Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023.

Ruský útok na Česko či Polsko? Naprostý nesmysl, tvrdí Putin

Za „naprostý nesmysl“ označil ruský prezident Vladimir Putin varování, že Rusko by mohlo zaútočit na Polsko, Pobaltí nebo Česko. Při středečním setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml, Putin prohlásil, že NATO se snaží zastrašovat obyvatele s cílem udržet jejich podporu pro další pomoc Ukrajině, proti které Rusko už více než dva roky vede válku. Šéf Kremlu zároveň upozornil, že pokud Západ dodá Ukrajincům bojové letouny F-16, ruská armáda je sestřelí.

Jiří X. Doležal na snímku Zbyňka Pecáka z roku 2018

Daniel Sterzik se zase netrefil. Přehlédl, že Jiří X. Doležal už není v Reflexu

Dezinformátor Daniel Sterzik, který před časem proslul zejména vylhanou zprávou o elektrikáři z ČEZ, frustrovaném z odpojování elektroměrů na jižní Moravě (v oblasti, kde ČEZ v tomto směru nepůsobí), si vymyslel další historku. Tentokrát tvrdil, že na něj Jiří X. Doležal, který o něm nedávno kriticky psal, poslal z Reflexu další dva reportéry. Sterzik ale přehlédl, že Doležal odešel z Reflexu už v roce 2019.

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023.

Útok u Moskvy spáchali islamisté, řekl Putin. Stále ale hledá spojení s Kyjevem

Teroristický útok u Moskvy spáchali radikální islamisté, ale chceme vědět, kdo jej zorganizoval, prohlásil v pondělí ruský prezident Vladimir Putin a opět naznačoval souvislost s Ukrajinou. Ta opakovaně odmítla jakýkoli podíl na pátečním útoku, ke kterému se - rovněž opakovaně - přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy se střílelo, poté začala budova hořet

Útok u Moskvy: Hasiči uhasili požár koncertní síně, záchranné práce skončily

Ruským hasičům se podařilo uhasit požár v koncertním sále v Krasnogorsku u Moskvy, který se v pátek stal dějištěm teroristického útoku s nejméně 133 oběťmi. Na místě dál pokračuje rozebírání sutin a pátrání po tělech obětí, záchranné práce už skončily. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné události a gubernátora Moskevské oblasti Andreje Vorobjova.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin hrozí odplatou za útok u Moskvy. Z pomoci teroristům obvinil Ukrajinu

Útočníci, kteří spáchali páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy a které se všechny podařilo dopadnout, se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním projevu k národu. Putin, který před více než dvěma lety rozpoutal proti Ukrajině válku, podle agentury TASS rovněž tvrdil, že podle předběžných údajů byla na ukrajinské straně pro pachatele útoku chystána možnost přechodu hranic.  

V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy se střílelo. Po výbuchu budova začala hořet

Rusové zadrželi podezřelé z útoku u Moskvy. Byli napojeni na Ukrajinu, tvrdí

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy stoupl na 133, informoval Vyšetřovací výbor, který v Rusku sehrává roli federální kriminální ústředny. Předchozí bilance činila 115 obětí. Ruská tajná služba FSB dopoledne oznámila zadržení celkem 11 osob, včetně čtyř přímých účastníků pátečního útoku. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že podezřelí měli kontakty na ukrajinské straně. Kyjev zapojení do útoku odmítl. 

Slovenská obec Králiky

Vrátila se doba, kdy člověk na Slovensku může dostat pěstí jen za to, že je Čech

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Hodně Slováků fandí Putinovi a Rusku, neuznává covid, Američany má za odporné světovládce, Ukrajince za fašisty, nechce být v NATO ani v Evropské unii. A my Češi jsme pro ně „ti podporovatelé fašistů“. Diskuse s nimi jsou dramatické. I jejich kandidátem na prezidenta je favorit voleb Peter Pellegrini. Vyrazil mezi ně zpravodaj Deníku.

Myroslava Tarkovská vede v jabloneckém centru pro uprchlíky Krajanka kurzy češtiny, ale třeba i sebepoznání.

