Kreativ

ŠTÍTEK: BK Pardubice

Tomáš Satoranský měl lví podíl na výhře Lvů nad Velkou Británií.

S Tomášem jde vše líp. Satoranský vymýšlel i střílel a Češi zase hltají basket

Návrat na vítěznou evropskou vlnu. Čeští basketbalisté po dvou prohrách s Řeckem. Jedné v osmifinále EuroBasketu před dvěma roky a té čerstvé z úvodu kvalifikace o další šampionát porazili Velkou Británii v poměru 90:82. Ten návrat se týká rovněž Tomáše Satoranského, který se od neúspěšného zčásti domácího mistrovství Evropy vrátil do týmu. Přestože není kapitánem, byl to on, kdo kormidloval svou posádku do vítězného přístavu. A ještě u toho stačil potopit britský křižník, který v Pardubicích pálil hlava nehlava.

Čeští basketbalisté zdolali v bouřlivé atmosféře pardubické enteria areny Velkou Británii.

Český lev zakousl britského. Basketbalisté zdolali Ostrovy a srovnali bilanci

Jedna ku jedné. Čeští basketbalisté vstoupili do domácích zápasů kvalifikace EuroBasketu 2025 výhrou nad Velkou Británii. Srovnali tak bodový krok se soupeřem a po prohře v Řecku si srovnali bilancí výher a nezdarů. Za výhrou je v Pardubicích táhl Tomáš Satoranský. Dirigent ale také nejlepší střelec svého týmu. Přehoupl se přes dvacet bodů.

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o EuroBasket 2025 "přijatelnou" prohrou v Řecku.

Satoranský v Pardubicích. Dnes bude dirigovat českou hru proti Veké Británii

Návrat na tradiční základnu. Čeští basketbalisté dohrají v pardubické enteria areně první okno kvalifikace na evropský šampionát. Do bojů vstoupili osmibodovou prohrou (64:72) v Řecku. Dnes naopak budou plnit roli papírově silnějšího ve střetnutí s Velkou Británií. Diváci se mohou těšit i na největší hvězdu národního týmu Tomáše Satoranského a další borce ze „zlaté“ čínské party.

Basketbalisté Plzně podlehli Pardubicím 72:79.

Ani druhý zápas Lokomotivě nevyšel. Boj o play-off se zamotává

Basketbalisté Plzně prohráli i druhé utkání v nadstavbové části. Po porážce s Novým Jičínem podlehli Západočeši i rezervě Pardubic, na něž nestačili před vlastními fanoušky poměrem 72:79. Chuť si budou moci spravit Plzeňané v neděli, kdy se představí na palubovce brněnského týmu U23.

Ilustrační snímek.

Dvě výhry, dvě porážky. Kadeti GBA Lions bojují v extraligové nadstavbě

V plném proudu je nadstavba basketbalové extraligy kadetů U17, v níž hráči GBA Lions postoupili do skupiny nejlepších osmi týmů. Za sebou mají úvodní čtyři zápasy na palubovkách soupeřů, z nichž vytěžili bilanci dvou vítězství a stejného počtu porážek. V tabulce jim zatím patří pátá příčka.

Píseckým kadetům patří v extraligové nadstavbě zatím čtvrtá příčka.

Mladí Sršni v extraligové nadstavbě třikrát vyhráli

V plném proudu je nadstavba basketbalové extraligy kadetů U17, v níž Sršni postoupili do skupiny nejlepších osmi týmů. Za sebou mají úvodní čtyři zápasy na palubovkách soupeřů, z nichž vytěžili bilanci tří vítězství a jedné porážky. V tabulce jim zatím patří čtvrtá příčka.

Z utkání 4. kola nadstavbové části skupiny A1 BC Kolín - Pardubice (63:89).

Kolín na Pardubice neumí. Prohrál i třetí duel této sezony

/FOTOGALERIE/ Potřetí v letošní sezoně NBL se utkali s Pardubicemi a potřetí prohráli. Basketbalistům Kolína to na Beksu prostě nejde. Důkazem toho bylo poslední kolo nadstavbové části skupiny A1, které Medvědi na domácí palubovce prohráli 63:89.

Pardubičtí basketbalisté porazili doma ve slavnostním duelu Kolín. A vyhráli také obě utkání venku.

Jen třiadvacet bodů. Beksa ve druhém poločase zašila svůj koš režnou nití

Už jsou zase zpět na šesté příčce. Na příčce, který zajišťuje přímý postup do ligového čtvrtfinále. Pardubičtí basketbalisté zopakovali svůj kousek ze závěru základní části a zvítězili na kolínské palubovce. Zatímco, tehdy měl domácí tým ze sestavy řešeto (stejně jako v sobotu), tak nyní se potýkala s personálními problémy rovněž Beksa. Po výměně stran však zamkla svůj koš na sedm západů. Respektive ho zašila režnou nití.

Vítěz Českého poháru byl v roce 1994 z Pardubic.

