Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po jednání s běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Minsku, 19. prosince 2022

Nečekané prohlášení? Situace na Ukrajině je mimořádně složitá, připustil Putin

Situace na okupovaném území Ukrajiny, které Rusko jednostranně prohlásilo za vlastní, je mimořádně složitá, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Ve videoprojevu ke dni bezpečnostních služeb jejich zaměstnance vyzval, aby na Ukrajině potlačili operace zahraničních agentů a urychleně identifikovali „zrádce, špiony a sabotéry“, napsal ruskojazyčný server BBC.

Čekisté S. G. Uralov, F. E. Dzeržinskij, K. M. Volobujev, M. I. Vasiljev-Južin, V. I. Savinov, I. K. Ksenofontov a G. S. Moroz na snímku z roku 1919

Obávaná Čeka: Popravovala bez soudu, rozpoutala teror. Vliv může mít i za Putina

Dne 20. prosince 1917 (7. prosince podle juliánského kalendáře) byla dekretem Rady lidových komisařů vytvořena Všeruská mimořádná komise (VČK) pro boj proti kontrarevoluci, spekulacím a zločinům v úřadu. Vznikla tak Čeka. Obávaná sovětská tajná policie, která popravovala i bez rozhodnutí soudů a topila jakýkoli odpor v krvi. Podle britské BBC její vliv nadále přetrvává i v éře Vladimira Putina.

Jaromír Nohavica (vlevo) a Karel Šíp.

Karel Šíp se zastal ostravského barda: Ať si Jarek Nohavica dělá, co chce

/VIDEO/ Populární moderátor a bavič Karel Šíp se v pořadu Prostor X na platformě Stream zastal ostravského písničkáře Jarka Nohavici, který čelí v posledních měsících kritice ve veřejném prostoru. „On je natolik silná osobnost, on natolik umí svoje řemeslo, a to umění, které dělá, je na takové úrovni, že on šťouchá klackem do lidí a pak se baví tím, co píšou o Nohavicovi,” řekl Karel Šíp.

Zničená ruská vojenská technika v ukrajinském městě Lyman, 5. října 2022

Kaskáda chyb. Ruská selhání při invazi na Ukrajinu jsou hlubší, než se myslelo

Ruskou invazi na Ukrajinu od začátku provází kaskáda ruských chyb, přičemž selhání jsou hlubší, než se dosud vědělo. V obsáhlém materiálu to uvádí americký list The New York Times (NYT), jenž na základě rozhovorů, dokumentů či tajných bojových plánů podrobně popisuje chyby, kterých se Moskva dopustila při vojenské agresi vůči sousední zemi. Rusko nikdy ve své historii neudělalo tak hloupá rozhodnutí, řekl deníku ruský generál v záloze Leonid Ivašov.

Teplo. Ilustrační foto.

Na Střekově příští rok za teplo zaplatí víc než ve zbytku Ústí

Od Nového roku budou muset Střekovští kvůli teplu sáhnout do peněženky hlouběji než zbytek Ústí nad Labem. Budou totiž platit 1 132 korun za gigajoule dodávaného tepla, zatímco zbytek města jen 816 korun. Dosud přitom byly ceny účtované Tepelným hospodářstvím města Ústí nad Labem (THMÚ) pro oba břehy Labe stejné. Nadšený z toho není nikdo. Spotřebitelé, stejně jako opozice či vedení města, a podle svých slov prý dokonce ani manažeři tohoto městského podniku. Podali proto podnět na Energetický regulační úřad (ERÚ), aby přezkoumal cenovou politiku společnosti Energy, která THMÚ dodává na Střekově teplo a teplou vodu. Společnost se ovšem brání s tím, že jí dodavatelé zvedli ceny za suroviny.

Rudolf Jindrák

Diplomat Rudolf Jindrák: V našem zájmu je, aby Rusové nevyhráli

Mnichov, Budapešť, Vídeň, Berlín a Pražský hrad. To jsou nejdůležitější „štace“ diplomata Rudolfa Jindráka. Pomalu se loučí s místem šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře a od půlky ledna bude zastávat post velvyslance České republiky v Bratislavě.

