopitelně leží v žaludku už hodně dlouho. Byť celý hokejový svět sebevědomě přesvědčují o tom, že žádné soupeření s ostatními velmocemi na vrcholných akcích nepotřebují. Pravda ovšem leží trochu jinde. Ve skutečnosti totiž Ruská federace připomíná hladového lva trpícího v kleci. A zároveň vymýšlejícího jakýkoliv způsob, jak se jenom pomstít svému nepříteli.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace

Schůzka v Kremlu. Putin se pět dní po vzpouře setkal s Prigožinem, uvedl Peskov

Ruský prezident Vladimir Putin přijal pět dní po vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy soukromé společnosti jejich šéfa Jevgenije Prigožina v Kremlu. Spolu s ním se setkal i s více než 30 dalšími lidmi z vedení skupiny a veliteli. Podle agentury Interfax to řekl prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Wagnerovci podle něj na schůzce zdůraznili, že Putina jako hlavu státu a vrchního velitele ozbrojených sil uznávají.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Pražském hradě. Odtud v pátek 7. července zamířil na Slovensko a posléze do Turecka

Zelenskyj opustil Turecko. Do vlasti se s ním vrací velitelé z bitvy o Mariupol

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že se z Turecka do vlasti vrací společně s pěti ukrajinskými veliteli, kteří loni bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal. Z ruského zajetí se dostali v září při výměně válečných vězňů a měli žít do konce války v Turecku. Zelenskyj zřejmě přesvědčil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby je nechal jít domů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin v noci opustil Rostov na Donu. Po dohodě s běloruským prezidentem Alexanderem Lukašenkem zastavil postup svých mužů k Moskvě a přesune se do Minska

Šéf wagnerovců Prigožin není v Bělorusku, ale v Petrohradu, uvedl Lukašenko

Zakladatel soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je v ruském Petrohradu, a nikoliv v Bělorusku, kam se měl odebrat po pravděpodobném pokusu o ozbrojenou vzpouru z konce června. Ve čtvrtek to uvedl běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, který chce podle ruskojazyčného serveru BBC záležitosti okolo wagnerovců probrat v dohledné době s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Pavel Rychetský

Brno je město studentů, které nepodlehlo megalomanské nátuře, říká Rychetský

K nejvýznamnějším osobnostem po listopadu 1989 v Československu a později i v České republice patří Pavel Rychetský. Právník, respektovaný politik a signatář Charty 77 se v srpnu letošního roku dožije významného životního jubilea. Zároveň mu končí druhé funkční období na postu předsedy Ústavního soudu. V rozhovoru vzpomínal na Václava Havla a zmínil také, jak se mu žije v Brně. 

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin

Zásah vyšší moci. Prigožinovi vrátili zabavené miliardy rublů, tvrdí server

Vůdci soukromé armády ruských žoldnéřů známých jako Wagnerova skupina Jevgeniji Prigožinovi vrátili miliardy rublů, statisíce dolarů a zlaté cihly, které agenti tajné služby FSB zabavili při domovních prohlídkách v Petrohradu po neúspěšné vzpouře žoldnéřů. Uvedl to petrohradský server Fontanka. Připomněl, že Prigožin se k zabavenému jmění hned přihlásil s vysvětlením, že jde o peníze na výplaty a na odškodnění pro příbuzné zabitých žoldnéřů. 

Jevgenij Prigožin v emotivním videu oznámil, že Wagnerovci opustí linie u Bachmutu kvůli nedostatku munice

Prigožin prolomil mlčení. Brzy uvidíte naše další vítězství na frontě, vzkázal

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin v pondělí zveřejnil první veřejné prohlášení od přesunu do Běloruska z minulého úterý, uvedl portál Meduza. V asi půlminutovém audiozáznamu zveřejněném na telegramovém kanálu Grey Zone uvedl, že cílem protestního tažení jeho mužů na Moskvu z předminulého víkendu bylo bojovat se zrádci. Na toto prohlášení navázal příslibem „dalších vítězství na frontě“.

Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační foto

Kde byl Putin, když táhli na Moskvu? Slavil na jachtě v Petrohradě, říká novinář

Ruský prezident Vladimir Putin byl minulou sobotu, kdy ruští žoldnéři podnikli tažení na Moskvu, na večírku na jachtě v Petrohradě. V komentáři zveřejněném v americkém deníku The New York Times (NYT) to tvrdí ruský novinář a spisovatel Michail Zygar. Putinova účast na party v době natolik nebývalých událostí, jako byly ty sobotní, podle Zygara svědčí o tom, že ruský prezident je odtržen od reality.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Každý metr stojí životy. Výsledky ofenzivy chce Kyjev ukázat před summitem NATO

Ukrajina chce ukázat výsledky své protiofenzivy na bojišti ještě před nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance, řekl v rozhovoru se španělskými novináři ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Současně vyzval evropské spojence k další vojenské pomoci Kyjevu. Summit NATO začne ve Vilniusu 11. července. Španělsko se v sobotu ujímá předsednictví v Evropské unii a v Kyjevě je očekáván španělský premiér Pedro Sánchez.

Kongresové centrum Praha, metropolitní asistenční centrum na pomoc Ukrajině, 15. 3. 2022.

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky se mění. Praha zajistí nové ubytovací kapacity

Nouzové ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny zajistí hlavní město společně s Centrem sociálních služeb (CSSP) v Praze 4 - Nuslích. Nově bude k dispozici ubytovna s kapacitou přibližně šedesáti osob sloužící výhradně k humanitárnímu nouzovému ubytování. Na provoz budovy a dalších služeb vyčlenilo město do konce roku více jak 12 milionů korun. 

Kateřina Perknerová

Babišovi migranti

Občané se bojí Putina, nikoliv amerických vojáků. Proto by jim nevadila jejich základna v ČR.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace

Prigožina vyslaly ruské kruhy, které chtějí ukončit válku, tvrdí politolog

Ruský politolog Andrej Piontkovskij v minulosti zorganizoval nejúspěšnější protest proti Vladimiru Putinovi, jeho výzvu k odchodu prezidenta podepsalo na 150 tisíc Rusů. Na základě svých zdrojů tvrdí, že pochod Jevgenije Prigožina na Moskvu podpořily ty kruhy ve vedení země, které si přejí ukončit válku s Ukrajinou „čestnou kapitulací“.

Tři generace

Tři generace: Co myslel Prigožin vzpourou proti Putinovi?

Střet tří generací se představuje v novém. Vyslyšeli jsme vaše požadavky a chceme se bavit vždy o aktuálních událostech. Proto jsme opustili studiové nahrávání a vrhli se do konferenčního hovoru. A díky tomu můžeme komentovat i to co se událo o víkendu. Podivný Prigožinův puč proti Putinovi.

Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům

Ofenziva pokračuje. Ukrajinci postoupili ve všech oblastech bojů, řekl Zelenskyj

Ukrajinské síly v pondělí postoupily ve všech oblastech bojů, uvedl ve svém nočním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin zase v pondělním vystoupení k národu poprvé připustil, že si sobotní vzpoura wagnerovců vyžádala oběti mezi ruskými vojáky. V úterý to uvedla agentura Reuters.

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin

Vzpoura Wagnerovců podkopala Putinovu sílu doma i v cizině, soudí analytici

Víkendová vzpoura Wagnerovy vojenské společnosti pod vedením Jevgenije Prigožina podle odborníků podkopala postavení ruského prezidenta Vladimira Putina. Slabost režimu vnímají ruská elita, mezinárodní společenství, ale i Ukrajinci, kteří se podle toho budou chovat, řekl ČTK analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Je to obrovské oslabení putinovského režimu, který není tak všemocný, jak se mohlo zdát, uvedl ředitel Prague Civil Society Centre Rostislav Valvoda.

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Ministr Lipavský: Česko situaci v Rusku sleduje. Varuje před cestou do země

Česká republika pozorně sleduje situaci v Rusku, sdělil ČTK ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). S ohledem na pokračující invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnostní situace v zemi dál platí varování před cestami do Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni.

