Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Vytvořte muzea, která se budou věnovat operaci na Ukrajině, nařídil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě, aby zajistila vytvoření muzeí věnovaných takzvané speciální vojenské operaci na Ukrajině, což je ruské oficiální označení pro ruskou invazi do sousední země. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na webu Kremlu. Vláda má taky přijít s návrhy, jakým způsobem by se mělo přistupovat ke studiu dějin „speciální vojenské operace“. 

Martin Komárek

Je v Kyjevě válka?

Učitelka Budařová prý popírala genocidu, když zpochybnila to, co tvrdí média o Ukrajině. Omyl, či zločin?

Zbytky domu po raketovém náletu v Irpini.

Ruské válečné zločiny vypluly na povrch: Ukrajinka si kopala hrob, Romana unesli

Ruští vojáci ji mučili, vyhrožovali jí znásilněním i popravou a donutili ji vykopat si vlastní hrob. 57letá Ljubov z Chersonu popsala ve středu svůj příběh americkým zákonodárcům na slyšení o ruských válečných zločinech. Společně s ní před Sněmovnou reprezentantů zazněl i příběh 16letého Romana, kterého Rusové násilím deportovali a umístili do rodiny, která se ho pokusila indoktrinovat.

Ruským městem Belgorod ve čtvrtek večer otřásla velká exploze. Výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly

VIDEO: Belgorodem otřásla exploze. Ruské letectvo zřejmě omylem vypustilo munici

Při čtvrteční explozi v ruském městě Belgorod utrpěli zranění tři lidé, oznámila v pátek ruská státní agentura TASS s odvoláním na oblastního gubernátora Vjačeslava Gladkova. Ruské ministerstvo obrany už dříve uvedlo, že výbuch způsobilo nouzové uvolnění letecké munice při přeletu ruského bojového letounu Su-34 nad městem. Gubernátor Brjanské oblasti mezitím uvedl, že ve městě Klincy spadl dron na obytnou budovu. Gubernátor Kurské oblasti informoval o čtvrtečním „útoku“ ukrajinského bezpilotního letounu na traktor.

Tisková konference po jednání českého prezidenta Petra Pavla (na snímku) a generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, 19. dubna 2023, Brusel

Podpora Ukrajiny je jediná možnost, jinak zvítězí Rusko, řekl Pavel v NATO

Česko a spojenci v Severoatlantické alianci jsou připraveni dlouhodobě podporovat Ukrajinu na její cestě k ukončení války, k poválečné obnově a k členství v NATO. Po jednání s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem to prohlásil český prezident Petr Pavel. Západ podle něj nemá k podpoře Ukrajiny alternativu.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované oblasti Ukrajiny

Kreml lže. Putin navštívil okupované ukrajinské oblasti jindy, tvrdí server

Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v okupované ukrajinské Chersonské a Luhanské oblasti, která se podle Kremlu uskutečnila toto pondělí, se mohla odehrát už minulý týden. Tvrdí to ruský nezávislý server Agentstvo po analýze oficiálního videa. Kreml po kritice video stáhl a nahradil ho jiným, kde sporná pasáž chybí.

Válkou zmítané území na ukrajinském Donbasu

Kauza bobtná: Ukradená data Pentagonu roznesla Děvuška z Donbasu

Jednu z důležitých sítí proruské propagandy na sociálních médiích spravovala dnes už bývalá poddůstojnice amerického válečného námořnictva Sarah Bilsová, zjistil deník Wall Street Journal. V podcastech žena mluvila s ruským přízvukem a prodávala suvenýry s emblémy Wagnerovců. Tvrdila, že je z Donbasu, žije na západním pobřeží Spojených států a pochází z New Jersey. Přitom se zapojovala do šíření kremelské propagandy a sehrála důležitou roli i v šíření tajných dokumentů Pentagonu. Jejími aktivitami se nyní zabývá FBI.

