Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Miroslav Wlachovský

Miroslav Wlachovský: Rusko chce změnit hranice. Berme to vážně

Zatímco v Česku se někteří bývalí ministři zahraničí sami posílají na prestižní velvyslanecké posty, Miroslava Wlachovského, ministra první slovenské úřednické vlády a zkušeného diplomata to ani nenapadlo. A od prosince je analytikem mezinárodní a bezpečnostní situace.

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023

Mír na Ukrajině bude, až Rusko dosáhne svých cílů, prohlásil Putin

Mír na Ukrajině bude, až Rusko dosáhne svých cílů, prohlásil ve čtvrtek Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci, kterou Kreml letos spojil s prezidentovými odpověďmi na dotazy občanů. Podobná akce se po loňské pauze konala poprvé od invaze na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo loni v únoru. Putin zopakoval, že Moskva chce „denacifikovat a demilitarizovat“ sousední zemi. Na Ukrajině v současné době podle Putina bojuje 617 tisíc ruských vojáků. 

Simon Römer a Judith Krulišová.

Dva přátelé z Kutné Hory vybrali už třetinu peněz na sanitku pro Ukrajinu

/FOTO, VIDEO/ Na koncertu na podporu Ukrajiny roztančila česká kapela Rajtaraj v sobotu 2. prosince v německém Annabergu stovku lidí. Spolu s drážďanským uskupením Die Ukrainians tak podpořili projekt Judith Krulišové a Němce Simona Römera z Kutné Hory. Společně usilují o shromáždění dostatku prostředků na zakoupení sanitky, kterou chtějí věnovat konkrétním zdravotníkům v Chersonu. Třetinu peněz se jim už podařilo shromáždit.

Šéf MOV Thomas Bach a ruský prezident Vladimir Putin

KOMENTÁŘ: Rusko na olympiádě? Putin vítězí víc ve sportu než na Ukrajině

Páteční rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v čele s Thomasem Bachem povolit ruským a běloruským sportovcům start na hrách v Paříži, vzbudilo v Česku i ve světě bouři nevole. Jde Bach na ruku svému starému spojenci Vladimiru Putinovi? Je podpora ruské válečné agrese na Ukrajině plivnutím na olympijské zásady?

Kateřina Perknerová

Chmury v Kyjevě (i v Praze)

Vláda zastánce rozhovorů s Putinem dosud házela do jednoho pytle chcimírů, dezolátů a proruských trollů.

Odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Expert na extrémismus: Uctívače Hitlera může gin Dick-tator spíše urážet

Vlnu zájmu a emocí vyvolali v posledních dnech výrobci nového ginu Dick-tator, jehož etiketa zpodobňuje nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Lidé nyní diskutují, kam až může dojít satira a zda se náhodou sklenice s vybrazením bývalého německého Führera nemůže pro nekoho stát modlou. Odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně si není jistý, zda se mohou podnikatelé dostat třeba až před soud. „Je to celé sporné. Problém by začal v případě, že by orgány činné v trestním řízení usoudily, že to není jen karikatura,“ říká v rozhovoru pro Deník. 

Češi si možná brzy za benzin i naftu opět připlatí. Výjimka u ruské ropy totiž brzy skončí

Nejistota kolem cen paliv: Ruská výjimka končí, Češi si možná za benzin připlatí

Pohonné hmoty by mohly po téměř dvouměsíčním zlevňování začít zdražovat. V úterý totiž končí výjimka pro Česko, Slovensko a Maďarsko na dovoz ropných produktů s ruským původem. Embargo sice podle odborníků nezpůsobí nedostatek paliv na českém trhu, ale případný dovoz z jiných destinací se do cen u tuzemských pump promítne. 

Z protestu s názvem Česko proti vládě na Letenské pláni v Praze.

Policie vyšetřuje proslov dezinformátora Netíka. Je podezřelý z vyhrožování

Pražští kriminalisté z odboru extremismu a terorismu se od začátku září zabývají proslovem, který byl na demonstraci mířen proti Vítu Rakušanovi a vládě. Nyní policie oznámila, že je případ vyšetřován jako podezření pro trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci. Podle dostupných informací se jedná o dezinformátora Jakuba Netíka.

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině je tragédií. Musíme hledat cestu, jak ji zastavit, řekl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém středečním projevu na virtuálním summitu G20 prohlásil, že je nutné hledat cesty k zastavení tragédie, již představuje válka na Ukrajině. Vyjádřil se tak ke konfliktu, který Moskva z jeho rozhodnutí loni sama zahájila nevyprovokovanou invazí do sousední země. Šéf Kremlu rovněž tvrdil, že Rusko nikdy neodmítalo účastnit se mírových rozhovorů s Kyjevem. 

Šachistka Olga Badelková

Nejkrásnější šachistka světa šla do Ruska. Klidně budu hrát i za Bradavice, říká

„Nevadí mi, když se o mě říká, že jsem sexsymbol,“ tvrdí Olga Badelková, vycházející hvězda (nejen) ruského šachu. Původem je přitom z Běloruska, studovala navíc v USA, nedávno se ale rozhodla hájit vlajku Ruska. Moc vlastenecky to však neprožívá, jde jí hlavně o lepší podmínky. Může podle ní mistrovství světa někdy vyhrát žena?