Manažerka z Ukrajiny vede kurzy češtiny pro uprchlíky v Jablonci

Příběh odvážné ženy z Ukrajiny, která se nezalekla nových výzev ani češtiny, rychle se integrovala do české společnosti a teď pomáhá dalším. Zvládá pracovat pro nadnárodní firmu, organizuje pomoc krajanům a podniká. Co bude dál? Netuší a nic s tím neudělá i když je to proti její přirozenosti. 

Vladimir Putin při projevu po prezidentských volbách

Předklon a sypat. Ruské volby provázelo dosud nejvíc podvodů, natočily je kamery

Nezávislá média, svědectví volebních pozorovatelů i kamerové záznamy z volebních místností nasvědčují tomu, že pátý prezidentský mandát měl Vladimir Putin získat i díky až 22 milionům falešně připsaných či podvodně odevzdaných hlasů. Machinace s volebními lístky a statistikami jsou údajně nejhorší v moderní ruské historii.

Ostřelování Kyjeva, říjen 2022. Ilustrační snímek

Kyjevem otřásly exploze. Trosky ruských střel zasáhly areál školky, uvedly úřady

Kyjev v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně 13 lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

V Kremlu byli Nečas a Kalousek, já byl v CIA, řekl Andrej Babiš

Úterní debata Deníku s šéfem ANO se věnovala především tématu bezpečnostních hrozeb pro Českou republiku. Andrej Babiš se vyjádřil k válce na Ukrajině, levnému obilí z východu, výrokům kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, ale také k vlastnímu e-mailu, ve kterém žádal informace o ministru zahraničí Janu Lipavském.

Ukrajinští vojáci při střelbě z houfnice Pion na ruské pozice u Bachmutu, 16. prosince 2022

Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, či bojovat? Přinášíme argumenty

O tom, zda pokračovat v bojích, nebo se pokusit s ruským agresorem domluvit, musí rozhodnout sami Ukrajinci. Jaký je ale názor české veřejnosti? Většina Čechů, Moravanů a Slezanů je podle výzkumu veřejného mínění společnosti CVVM přesvědčena o tom, že česká vláda pomáhá Ukrajině až příliš. Sílí hlasy požadující, aby naopak tlačila ukrajinskou vládu k uzavření co nejrychlejšího míru. V anketě Deníku hlasovalo do čtvrtečního rána bezmála 28 tisíc lidí. Mírná většina z nich je pro uzavření míru i za cenu územních kompromisů. Kabinet i prezident však jednoznačně stojí za tím, že přepadená země má bojovat až do vítězství. Redakce se pokusila popsat argumenty obou stran.

Vladimir Putin při projevu po prezidentských volbách.

Putin bez konkurence ovládl ruské prezidentské volby. Desítky lidí byly zatčeny

Vladimir Putin je s 87 procenty hlasů vítězem ruských prezidentských voleb. Podle státní agentury TASS to vyplývá z povolebního průzkumu, který po skončení třídenního hlasování zveřejnila státní sociologická agentura VCIOM. Prognózu potvrzují i průběžné výsledky. Dlouholetý vládce Ruska tak podle očekávání směřuje k již pátému období v prezidentském úřadě. Putin ve svém prvním vyjádření po volbách uvedl, že jeho vítězství ukázalo, že Rusko se ubírá správnou cestou. Umožní také upevnit ruskou společnost, řekl také podle agentury Reuters.

Mír na Ukrajině i za ztrátu části jejího území? Piště nám svůj názor

ANKETA: Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, nebo bojovat? Hlasujte

Odborníci i obyčejní Češi stále častěji tvrdí, že ačkoli se Ukrajina statečně brání Putinově agresi, nemůže proti silnějšímu protivníkovi vyhrát. A ptají se: Není tedy v jejím zájmu nechat útočníkům část země a vyjednat s podporou celého světa trvalý a zaručený mír? Oproti tomu druhá část veřejnosti tvrdí: Ukrajina nesmí přijít ani o metr své země. A to je i otázka, na kterou se ptá Deník svých čtenářů v úvodním díle dalšího tématu publicistického projektu Černá a bílá Martina Komárka - Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty části území, nebo dál bojovat?