Ruský prezident Vladimir Putin údajně navštívil okupované oblasti na Ukrajině

Ruský prezident Putin navštívil dvě okupované ukrajinské oblasti, tvrdí Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podle Kremlu navštívil vojenská velitelství ve dvou okupovaných ukrajinských regionech - v Chersonské a Luhanské oblasti. Kreml ovšem neuvedl, kdy se návštěva odehrála, poznamenala agentura Reuters. Moskva se loni rozhodla oba zmíněné regiony spolu s dalšími dvěma oblastmi v rozporu s mezinárodním právem připojit k Rusku. Nemá však vojenskou kontrolu nad celými oblastmi a ruské agresi se bránící Kyjev ani svět zábor ukrajinského území neuznal.

Ruské síly na Ukrajině. Ilustrační snímek

FSB vs. ministerstvo obrany. Nově uniklé dokumenty USA hovoří o sporech v Moskvě

Nová sada amerických zpravodajských dokumentů, která byla nalezena na internetu, odhaluje podrobnosti o sporech mezi ruskými činiteli v souvislosti s válkou proti Ukrajině, píše deník The New York Times (NYT). Materiály podle listu například popisují, jak ruská tajná služba FSB obviňuje ministerstvo obrany ze zatajování ruských ztrát na bojišti. Zároveň svědčí o tom, že únik amerických zpravodajských informací by mohl být mnohem rozsáhlejší, než se dosud zdálo. FBI ve čtvrtek zatkla mladíka, který měl spisy zveřejnit.

Moskevská věznice Lefortovo

Zadržení novináře Gershkoviche osobně schválil sám Putin, tvrdí agentura

Zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche osobně schválil ruský prezident Vladimir Putin, tvrdí agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Jedenatřicetiletý novinář listu Wall Street Journal (WSJ) čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let.

Mobilizace v Rusku

Rusko bude do armády povolávat elektronicky. Odpírače čeká tvrdý trest

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, schválila změnu zákona, která umožní úřadům posílat povolávací rozkazy elektronicky. Takto předvolaní nebudou smět opustit zemi, dokud se nenahlásí na příslušnou vojenskou správu. Odpírači vojenské služby budou čelit tvrdým restrikcím. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov zároveň uvedl, že Kreml zatím možnost nové vlny mobilizace nezkoumá. Informovala o tom agentura TASS.

 Ruskem odpálené rakety nad ukrajinským Charkovem na snímku z 9. března 2023.

Egyptská dohoda s Putinem? Spojenec USA plánoval Rusku tajně dodat tisíce raket

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který je jedním z nejbližších spojenců USA a významným příjemcem americké vojenské a ekonomické pomoci, nedávno nařídil vyrobit 40 tisíc raket, které měly být tajně exportovány do Ruska, a to navzdory válce na Ukrajině. S odvoláním na uniklý americký zpravodajský dokument o tom napsal list The Washington Post (WP).

Zavražděný bloger Vladlen Tatarskij

Kdo byl Vladlen Tatarskij: Bloger s temnou minulostí, kterého toleroval i Putin

Známý ruský bloger Vladlen Tatarskij zemřel v neděli večer po výbuchu bomby v petrohradské kavárně, kde přednášel veřejnosti. Je to zřejmě již druhý atentát na osobnost úzce spojenou s válkou na Ukrajině. Čtyřicetiletý bloger konflikt vášnivě podporoval a mnohokrát kritizoval ruské vedení. Putin je podle něj v invazi příliš měkký. Jeho smrt nyní Rusko vyšetřuje jako vraždu, kvůli níž zadrželo 26letou ženu. Ta Tatarskému údajně předala bombu, která ho zabila. 

Ruští vyšetřovatelé na místě výbuchu v petrohradské kavárně, 2. dubna 2023

Smrt blogera Tatarského: Do atentátu se zapojili lidé od Navalného, tvrdí Moskva

Nedělní atentát na ruského blogera v Petrohradu naplánovaly ukrajinské rozvědky v součinnosti se spolupracovníky vězněného ruského opozičního představitele Alexeje Navalného, tvrdí podle agentury Interfax ruský protiteroristický výbor (NAK). Ředitel Navalného Fondu boje proti korupci zapojení lidí kolem vězněného opozičníka do atentátu odmítl. Bloger Vladlen Tatarskij zemřel v neděli při explozi v petrohradské kavárně. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov zavraždění Tatarského označil za teroristický čin a uvedl, že za ním pravděpodobně stojí Kyjev. Ruské úřady v souvislosti s útokem zadržely ženu.

