Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), bývalá vězeňkyně nacistického tábora Osvětim-Březinka Dita Krausová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Vystrčil: Totalita a nenávist není minulost, Putinův režim hýří antisemitismem

Důvodem, proč si připomínat oběti holokaustu, je, že totalita, autoritářství a nenávist nejsou minulostí. Na dnešním setkání u příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti to v Senátu řekl předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS). Uvedl, že na Ukrajině jsou dnes vražděni nevinní civilisté a jen kousek od České republiky Putinův režim nadále hýří antisemitskými výroky i vůči nejvyšším politickým představitelům, jako je například Volodymyr Zelenskyj.

Miloš Zeman na návštěvě Číny

Co může a nemůže prezident? Jak je to se zahraniční politikou hlavy státu

/5. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Může prezident republiky tvořit vlastní zahraniční politiku odlišnou od té, kterou vytváří vláda? Jak je to s jeho cestami do zahraničí? A mohou vést kroky hlavy státu až k jejímu odvolání? I na tyto otázky odpovídá další díl seriálu Deníku o pravomocích prezidenta.

Kněz v Rokytnici nadsazeně pohrozil Babišovým voličům. Dostal výhružky i podporu.

VIDEO: Kněz v Rokytnici nadsazeně pohrozil Babišovým voličům. Podívejte, co řekl

Nehlaste se, nebo vám ublížím. To v nadsázce prohlásil na mši k voličům Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb kněz Jan Krbec z Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Video ze mše se stalo na sociálních sítích virálním a viděly ho deseti tisíce lidí. Farář se kvůli tomu rázem stal terčem nenávisti i podpory.

Jedním z místních, kteří v prvním kole volili Andreje Babiše, je i Petr Švach.

„Za Babiše jsem se měl dobře, vy ne?“ Ve Vrátnu volily dvě třetiny expremiéra

/FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Vrátnu ukázaly, že bývalý premiér Andrej Babiš má právě tady největší procentuální podporu svých voličů v širokém regionu. Řečí čísel to znamená, že právě v této vísce získal 64,7 procenta hlasů. Zatímco druhý v pořadí Petr Pavel jen 17,64 procenta.

Karel Havlíček

Havlíček: Kandidáti si jdou po krku všude ve světě. I my se budeme bránit

Andrej Babiš po sobotním sečtení výsledků prvního kola prezidentských voleb na nic nečekal a hned při první tiskové konferenci ostře zaútočil na svého protivníka Petra Pavla. Nejenže Pavla přirovnal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale prohlásil také, že se připravují kompromitující materiály, kterého ho mají nařknout ze spolupráce se sovětskou tajnou službou KGB. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že se hnutí bude bránit všemi prostředky. „Není možné, aby nás někdo tlačil do kouta,“ řekl.

Ilustrační foto

Obyvatelé Horní Řasnice v místním referendu odmítli větrné elektrárny

V Horní Řasnici na Liberecku vedle prezidentských voleb probíhalo v pátek 13. a v sobotu 14. ledna místní referendum, ve kterém voliči rozhodovali o budoucí spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie. Jelikož hlasovalo 114 lidí z celkového počtu 187 oprávněných osob, prohlásila místní komise referendum za platné. Proti pokračování spolupráce se vyslovilo 60 obyvatel.

Prezidentský kandidát a postupující do druhého kola Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci po prvním kolo prezidentských voleb, 14. ledna 2023, Praha.

Babiš ihned sundal rukavice: Chystají se na mě kompromitující materiály

Andrej Babiš nejprve řekl, že povede kampaň slušně, přesto na nic nečekal a hned po vyhlášení volebních výsledků shodil rukavice. Ostře se pustil do svého protikandidáta pro druhé kolo prezidentských voleb Petra Pavla. „Nestačím se divit, že antikomunistická Praha a Brno volí pana Pavla,“ řekl Babiš s tím, že jedinou zemí v Evropě, která má v čele státu rozvědčíka, je Rusko.

