Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ilustrační foto

Od sousedů: Mrtvý český horolezec v Alpách

Další smutná zpráva přišla v sobotu z Rakouska. Čeští horolezci nastoupili v pátek na východní stěnu Watzmannu v Berchtesgadenských Alpách. Ve výšce 1900 metrů poblíž Schönau dva zabloudili a právě když našli správnou cestou, vedoucí z nich spadl ze zatím nezjištěných příčin 60 až 80 metrů v příkrém skalnatém terénu.

Místo nehody letadla s Jevgenijem Prigožinem

Prigožinovo úmrtí? V letadle s šéfem wagnerovců vybuchl granát, naznačil Putin

V tělech obětí pádu letadla, ve kterém přesně dva měsíce po neúspěšné vzpouře proti Kremlu zahynul vůdce ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin a jeho nejbližší spolupracovníci, se našly střepiny ručních granátů, prohlásil podle agentur ruský prezident Vladimir Putin. Současně dodal, že testy na alkohol a drogy v krvi obětí letecké katastrofy se nedělaly.

Ruský prezident Vladimir Putin

Snažíme se ukončit válku. Cizí území nepotřebujeme, prohlásil Putin v Soči

Ruský prezident Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska loni 24. února vpadla na Ukrajinu, ve čtvrtek tvrdil, že Rusko válku nerozpoutalo, ale naopak se ji snaží ukončit. Na konferenci diskusního klubu Valdaj v černomořském letovisku Soči také ujišťoval, že Rusko je tak veliká země, že nepotřebuje cizí území. Putin ve svém projevu tvrdil, že vše zavinil Západ a že Rusko jen odpovídá na západní tlak.

Český prezident Petr Pavel na setkání s českými europoslanci, 4. října 2023, Štrasburk, Francie.

Evropa neodhalila zlo včas. Putin nesmí zvítězit, řekl Pavel v europarlamentu

Evropské volby, které se uskuteční příští rok, budou příležitostí i výzvou pro demokracie. V projevu v Evropském parlamentu to ve středu prohlásil český prezident Petr Pavel. Zdůraznil, že klíčem k míru a prosperitě v Evropě jsou její jednota a rozmanitost. Prezident zároveň ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině, vyzdvihl evropskou pomoc Kyjevu a apeloval na politiky, aby komunikovali s občany a nedávali prostor dezinformacím. V projevu opakovaně odkázal na svého předchůdce Václava Havla, který by 5. října oslavil své narozeniny. Projev Pavel přednesl v angličtině, v úvodu ale promluvil česky i francouzsky.

Český prezident Petr Pavel

Pavel nového velvyslance v Moskvě nechce. Vydali bychom se Rusku na milost, řekl

Petr Pavel byl zvolen před osmi měsíci, ačkoli jemu to připadá, že to bylo teprve před pár dny, jak uvedl v nejnovějším díle pravidelných debat Deníku. Co zatím považuje za nejdůležitější úspěch? „Na jedné straně je to naplnění snahy o otevření úřadu a Pražského hradu jak fyzicky, tak informačně, dále navázání vnitropolitického dialogu s ústavními činiteli a opozicí. V neposlední řadě bych zmínil aktivní zahraniční politiku nejenom ve vztahu k našim sousedů, organizacím, jejichž jsme členy, ale i dalším zemím, se kterými chceme rozvíjet dobré vztahy,“ řekl prezident.

Ruští biatlonisté na domácích závodech v Čajkovském na Urale.

Evropa se Ruska bojí, hřímá biatlonový trenér. Češi? Vždy se najde pár šmejdů

Nová biatlonová sezona se pomalu blíží. Opět proběhne bez účasti ruských reprezentantů a reprezentantek – na sankcích kvůli válce na Ukrajině se nic nemění. K velké zlosti představitelů východní biatlonové velmoci. „V Evropě panuje hysterie, když se řekne Rusko,“ myslí si hlavní trenér tamní reprezentace Jurij Kaminský.