Šéf wagnerovců Prigožin v prostorách budovy velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostovu na Donu

Prigožin po dohodě s Lukašenkem zastavil postup k Moskvě. Odejde do Běloruska

Vojáci Wagnerovy vojenské společnosti v sobotu obsadili armádní stanoviště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, později také vojenská stanoviště ve městě Voroněž jižně od Moskvy a dosáhli i města Lipeck mezi Voroněží a Moskvou. Postup k ruskému hlavnímu městu zastavil šéf Wagnerovců Jevgenij Pirožin po jednání s běloruským prezidentem Alexanderem Lukašenkem. Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků se vrátí zpět na základny. Cílem stažení je údajně zabránit možnosti, že by byla prolita „ruská krev“. Na oplátku nebude stíhán a odejde do Běloruska.

Ivan Fedotov

Od Putina dostal za vyučenou. Gólman Fedotov místo NHL strávil rok u námořnictva

V zemi, kde včera znamená zítra, vznikají bizarní příběhy. I ty hokejové. Vzpomínáte si ještě na brankáře sborné Ivana Fedotova, který se chystal na angažmá NHL, ale následně byl zadržen ruskými bezpečnostními složkami za údajné vyhýbání se vojenské službě? Držitel stříbrné olympijské medaile z Pekingu a šampion KHL v dresu CSKA Moskva má za sebou rok nucené služby vlasti. Jak ho prožil a co ho čeká dál?

Jevgenij Prigožin

Ruská armáda zaútočila na Wagnerovce, uvedl Prigožin. FSB ho začala vyšetřovat

Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin podle portálu Meduza a dalších médií obvinil pravidelnou ruskou armádu, že podnikla raketový útok na pozice jeho mužů. Prigožin rovněž vyzval Rusy, aby se připojili k tisícům jeho bojovníků a zastavili „zlo, které páchá armádní velení“. Kreml reagoval oznámením, že jsou přijímána veškerá nezbytná opatření a ruské úřady začaly věc řešit pro podezření z vyzývání k ozbrojené vzpouře.

Dominik Hašek

Dominik Hašek na návštěvě Ukrajiny. Mrzí mě laxní chování našich politiků, říká

Už od samého počátku ruské invaze na sousední Ukrajině stojí v první linii ustavičných kritiků. Plášť národního hrdiny protentokrát vyměnil za kostým bojovníka, který bez ohledu na reakce z řad široké veřejnosti tvrdě bojkotuje veškeré počiny válečného agresora a doufá v příchod lepších zítřků. Před nedávnem se navíc někdejší legendární brankář a jeden z hrdinů naganského zlata Dominik Hašek vydal přímo za mladými ukrajinskými hokejisty. „Aby věděli, že za nimi stojím a mají mou plnou podporu,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Myslíme si, že demokracie je samozřejmost. Ale musíme být pořád bdělí, nabádá Volker Kutscher.

Dokud roboti nemají smysl pro humor, jsme tu pány my, říká spisovatel Kutscher

Seriál Babylon Berlin o městě zmítaném na přelomu 20. a 30. let minulého století inflací, korupcí a pouličním neklidem lámal divácké rekordy a sbíral ceny. Volker Kutscher, autor brilantní románové ságy, jež byla seriálu předlohou, ovšem působí nenápadně, skoro plaše, přestože už pokřtil devátou knihu. Jmenuje se Transatlantik, místo Gereona Ratha tu hraje prim jeho parťačka Charlotta a autor v něm opět důmyslně propojuje fikci s realitou.

Jana Peterková u soudu, 21. března 2023.

Stopka pro dezinformátory. Bílovické vinařství zrušilo akci s Janou Peterkovou

Zvali na dosud největší sraz, který měl vstoupit do dějin znovuobnovení Československa. Pořádat ho chtěla v prostorách Rodinného vinařství Skoupil ve Velkých Bílovicích kontroverzní iniciativa Deklarace lidu československého. Akce, kterou naplánovali organizátoři na 1. července, se však nakonec ve městě konat nebude. Vinařství ji stoplo.

Jana Peterková u soudu, 21. března 2023.

Vinařství ve Velkých Bílovicích zrušilo akci, na které měli být dezinformátoři

Zvali na dosud největší sraz, který měl vstoupit do dějin znovuobnovení Československa. Pořádat ho chtěla v prostorách Rodinného vinařství Skoupil ve Velkých Bílovicích kontroverzní iniciativa Deklarace lidu československého. Akce, kterou naplánovali organizátoři na 1. července, se však nakonec ve městě konat nebude. Vinařství ji stoplo.