Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Demonstrace k uctění památky Alexeje Navalného v Berlíně

Matku Navalného a advokáty nepustili do márnice. Spekuluje se o příčině smrti

Matku Alexeje Navalného a jeho advokáty v pondělí nepustili do márnice v Salechardu na severu Ruska, kde je patrně tělo tohoto opozičního představitele. Podle serveru Meduza to uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Vyšetřovatelé podle ní matce i právníkům sdělili, že příčina smrti Navalného se dál vyšetřuje a že tělo nevydají, protože s ním v příštích čtrnácti dnech podniknou blíže neupřesněnou chemickou analýzu.

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj

Smrt Navalného: Tisíce Rusů žádají úřady, aby vydaly tělo rodině

Více než dvanáct tisíc lidí se obrátilo na ruský vyšetřovací výbor s žádostí o okamžité vydání těla zemřelého kritika Kremlu Alexeje Navalného jeho příbuzným. Informoval o tom server Meduza s odvoláním na projekt OVD-Info, který monitoruje zásahy proti odpůrcům režimu. Navalnyj zemřel v pátek v odlehlém vězeňském táboře za polárním kruhem a okolo jeho úmrtí i toho, kde se jeho tělo nachází, panuje dál řada nejasností. Ruská opozice i mnozí západní představitelé přičítají vinu za úmrtí Navalného ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Pietní místo na památku zemřelého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného na náměstí Borise Němcova v Praze.

Lidé i v sobotu chodili k ruské ambasádě poklonit se památce Alexeje Navalného

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po pátečním večerním shromáždění se lidé i v sobotu 17. února chodili k ruskému velvyslanectví na náměstí Borise Němcova v Praze poklonit památce zesnulého opozičního lídra Alexeje Navalného. Na místě pokládali květiny, zapalovali svíčky a vzpomínali při pohledu na jeho portréty.

Alexej Navalnyj před moskevským soudem.

Navalnyj byl další. Putinovi kritici umírají už dlouhé roky, násilně i záhadně

Světem v pátek otřásla zpráva o náhlém úmrtí lídra ruské opozice Alexeje Navalného. Podle vězeňské služby zemřel poté, co zkolaboval během procházky. Vězněn byl kvůli své politické činnosti. Není prvním kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož život náhle vyhasl. Jiní jsou nuceni žít v zahraničí. Deník přináší přehled osudů některých výrazných oponentů stávajícího šéfa Kremlu.

Ukrajinští vojáci u Avdijivky

Ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky. Město ovládli Rusové

Ruské ministerstvo obrany dnes večer oznámilo, že jeho síly převzaly úplnou kontrolu nad východoukrajinským městem Avdijivka. Ministr obrany Sergej Šojgu o tom informoval prezidenta Vladimira Putina, napsala agentura TASS. Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj již dříve dnes na facebooku uvedl, že se ukrajinská armáda po měsících bojů z Avdijivky stáhla, aby její jednotky nebyly obklíčeny.

Lidé vytvořili po smrti Alexeje Navalného pietní místo v ruském Petrohradě.

Smrt Navalného: Rusové přinášejí květiny k pomníkům, policie zatkla desítky lidí

Policie zadržela desítky lidí, kteří se v ruských městech účastnili akcí na památku opozičního politika Alexeje Navalného, jehož smrt v pátek oznámila ruská vězeňská služba. Některé zadržené později policie propustila. Lidé v Rusku přinášejí květiny nejčastěji k památníkům obětí politických represí, někteří vystoupili i na osamocených protestech s transparenty. Informoval o tom server Meduza nebo stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Památku Navalného uctily i dvě stovky lidí v Praze, kteří se sešli před ruským velvyslanectvím.

Loňské zadržení novináře Wall Street Journal Evana Gershkoviche. Rusové jej viní ze špionáže

ČR se zapojila do mezinárodní operace proti aktivitám ruských tajných služeb

Česká republika se zapojila do mezinárodní operace Dying Ember proti aktivitám ruských tajných služeb. Na sociální síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Šlo o zásah v kyberprostoru, operaci v lednu vedly Spojené státy, sdělilo v tiskové zprávě Vojenské zpravodajství (VZ). Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) vedla operaci FBI.

Opoziční předák Alexej Navalnyj.

Kritik Putina Navalnyj zemřel. Zkolaboval na procházce, uvedla vězeňská služba

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedla v pátek ruská vězeňská služba, podle které je příčina jeho smrti předmětem vyšetřování. Nezávisle na tom, co úmrtí způsobilo, však ruská opozice i představitelé západních zemí ze skonu jednoho z nejvýznačnějších kritiků Kremlu viní ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vládu. Podrobnosti o smrti Navalného se nyní snaží zjistit jeho spolupracovníci a rodina, kteří chtějí v první řadě potvrdit či vyvrátit oficiální informace ruských úřadů.

Bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza

Ochrana ruské menšiny je pro Putina záminka k agresi, říká expert Bříza

Od začátku ruské války na Ukrajině brzy uplynou dva roky. Z jakého důvodu selhal původní plán Vladimira Putina na obsazení Kyjeva do několika dnů? Jak s tím souvisí anexe Krymu a proč se aktuálně mění velitelé ukrajinské armády? O tom a mnohém dalším pro Deník promluvil bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza. Celý rozhovor najdete v pátečním tištěném Deníku.

Estonská premiérka Kaja Kallasová při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Tallinnu, leden 2024.