Rudolf Jindrák

Miloš Zeman nepodepsal s Putinem nic, říká šéf zahraničního odboru Hradu Jindrák

Rudolf Jindrák, který se z pozice šéfa hradního zahraničního odboru v lednu přesune na místo velvyslance ČR v Bratislavě, se v rozhovoru pro Deník věnuje i vývoji česko-ruských vztahů. Za Babišovy vlády byl totiž jmenován zmocněncem pro česko-ruské konzultace. „Šel jsem do toho s otevřenou myslí, ale jak jsem ale zjistil, ruská strana se nechtěla domluvit,“ shrnul své úsilí. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Bruselu 12. října 2022

Šéf NATO Stoltenberg: Válka na Ukrajině by mohla přerůst v rozsáhlý konflikt

Válka na Ukrajině se může vymknout kontrole a přerůst v rozsáhlý konflikt mezi Ruskem a NATO, který zasáhne celý kontinent. V rozhovoru poskytnutém norské televizní stanici NRK to řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Podle něj ale aliance denně usilovně pracuje na tom, aby se takovému vývoji vyhnula.

Ruský prezident Vladimir Putin

V případě jaderného útoku na Rusko přijde tvrdá odplata, varoval Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Na jednání euroasijské ekonomické rady podle agentury Reuters řekl, že by v takovém případě byl útočník smazán z povrchu země.Americký ministr obrany Lloyd Austin podle Reuters prohlásil, že Rusko rozšiřuje a modernizuje svůj jaderný arzenál, a Putina obvinil z „řinčení jadernými zbraněmi“.

Posprejovaná socha skřeta Putina v Praze

Spějem k válce či míru? Vandal posprejoval sochu skřeta s obličejem Putina

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podstavec sochy znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, která od pondělí stojí na náměstí Interbrigády v Praze 6, někdo posprejoval. Dotyčný na něj napsal Spějem k válce či míru? Policie se případem zabývá pro podezření z trestného činu poškození cizí věci. Řekla to policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But.

But je trofejí pro Putina. USA si vytvořily nevýhodnou pozici pro vyjednávání

Návrat překupníka zbraní Viktora Buta do Ruska podle odborníků staví Kreml do pozice vítěze při vyjednávání o propuštění politických vězňů. Analytici jsou taky překvapení, že Washington přistoupil na výměnu, ve které nefiguroval bývalý mariňák Paul Whelan, jehož ruské úřady odsoudily za údajnou špionáž. Mohl by tak vzniknout precedent, který v budoucnosti Spojeným státům sváže ruky při jednáních o rukojmí.

Propagační materiály Karlových Varů v azbuce cílené na německé Rusy.

Karlovy Vary lákají do města německé Rusy. Potřebujeme je, brání se infocentrum

Lázeňské město Karlovy Vary doplatilo na covidovou pandemii a válku na Ukrajině mnohem více než jiná česká města. Město přišlo o ruskou klientelu, která udržovala zdejší lázeňství v chodu. Nyní lázeňské město rozjelo propagační kampaň, která je cílená na Rusy žijící v Německu. Právě oni jsou jediní, kteří Karlovy Vary mohou nyní navštěvovat. Proti ruskojazyčné kampani se ale ostře ohradilo osm karlovarských zastupitelů, kteří žádají její okamžité zastavení.

Lubomír Volný u soudu

Soud uložil exposlanci Volnému podmínku za šíření poplašné zprávy o ivermektinu

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.

Ruský prezident Vladimír Putin v Moskvě (na snímku z 6. prosince 2022).

Rusko bude bránit své zájmy všemi prostředky, řekl Putin. Válku prý začal Kyjev

Rusko je v případě potřeby připraveno bránit své zájmy všemi dostupnými prostředky, prohlásil podle agentury TASS na dnešním jednání ruské rady pro lidská práva prezident Vladimir Putin. Varoval, že narůstá hrozba jaderného konfliktu. Rusko podle něj nemělo jinou možnost, než se v únoru uchýlit k vojenské intervenci poté, co prozápadní Ukrajinci sami v roce 2014 zahájili "válku" a začali utlačovat obyvatele Donbasu. Polští nacionalisté sní o záboru západní Ukrajiny a jediným garantem její celistvosti a suverenity může být Rusko, tvrdil dnes také bez konkrétních důkazů ruský prezident.

Poslanec Lubomír Volný z Ostravy.

Soud uložil Volnému podmínku. Důvod? Šíření poplašné zprávy

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.

Pozvání do první prezidentské debaty Deníku přijali Jaroslav Bašta, Denisa Rohanová a Tomáš Zima

S Putinem se jednat musí, soudí kandidáti na prezidenta Bašta, Rohanová i Zima

Prezidentský souboj Deníku pokračoval první online debatou se třemi kandidáty, kteří podle průzkumů volebních preferencí zaujímají mezi devítkou zaregistrovaných poslední místa. Jsou to Jaroslav Bašta, Tomáš Zima a Denisa Rohanová. Ta se ovšem nakonec prezidentských voleb nezúčastní, podle Nevyššího správního soudu měla podporu členů bývalé Poslanecké sněmovny.