Petr Pavel poděkoval své šéfce kampaně šéfka kampaně Pavle Nýdrle za její práci a podíl na úspěchu v prvním kole voleb

Navštívíme regiony a zkusíme odrazit dezinformace, říká šéfka Pavlovy kampaně

První místo nečekali. Atmosféra ve štábu vítěze prvního kola Petra Pavla byla v sobotu krátce po poledni plná očekávání. Lidé věřili, že generál do druhého kola postoupí. Teprve kolem čtvrté odpoledne se ale šéfka kampaně Pavla Nýdrle začala usmívat ještě více než doposud – predikce ukázaly, že Petr Pavel půjde do druhého kola jako těsný vítěz. Jeho první poděkování proto patřilo jí. „Díky ní jsem ve druhém kole,“ prohlásil vítěz prvního kola.

Ilustrační foto

Obyvatelé Horní Řasnice v místním referendu odmítli větrné elektrárny

V Horní Řasnici na Liberecku vedle prezidentských voleb probíhalo v pátek 13. a v sobotu 14. ledna místní referendum, ve kterém voliči rozhodovali o budoucí spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie. Jelikož hlasovalo 114 lidí z celkového počtu 187 oprávněných osob, prohlásila místní komise referendum za platné. Proti pokračování spolupráce se vyslovilo 60 obyvatel.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace.

Šéf Wagnerovců se opřel do Šojgua a ruských oligarchů. Jsou neschopní, míní

Majitel nechvalně proslulé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se stále hlasitěji vymezuje proti fungování ruské vojenské elity v čele s ministrem obrany Sergejem Šojguem. Nazývá ji zkorumpovanou a neschopnou, zatímco sám sebe a svou jednotku prezentuje jako skutečné vlastence. Ani prezident Vladimir Putin se proti jeho chování neohradil, což podle expertů naznačuje, že je do jisté míry ochotný to tolerovat. Konflikt na Ukrajině mu navíc poskytl příležitost rozšířit řady žoldnéřů i nabrat popularitu u obyvatel Ruska. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Babišova návštěva u Macrona? Předvolební kampaň, soudí francouzský deník

Úterní návštěva bývalého českého premiéra a současného kandidáta na prezidenta Andreje Babiše u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona přišla pro Babiše ve „velmi výhodnou chvíli“, pouhé tři dny před prvním kolem prezidentských voleb v České republice, píše francouzský deník Le Monde. O Babišovi mluví jako o „populistickém kandidátovi“ a připomíná předběžné vyšetřování jeho možných daňových úniků ve Francii.

Vjačeslav Fetisov vedle Vladimira Putina

Forsberg nebyl první. Putinův slouha předvedl slavnou kličku už v roce 1984

Kdo by neznal kličku Petera Forsberga… Na olympiádě v norském Lillehammeru před 29 lety s ní ve finále pokořil kanadského brankáře Coreyho Hirsche a jeho Švédsko díky ní poprvé v historii vyhrálo Hry. Ačkoli si každý hokejový fanoušek myslí, že drzá fintička je jeho patentem, není tomu tak. Sám Forsberg přiznává, že trik ukradl svému krajanovi Kentu Nilssonovi. Našli jsme ale důkaz, že jí na světové scéně použil už v roce 1984 tehdejší vynikající obránce Sovětského svazu Vjačeslav Fetisov!

Vjačeslav Fetisov vedle Vladimira Putina

Forsberg nebyl první. Putinův stoupenec předvedl slavnou kličku už v roce 1984

Kdo by neznal kličku Petera Forsberga… Na olympiádě v norském Lillehammeru před 29 lety s ní ve finále pokořil kanadského brankáře Coreyho Hirsche a jeho Švédsko díky ní poprvé v historii vyhrálo Hry. Ačkoli si každý hokejový fanoušek myslí, že drzá fintička je jeho patentem, není tomu tak. Sám Forsberg přiznává, že trik ukradl svému krajanovi Kentu Nilssonovi. Našli jsme ale důkaz, že ji na světové scéně použil už v roce 1984 tehdejší vynikající obránce Sovětského svazu Vjačeslav Fetisov.

Následky raketového útoku na město Kyjev, 10. října 2022.

Češi nadále pomáhají Ukrajině. Vybrali na tank i speciální sanitku

Ještě jako manažer Českého rozhlasu stál za zrodem známé kampaně Ježíškova vnoučata na pomoc starším lidem. V posledních měsících Martin Ondráček řídí z malého krámku s gramodeskami v Hradci Králové podporu válkou zmítané Ukrajině. Od začátku května vybrala jeho iniciativa Dárek pro Putina přes 340 milionů korun.

