Kreativ

ŠTÍTEK: BK Pardubice

Pardubičtí basketbalisté doma absolutně nestačili na vysoce favorizovaný Nymburk.

Beksa silně tahala za kratší konec provazu

FOTOGALERIE/Pardubičtí basketbalisté nezvládli první větší konfrontaci. Ještě lépe řečeno, největší konfrontaci, která je v České republice pod bezednými koši možná. S českým hegemonem jménem Nymburk padli rozdílem několika tříd.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Pardubice - Nymburk (65:102)

FOTO: Další parádní vítězství. Nymburk nebral ohled na slavnostní atmosféru

Basketbalisté Nymburka v 5. kole Kooperativa NBL zaznamenali další vysoké vítězství, když přehráli Pardubice na jejich hřišti 102:65. Dobře se tak naladili na středeční start Ligy mistrů. Hned šest nymburských hráčů mělo dvouciferný počet bodů, nejvíce Vojtěch Hruban s 20 body. Jerrick Harding přidal 18 bodů a pět asistencí a nová posila Colbey Ross zapsal 16 bodů a 8 asistencí.

Pardubice zdolaly Wels ve vstupním utkání poháru Alpe Adria Cup

Pekárek po osobních premiérách: Aréna má ideální velikost, hrálo se mi v ní fajn

ROZHOVOR/Všechno je jednou poprvé. Přitom on už není žádným zelenáčem. Má za sebou působení na americké univerzitě, nastupoval v mládežnických reprezentacích. Třetí sezonu brázdí haly v Kooperativa NBL. Nejdříve v dresu Hradce Králové, potom Olomouce a následně Kolína. Ale až s Pardubicemi okusil David Pekárek atmosféru evropského poháru. Pravda, Alpe Adria Cup nedosahuje slávy svých kolegů, ale pořád je to mezinárodní měření sil na klubové úrovni.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Ostrava (115:59)

FOTO: Parádní výkon a maxima v sezoně vyšperkovali nymburští smečaři

Basketbalisté Nymburka ve 4. kole Kooperativa NBL ukázali, že před blížícím se startem Ligy mistrů nabírají formu, a na své palubovce deklasovali Ostravu 115:59. Připsali si několik rekordů této sezony, když zaznamenali nejvyšší výhru, výraznějším rozdílem vyhráli naposledy v dubnu, nejvíce nastřílených bodů, asistencí i nejvíce trojek. Na 16 přesných trojek jim stačilo jen 28 pokusů, což je skvělá úspěšnost 57 procent. Ze dva body měli dokonce úspěšnost neuvěřitelných 88 procent.

Pardubičtí basketbalisté, u míče Kamil Švrdlík, zdolali Wels.

Pardubický obhájce se na úvod pořádně zapotil

Pardubičtí basketbalisté zlomili soupeře až v závěru. Vítězný návrat. Pardubičtí basketbalisté obhajují prvenství v evropském poháru Alpe Adria Cup. Jejich prvním soupeřem ve skupině byl rakouský Wels, který neprodal kůži lacino.

Prvenství v Alpe Adria Cupu obhajují pardubičtí basketbalisté.

Dobyli Alpy, dobyli Jadran. Obři si chtějí dát vítězné repete v Alpe Adria Cupu

FOTOGALERIE/Návrat na zlatou palubovku. Mezitím ani jeden zápas. Pardubičtí basketbalisté se naposledy představili v enteria areně 9. září 2020. V ten den tam dotáhli do vítězného konce svůj premiérový ročník v Alpe Adria Cupu. Tento evropský pohár sice nemá takový věhlas jako jeho Liga mistrů, či Eurocup, nicméně každé prvenství na mezinárodním poli je cenné.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Děčín - Nymburk (74:92)

FOTO: Mistr opět nezaváhal. Rozhodla třetí čtvrtina a Palyzovy trojky

Basketbalisté Nymburka vyhráli i třetí zápas sezony, když po dvou těsných výhrách v Kolíně a doma s Opavou tentokráte přehráli Děčín na jeho hřišti 92:74. Se třemi výhrami tak vedou tabulku Kooperativa NBL. Nejlepším střelcem zápasu byl reprezentant Lukáš Palyza, který trefil sedm trojek a celkem dal 24 bodů. Jerrick Harding přidal 21 bodů. Za Děčín dal 20 bodů Matěj Svoboda.

Petr Šafarčík se chystá na jeden ze svých nájezdů pod děčínský koš.