Čtyřka na konci slibuje úspěch. Pardubičtí basketbalisté vyhráli titul i pohár

Magická čtyřka. Minimálně pro pardubický basketbal. Jednou z jejich charakteristik v numerologii je odhodlání, poctivost a vytrvalost. Přesně tím se řídili dlouháni. Za posledních šedesát let v roce, který končil čtyřkou dosáhli hned ve třech případech velkého úspěchu. Z nich jasně ční nad oba zisk mistrovského titulu v roce 1984. Čtyřka má ale také stinné stránky. Někdy působí chladně a bez emocí. To se dá promítnout i do některých let pod pardubickými koši. Jako při nejhorším umístění za dlouhou dobu…

Pardubice vs. Kolín.

Hlavně se musíme vrátit k lepší obraně, velí před bitvou v Kolíně pivot Švrdlík

/KOOPERATIVA NBL/ Čtvrté pokračování nadstavbové skupiny A1 znamená pro pardubické basketbalisty putování po proudu řeky Labe do Kolína. Půjde o střet soupeřů, jejichž aktuální výsledky v posledních kolech nestály za mnoho, takže uzavírají pořadí elitní osmičky. Liga si po tomto dějství vybere dlouhou pohárovou a reprezentační pauzu a do ní se pochopitelně daleko lépe půjde vítězi zápasu.

Dino Bistrović (vpravo), nová posila kolínských basketbalistů.

Medvědi mají novou posilu. Dirigovat hru přišel Dino Bistrović

Basketbalisty Kolína trápí delší dobu velká marodka, především pak na pozici rozehrávače, proto se vedení klubu rozhodlo angažovat novou posilu. Kádr Medvědů okysličí Dino Bistrović, 23 letý chorvatský hráč, který zastává pozici 1 a 2 přichází na třítýdenní try-out s platností do konce sezony.

Pardubičtí basketbalisté zůstali ve střeleckých dostizích s Opavou o koš vzadu. o koš

Pardubičtí basketbalisté uhasili velký požár. Opava ale založila nový oheň

Doma raději nehrát. Tohle tvrzení platí pro vzájemné střety mezi Pardubicemi a Opavou. Ani na třetí pokus se hostitelům nepodařilo vyhrát před vlastními diváky. Úřadující český mistr měl po většinu zápasu hru ve své moci. Beksa si zavařila v první čtvrtině, kdy si nechala soupeře uniknout. Ztrátu sice vyretušovala a dokonce se v závěrečném dějství ujala šestibodového vedení. Závěr ale zvládli lépe Slezané.

Luděk Jurečka patřil k nejlepším hráčům na palubovce

Jurečka s Gniadkem to vzali na sebe a Opava urvala cenný skalp

Nervy drásající bitvu sehráli opavští basketbalisté v Pardubicích. I když vedli o třináct bodů, ve druhém poločase byli chvíli na kolenou. V kritických chvílích sbalili tým do batohu ostřílení borci Jurečka s Gniadkem a důležitými trojkami nasměrovali Slezany k vítězství. Czudkův výběr zvítězil 98:96.

V Opavě pardubičtí čahouni na konci základní části zvítězili. Co doma v nadstavbě?

Možnost rychlých reparátů. Pardubice i Opava mají co napravovat. Kdo s koho?

Otázka před třetím zápasem v nadstavbové části nemůže být nad slunce jasnější. Kdo z dvojice Pardubice - Opava dá rychle zapomenout na domácí víkendový nezdar? Zatímco basketbalisté Beksy nestačili doma Brno, tak Slezané odevzdali druhý bod Děčínu. Také před vlastním publikem. V letošní sezoně se jedná o třetí duel tradičních rivalů. Rčení: Můj dům - můj hrad absolutně neplatí…

BK Opava - BK ARMEX Děčín 81:85

VIDEO: Štěpán Pavelek o premiéře v opavském dresu i špatném spánku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Splnil si svůj velký sen. Štěpán Pavelek si v sobotu odbyl premiéru za mateřskou Opavu v nejvyšší basketbalové soutěži. Nastoupil v duelu proti Děčínu, který jeho tým bohužel prohrál 81:85. Štěpán Pavelek ale nezklamal, v prvním týmu zůstal a nechybí v nominaci pro duely v Pardubicích a Brně. Více se Štěpánem Pavelkem v následujícím video rozhovoru.

Brněnští basketbalisté (v tmavém) vyhráli v Pardubicích 72:64 a poskočili na páté místo.

FOTO: Šílený program zakončený výhrou. Brněnský návrat na páté místo řídil Lee

Čtyři zápasy v osmi dnech. Pořádně nabitý program museli v minulém týdnu absolvovat brněnští basketbalisté, alespoň na závěr si však vylepšili náladu. V neděli zvítězili na pardubické palubovce 72:64 a opět se vrátili na páté místo nejvyšší soutěže. „Pro nás šlo o hrozně náročné utkání, ale jsem strašně rád, že jsme jej zvládli,“ těšilo kouče Basketu Martina Vaňka.

Pardubičtí basketbalisté v obranné bitvě podlehli Brnu.