Vladimír Putin přijel na kontrolu Kerčského mostu 5. prosince 2022

Putin dorazil na Ukrajinu. Přijel zkontrolovat Kečský most na Krym

Ruský prezident Vladimir Putin přijel osobně zkontrolovat Kerčský most, který spojuje Ruskem nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou. Stavbu před bezmála dvěma měsíci poškodil mohutný výbuch, který Moskva dává za vinu ukrajinským tajným službám. Putin přes most přejel v osobním voze, ruské úřady předtím informovaly o obnovení části poškozené vozovky.

Instalace sochy, která vznikla při příležitosti mezinárodního setkání uměleckých kovářů, 5. prosince 2022, Praha.

Na místě Koněvova pomníku dočasně stojí socha skřeta s obličejem Putina

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 od pondělí dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Ruští vojáci na Ukrajině

Rusům se zhroutily plány modernizace armády: Mají staré vybavení a papírové mapy

Výzbrojní možnosti ruské armády jsou podmíněny kvalitním plánováním. I v tak improvizované zemi, jakou je Rusko, proto existuje tzv. „Státní výzbrojní program“. Dokument, který je pečlivě zpracován a podepsán samotným prezidentem, určuje vždy na několik let dopředu objem i typy zaváděné výzbroje a vyčleňuje na ně potřebné prostředky. Poslední byl přijat pro léta 2020 až 2027.

Marek Hilšer

Na mě nemá telefon žádný byznysmen, říká prezidentský kandidát Marek Hilšer

Prezidentský kandidát, lékař a senátor Marek Hilšer v kampani zdůrazňuje svoji nezávislost nejen na politických stranách, ale i na podnikatelích. „Za mnou nestojí žádné klientelistické a mocensko-ekonomické skupiny, jak jsme na to v politice často zvyklí. Myslím, že by to měla být jedna z hlavních charakteristik budoucího prezidenta. Vidím, že občané ztrácejí důvěru v demokracii jako takovou, když se dostávají soukromé zájmy nad veřejné. Lidé mají častokrát oprávněný pocit, že politici na ně kašlou,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.

Milan Krčmář

Kdyby se Putin zbláznil...

V Pelhřimově a Třebíči bude stát centrální vytápění teplem příští rok kolem 800 korun za gigajoule. Ve Žďáře přes tisícovku, v Jihlavě třináct stovek, v Brodě dokonce patnáct set. V prvních dvou městech se topí biomasou, ve Žďáře hlavně uhlím, zbytek spoléhá zejména na plyn.

Lidé na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační snímek

Stoupenců míru v Rusku přibývá. Pro válčení je čtvrtina dotázaných, tvrdí server

Pro vyjednávání s Ukrajinou je 55 procent Rusů, pro pokračování války jen 25 procent, napsal ve středu zpravodajský server Meduza o výsledcích neveřejného průzkumu veřejného mínění, provedeného za zakázku Kremlu. Současně portál připustil, že Kreml, který není ochoten k ústupkům a nehodlá se vzdát zabraného území Ukrajiny, se sotva bude ohlížet na názor účastníků průzkumu. 

Jednání ministrů zahraničí NATO v Bukurešti, 29. listopadu 2022

Stoltenberg: Putin používá zimu jako zbraň. NATO bude Ukrajinu nadále podporovat

Severoatlantická aliance bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba, ubezpečil v Bukurešti šéf této organizace Jens Stoltenberg. Je důležité, aby ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině nezvítězil, řekl také po prvním dni jednání ministrů zahraničí NATO. Byla by to podle něj tragédie nejen pro Ukrajinu. Její ministr zahraničí Dmytro Kuleba požádal o rychlejší dodávky zbraní a generátorů.

Ruská hokejová federace bude pykat za své chování po vypuknutí války na Ukrajině.

Trest za válečnou propagandu. Mezinárodní hokejová federace pohrozila Rusku

Hrubé porušení Etického kodexu IIHF, za které bude následovat sankce v podobě napomenutí. Takhle zní čerstvé prohlášení z mimořádného zasedání Disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace, kde se aktivně probíralo rozporuplné chování ruské strany po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině.

Folkový kolotoč, 3. června 2022 v Ostravě. Jaromír Nohavica.