Šafarčík: Nechtěli jsme, aby naše prohlášení vyzněla jako plané řeči

ROZHOVOR/Mísení pocitů. Na jedné straně se po vstupním utkání mohl se spoluhráči radovat ze skalpu Děčína. Veselení mu ale zkalil fakt, že premiéru v pardubickém dresu nemohl dokončit. Petr Šafarčík totiž opouštěl už po sedmnácti minutách palubovku s bolestivou grimasou. Nakonec nechtěl riskovat, a tak se převlékl do civilu a výhře 97:73 přihlížel jen z lavičky.

Pardubičtí basketbalisté (v pruhovaném) zdolali ve svém vstupním zápase Děčín.

Beksa: Na bitevním poli se objevili bojovníci. Válečníky proměnili na figurky

FOTOGALERIE/Favorit na medaili ukázal svojí silu hned v prvním utkání. Žádné stopy nervozity a na týmu nebyla vidět ani nesehranost. Naopak pardubičtí hráči si sedli hned od začátku. Vstupní duel s Děčínem rozhodli ve druhém kvartálu, po kterém se utrhli na dvanáct bodů. Po výměně stran dál diktovali tempo hru a svůj náskok ještě navýšili. Válečníky předčili jejich zbraní a to neutuchající bojovností.

Pardubičtí basketbalisté (v pruhovaném) zdolali ve svém vstupním zápase Děčín.

Beksa: Na bitevním poli se objevili bojovníci. Válečníky proměnili na figurky

BUDE DOPLNĚNO/Favorit na medaili ukázal svojí sílu hned v prvním utkání. Žádné stopy nervozity, na týmu nebyla vidět ani nesehranost. Naopak pardubičtí hráči si sedli hned od začátku. Vstupní duel s Děčínem rozhodli ve druhém kvartálu, po kterém se utrhli na dvanáct bodů. Po výměně stran dál diktovali tempo hry a svůj náskok ještě navýšili. Válečníky předčili jejich zbraní - neutuchající bojovností.

Alpe Adria Cup, finále 2020. Děčín tehdy ve dvojzápase podlehl na skóre Pardubicím.

Alpe Adria Cup získává na prestiži. Válečníci u toho nebudou chybět

V minulém týdnu se v chorvatském Záhřebu konalo setkání zástupců účastnických federací a sportovního ředitele FIBA, aby byla před startem nového ročníku soutěže po více než roku bez AAC zápasu diskutována budoucnost Alpe Adria Cupu s cílem učinit první kroky k vyšší oficializaci poháru. 

Kamil Švrdlík si už jako kapitán jeden pohár potěžkal. Bylo to za vítězství v Alpe Adria Cupu.

Kapitán Švrdlík sní o titulu s Beksou. A tak "Džamale, hoď ho do stroje"

VIDEOROZHOVOR/Druhoročák aneb z bažanta mazákem… V Pardubicích je sice šest let a v dresu s koněm na prsou načíná sedmou sezonu. Vloni si však poprvé vyzkoušel roli kapitána. Kamil Švrdlík bude podepisovat zápisy o utkání i po příchodu nového trenéra do Beksy a vybudování nového kádru. 

 Na předsezonní tiskové konferenci BK JIP Pardubice promluvili směrem k novinářům zleva: kapitán Kamil Švrdlík, trenér Dino Repeša, předseda představenstva BK Pardubice Pavel Stara, generální manažer Martin Marek a sportovní ředitel Radek Nečas.

Jiná příprava a smělé ambice. Beksa vstupuje do basketbalové ligy s optimismem

VIDEO/Fanoušci pardubického basketbalu už se nemohou dočkat startu nové sezony. Jejich klub totiž na sebe hodil nový „vohoz“. Na soupisce se objevuje hned osm nových jmen. Rovněž lavička má nového náčelníka. A všechny zainteresované strany se shodly na cílech. Ten hlavní sportovní zní: probojovat se minimálně do ligového semifinále.

David Pekárek se převlékl do pardubického dresu.

Pekárek: Geny mě dostihly. Na konci fotbalových tréninků jsem si dribloval

ROZHOVOR/Ještě, že se nedalo na tuto událost sázet. To by si teď bookmakeři užívali roční dovolenou v Karibiku zadarmo… Koho by totiž 26. dubna večer napadlo, že David Pekárek, kterého poslal v utkání play off basketbalové ligy k zemi T.J. Dunans, přestoupí do Pardubic. Tedy do klubu, ze kterého obrazně vylétla pěst do jeho obličeje. Olomoucký odchovanec vnímal atak jako zkrat jedince, za který nikdo jiný v Bekse nemohl.

Basketbalista Prokop Slanina.