Účastníci pochodu se sešli ve čtvrtek večer v centru Chrudimě.

Nechápu rozhořčení nad pozvánkou na Pochod za mír, zlobí se účastník Daniel

/DOPLNĚNO/ Když se na facebooku městské kulturní organizace Chrudimská beseda objevila pozvánka na čtvrteční Český pochod za mír, který údajně podpořilo město Chrudim, zvedlo to ze židle výtvarníka Ivana Baboráka. Ten okamžitě napsal na web radnice tato slova: "Dobrý den, vaši akci nepodpořím a co víc, přeji si, aby účastníci pochodu se nezastavovali a došli až do Ruska - Moskvy, a tam poníženě požádali válečného zločince Putina o politický azyl. To, co děláte, je nemravné a politický kýč!"

Evan Gershkovich byl v Rusku zadržen po obvinění ze špionáže. Na snímku ho policie eskortuje od soudu

Kdo je Američan, kterého Rusko zatklo jako špiona: Kuchař, jenž si plnil sny

Scény známé naposledy z let studené války ožily ve čtvrtek v Jekatěrinburgu na Urale a posléze v Moskvě. Ruská tajná služba zatkla a oficiálně ze špionáže obvinila amerického novináře. Jednatřicetiletý Evan Gershkovich sedí ve vazbě. Mezinárodní kolegové i americké úřady jeho zatčení naprosto odsuzují.

Šéf MOV Thomas Bach a ruský prezident Vladimir Putin

Naštval Rusy i Západ. Olympijský šéf Bach pod palbou: Životy pro něj nejsou nic

Thomasi Bachovi a vedení Mezinárodního olympijského výboru se podařil vpravdě husarský kousek. Jejich pokus o kompromis – pustit do soutěží „neutrální“ ruské (a běloruské) sportovce – totiž nečekaně spojil jak západní kritiky ústupků Rusku, tak zástupce Putinovy říše. Naštvaní jsou teď všichni. Co to znamená pro olympiádu v Paříži v příštím roce?

Hokejisté Floridy ve speciálních dresech pro kampaň Pride Night

Strach z Putina? Radši žádné duhové dresy. Jak se slovutná NHL podřizuje Rusku

Slovutná NHL si čím dál víc zahrává s přízní fanoušků po celém světě. Nejprestižnější hokejová liga planety se podřizuje Rusku. Místo toho, aby se zámořská soutěž razantně vymezila proti válečnému krveprolití, které armáda prezidenta Vladimira Putina rozpoutala na Ukrajině, zastává se ruských hokejistů působících v klubech NHL a Rusku ustupuje.

Tankoviště ropy. Ilustrační snímek

Ropy je dost. Bez té ruské se ale Česko zatím neobejde

Už přes půl druhého měsíce nesmí země Evropské unie dovážet ropné produkty z Ruska. Stejně tak platí zákaz nákupu ruské ropy převážené po moři, pokud její cena přesahuje stanovený strop šedesát dolarů za barel. Do Evropy smí téci ropa pouze ropovodem Družba. Česko si totiž vyjednalo výjimku do roku 2024.

Německý kancléř Olaf Scholz se stal dalším předním evropským politikem, o němž proruští dezinformátoři lživě tvrdí, že je potomkem vysoce postaveného nacisty. Lež o Scholzovi pomohl šířit i ruský režisér Nikita Michalkov

Že je příbuzný s nacisty? Lži na sítích neutichají. Schytal to i kancléř Scholz

Těsně poté, co Olaf Scholz veřejně podpořil vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, se o německém kancléři začala znovu šířit lež, že je vnukem SS-Gruppenführera Friedricha von Scholze, známějšího jako Fritz von Scholz. Ta přitom pochází už z loňského jara, kdy ji pomáhal šířit mimo jiné slavný ruský režisér Nikita Michalkov. Nyní ji opět připomněli čeští dezinformátoři.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) navštívil 20. prosince 2022 město Bachmut v Doněcké oblasti