Hasič stojí u domu v ukrajinském Chersonu, který hoří po ruském ostřelování 6. ledna 2023

Rusové útočili na civilní cíle na Ukrajině. Deklarovanému příměří navzdory

Dělostřelecká palba u východoukrajinského Bachmutu pokračuje z obou stran navzdory příměří, které od pátečního poledne moskevského času (10:00 SEČ) jednostranně vyhlásilo Rusko. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na své reportéry na místě. Poradce ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko po začátku příměří na telegramu upozornil na ruské ostřelování Kramatorsku nedaleko Bachmutu a později také na ruské ostřelování nemocnice v Doněcké oblasti. Ruská státní televize Rossija-1 spojovaná s prokremelskou propagandou předtím tvrdila, že příměří platí podle plánu podél celé frontové linie na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Putinovo příměří? Jen informační operace s cílem poškodit Ukrajinu, míní experti

Dočasné příměří v bojích na Ukrajině, které mají ruské jednotky na příkaz prezidenta Vladimira Putina dodržovat od pátečních 10:00 SEČ, je podle amerického Institutu pro studium války (ISW) zřejmě jen informační operací s cílem poškodit pověst Ukrajiny. Kyjev oznámený 36hodinový klid zbraní odmítá, příměří podle něj bude možné jen po stažení ruské armády z ukrajinského území.

Ruský prezident Vladimír Putin při telefonickém rozhovoru v moskevském Kremlu 5. ledna 2022

Putin nařídil na pravoslavné Vánoce zastavit palbu. Pokrytectví, reagoval Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc. Informovala o tom agentura TASS. Rusko musí opustit okupovaná území, jedině tak bude mít „dočasné příměří,“ uvedl vzápětí na twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Pokrytectví si nechte pro sebe, vzkázal do Moskvy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a ruský prezident Vladimír Putin (vpravo) během setkání na summitu CICA v Astaně v Kazachstánu 13. října 2022

Erdogan vybízel Putina k příměří. Ten se domáhal uznání anexe

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem řekl, že úsilí o mír na Ukrajině by podpořilo jednostranně vyhlášené příměří a také vize spravedlivého řešení. Uvedly to tiskové agentury s odvoláním na kancelář tureckého prezidenta. Erdogan by měl hovořit také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Joe Biden, Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin

Miliardář i rivalové z Pacifiku. Světové tváře, které v novém roce nepřehlédnete

Válka, covid, inflace, migrace a spory. Ale také nečekané sepjetí a jednoznačný postoj vůči agresorovi. Po pandemickém kratičkém nadechnutí, kdy to vypadalo, že by snad rok 2022 mohl být jedním z těch klidnějších, přišly rány do zubů v podobě ruské invaze do sousední Ukrajiny a nekontrolovatelného růstu cen úplně všeho. Jenže ani nový rok nevypadá, že by měl být méně rozbouřený. Kdo budou ty nejdůležitější osobnosti, jejichž rozhodnutí ovlivní osud naší planety? Kdo budou ti, o kterých se bude v roce 2023 mluvit?

Světové osobnosti roku 2022 podle Deníku, zleva Volodymyr Zelenskyj, královna Alžběta II. a Elon Musk.

Milovaní i kontroverzní. Zahraniční osobnosti roku 2022 změnily svět

Po konci covidové pandemie se zdálo, že si svět v roce 2022 po katastrofě způsobené selháním totalitní Číny oddechne a vzpamatuje se. Jenže netrvalo ani dva měsíce a další totalitní stát zahájil brutální válku proti Ukrajině. Z ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se stala naděje pro celý svobodný svět. Skonem Alžběty II. pak nejen pro Británii skončilo „dlouhé dvacáté století“. A příspěvek o Elonu Muskovi je připomenutím, že žijeme ve světě, který zdaleka už neřídí jen politici, ale často i nejbohatší muži a ženy světa. Mimochodem, nebýt Muskovy internetové družicové sítě Skylink poskytnuté Ukrajině, vyvíjela by se válka možná jinak a hůř.

Americká televizní moderátorka Barbara Waltersová (na snímku z 9. dubna 2008).

Zemřela proslulá americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Bylo jí 93

Ve věku 93 let zemřela někdejší významná americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Oznámila to v noci na sobotu stanice ABC News, kde Waltersová pracovala. Novinářka proslula televizními rozhovory s vlivnými osobnostmi a celebritami. V 70. letech minulého století se stala první moderátorkou večerních televizních zpráv ve Spojených státech. Zemřela v pátek ve svém domě v New Yorku.