Pivot Slanina v Bekse končí, zranění mu vystavilo stopku

Šestadvacetiletý pivot Prokop Slanina nebude oblékat dres pardubických basketbalistů. Původně tříletý kontrakt měl sice vypršet po nadcházející sezoně 2021/2022, ovšem kvůli jeho dlouhodobému zranění se klub s hráčem dohodl na předčasném ukončení smlouvy.

Obyčejné dlaždice mizí. Na chodníku slávy přibyli Jiří Novák a Jan Procházka.

Obyčejné dlaždice mizí. Na chodníku slávy přibyli Jiří Novák a Jan Procházka

Obyčejných dlaždic v pardubickém chodníku slávy před enteria arenou stále ubývá. Letos zmizely další dvě, které nahradily dlaždice s piktogramy nejnovějších členů Síně slávy pardubického sportu, hokejisty Jiřího Nováka a basketbalového trenéra Jana Procházky. Celkem je v chodníku už zvěčněno šestatřicet sportovních osobností.

Opava zná soupeře v základní skupině Česko - slovenského poháru

Opava ve skupině se Svitem a Interem

/FOTOGALERIE/ Česko – slovenský basketbalový pohár, který odstartuje za účasti dvanácti týmů zná složení základních skupin. Opava je nasazena do déčka, kde narazí na Iskru Svit a bratislavský Inter. Hrát se bude od třetí do pátého září v Bratislavě. Další program je naplánován na druhý zářijový víkend.

Petr Šafarčík

Pardubičtí basketbalisté hlásí posilu z Nymburka

Novým hráčem na soupisce BK JIP Pardubice je sedmadvacetiletý shooting guard Petr Šafarčík. Odchovanec ostravského basketbalu, jenž v minulosti oblékal dresy reprezentačních týmů U18, U19 i A-týmu ČR, působil na scéně Kooperativa NBL v klubech USK Praha, BC Geosan Kolín a ERA Basketball Nymburk, s nímž získal dva mistrovské tituly.

Tomáš Vyoral v reprezentačním dresu

Vyoral: Hledali jsme společnou cestu několik let

FOTOGALERIE/Trpělivost růže přináší. Toto rčení lze přenést do basketbalové reprezentace a mohlo by znít: Trpělivost důvěru trenéra Ginzburga přináší. Diplomku na toto by mohl napsat pardubický lídr Tomáš Vyoral. Trvalo mu několik let, než si definitivně zajistil místo v národním týmu. Pomohla mu změna klubu, kde si větší herní praxí zvýšil sebevědomí.

Tomáš Vyoral v reprezentačním dresu

Basketbalista Vyoral: Hledali jsme společnou cestu několik let

/FOTOGALERIE/ Trpělivost růže přináší. Toto rčení lze přenést do basketbalové reprezentace a mohlo by znít: Trpělivost důvěru trenéra Ginzburga přináší. Diplomku na toto by mohl napsat pardubický lídr Tomáš Vyoral. Trvalo mu několik let, než si definitivně zajistil místo v národním týmu. Pomohla mu změna klubu, kde si větší herní praxí zvýšil sebevědomí.

David Pekárek

Pardubický zásek. Odchytili Pekárka - svého „škodiče“

Když ho nemůžeš „zabít“, tak ho musíš koupit… S velkou dávkou nadsázky se dá takto popsat strategie Basketbalového klubu Pardubice. V loňské sezoně Bekse nejvíce škodil David Pekárek. Stačí si vzpomenout na druhé čtvrtfinále v Kolíně. A nebyl to první ročník, kdy měl na ni spadeno. Teď bude mít pardubický tým od něj na dva roky klid, protože se stal jeho součástí.

Jakub Merešš při trestných hodech.

Merešš v Bekse: Rok a dost!

Vedení pardubického klubu se dohodlo na předčasném ukončení kontraktu s podkošovým hráčem Jakubem Mereššem. Čtyřiadvacetiletý slovenský basketbalista oblékal červenobílý pardubický dres v uplynulé sezoně 2020/2021, v níž odehrál 17 ligových zápasů a nastřílel 111 bodů.

Petr Heřman

Petr Heřman ukončil hráčskou kariéru

Basketbalista Petr Heřman se rozhodl v 27 letech ukončit svoji aktivní hráčskou kariéru. Přeloučský rodák a odchovanec tamního basketbalového klubu, jenž již v mládežnických kategoriích oblékal převážně pardubický dres, učinil toto zásadní rozhodnutí kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům, které jej bohužel provázely i po většinu uplynulé sezony.