Představení vrtulníku Čestmír na Pražské Letné. V případě, že na něj v rámci kampaně Dárek pro Putina lidé pošlou 105 milionů korun, zamíří na Ukrajinu.

Black Hawk Čestmír má odletět na Ukrajinu. Potřebuje na to 105 milionů

/VIDEO FOTO/ Nákup za sto milionů korun bude v případě, že se vše podaří dotáhnout do konce, předán – a pak se nad vším „zavře voda“. To v pátek 17. listopadu řekl Deníku Martin Ondráček, který organizuje světově unikátní sbírku. Chystá se koupit vojenskou helikoptéru. V rámci kampaně s ironickým označením Dárek pro Putina, jejímž cílem je vybírat peníze na zbraně dodávané na Ukrajinu, se nyní snaží od dárců shromáždit 105 milionů korun.

Jedním z laureátů Cen Paměti národa je i ukrajinský pravoslavný kněz Vasyl Vyrozub.

Přežil ruskou mučírnu. Mou zbraní je kříž, říká ukrajinský kaplan. ČR ho ocenila

Jedním z laureátů Cen Paměti národa, předávaných 17. listopadu 2023 v Národním divadle, byl i ukrajinský pravoslavný kněz Vasyl Vyrozub. Slouží jako kněz v Oděse a také jako dobrovolný vojenský kaplan přímo na bojišti. Koncem února 2022 se přihlásil do týmu, jenž měl vyzvednout těla ukrajinských vojáků na Hadím ostrově, kteří se slavně odmítli vzdát ruské válečné lodi a poslali ji do pr… Rusové ho zajali a sedmdesát dní věznili a mučili. V květnu se díky výměně za ruské zajatce ocitl na svobodě. Deník.cz se s ním setkal v jedné smíchovské restauraci.

V Británii se otáčí rozložení sil. O návratu do EU ale zatím nechce většina Britů ani slyšet.

Británie se do Evropy nevrací. Stále se vzpamatovává z brexitu

/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Londýně/ Kdyby se dnes konalo referendum o brexitu, tak by podle průzkumů veřejného mínění příznivci setrvání v Evropské unii jasně zvítězili. Otáčí se i politické rozložení sil. O nějakém návratu do EU nechce ale většina Britů teď ani slyšet.

V ruských školách používají dezinformace a propagandu. Ilustrační foto

Ruská výuka prošla změnami: Ukrajina jako nepřítel, zmiňuje se i satanismus

V ruských školách se o Ukrajině učí svérázným způsobem. Na veřejnost uniklo video, kde je vidět, jak ruští učitelé žákům v hodině zpívají píseň o Ukrajině jako o agresorovi, který má být zničen. Zmiňují i satanismus a bratrovraždu. Zatímco stále zuří válka na Ukrajině, nové školní osnovy mají žáky naučit vlastenectví.

Vlajky na budově Jihočeského divadla.

Podivná výzdoba Jihočeského divadla

V poslední době si někteří lidé, ale i nejrůznější organizace a instituce, včetně orgánů státní správy s pravidly pro užívání státních symbolů - konkrétně státních vlajek - příliš starostí nedělají. Nebude proto od věci si alespoň hlavní zásady připomenout.

Ruští vojáci a Ukrajině. Ilustrační snímek

Deník mrtvého ruského vojáka: Na frontu nechtěl. Prožil zoufalství a hrozná muka

Jednatřicetiletý stavební dělník Vitalij Taktašov si začal psát deník poté, co byl odveden do ruské armády, přestože neměl žádné předchozí vojenské zkušenosti. Dnes je mrtvý a jeho rodina bez otce. Britští novináři zveřejnili z jeho deníku úryvky. Popisuje v nich zoufalou situaci na frontě z pohledu obyčejného vojáka. Je to těžké čtení.

Z besedy s novinářkou Petrou Procházkovou v rámci cyklu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.

Pozvání do zručského křesla pro hosta přijala legenda válečné žurnalistiky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání za přínos válečné žurnalistice, boj za lidská práva, humanitární pomoc i za působení v oblasti literatury, obdržela novinářka Petra Procházková letos v dubnu. Ve středu 25. října se s ní mohli setkat diváci pořadu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.

Ruský prezident Vladimir Putin

Protesty proti Židům? Za chaos na Blízkém východě může Západ, reagoval Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí obvinil Spojené státy a celý západní svět z odpovědnosti za smrtelný chaos na Blízkém východě, kde proti sobě bojuje Izrael a palestinské radikální hnutí Hamás. Západ podle Putina těží z nestability ve světě. S odkazem na Putinův projev po poradě vedení Ruska o tom informovala agentura AFP.