Zdena Mašínová, září 2023

Zdena Mašínová: O vyznamenání od Pavla, rodině i filmu Bratři

Zdeně Mašínové, dceři generála Josefa Mašína popraveného nacisty a sestře protinacistických a protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa mladšího, bude v listopadu devadesát let. Statečná a zásadová žena, která žije v Olomouci, poskytla Deníku velký rozhovor. Nejen o možném vyznamenání od prezidenta Pavla.

Kateřina Perknerová

Akce Rakušan v režii ANO

Z černých peněz, které ukradli v dopravním podniku, platil STAN nelegální kampaň, říká Pirát Michálek.

Zdena Mašínová, září 2023. Vpravo nahoře Josef Mašín v uniformě důstojníka československé armády.

Sestra bratří Mašínů o Petru Pavlovi, vyznamenání, výchově i filmu Bratři

/FOTOGALERIE/ Zdeně Mašínové, dceři generála Josefa Mašína popraveného nacisty a sestře protinacistických a protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa mladšího, bude v listopadu devadesát let. Statečná a zásadová žena, která žije v Olomouci, poskytla Deníku velký rozhovor. Nejen o možném vyznamenání od prezidenta Pavla… 

Zdena Mašínová, září 2023

Zdena Mašínová: O vyznamenání od Pavla, rodině i filmu Bratři

Zdeně Mašínové, dceři generála Josefa Mašína popraveného nacisty a sestře protinacistických a protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa mladšího, bude v listopadu devadesát let. Statečná a zásadová žena, která žije v Olomouci, poskytla Deníku velký rozhovor. Nejen o možném vyznamenání od prezidenta Pavla.

Vojenský výcvik na krymské střední škole

Rusko z dětí vychovává vojáky. Soutěží v hodu granátem a sestavují Kalašnikov

Z vojenských cvičišť se v Rusku stávají dětská hřiště a naopak. Ve školkách od Pacifiku až po Černé moře si děti oblékají uniformy a účastní se nácviku pochodů. Starší děti se v hodinách první pomoci učí kopat zákopy, házet granáty a střílet ostrými kulkami, zatímco v pracovních činnostech šijí vojenské uniformy. Ruské děti jsou zkrátka připravovány na válku.

Výbuch v Otinovsi v Olomouckém kraji - den druhý 22. 9. 2023. Na místě stále zasahují pyrotechnici, policisté i hasiči.

VIDEO: Otinoves po tragédii: lidé mysleli, že padají bomby. Deset domů poničeno

Poničená okna, rozbité tašky na střechách a trosky v okolí rodinných domů. Takový je pohled na část obce Otinoves na Prostějovsku, kde ve čtvrtek po poledni došlo k rozsáhlé explozi zábavní pyrotechniky. Následky a okolnosti tragédie, při které jeden člověk zemřel, teď mapují nejen policisté, ale i místní občané a vedení obce. Místo, kde k ničivému výbuchu došlo, je kvůli policejnímu vyšetřování stále uzavřeno.

Ruský obránce Calgary Flames Nikita Zadorov

Prolomil mlčení. Zadorov jako první Rus v NHL odsoudil invazi na Ukrajinu

Rozhodl se jít s kůží na trh. Obránce Calgary Flames Nikita Zadorov jako první ruský hokejista v NHL veřejně odsoudil válku na Ukrajině. Moskevský rodák po vypuknutí konfliktu navrhl, aby se Rusové působící v zámořské lize společné vymezili proti ruské invazi. Ti se ale nedokázali dohodnout. 

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Výdaje na obranu nejsou dárek armádě, říká generál Karel Řehka

Někdo o něm říká, že je válečný štváč, který straší mobilizací a temnými scénáři. Generál Karel Řehka je ale hlavně muž, jenž zažil čtyři afghánské mise a o boji neví jenom z doslechu. I z toho důvodu tvrdí, že musíme udělat všechno pro to, aby válka na našem území nebyla.

