Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Vladimir Putin na fotografii z roku 2022

Ohledně Ukrajiny jsem otevřen férové diskuzi, sdělil Putin africkým lídrům

Zástupci afrických zemí v sobotu předložili ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi svůj desetibodový mírový plán, který by měl přispět k ukončení války na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko základní postoje plánu sdílí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že africký mírový plán by bylo složité realizovat. Putin podle něj ale o plán projevil zájem.

Ruský prezident Vladimir Putin

V Bělorusku už jsou první ruské jaderné hlavice, oznámil Putin

První ruské jaderné hlavice byly dopraveny do Běloruska, oznámil v pátek na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Celou dodávku taktických jaderných zbraní pak Minsk obdrží do konce letošního roku, uvedl podle agentury TASS prezident.

Alois Hadamczik

Jaškin zpátky v reprezentaci? Nereálné. Hadamczik přesto smutní: Jsme malí páni

Další ostré vyjádření, další vlna (pochopitelné) kritiky. A šéf hokejového svazu Alois Hadamczik je tak po krátkém čase opět v hledáčku široké veřejnosti. Tentokrát se kormidelník tuzemského hokeje „vyznamenal“ svými slovy na adresu českého zástupce v ruské KHL Dmitrije Jaškina, který již druhou sezonu slouží jako nástroj válečné propagandy prezidenta Putina a ve středu navíc promluvil o svých myšlenkách na návrat do kabiny národního týmu.

Olexandr Zinčenko (vlevo) v přátelském zápase mezi Ukrajinou a Českem v Plzni.

Rusy mají vyloučit odevšad, zuří Zinčenko. Že za válku nemohou? Bojí se a mlčí

Patří k nejznámějším ukrajinským sportovcům. Fotbalista Olexandr Zinčenko je oporou Arsenalu a svůj vliv využívá od začátku ruské invaze k tomu, aby přitáhl pozornost světa k tragickému dění ve své vlasti. Zároveň patří k nejostřejším kritikům setrvávání ruských (a běloruských) sportovců na mezinárodní scéně. Podle něj i oni nesou odpovědnost za zločiny Putinova režimu.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko neustoupí od svých cílů na Ukrajině. Putin: Jsou pro nás zásadní

Cíle vojenské operace na Ukrajině se mohou přizpůsobovat situaci, ale obecně jsou pro Rusko zásadní a měnit se nebudou, prohlásil prezident Vladimir Putin při setkání s válečnými reportéry a vojenskými blogery, které vysílala televize. „Mění se v souladu s aktuální situací, ale celkově samozřejmě nic měnit nebudeme. Jsou pro nás zásadní,“ řekl Putin, který nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války rozpoutal loni v únoru s odůvodněním, že je nutné sousední zemi „demilitarizovat“ a „denacifikovat“.

Restaurace Vegtral

Restaurace odmítla obsloužit fanoušky Putina. Zaplavila ji smršť komentářů

Do restaurace Vegtral na pražské Letné přišli v sobotu hosté. Podle obsluhy restaurace provolávali slávu ruskému prezidentovi Putinovi a rušili ostatní hosty. Servírka je proto odmítla obsloužit a obě strany přivolaly policii. Následně restauraci zaplavily negativní recenze a množství komentářů na sociálních sítích.

Restaurace Vegtral, Letná.

Pražská restaurace odmítla obsloužit proputinovce. Na sítích se spustila smršť

Do restaurace Vegtral na pražské Letné přišli v sobotu hosté. Podle obsluhy restaurace provolávali slávu ruskému prezidentovi Putinovi a rušili ostatní hosty. Servírka je proto odmítla obsloužit a obě strany přivolaly policii. Následně restauraci zaplavily negativní recenze a množství komentářů na sociálních sítích.

Zemřel Silvio Berlusconi

Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Trpěl vážnou nemocí

Ve věku 86 let zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který byl od minulého pátku hospitalizován v milánské nemocnici San Raffaele kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Na úmrtí nejdéle sloužícího poválečného italského ministerského předsedy reagovali jeho političtí oponenti, spojenci a světoví lídři, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, i média po celém světě.

Akci na podporu Ukrajiny a proti (pro-)ruskému zlu uspořádala skupina Kaputin u brány velvyslanectví.

Před ruskou ambasádou protestovaly skupiny proruských i protiruských aktivistů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před ruské velvyslanectví v Praze přišly v sobotu dvě skupiny lidí, jedna na podporu Ukrajiny v boji proti ruské invazi, druhá tvrdila, že demonstruje proti rusofobii. Obě skupiny postávaly daleko od sebe. Vypuklo mezi nimi několik slovních potyček, fyzicky se však nenapadly. Na místě bylo množství policistů v uniformách i v civilu. Počet účastníků v obou skupinách byl přibližně stejný, asi čtyři desítky lidí. 