Ničí památníky i ruskou historii. Putin vydal zatykač na estonskou premiérku

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele. Podle agentury TASS to dnes uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj jsou důvodem zařazení na seznam hledaných osob jejich "nepřátelské kroky vůči historické paměti" i Rusku jako takovému. Portál Nastojaščeje vremja dává věc do souvislosti s odstraňováním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Kallasová uvedla, že se nenechá umlčet a bude dále podporovat Ukrajinu. Česká diplomacie kroky Ruska odsoudila.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko na Ukrajině nemůže prohrát, řekl Putin v rozhovoru s americkým moderátorem

Je nemožné, aby Rusko bylo na Ukrajině poraženo, je přesvědčen ruský prezident Vladimir Putin. Za své zájmy podle něj bude země bojovat až do konce. Ve zhruba dvouhodinovém rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem také odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko. Informují o tom agentury AFP a Reuters.

Česko-ruský historik a kritik Putinova režimu Alexej Kelin

Západ musí Rusku pomoci vybudovat nový systém, říká historik Alexej Kelin

Narodil se v roce 1942 v Pelhřimově do rodiny ruského lékaře a donského kozáka Nikolaje Kelina a Češky Olgy narozené na Ukrajině. Po srpnu 1968 emigroval s bratrem do západního Německa, ale kvůli rodičům se brzy vrátil. Od té doby žil Alexej Kelin pod dohledem StB. Podílel se na pašování nezávislých tiskovin do Sovětského svazu a sovětských posádek v ČSSR. Po sametové revoluci se angažoval v ruských krajanských spolcích.

Izraelští vojáci v palestinské Gaze

Šéf CIA: Řešení konfliktu v Gaze bude obtížné. A pomoc Ukrajině musí pokračovat

Blízký východ byl jen zřídka výbušnějším regionem než dnes a řešení konfliktu v Pásmu Gazy bude velmi obtížné. V eseji publikované v úterý v americkém časopisu Foreign Affairs, který se věnuje mezinárodním vztahům, to napsal šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Kromě Blízkého východu se věnoval také válce na Ukrajině a zdůraznil, že zastavení americké pomoci Kyjevu by bylo chybou „historických rozměrů“.

Vít Rakušan ve volebním štábu STAN.

Putina v podobě mrtvoly by dnes už ministr Rakušan na budovu vnitra nevyvěsil

Ne sice chyba, ale čin, který by dnes už nezopakoval. To je zpětný pohled, s nímž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nyní hodnotí své počínání z října roku 2022. Tehdy v rámci spolupráce se spolkem Dekomunizace nechal nechal vyvěsit na budově ministerstva na Letné rozměrnou plachtu s vyobrazením vaku na mrtvá těla. S pootevřeným zipem, aby bylo vidět hlavu prezidenta Ruské federace Vladimira Putina umístěného dovnitř. 

Obviněný Rus si vyslechl konečný verdikt.

Kvůli válce na Ukrajině tekla v Ostravě krev. Trest Rusa Alexandra zaskočil

/VIDEO, FOTO/ Nervy na uzdě neudržel Rus Alexander G. (62 let) žijící desítky let v České republice. Během hádky týkající se války na Ukrajině chtěl nožem bodnout do hrudi dvaatřicetiletého muže z Ostravy. Ten dal naštěstí ruce před sebe a ustoupil o krok. Čepel tak zasáhla „pouze“ jeho levou dlaň. Vzápětí spadl na zem. Cizinec již nepokračoval, otočil se a odešel. Za běžné situace by mu za pokus o těžké ublížení na zdraví hrozilo od tří do deseti let vězení. Teoreticky mohl vyváznout i s podmínkou. Jenže…

„Téměř nahou party“ uspořádala televizní moderátorka Anastasija Ivlejeva (na snímku vpravo). Zúčastnil se jí i ruský rapper Vacio (na snímku vlevo), který byl později zatčen a uvězněn na patnáct dní.

Nahý večírek vychází ruské celebrity draho. Rapperovi hrozí odvod do války

Na sklonku roku pobouřila ruskou veřejnost „Téměř nahá párty“, kterou v moskevském klubu Mutabor hostila ruská blogerka a televizní moderátorka Anastasija Ivlejeva. Asi nejvíce jím zavařila rapperovi Nikolaji Vasiljevovi, vystupujícímu pod uměleckým jménem Vacío. Ten přišel na večírek jen s ponožkou na přirození. Kromě toho, že za párty vyfasoval 25 dní ve vězení za údajnou propagaci netradičních sexuálních vztahů, je i v hledáčku ruské vojenské odvodové komise.

Polský šachista Jan Krzysztof Duda

Sport znovu ve stínu války. Polákovo gesto obletělo svět

/VIDEO/ Válečný konflikt na Ukrajině se promítá i do světa sportu. Jeden z posledních případů, kdy se projevila na sportovním poli, je utkání v bleskovém šachu mezi Polákem Janem Krzystofem Dudou a jeho ruským soupeřem Denisem Chismatulinem.

Údery na Lvov. Ilustrační snímek

Drony i balistické střely. Rusko útočilo po celé Ukrajině, nálet už má 31 obětí

Ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, označené za největší od začátku války, pokračují. Úřady oznámily další raněné civilisty z města Smila v Čerkaské oblasti, které zřejmě zasáhly střely odpálené z ruských bombardérů. Počet obětí pátečních náletů stoupá také s odkrýváním ruin a vyprošťováním mrtvých těl z trosek po celé zemi. Prezidentská kancelář informovala o 26 obětech a více než 120 raněných. Zprávy z regionů však už mezitím naznačují, že mrtvých je nejméně 31. Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko večer potvrdil tři desítky mrtvých.