Ruská armáda. Ilustrační snímek

Belgorodská a Kurská oblast v Rusku jsou zónami aktivních bojů, tvrdí rozvědka

Dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblast, se staly oblasti, kde se aktivně bojuje. Agentuře Reuters to řekl ve čtvrtek večer mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Podle něj v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci. Šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na dnešek uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky. Úřady dosazené Ruskem v okupovaném východoukrajinském Doněcku tvrdí, že při ostřelování města ukrajinskou armádou zemřely tři děti. Rusko oznámilo, že za poslední tři dny odrazilo několik přeshraničních výpadů. 

Ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil Vladimir Putin

Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance v rozhovoru s agenturou RIA Novosti a televizí Rossija-1 označil za „bezvýznamný krok“. Uvedla to agentura Reuters. Helsinky a Stockholm se pro vstup do NATO rozhodly kvůli ruskému útoku na Ukrajinu.

Exkluzivní, společný článek šéfů české a polské diplomacie

Jan Lipavský a Radosław Sikorski pro Deník: Putin chce zvrátit náš vstup do NATO

/Exkluzivní, společný článek šéfů české a polské diplomacie/ Před dvaceti pěti lety se Česko a Polsko staly členy Severoatlantické aliance a zajistily si tím nejvyšší možné garance bezpečnosti. Dnes musí společně s ostatními státy NATO pomoci Ukrajině k odražení ruské agrese, a garance své bezpečnosti tak plně udržet v platnosti.

Válka na Ukrajině: Z mnoha domů zůstaly trosky. Ilustrační snímek

Za Rusko nedobrovolně bojují stovky Indů a Nepálců. Uvěřili jsme lžím, tvrdí

Myslel si, že jede vydělávat do Dubaje, aby podpořil svou rodinu. Místo toho skončil Azad Jusuf Kumar v první bojové linii na Ukrajině. Do války ho Rusové poslali i přesto, že ho při výcviku postřelili do nohy. Obětí ruských podvodných nabídek na práci se Indové a Nepálci stávají stále častěji. Podle odhadů je v jich v Putinově armádě několik stovek.

Příroda v bruselské Evropské čtvrti už v březnu začíná rozkvétat

OBRAZEM: Hranolky Merkelové a labyrint jménem Brusel před eurovolbami

Téměř tisíc novinářů, ke čtyřiceti tisícům euroúředníků, pravidelná zasedání představitelů sedmadvaceti států a evropských i světových lídrů. Tak vypadá takzvaná Evropská čtvrť v Bruselu. Deník navštívil tři měsíce před eurovolbami labyrint chodeb a zasedací sály institucí, v nichž se rozhoduje i o životech Čechů, jako občanů jednoho ze členských států.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a jeho americký protějšek Joe Biden během schůzky v Kyjevě, 20. února 2023. Ilustrační snímek

Ukrajina může zastavit Putina. Bez pomoci USA je Evropa ohrožená, uvedl Biden

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Švédsko se stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Na snímku švédský premiér Ulf Kristersson.

Švédsko se stalo členem NATO. Premiér nechal v USA uložit přístupový protokol

Švédsko se ve čtvrtek stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten připomněl, že Švédsko o vstup do NATO požádalo kvůli ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, a prohlásil, že aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

Zastupitelé se při projednávání jednacího řádu pohádali.

Jste jako Hitler, Putin. Debata o jednacím řádu se v Děčíně zvrhla v útoky

/VIDEO/ V neobvykle drsnou slovní přestřelku se proměnilo na únorovém jednání děčínského zastupitelstva projednávání na první pohled banálního bodu. Došlo na zneužívání historických postav, zvýšený hlas i tvrdou kritiku. Opozice se totiž označila kvůli změnám v jednacím řádu za Miladu Horákovou, koalici označila za Putina a Hitlera.