Ruský prezident Vladimir Putin

Mobilizujeme, vpadli k nám Ukrajinci. Éterem zazněl falešný Putinův projev

V éteru ruské Rostovské, Belgorodské a Voroněžské oblasti zazněl falešný projev ruského prezidenta Vladimira Putina vybízející místní obyvatele k evakuaci do hloubi Ruska kvůli „vpádu ukrajinských sil“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle státních agentur vše označil za dílo hackerů, kteří do vysílání pustili falešnou „Putinovu řeč“, než se podařilo situaci ve vysílání opět dostat pod kontrolu. Projev se dál šíří po sociálních sítích.

Cela číslo 23 ve věznici Lefortovo, kde byl údajně vězněn švédský diplomat Raoul Wallenberg. Ten během 2. světové války působil v Budapešti, kde zachránil až 100 tisíc maďarských Židů před holokaustem. Poté byl zatčen a převezen do SSSR, kde zřejmě zemřel

Jak to vypadá v ruské věznici Lefortovo: Děsí hrobovým tichem, přísnými pravidly

Když se ruské úřady rozhodnou udělat z domácího kritika nebo zahraniční vyhlédnuté oběti exemplární případ, nechají ho zavřít do vazební věznice Lefortovo na okraji Moskvy. Lidé, kteří jí prošli, ji označují za místo zničující izolace. Hrdí dozorci vězňům ukazují, kde prý dodnes straší organizátor Stalinových čistek Berija.

Teplice Open, ilustrační snímek

Nebrat Ukrajince na náš šachový turnaj? Chyba! přiznává organizátor Teplice Open

/ROZHOVOR/ Pavel Kirs, dlouholetý organizátor šachového turnaje Teplice Open, se rozhodl nevzít na letošní podnik, který startuje příští sobotu, ukrajinské muže s brannou povinností. Za své rozhodnutí si vysloužil velkou dávku kritiky nejen od některých šachistů, ale i od široké veřejnosti a médií. Názor změnil, do lázeňského města můžou dorazit i Ukrajinci ve věku 18 - 60 let. 

Teplice Open. Ilustrační snímek

Nebrat Ukrajince na náš šachový turnaj? Chyba, přiznává organizátor Teplice Open

Pavel Kirs, dlouholetý organizátor šachového turnaje Teplice Open, se rozhodl nevzít na letošní podnik, který startuje příští sobotu, ukrajinské muže s brannou povinností. Za své rozhodnutí si vysloužil velkou dávku kritiky nejen od některých šachistů, ale i od široké veřejnosti a médií. Názor změnil, do lázeňského města můžou dorazit i Ukrajinci.

Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním,“ vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.

Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním," vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.

Válka na Ukrajině. Ilustrační snímek

Nálet dronů na Moskvu? Ani psa to neprobudilo, tvrdila ruská TV

Ruská média - po vzoru klidné reakce prezidenta Vladimira Putina - úterní nálet bezpilotních letounů na Moskvu nijak nedramatizovala. Dosud největší útok dronů na hlavní město ale ruské noviny nepominuly a hlavní státní televize mu věnovaly nezvykle mnoho vysílacího času, uvedla ruská redakce BBC na svém webu.

Podle serveru ukrajinské vlády Children of war Rusové od začátku války deportovali 19 501 dětí. O 6 471 z nich nemají žádné další informace. Domů se doposud vrátilo jen necelých 400 z nich. Ilustrační foto.

Děti jim unesli Rusové. Ukrajinky vyráží na cestu strachu, aby je získaly zpět

Patnáctiletý Saša Krajňuk je jedním ze 13 dětí ze speciální školy v ukrajinském Kupjansku, které Rusové unesli do jimi okupovaných oblastí. V nové škole mu řekli, že jeho domov je zničený a nemá se kam vrátit. Když po dlouhých týdnech mluvil se svou matkou, nemohl přes slzy štěstí téměř mluvit. Aby rodiče tyto děti dostali zpátky, museli osobně vyrazit na náročnou cestu plnou vyslýchání a strachu, že je i přes svou snahu nenajdou. Saša je jedním z osmi dětí, které takto dovezli domů. Zbývajících pět stále zůstává v ruském držení.

Miroslav Wlachovský, ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky

Sousedit s Ruskem by bylo šílené, říká nový šéf slovenské diplomacie Wlachovský

Nový slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský patří k polistopadové generaci slovenské diplomacie. Během působení v úřednické vládě Ludovíta Ódora bude řešit velký problém v podobě ruských dezinformací, kterým uvěřila velká část Slováků. Ti se teď staví nepřátelsky ke Spojeným státům i k pomoci Ukrajině. „Většina Slováků, kteří hledali lepší život, vždy putovala směrem na Západ. Nevím téměř o žádných, kteří by hledali lepší život v Rusku,“ říká Wlachovský v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Soud projednával odvolání v případu Lubomíra Volného.