Přehlídka při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační foto

Někteří Rusové se začínají vracet zpět do vlasti. Kvůli lepším výdělkům

Od vypuknutí války na Ukrajině opustily svoji zemi statisíce Rusů. Někteří z nich se ale po měsících strávených v zahraničí vrací zpět domů. Jedná se především o mladé a vysoce vzdělané Rusy. Ti si podle britského deníku Financial Times stěžují na zaměstnání. Vydělávají méně peněz, přičemž náklady na živobytí mají vyšší. Naopak v Rusku mohou po silné emigrační vlně získat lepší pracovní pozici s vyšším finančním ohodnocením.

Demonstrace pod heslem „Zastavte kolotoč násilí – End the Cycle of Violence“ k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině, 15. října 2023, Praha. Ilustrační snímek

Jsou Palestinci nejvzdělanější národ? V televizní diskusi zazněla řada nepravd

Další díl svého diskusního pořadu Máte slovo, který se aktuálně věnoval útoku na Izrael ze strany palestinské organizace Hamás, odvysílala ve čtvrtek 19. října 2023 Česká televize. V pořadu vystoupila i představitelka Sdružení Přátelé Palestiny, jež v něm zastupovala palestinský pohled na současný spor. V argumentaci se však opírala o velmi sporná tvrzení.

Ilustrační snímek

Rusko nacvičovalo masivní odvetný úder. Odpálilo dvě mezikontinentální rakety

Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil, přičemž odpálilo nejméně dvě mezikontinentální balistické rakety, uvedla ruská státní agentura TASS. Cvičení přes videokonferenci přihlížel ruský prezident Vladimir Putin a vyslechl si také hlášení o těchto manévrech od ministra obrany Sergeje Šojgua. Ten uvedl, že „pod Putinovým vedením“ Rusko nacvičilo masivní odvetný úder.

Alexandr Ovečkin vede Washington jako kapitán už 14. sezonu v řadě

Putinův hrdina v krizi? Ovečkin se na startu NHL trápí, zájem klesá i mezi fandy

K překonání historického rekordu Waynea Gretzkého mu momentálně schází už jenom 73 branek. Stejně jako v uplynulých letech je tak střelecká forma ruského snajpra Alexandra Ovečkina mezi zámořskou elitou velkým tématem. Úvod letošní sezony NHL ovšem malinko naznačil, že kapitána Washingtonu rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem.

Junioři Mladých Draků Šumperk v dramatickém utkání přetlačili Havířov po nájezdech.

VIDEO: Hokejoví junioři Šumperku opět rozdávali pěsti! Zalehával je rozhodčí

/FOTOGALERIE/ Vedou východní skupinu ligy juniorů, strach ale soupeřům nahání i z jiného důvodu. Hokejoví junioři Šumperku nejdou daleko pro ránu, už na začátku října to předvedli při hromadné bitce s borci z Techníky Brno. Neuběhly ani dva týdny a tentokrát to schytal Havířov! Opět se do pěstních soubojů pustilo několik hráčů najednou, k vidění byl i boj ve stylu MMA na ledě, do kterého se musel zapojit i rozhodčí.

Aktivisté lepí plakát na podstavec sochy vojáka.

Lepili na sochu vojáka plakát s Putinem v krvi, strhl ho muž se sovětskou čepicí

/FOTO, VIDEO/ Velký rozruch byl v pondělí 16. října u sochy vojáka v litoměřických Jiráskových sadech. Dva Litoměřičané z Iniciativy za odstranění sochy sovětského okupanta začali kolem půl druhé na podstavec přilepovat velký plakát. Ten upomínal na 9. výročí atentátu na muniční sklady ve Vrběticích. Na grafice byl kromě názvu obce portrét ruského prezidenta Vladimira Putina s rudým otiskem dlaně na tváři.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás

Při izraelských náletech na Pásmo Gazy zahynulo za den 13 rukojmích, tvrdí Hamás

Ozbrojené křídlo islamistického palestinského hnutí Hamás tvrdí, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy v posledních 24 hodinách zahynulo 13 rukojmích, píše agentura Reuters. Ozbrojenci Hamásu při útoku na jižní Izrael minulou sobotu podle izraelských médií zabili 1300 lidí a zhruba 200 dalších unesli. Izraelská armáda dosud informovala rodiny 120 unesených, uvedl její mluvčí. Tvrzení Hamásu o rukojmích zabitých při náletech odmítl komentovat s tím, že armáda bude podávat pouze „spolehlivé informace“. Na Izrael z Pásma Gazy nadále ozbrojenci odpalují rakety, většinu sestřeluje protivzdušná obrana.

Ruský prezident Vladimir Putin

Vlajky nasáklé krví už nevadí. Ruští sportovci dostanou zpátky národní symbol

Ruští sportovci už zase mohou nastupovat k zápasům se zástavou své země. Tedy alespoň MMA zápasníci v UFC. O pozdvižení se postaral svérázný šéf nejprestižnější organizace Dana White, který zrušil zákaz vnášení vlajek do klece. Zápasník Jeff Monson, který se vzdal amerického občanství a stal se ruským válečným propagandistou, věří, že Mezinárodní olympijský výbor se odhodlá ke stejnému kroku.