Zelenskyj navštívil vojáky bojující u Bachmutu. Ocenil jejich hrdinství

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky na přední bojové linii poblíž ukrajinského Bachmutu, který Ukrajina už měsíce brání proti intenzivním ruským útokům. Zelenskyj o své cestě informoval v příspěvku na sociálních sítích, v němž také ocenil hrdinství ukrajinských bojovníků. Na twitteru upozornil na útok v Záporoží, kde ruská raketa zasáhla panelový dům. Útok si podle prvních zpráv vyžádal nejméně jednoho mrtvého a 25 zraněných.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se odpoledne v Kremlu opět setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během uvítacího ceremoniálu v Kremlu, 21. března 2023

Putin neuspěl. Nedokázal dojednat neomezené partnerství s Čínou, tvrdí Američané

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na středu ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se odpoledne v Kremlu opět setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během uvítacího ceremoniálu v Kremlu, 21. března 2023

Putin ocenil čínský plán pro Ukrajinu. Oznámil vyšší dodávky plynu do Číny

Čínský mírový plán by mohl být základem urovnání konfliktu na Ukrajině, prohlásil po druhém dni jednání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň řekl, že však dosud nevidí ochotu Západu a Kyjeva jednat. Západ chce podle šéfa Kremlu bojovat „až do posledního Ukrajince“. Si označil čínský postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu za nestranný. Čína se podle něj snaží aktivně pomáhat tomu, aby obě znepřátelené strany uzavřely příměří a začaly spolu jednat. Peking se zasazuje o „mír a dialog“, zdůraznil Si.

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023

Odveta kvůli zatykači na Putina: Ruské úřady zahájily stíhání soudců v Haagu

Ruské úřady zahájily trestní stíhání soudců Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC), kteří minulý týden vydali zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou. S odvoláním na ruský vyšetřovací výbor, který plní roli kriminální ústředny, o tom informovala agentura Interfax.

Steven Seagal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Jaké světové osobnosti sympatizují s Putinem? Steven Seagal i potomek de Gaulla

V Moskvě se konalo setkání Mezinárodního hnutí rusofilů, na kterém vystoupilo několik slavných osobností ze zahraničí. Mezi nimi byli například americký herec Steven Seagal, vnuk francouzského generála Charlese de Gaulla, italská princezna, která jako první přeložila Tolkienovy knihy do italštiny, a různí konspirátoři. Událost posloužila ruské propagandě.

Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin, 20. března 2023

Nová éra? Prezident Číny přiletěl do Moskvy, s Putinem jednal čtyři a půl hodiny

Ruský prezident Vladimir Putin se v Kremlu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. „Neformální setkání“ obou vůdců trvalo čtyři a půl hodiny, informovaly ruské agentury. Dodaly, že čínský host v Putinově doprovodu opustil Kreml a oba prezidenti krátce pohovořili ještě u automobilu čínského prezidenta. Znovu se setkají v úterý.

Martin Komárek

Putin, Mariupol, Kupol

Putin v Mariupolu nadšeně vítán? Tak předně, byl tam vůbec? A kdyby přeci byl, šel by mezi lidi?

Na této fotografii pořízené z videa zveřejněného ruskou televizí v neděli 19. března 2023 ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu ruského vicepremiéra Marata Khusnullina navštívil divadlo během své návštěvy Mariupolu

Putinova „pracovní cesta“. Ruský prezident navštívil okupovaný Mariupol

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské město Mariupol, které se stalo symbolem ukrajinského odporu, než je Rusko po tuhých bojích loni v květnu ovládlo. Do přístavního města Putin přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Prezident podle agentury TASS zavítal i do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

Výročí anexe Krymu. Na snímku mladí s nápisem „Rusko války nezačíná, ale ukončuje“ v Jaltě 17. března 2023

Rusko si připomíná devět let od anexe Krymu. Na poloostrov přijel Putin

Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval na poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Agentura Interfax dala Putinovu návštěvu poloostrova do souvislosti s devátým výročím této události. Šéf Kremlu se na Krym vydal den poté, co na něj haagský Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal kvůli dění na Ukrajině zatykač.