VIDEO: Počkáme, co řekne. Kontroverzní Nohavicova virtuálka bourá internet

Písničkář Jaromír Nohavica v posledních letech opravdu rád provokuje, což tento týden opět dokázal. Jeho nová virtuálka (krátká píseň, která reaguje vtipně či ironicky na aktuální politické, společenské a jiné dění, pozn. red.) na YouTube kanálu Jany Bobošíkové doslova bourá český internet.

Utkání 14. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav, 29. října 2022, Ostrava. Zleva Srdan Plavšič z Ostravy a Marek Suchý z Boleslavi.

S Ruskem na věčné časy? Plavšič a Kuzmanovič řešili skandální zápas Bělehradu

Styky evropských a ruských fotbalových klubů? Kvůli válce na Ukrajině zcela zamrzly: týmy z pochmurné Putinovy říše jsou vyloučeny ze všech mezinárodních soutěží a na Západě si každý dává dobrý pozor, aby se nekompromitoval. Najdou se ale i výjimky. Crvena zvezda Bělehrad i v dnešní době demonstruje své vřelé přátelství se Zenitem Petrohrad. A chválu nachází i v české FORTUNA:LIZE.

Plynovod South Stream - Ilustrační foto

Rusko prý překazilo sabotáž plynovodu South Stream. Ukrajina mlčí

Ruská tajná služba FSB uvedla, že překazila pokus Ukrajiny o sabotáž "na plynovodu South Stream", který podle jejího sdělení přivádí ruský plyn do Turecka a Evropy. Informovala o tom dnes agentura Interfax. Tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, ukrajinští představitelé se k záležitosti nevyjádřili.

Daniel Makay u Krajského soudu v Ostravě. Ostrava, 24. listopadu 2022.

VIDEO: Je to politický proces, hájil se v Ostravě exzastupitel oslavující Putina

/FOTOGALERIE/ Se svým odvoláním proti peněžitému trestu ve výši 45 tisíc korun neuspěl bývalý bruntálský zastupitel za SPD a podnikatel Daniel Makay, který bezprostředně po únorovém útoku Ruska na Ukrajinu na svůj facebookový profil mimo jiné napsal: „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty.“ Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě.

Kateřina Perknerová

Na Hrad přes Řeporyje

Marně si lámu hlavu, proč si právě u odsouzeného Novotného uchazeči o Pražský hrad podávají dveře.

Michaela Vidláková.

K šestým narozeninám jsem v ghettu dostala procházku, vzpomíná pamětnice

/ROZHOVOR/ V městě pod Ještědem přibyly další kameny zmizelých, které připomínají oběti holocaustu. Stolpersteine se objevily na třech místech, a to na Masarykově ulici, na náměstí Dr. E. Beneše a na Sokolovském náměstí. Nesou jména Wolgang a Herbert Glaessner, Anselm Freiberg, Otto Weiss a Moritz, Marta a Hella Sternklar. Celá událost se odehrála v rámci komponovaného programu s názvem Děti a mládež za okupace, který se uskutečnil ve dnech 15. až 17. listopadu. Při té příležitosti dorazila do krajského města pamětnice Michaela Vidláková z Prahy, která se těsně před svými šestými narozeniny dostala spolu s rodiči do ghetta Terezín. 

Michaela Vidláková

K šestým narozeninám jsem v ghettu dostala procházku, vzpomíná pamětnice

V městě pod Ještědem přibyly další kameny zmizelých, které připomínají oběti holocaustu. Stolpersteine se objevily na třech místech, a to na Masarykově ulici, na náměstí Dr. E. Beneše a na Sokolovském náměstí. Nesou jména Wolgang a Herbert Glaessner, Anselm Freiberg, Otto Weiss a Moritz, Marta a Hella Sternklar. Celá událost se odehrála v rámci komponovaného programu s názvem Děti a mládež za okupace, který se uskutečnil ve dnech 15. až 17. listopadu. Při té příležitosti dorazila do krajského města pamětnice Michaela Vidláková z Prahy, která se těsně před svými šestými narozeniny dostala spolu s rodiči do ghetta Terezín. 

Gianni Infantino s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Putinův kamarád a „šejk“ Infantino. Budil naději, uřízl si ostudu s matracemi

Ostrá slova šéfa FIFA Gianniho Infantina vzbudila rozruch po celém světě. Zkušený funkcionář ztratil tváří v tvář kritice šampionátu v Kataru nervy a vyzval Evropu, aby si z pouštního emirátu vzala příklad. Jaký vlastně je vládce nejmocnější sportovní organizace světa, jehož nástup do funkce před šesti lety ukončil skandální éru Seppa Blattera?