Cvičení vojáků ruské armády u Rostova na Donu na jihu Ruska, 14. prosince 2021.

Rusko 5. ledna spustí další mobilizaci, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Ruské vedení přijalo rozhodnutí začít 5. ledna novou vlnu mobilizace, protože ve válce proti Ukrajině pociťuje nedostatek živé síly, řekl stanici BBC náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj oproti zářijové mobilizaci nedojde k žádným podstatným změnám. Vojenské správy se nicméně přizpůsobily, a tak se vše odehraje relativně hladčeji, předpokládá Budanov.

Český premiér Petr Fiala.

Penze, peníze pro Ukrajinu, uchazeči o Hrad. To nejlepší z debat s Petrem Fialou

Předseda vlády a ODS se počínaje 8. zářím loňského roku každý čtvrtek v Deníku vyjadřuje k otázkám, které řeší většina obyvatel České republiky. Projekt jsme proto nazvali: „Ví premiér, co vás trápí?“ Jeho součástí byly i pravidelné ankety. Přinášíme to nejzajímavější, co při diskuzích zatím zaznělo.

Ukrajinští uprchlíci (ilustrační snímek)

Klíčová čísla roku 2022? Týkají se covidu, olympiády, války, voleb i drahoty

V roce 2022 patřily mezi nejsledovanější čísla v Česku nejprve počty nakažených a zemřelých v souvislosti s covidem, vzápětí už spíš počty ukrajinských uprchlíků, kteří přišli do Česka v důsledku ruské invaze. Rok 2022 byl také rokem zimních olympijských her a komunálních voleb. Pozornost se stále více stáčela i k rostoucím cenám většiny zboží a služeb a ke krokům, které vláda podnikla ve snaze pomoci lidem zasaženým zdražováním.

Ruský prezident Vladimir Putin

Očekávaný krok. Putin zakázal vývoz ruské ropy do zemí s cenovým stropem

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. U ropných produktů by ruská vláda mohla stanovit pozdější začátek platnosti zákazu, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační snímek

Podivný pád z okna hotelu. V Indii zemřel ruský politik, který kritizoval válku

Po pádu z okna indického hotelu zemřel v sobotu ruský politik Pavel Antov, který v minulosti kritizoval Ruskem vedenou válku na Ukrajině. Informoval o tom ruský web Meduza či britský bulvární server listu Daily Mail, podle něhož ve čtvrtek v témže hotelu na infarkt zemřel Antovův přítel. Podle médií je to další podezřelé úmrtí některého z vlivných Rusů.

Otužilci se koupali na Homolce.

Přidejte se, vzkazuje Juraj Samuraj. Otužilci připravili show i občerstvení

/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Nás Putin nedostane!“ křičeli čáslavští otužilci, když se na Štědrý den nořili do částečně zamrzlého čáslavského rybníku Homolka. A není divu, že jsou otužilí a bez ruského plynu se obejdou, vždyť se na tomto místě koupou každou neděli, i v případě, že si sekerou prosekají led.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin v izolaci. Spolupracovníci před ním tají špatné zprávy, tvrdí deník

Nejbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina se před ním snaží tajit nepříjemné zprávy o průběhu bojů na Ukrajině, uvedl na Štědrý den americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Putin, je tak podle amerického listu, který se odvolává na rozhovory s ruskými představiteli blízkými Kremlu, v izolaci a nemá nutně přehled o reálné situaci, přestože je nejvyšší velitel ruských ozbrojených sil.

Prezident USA Joe Biden (vpravo) vítá ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bílém domě ve Washingtonu 21. prosince 2022

Zelenskyj jednal s americkým prezidentem. Nikdy nezůstanete sami, slíbil Biden

Spojené státy budou Ukrajinu, která čelí brutálnímu útoku Ruska, podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba, slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v Bílém domě jeho hostitel Joe Biden. Na společné tiskové konferenci americký prezident ocenil sílu Ukrajinců, kteří se invazi brání už přes 300 dní. Zelenskyj před novináři označil poskytnutí amerického protiletadlového systému Patriot za důležitý krok k vytvoření efektivní protivzdušné obrany své země.