Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Německý kancléř Olaf Scholz

Zatykač na Putina? Nikdo nestojí nad zákonem, reagoval německý kancléř Scholz

Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl v reakci na páteční vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina německý kancléř Olaf Scholz, který je na návštěvě v Japonsku. Zatykač na šéfa Kremlu vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných ukrajinských území do Ruska.

Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin před jednáním v Pekingu, 4. února 2022

Si Ťin-pching míří za Putinem. Nastíní mu, jak obcházet sankce, míní experti

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Kácení v Rábíně.

Ovocnáři nad propastí. Drtí je polský dovoz jablek, desetina stromů půjde k zemi

To, co v současné době prožívají čeští ovocnáři, lze bez uzardění nazvat zlým snem a černou noční můrou. Musejí likvidovat své ovocné stromy, především jabloně. Důvod je prostý. Nemají šanci konkurovat levnému polskému dovozu, který se po ztrátě trhu v Rusku obrátil do Česka. Loni v Česku vysázeli nejméně sadů v novodobé historii, pouhých 170 hektarů. Na hlavním artiklu – jablkách – tratí asi čtyři až pět korun za kilogram.

Petr Leber.

Ovocnáři na pokraji zkázy. Drtí je polský dovoz jablek a komplikované dotace

To, co v současné době prožívají čeští ovocnáři, lze bez uzardění nazvat zlým snem a černou noční můrou. Musejí likvidovat své ovocné stromy, především jabloně. Důvod je prostý. Nemají šanci konkurovat levnému polskému dovozu, který se po ztrátě trhu v Rusku obrátil do Česka. Loni v Česku vysázeli nejméně sadů v novodobé historii, pouhých 170 hektarů. Na hlavním artiklu – jablkách – tratí asi čtyři až pět korun za kilogram.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Pohledem Jiřího Vojáčka: Putin žije Waterloo osamoceného muže

V době, kdy boje na Ukrajině v zimě zpomalují, vynikají tři věci. První je nejzřejmější: menší, vysoce motivovaná země, vybavená moderními zbraněmi a zpravodajskými informacemi, pomalu, ale neúprosně poráží to, co bývalo označováno za druhou nejsilnější armádu světa. V denodenním shonu už si málo uvědomujeme, jak ohromující skutečnost to je. Pojďme si to připomenout.

Takto se musí děti se skrývat ve sklepích během války na Ukrajině. Ilustrační snímek

Jak na Ukrajině mizí děti: Kde je Arina? Dívce zabili rodiče, ji unesli do Ruska

Týden po začátku války na Ukrajině se rodina 15leté Ariny Jacejukové rozhodla opustit svůj domov nedaleko Kyjeva. Vydali se autem v naději, že najdou bezpečnější místo pro život. Po necelých deseti kilometrech jim ovšem cestu zkřížili ruští vojáci. Na auto začali střílet, načež ze zadních sedadel zpoza mrtvých rodičů vytáhli Arinu s její mladší sestrou Valerií. Při střelbě Arinu postřelili. Vystrašenou teenagerku naložili do auta a vyrazili do neznáma. Devítiletou Valerii mezitím posadili do jiného vozu a odvezli do nedaleké vesnice, kde ji lidé později našli u silnice.

Dva ruští vojáci hlídkují v administrativní oblasti Chersonvodokanal v Chersonu za ruské okupace, květen 2022.

Ruský básník psal verše proti válce. Hrozí mu sedm let vězení

Až sedm let za mřížemi hrozí ruskému básníkovi Arťomovi Kamardinovi, kterého ve čtvrtek vyšetřovatelé obvinili z podněcování nenávisti proti sociální skupině účastníků bojových operací na východě Ukrajiny a také z vyzývání k činnosti zaměřené proti bezpečnosti státu. Oznámil to advokát a ochránce lidských práv Pavel Čikov.

Kateřina Perknerová

Začíná Pavlova éra

Petr Pavel může být důstojným prezidentem, jenž má přirozenou autoritu u občanů i politiků.

Kateřina Nash na mistrovství světa cyklokrosařů. Ilustrační snímek

Pozitivní test kvůli psovi? Češka Nash je nevinná, Rusové ale mluví o frašce

Česká cyklistka Kateřina Nash měla na sklonku své dlouhé a úspěšné sportovní kariéry pozitivní dopingový nález. U vyhlášené bojovnice proti zakázaným podpůrným prostředkům šlo o šok a teoreticky jí hrozil několikaletý zákaz startu, jenže všechno bylo jinak. Americká antidopingová agentura (USADA) uznala, že Nash v tom byla zcela nevinně. Ve sportovně izolovaném (a dopingem prolezlém) Rusku to ovšem vyvolalo poprask a posměch.