Ilustrační foto

Pardubice mají sportovce roku. Síň slávy se rozšířila o dvě jména

Skvělé sportovní výsledky či způsob, jakým vedou ostatní k podávání těch nejlepších sportovních výkonů. Přesně tyto atributy rozhodly o tom, kdo další se zařadí mezi Nejúspěšnější sportovce Pardubicka za rok 2020. Další ročník této pravidelné sportovní ankety přinesl desítky nových oceněných a doplnil Síň slávy pardubického sportu o další dvě zvučná jména.

NÁHUBEK... Práci generálního manažera Beksy Martina Marka covid ale neumlčel.

Rád si plánuji, ale stejně mě to vždy nakope

/ROZHOVOR/ Nevíš, co bude zítra… Jednou větou se dá shrnout letošní covidová doba. Takže výhledové plány mohl člověk rovnou házet do koše. Generální manažer pardubických basketbalistů MARTIN MAREK vypráví o tom, že jeho organizace pandemii ustála. A považuje to za největší úspěch téhle sezony.

MAKÁME! Radek Nečas se po ukončení hráčské kariéry stal sportovním ředitelem klubu a nechtěně i trenérem.

Věnoval jsem se více hře než manažerské práci

/ROZHOVOR/ Ocitl se na dvou židlích. Kapitán pardubických basketbalistů se po sezoně 2019/2020 přesunul na post sportovního ředitele klubu. To ale RADEK NEČAS nečekal, že se na lavičku Beksy velmi rychle vrátí v roli pomocníka trenéra. Nakonec to dopadlo tak, že se věnoval více hře než práci manažera.

Nové trenérské duo basketbalistů Pardubic

Překvapení: Pardubické basketbalisty povede poslední trenér roku

Pardubický basketbalový klub ve středu oznámil složení trenérského týmu od nadcházející sezony 2021/2022. Hlavním trenérem Beksy se stává chorvatský kouč Dino Repeša, s nímž vedení klubu uzavřelo víceletý kontrakt, jeho asistentem bude Adam Konvalinka, jenž v Bekse působí již od sezony 2019/2020.

Nymburský basketbalista Retin Obasohan

Je to pro mě ohromné ocenění, říká nejlepší obránce ligy Retin Obasohan

Nejlepším obráncem Kooperativa NBL byl zvolen nymburský rozehrávač Retin Obasohan. V hlasování ligových koučů, kapitánů a manažérů a expertů obdržel nejvíce hlasů a po dvou letech sesadil z trůnu Viktora Půlpána. Zároveň získal pro Nymburk první individuální ocenění od roku 2018, kdy stejnou cenu získal Petr Benda.

Sluneta Ústí - Nymburk, 3. čtvrtfinále KNBL 2020/2021. Lamb Autrey

FOTO: Semifinále mají v kapse. Vyhlíží soupeře a hlavně vyvrcholení Ligy mistrů

Na palubovce soupeře rozhodli o výhře 93:69 až zlepšeným výkonem ve druhé půli. Basketbalisté Nymburka vyhráli i třetí zápas čtvrtfinále play off Kooperativa NBL a v nejkratším možném čase postoupili přes Ústí nad Labem do semifinále. Spolu s Nymburkem postupuje také Kolín, který rovněž přehrál Pardubice 3:0 na zápasy. Nymburk se tak už může v klidu těšit na Final 8 Ligy mistrů, do Ruska odlétá v pondělí v poledne.

Druhé utkání čtvrtfinálové série BC Kolín - Pardubice (103:95).

Švrdlík: Zase musíme. Věřím ale, že nám to vyjde i teď

/ROZHOVOR/ Zahnáni do kouta. Pardubičtí basketbalisté už nemají ve čtvrtfinále kam couvnout. Na kolínské palubovce nezvládli ani jeden duel, a tak musí hned dnes v prvním domácím střetu vítězit. Kapitán Beksy KAMIL ŠVRDLÍK nikdy nehází flintu do žita předem. I když podvědomě tuší, že pokud se nezapojí do společného díla všichni, šance týmu na prodloužení série se výrazně ztenčí.

Druhé utkání čtvrtfinálové série BC Kolín - Pardubice (103:95).

Maximální trest. Americký basketbalista pyká, za pěst se omluvily jen Pardubice

Zkrat na druhou. V době, kdy se v České republice schylovalo k tzv. Superúplňku, měl pardubický basketbalista T.J. Dunans superzatmění… Ve druhém čtvrtfinále si šel vyřídit účty s kolínským Davidem Pekárkem. Nevolil však slova, nýbrž činy. Nicnetušícímu protivníku dal pěstí do obličeje. A disciplinární komise mu „napařila“ stopku na čtyři zápasy.