Soud potvrdil exposlanci Volnému dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odvolací senát ve středu 31. května potvrdil exposlanci Lubomíru Volnému dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy o tom, že se kvůli ivermektinu plánují vraždy pacientů. Rozhodnutí, které muži stanovilo zkušební dobu v délce 2,5 roku, je pravomocné. Jednání u pražského městského soudu doprovázela po úterním incidentu v téže budově zvýšená bezpečnostní opatření, justiční stráž ani policisté ale zasahovat nemuseli. K zasedání nedorazil ani Volný, ani žádný jeho podporovatel.

Drony zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě

Drony zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě. Terorismus Kyjeva, zní z Ruska

Kyjev i Moskva čelily útokům bezpilotních letounů. Zatímco ukrajinská metropole se v noci na úterý stala terčem masivního ruského vzdušného útoku už třetí noc v řadě a zemřela něm jedna žena, ruská metropole informovala o dosud největším útoku dronů, při kterém nikdo nezahynul. Média informovala jen o drobném poškození tří obytných domů, podle agentury Reuters však úterní události znamenají, že válka, kterou Rusko před 15 měsíci rozpoutalo vůči Ukrajině, se přenesla do ruské metropole.

Ukrajinští vojáci, válka na Ukrajině - Ilustrační foto

Konec války očima Ruska: Moskva oznámila požadavky pro mír s Ukrajinou

Moskva dnes prostřednictvím náměstka ministra zahraničí oznámila sedm požadavků pro nastolení míru na Ukrajině. Žádá mimo jiné, aby Ukrajina uznala ruštinu za státní jazyk a vzdala se snahy o vstup do Severoatlantické aliance i do Evropské unie. Kyjev podle médií odpověděl svými podmínkami, které zahrnují i vytvoření demilitarizované nárazníkové zóny na ruském území, vydání válečných zločinců a strůjců války a vyplacení reparací.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Smlouva podepsána. Rusko přesouvá do Běloruska jaderné zbraně, oznámil Lukašenko

Rusko už začalo s přesunem nestrategických jaderných zbraní do Běloruska, oznámil běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle ruské televizní stanice Pervyj kanal. Stalo se to poté, co ministři obrany Běloruska a Ruska Viktar Chrenin a Sergej Šojgu ve čtvrtek podepsali dokument o rozmístění tohoto typu zbraní v Bělorusku. Spojené státy to, že Rusko smí v Bělorusku rozmístit taktické zbraně, odsoudily.

Volodymyr Zelenskyj v úterý navštívil vojáky na frontě mezi Vuhledarem a Marjinkou na východě Ukrajiny.

Sláva obráncům Ukrajiny. Prezident Zelenskyj opět navštívil vojáky na frontě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý znovu navštívil vojáky na frontě, aby jim poblahopřál ke svátku námořní pěchoty. „Sláva každému a každé, kdo brání Ukrajinu!“ napsal na facebooku, kde také zveřejnil snímky ze setkání s příslušníky a příslušnicemi ukrajinské námořní pěchoty. Šéf státu podle médií navštívil úsek fronty mezi Vuhledarem a Marjinkou na východě Ukrajiny.

Ruští legionáři v řadách ukrajinských sil vstoupili do Belgorodské oblasti, kterou chtějí osvobodit od Putinova režimu. Podle Moskvy Ukrajina oblast ostřeluje drony i dělostřelectvem

Ruští legionáři vstoupili do Belgorodské oblasti. Chtějí ji osvobodit od Putina

Ruská Belgorodské oblast na hranicích s Ukrajinou se stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských sabotážních skupin. Místní správa kromě toho Ukrajinu obvinila z ostřelování jednoho z příhraničních okresů a informovala o osmi zraněných. Ukrajina popřela, že by měla s událostmi v Belgorodské oblasti cokoli společného, a uvedla, že za nimi stojí ruští partyzáni.

Alexandr Ovečkin sedící na mantinelu.

Rusové hrají svůj vlastní šampionát. Dokážeme, že jsme světová jednička, tvrdí

Už druhým rokem je jejich účast na mezinárodních turnajích veřejným tabu. Hokejovým reprezentacím Ruska a Běloruska to ale zdá se příliš starostí nedělá. Východní velmoc je o své dokonalosti i navzdory rozpoutání krvavých bojů na Ukrajině nadále přesvědčena a natruc zbytku hokejového světa si tak ve své domovině uspořádala vlastní šampionát. Není však divu, že pozvánku na tento podivný turnaj přijali pouze sousedé z Běloruska.