Tankování nafty. Ilustrační snímek

Do Česka poprvé dorazila nafta z USA. Natankovat ji půjde do šesti týdnů

Řidiči v Česku budou moci využívat naftu z USA. V minulých dnech poprvé dorazila do Česka. První vlaky s naftou vyrobenou v americké Louisianě byly stočeny ve skladech státního distributora paliv Čepro. Řidiči ji do svých aut začnou tankovat v horizontu tří až šesti týdnů. ČTK o tom informovalo Čepro. Největší část paliv podnik nyní dováží z Německa, Rakouska a Polska.

Miloš Zeman při svých návštěvách Vysočiny

NÁZORY čtenářů: Miloš Zeman končí. Jako prezident Česka víc zklamal, než potěšil

Deník se v anketě obrátil na čtenáře a zeptal se jich, čím je odcházející prezident potěšil a čím zklamal. Příspěvků, které hodnotí Miloše Zemana negativně, přišlo mnohem víc než těch kladných. Pokud tedy ve výsledném přehledu převažují negativa, není to redakční výběr, ale skutečný stav čtenářských názorů. Odpovídá to i lednovému průzkumu veřejného mínění, v němž lidé ohodnotili Zemanovo prezidentování čtyřkou, což není moc pěkná známka.

Ze studentského představení World of Fake v podání divadelního spolku Šprajc ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně.

Spolek Šprajc ve fiktivním světě předestřel mladým divákům boj s dezinformacemi

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hned dvě představení nazvaná World of Fake sehrálo ve čtvrtek 2. března ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně divadlo říkající si spolek Šprajc. Na to první, začínající již od půl deváté dopolední, zcela zaplnili studenti středních škol a žáci druhého stupně základních škol stovky připravených židlí, na druhé od čtvrt na jedenáct bylo diváků podstatně méně.

Bývalá olympijská vítězka v moderní gymnastice Alina Kabajevová v roli poslankyně.

Kdo je Alina Kabajevová: Putinova milenka, k jejíž vile vede soukromá železnice

Lidé ji znají jako legendární ruskou gymnastku nebo tajnou přítelkyni Vladimira Putina. Bývalá sportovkyně a politička se naposledy na veřejnosti ukázala na začátku února při projevu, ve kterém přirovnala média k válečným zbraním. Putinova údajná milenka Alina Kabajevová podle zjištění investigativního webu The Projekt pod jmény rodiny a známých prakticky vlastní 20 nemovitostí a bydlí v domě vedle prezidenta.

Alina Kabajevová na archivním snímku z 13. ledna 2012

Alina Kabajevová: Putinova přítelkyně vlastní asi 20 nemovitostí, tvrdí novináři

Vedle rezidence ruského prezidenta Vladimira Putina ve Valdaji v Novgorodské oblasti vznikl dům bývalé gymnastky Aliny Kabajevové, kterou média označují za jeho přítelkyni a matku tří jeho dětí. Do Valdaje za Putinem jezdí bývalá sportovkyně pravděpodobně po speciální železniční trati. Napsal o tom ruský investigativní web Projekt. Kabajevová podle webu fakticky vlastní dvacítku bytů a domů.

Ruský prezident Vladimir Putin, 3. února 2023

Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na jaderné dohodě s USA

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na smlouvě Nový START omezující počet jaderných zbraní. Informovala o tom agentura TASS. O případném obnovení účasti na dohodě, kterou Rusko uzavřelo s USA v roce 2010, může rozhodnout opět prezident, doplnila agentura. Zákon už byl zveřejněn, a nabyl tak účinnosti.

Protitanková střela Javelin

Jsou ničivé a Ukrajina díky nim nepadla. Vývoj války ovlivnily i superzbraně

Když ruský prezident Vladimir Putin vyslal armádu do sousední země, nečekal, že se jeho původně třídenní speciální vojenská operace změní v déle než rok trvající konflikt. Podle odborníků může za neúspěch Kremlu řada faktorů. Patří mezi ně například větší morálka ukrajinských vojáků a využívání lepší taktiky, ale hlavně dodávky západní výzbroje. Právě ta se významně podílela na obraně Ukrajiny a pomohla při následném osvobozování okupovaného území.

Takto vypadá Irpin. Město, které leží severozápadně od Kyjeva. Deník byl v únoru 2023 dokumentovat dění na Ukrajině.