Ze slavnostního přejmenování někdejší tetínské návsi 9. května na náměstí Kněžny Ludmily.

Devátý květen odvál čas, Tetín má nově náměstí Kněžny Ludmily

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stydět za adresu, na které bydlí a má i sídlo firmy, už se nebude starosta Tetína Martin Hrdlička (nez.). Zdůraznil to v sobotu 16. září při odhalování desky s novým názvem. Na to došlo po skončení poutní mše – víkend uprostřed devátého měsíce roku totiž v obci patří ludmilské pouti.

Hokejistu Alexandra Ovečkina pojí s ruským vůdcem Putinem velice blízký přátelský vztah

Spojenec Putina reaguje na výpady české legendy. Hašek mě nezajímá, říká Ovečkin

Alexandr Ovečkin už dlouhé roky platí za jednu z největších postav slovutné NHL. Ruský hokejista se ale „proslavil“ také jako oddaný spojenec prezidenta Vladimira Putina, který rozpoutal válku na Ukrajině. A právě kvůli tomu je ruský bohatýr terčem nenávisti západních kritiků. K těm nejostřejším z nich patří Dominik Hašek. Ovečkin ale tvrdé výpady české legendy příliš neřeší.

Schůzka vůdců. Kim Čong-un dorazil na kosmodrom Vostočnyj, Putin ho přivítal

Schůzka vůdců. KLDR stojí za Putinem a všemi jeho rozhodnutími, řekl v Rusku Kim

Severní Korea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru. Podle Kima, pro kterého byla návštěva první zahraniční cestou od pandemie covidu-19, Moskva i Pchjongjang vedou svatou válku proti Západu.

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023

Poslat sovětské tanky do Prahy a Budapešti byla chyba, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý na ekonomickém fóru ve Vladivostoku označil intervenci sovětských vojsk v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v srpnu 1968 za chyby sovětské politiky, uvedla ruská média. Politiku zjevně namířenou proti zájmům jiných zemí označil za nepřípustnou, ale Západ podle něj dělá ve své zahraniční politice stejnou chybu jako Sovětský svaz.

Fanoušci Sparty na pražské Letné

Putin a Erdogan mluvili o Spartě. Chyba, či tajný kód? Fanoušci se baví dohady

Tato (krátká) diskuse byla opravdu nečekaná. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se na závěr setkání s ruským vládcem Vladimirem Putinem zničehonic zmínil o fotbalové Spartě Praha. Internet se od té doby plní dohady, co tím myslel. Pravdou však je, že turecký vůdce v rámci své politiky často využívá právě kopanou. Sám ostatně fotbal hrával a má pro něj vášeň.

Život v ulicích kubánské metropole Havany - Ilustrační foto

Havana odhalila síť obchodníků s lidmi. Chtěli zlákat Kubánce do ruské armády

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.

Ukrajinským vojákům se podařilo prolomit první ruskou obrannou linii. Odborníci mezitím diskutují, jakým směrem se bude válka dál ubírat

Válku na Ukrajině podle expertů asi čeká patová situace. Rozhodující fáze je tu

Ukrajina má čas do listopadu. Pokud do té doby nezajistí průlom na své jižní frontě a nepřekoná tři obranné ruské linie, bude to podle odborníků znamenat nutnost vyjednávání. To ale zatím ještě ani jednou nepřineslo výsledky. Tempo ukrajinské ofenzivy mezitím pořád roste, nejtěžší první linii z celkových tří, takzvanou Surovikinovu, se vojákům už prolomit podařilo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Putin se v Soči sešel s Erdoganem. Jednání o obilné dohodě posun nepřinesla

Ruský prezident Vladimir Putin v černomořském letovisku Soči jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z hlavních bodů jejich schůzky bylo obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo situace na Ukrajině, kterou Rusko před rokem a půl napadlo. Jednání obou prezidentů skončilo po třech hodinách, z čehož polovina připadla na jednání za přítomnosti delegací, uvedla agentura TASS.