Cvičení Safeguard 2023. Ilustrační snímek

Má Česko znovu zavést povinnou vojnu? Přinášíme argumenty pro i proti

Ruská agrese proti Ukrajině otevřela diskusi o tom, zda je naše země připravena na případnou válku. Odborníci se shodují, že ne. Náčelník generálního štábu Karel Řehka dokonce říká, že armáda byla „ohlodána na kost“. V roce 1999 jsme vstoupili do NATO a ani jednou jsme od té doby nesplnili závazek odvádět aspoň dvě procenta ze státního rozpočtu na obranu. V roce 2030 má mít profesionální vojsko výhledově třicet tisíc mužů. Vláda postupně nakupuje moderní zbraně včetně stíhaček F-35. To však nestačí vzhledem k tomu, že konflikt může přijít už v nejbližších letech. Pomohla by povinná vojenská služba?

Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024

Pohřeb Navalného: Rakev byla otevřená, krátké piety se zúčastnily davy lidí

Významný kritik Kremlu a ruský opozičník Alexej Navalnyj, který v únoru ve věku 47 let podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení za polárním kruhem, byl dnes za přítomnosti své rodiny, tisíců příznivců, ale i početných policejních oddílů pochován na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji Moskvy. Pohřbu předcházela krátká pieta v nedalekém chrámu Ikony Matky Boží, které se účastnilo několik stovek lidí, další tisíce se shromáždily před kostelem. Průběh byl do pozdního odpoledne poklidný a policisté nezatýkali, uvedli Navalného spolupracovníci, kteří celou událost živě komentovali na internetu.

Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství. Ilustrační snímek

Vyslání vojáků na Ukrajinu? Riskujete jaderný konflikt, pohrozil Putin NATO

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters uvedl, že země Severoatlantické aliance riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu. Ta se už přes dva roky brání agresi Moskvy. Šéf Kremlu v projevu o stavu země před oběma komorami parlamentu dále prohlásil, že Rusko po přijetí Finska a Švédska do NATO bude muset posílit svůj západní vojenský okruh.

Vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném Julija Navalná vystoupila ve středu 28. února s projevem před Evropským parlamentem.

Manželka Alexeje Navalného Julija v europarlamentu: Putin je krvavý zločinec

/Od zvlášní zpravodajky ze Štrasburku/ Před Evropským parlamentem ve Štrasburku ve středu promluvila manželka zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Vdova Julija Navalná řekla, že jejího manžela zavraždil ruský prezident Vladimir Putin. Ve čtvrtek europoslanci vydají k úmrtí Navalného rezoluci, očekává se, že v ní Putinův režim odsoudí. Podle nepotvrzených informací Navalného spolupracovníků měl krátce před smrtí šanci dostat se z vězení. 

Americký Kapitol, sídlo Kongresu

Vítězství Ukrajiny, ne další Mnichov, hlásají američtí republikáni

Letní ukrajinská ofenzíva definitivně neuspěla a ukrajinské jednotky podél celé fronty čelí rostoucímu tlaku ruské armády. Přestože podle střízlivých odhadů Ukrajinci zničili už 90 procent všech sil, které v roce 2022 na jejich zemi zaútočily, Rusové přisunuli statisíce dalších vojáků a válka se protahuje. Část republikánů v americkém kongresu sepsala dokument, ve kterém navrhuje, jak z toho ven.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Nejsilnější slova od začátku války. Macron nevyloučil nasazení vojsk na Ukrajině

Svět se dostal do okamžiku, kdy je potřeba jednat rychle, řekl v pondělí na úvod summitu o pomoci Ukrajině francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve svém prohlášení zároveň nevyloučil vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu. Jde o jednu z nejvážnějších výhružek Vladimiru Putinovi od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. USA vojáky na Ukrajinu poslat neplánují.

Poslední rozloučení s ukrajinským voják Mykhailom Reutskiym, který zahynul 18. února 2023 v Doněcké oblasti.

Za dva roky války podle Zelenského padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků

Za dva roky války s Ruskem padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků, prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počet zraněných v ukrajinské armádě nechtěl komentovat, aby neposkytl ruské straně strategicky důležité informace. Uvedl také, že Kyjev už má plán na novou protiofenzivu.