Za rok udělala Putinova agrese z ruštiny jazyk okupantů a zločinců

/Od zvláštního zpravodaje Deníku na Ukrajině/ Kdo pamatuje doby, kdy se ještě před deseti lety i v ukrajinské televizi plynule přecházelo z ukrajinštiny na ruštinu a obráceně, bude překvapen, jak málo Ukrajinců je dnes ochotno mluvit rusky. Putinovská agrese v zemi zničila postavení ruštiny i kdysi kladný vztah velké části Ukrajinců k Rusům jako národu.

Z akce Vidím jasně, co je třeba udělat, Praha 25. února 2023.

Rok od ruského vpádu tisíce lidí na Letné vyjádřily podporu Ukrajině

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Několik tisíc lidí se rok a den po vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny sešlo v sobotu v podvečer v Praze na Letné. Průvod se následně vydal k ukrajinské ambasádě, kde vystoupil i nově zvolený prezident Petr Pavel. Celou akci s názvem Vidím jasně, co je třeba udělat, zakončil koncert.

Lidé v Brně si v pátek připomněli tragické výročí vpádu ruské armády na Ukrajinu.

VIDEO: Rok od začátku války na Ukrajině. Brno si připomnělo výročí, podívejte se

Pietní akcí na Dominikánském náměstí v Brně si v pátek večer lidé připomněli rok od začátku ruské invaze na Ukrajině. Přišlo jich několik stovek. „Chtěli bychom tuto příležitost využít k tomu, abychom se mohli společně sejít a sdílet naše pocity a myšlenky v tento těžký den, který pro nás, Ukrajince, vyvolává vzpomínky, slzy a nejistotu," sdělila za organizátory Mariia Korotkova.

Francouzský politolog a historik Jacques Rupnik.

Petr Pavel může být hlasem střední Evropy, říká politolog Jacques Rupnik

Jak znalec evropského politického dění i jeho zákulisí Jacques Rupnik vnímá stav světa rok po začátku ruské agrese na Ukrajině? I na to se v obsáhlém rozhovoru zeptal Deník. „Nikdo v Evropě se nemůže smířit s myšlenkou, že by Rusko na Ukrajině zvítězilo. Ale nikdo si nepřeje stát se přímým účastníkem této války, neboť by šlo o eskalaci a globální konflikt s jadernou velmocí,“ říká francouzský politolog a historik.

Dmitrij Jaškin se v českém dresu nejspíš už nikdy neobjeví

Totální dno, shnij na Sibiři. Jaškin rozpoutal nenávist, podpořil ruskou armádu

„Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti,“ pronesl Dmitrij Jaškin. Český útočník vyslovil podporu ruské armádě, která napadla a devastuje sousední Ukrajinu. Kapitán hokejistů Petrohradu to za tuhle větu u Čechů ošklivě odskákal. To, že měl na sobě dres s vojenskou tematikou a ruskou vlajkou, už bylo vedlejší.

VIDA centrum ovládnou roboti.

Tipy na víkend na Brněnsku: VIDA centrum ovládnou roboti, hrad Veveří zase uzené

O víkendu na Brněnsku nuda rozhodně nebude. Hrad Veveří nabídne Slavnosti moravského uzeného s dosud nejbohatším programem. I na hradě Špilberk to žije. A to doslova. Akce Špilberk žije! Masopustem nabídne všechny tradice spojené s tímto veselím. Vědecký park VIDA se zase přesune do budoucnosti. Lidé si popovídají s robotem nebo zažijí netradiční recepční.

Masopust na zámku v Moravském Krumlově.

Tipy na víkend na Znojemsku: Zámek Moravský Krumlov ožije maškarami

Poslední únorový víkend se bude na jižní Moravě nést v duchu plesů, karnevalů a maškar. V Hustopečích se bude konat lentilkový karneval, v Hodoníně zase pohádkový. Dorazí Šmoula, Mimoň nebo i král Jelimán. Na Znojemsku vrcholí masopustní veselí. Pestré maškary zavítají na zámek Moravský Krumlov.

Karneval. Ilustrační foto.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Šmoula v životní velikosti zavítá na karneval

Poslední únorový víkend se bude na jižní Moravě nést v duchu plesů, karnevalů a maškar. V Hustopečích se bude konat lentilkový karneval, v Hodoníně zase pohádkový. Dorazí Šmoula, Mimoň nebo i král Jelimán. Na Znojemsku vrcholí masopustní veselí. Pestré maškary zavítají na zámek Moravský Krumlov.