Ukrajinští vojáci během protiofenzivy v Doněcké oblasti

Důležitý okamžik. Prolomili jsme první obranou linii Rusů, tvrdí Kyjev

Ukrajinské síly po týdnech usilovného odminovávání rozhodujícím způsobem prolomily první ruskou obrannou linii u Záporoží, řekl britskému nedělníku The Observer jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, který má na starosti protiofenzívu na jihu země. Armáda podle něj nyní očekává rychlejší územní zisky při postupu na slabší druhou linii, kterou na jihu Ukrajiny ruští okupanti vybudovali.

Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům

Na Oděskou oblast zaútočily drony. Zranění utrpěli dva lidé, ohlásila Ukrajina

Útok 25 dronů z Ruska poškodil v neděli časně ráno přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděské oblasti. Dva civilisté utrpěli zranění. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronů sestřelila, informovala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské letectvo. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko zasáhlo sklady paliva v přístavu Reni využívané ukrajinskou armádou.

Šéf wagnerovců Prigožin v prostorách budovy velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostovu na Donu

Prigožina pochovali v Petrohradě. Putin se pohřbu šéfa wagnerovců nezúčastnil

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu, poslední rozloučení bylo soukromé. Na telegramu to oznámila tisková služba zesnulého oligarchy. Další informace neposkytla, nicméně z jejího prohlášení vyplývá, že hrob se nachází na Porochovském hřbitově. Pohřeb postrádal vojenské pocty, všimla si některá média. Prigožin, jenž se v Petrohradu narodil, podle ruských úřadů zemřel minulý týden při pádu soukromého letadla v Tverské oblasti.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Kuleba: Zastavení dodávek zbraní válku nezastaví, výběr velvyslance finišuje

Řešení pro konec konfliktu na Ukrajině nevede skrze zastavení dodávek zbraní, naopak konec jejich poskytování by válku neukončilo, ale vedlo by k utrpení a úmrtí ještě více lidí. Ve svém projevu na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci to v pondělí řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník Generálního štábu a první náměstek ministra obrany Valerij Gerasimov naslouchají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi během jejich setkání v Moskvě 27. února 2022.

Na Prigožinově smrti mohl mít větší zájem Šojgu než Putin, míní analytici

Smrt lídra Wagnerovy skupiny mohla být spíše v zájmu ministerstva obrany než ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle blogerů a analytiků chce ministr Sergej Šojgu rozpustit žoldnéřskou skupinu, aby získal úplnou kontrolu nad všemi vojenskými sbory a posílil svůj vliv v Africe či na Blízkém východě. I hlava státu si však může po úmrtí svého „šéfkuchaře“ upevnit moc.

Mistrovství světa se konalo bez účasti ruských atletů. Zákaz jejich startu kvůli invazi na Ukrajinu podle všeho jen tak neskončí

Návrat ruských atletů na šampionáty je v nedohlednu. V Budapešti nikomu nechybí

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Atletické mistrovství světa spěje k závěru a ruská absence zřejmě nikoho příliš nepálí. Svět si zvykl na boje bez ruských (a běloruských) atletů. Po trestu za státem podporovaný dopingový program přišlo od Světové atletiky (WA) stop kvůli invazi na Ukrajinu a podle všeho zákaz jen tak neskončí.

Jevgenij Prigožin

Prigožin zemřel při pádu letadla, potvrdili vyšetřovatelé. Provedli test DNA

Ruští vyšetřovatelé oficiálně potvrdili, že při středečním pádu letadla zemřel vůdce žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Na základě genetické analýzy uvedli, že identita zemřelých souhlasí se jmény uvedenými na seznamu pasažérů, v němž figurovalo i Prigožinovo jméno. Informují o tom tiskové agentury. Na palubě bylo s Prigožinem dalších devět lidí včetně dalších představitelů Wagnerovy skupiny.