Olaf Scholz během projevu v Evropském parlamentu

Scholz v europarlamentu: Německý kancléř se 9. května postavil proti Putinovi

Ještě před několika lety by německý kancléř Olaf Scholz vážil cestu do Moskvy na ruské oslavy porážky nacismu. Možná by tam před novináři pronesl další pokorné vystoupení o německé vině za druhou světovou válku. Putinova agrese proti Ukrajině změnila mnohé, včetně německého postoje k 9. květnu. Ten je nejen dnem, kdy Rusko oslavuje triumf ve druhé světové válce, ale je také Dnem Evropy.

Ruský prezident Vladimir Putin během oslav Dne vítězství v Moskvě, 9. května 2023

Vojenská přehlídka v Moskvě: Západ nás chce zničit, řekl v projevu Putin

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý zúčastnil vojenské přehlídky u příležitosti oslav Dne vítězství, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945 ve druhé světové válce. Vystoupil také s projevem. Již druhý rok po sobě probíhala přehlídka ve stínu ruské invaze na Ukrajinu, doprovázela ji přísná bezpečnostní opatření.

Jevgenij Prigožin v emotivním videu oznámil, že Wagnerovci opustí linie u Bachmutu kvůli nedostatku munice

Wagnerovci se stáhnou z Bachmutu, oznámil Prigožin. Nemají munici

Ruská žoldnéřská Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina k 10. květnu stáhne od východoukrajinského Bachmutu své jednotky do týlových táborů a pozice předá ruskému ministerstvu obrany. Podle své tiskové služby to prohlásil šéf uskupení Jevgenij Prigožin, který si už dříve stěžoval na nedostatečné dodávky munice pro své síly. Rusko se snaží město obsadit už řadu měsíců. Podle Kyjeva Rusové stahují k Bachmutu více wagnerovců, aby město dobyli před 9. květnem.

Finští novináři nápaditě pašují zprávy o masakrech a zločinech na Ukrajině k uživatelům v Rusku. Využívají pro to tajnou místnost v počítačové hře. Ilustrační foto

Finové pašují Rusům fakta o Ukrajině do online hry. Tam je ukrývá tajná místnost

Finští novináři nápaditě skryli svoje zprávy o válce na Ukrajině, aby je dostali k uživatelům v Rusku. U příležitosti čtvrtečního Dne svobody tisku vydali mapu pro velmi oblíbenou online střílečku, v níž umístili skrytou místnost plnou nezávislých informací o masakrech i počtech ruských ztrát. Hru Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) podle odhadů hraje kolem čtyř milionů Rusů.

Soud s obžalovanými z vraždy léčitele.

Pokračoval soud se zubařkou souzenou za vraždu. Svědčit přišli i její pacienti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvě překvapení přineslo pokračování hlavního líčení v kauze loňské vraždy léčitele z Kutné Hory v bytě v Jurkovičově ulici na pražských Hájích. Obžalobě čelí majitelka tohoto bytu a zubařka z Kutné Hory, která v případu figuruje jako léčitelova partnerka (z pohledu obhajoby však byla spíše zmanipulovanou obětí). Obě souzené ženy trvají na tom, že muži jen pomáhaly při sebevraždě, kterou si sám přál. Vypověděly také, že zubařku trýznil a byla dlouhodobě týraná. Dalším svědkem byl i syn starší obviněné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu v nizozemském Haagu

Zelenskyj v Haagu: Rusko musí soudit tribunál. Putin si zaslouží být potrestán

Ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží být za své zločiny souzen v Haagu a jsem si jistý, že na to dojde, až vyhrajeme, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při své návštěvě Nizozemska. Zelenskyj také v projevu v Haagu opět prosazoval zřízení tribunálu, který by Rusko soudil za jeho agresi vůči Ukrajině. Je to podle něj jediná cesta, jak dosáhnout spravedlnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajina se pokusila o dronový útok na Putinovu rezidenci v Kremlu, tvrdí Rusko

Ukrajina se v noci na středu pokusila o dronový útok na kremelskou rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdí ruské tiskové agentury. Putin je v pořádku a pokračuje v obvyklé práci, píše agentura TASS. Podle agentury RIA Novosti Putin v Kremlu v době útoku nebyl a nacházel se ve své rezidenci Novo-Ogarjovo u Moskvy. Kyjev uvedl, že s incidentem nemá nic společného.

Ukrajinským jednotkám bojujícím u Bachmutu dochází munice, žádají pomoc od zahraničních spojenců

Země je vyždímaná, munice dochází. Ukrajinci popsali život na frontě u Bachmutu

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina, která je spojována s blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina, stále provádí intenzivní pokusy o dobytí východoukrajinského Bachmutu. V návaznosti na to reportéři britského portálu BBC uvedli, že ukrajinští obránci města zoufale shánějí munici a bojí se, že ztratí podporu od zahraničních spojenců.