Čtvrtý únik pardubičtí basketbalisté nezlikvidovali. V bitvě obran podlehli Brnu

Přímý souboj o příčku zajištující přímý postup do čtvrtfinále. A je úplně jedno, že se hrálo teprve druhé kolo nadstavbové části. V případě výhry nad Brnem by při další konstelaci hvězd (výhra Ústí nad USK) mohli pardubičtí basketbalisté poskočit až na páté místo. Beksa šanci propásla a klesla na sedmou pozici.

Basketbal: Olomoucko - Nymburk (23.9.2023)

Byli blízko stovce! Basketbalisté Olomoucka si poradili s Pískem

Na pohárový duel v Pardubicích navázal dalším působivým vystoupením Jase Townsend v ligovém zápase proti Písku. Americký střelec Redstonu přispěl 30 body k vítězství 96:78, po němž Hanáci posílili své naděje na postup do předkola play – off.

Brněnští basketbalisté (v bílém) se po čtvrtfinálové prohře s USK Praha loučí s domácím pohárem.

FOTO: Závěr, který bolí. Basket pohárový obrat nedotáhl, končí ve čtvrtfinále

Tahle prohra bolí dvojnásob. Brněnští basketbalisté ve čtvrtečním čtvrtfinále Českého poháru sahali po obratu s USK Praha, v závěru měli dvě šance na vyrovnání. Obě však promarnili, s pražským celkem před svými příznivci padli 66:68 a do FINAL 8 Česko-slovenského poháru se tak nepodívají. „Zápas jsme mohli zvládnout,“ hlesl po utkání kapitán Basketu Jakub Krakovič.

Ilustrační foto

Projdou Hanáci do pohárového Final8? Olomoucku stojí v cestě Pardubice

Mezi nejlepší osmičku v domácí pohárové soutěži se dostali basketbalisté BK Redstone Olomoucko a jediné vítězství je dělí od postupu do finálového turnaje, v němž letos budou o Federální pohár usilovat čtyři nejlepší české a slovenské týmy. Zda mezi nimi bude také klub z Olomouce, se rozhodne dnes na pardubické palubovce od 17.30.

Svitavští prvoligoví basketbalisté.

Máme za sebou teprve úspěšný poločas, říká trenér basketbalistů Šorf

Patnáct vítězství z osmnácti zápasů. S takovou bilancí zakončili svitavští Tuři základní část prvoligové soutěže. Stačilo jim to na první místo v tabulce východní skupiny a je to rozhodně pozitivní počin, který dal svěřencům trenéra Martina Šorfa solidní výchozí pozici pro nadcházející nadstavbové boje. Pokud v této fázi sezony výsledkově nevyhoří, měli by si vzhledem k výraznému bodovému odstupu udržet pozici v elitní čtveřici a zajistit si výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále play off.

Děčínští basketbalisté doma podlehli Pardubicím.

PODÍVEJTE SE: Trojka Chatmana šokovala děčínské publikum

Děčínští basketbalisté vstoupili do nadstavbové části těsnou domácí porážkou 76:79 s Pardubicemi, o které rozhodla úspěšná trojka Chatmana se samotného závěru. Aktuálně čtvrtí Válečníci si tak komplikují situaci v tabulce. 

Děčínští basketbalisté doma podlehli Pardubicím.

Z Chatmanovy ruky přiletělo K.O. Beksa vyloupila Děčín, rozhodla s klaksonem

/KOOPERATIVA NBL/ Tým s aktuálně nejlepší formou v nejvyšší soutěži basketbalistů? Světě, div se, ale je to pardubická Beksa! Ta se z fáze, kdy to pomalu vypadalo, že bude bojovat o záchranu, nevídaně vyšvihla v postrach všech konkurentů. Při premiéře v nadstavbové skupině A1 protáhla famózním způsobem svoji vítěznou šňůru i v Děčíně. Není asi sladší způsob výhry než trojkou se závěrečným klaksonem čtvrté čtvrtiny. Z ruky ji vypustil za stavu 76:76 Kameron Chatman a Pardubické rázem dělí jediné vítězství od elitní čtyřky.

BK KVIS Pardubice vs. BK Armex Děčín.

Do Děčína jedeme rozhodně vyhrát, hlásí před startem nadstavby Pekárek

Startuje nadstavbová část Kooperativa NBL. Ještě okolo vánočních svátků to vypadalo, že se pardubičtí basketbalisté budou v tuhle chvíli chystat na ostudnou účast ve skupině A2, nakonec však jejich sezona vzala přece jenom pozitivní směr. Tím pádem dnes v podvečer na severu Čech otevřou boje mezi elitní osmičkou.

Ilustrační foto.

Stylová výhra na závěr. Tuři zakončili základní část s patnácti zářezy na pažbě

V předstihu odehráli svitavští basketbalisté svoje závěrečné vystoupení ve východní základní skupině prvoligové soutěže. Čtvrteční krajské derby v Pardubicích se stalo relativně přesvědčivě jejich kořistí a do nadstavby, v níž se dvoukolově utkají se třemi nejlepšími celky ze Západu, vkročí s lichotivou bilancí patnácti vítězství oproti třem porážkám.

Lukáš Houser, generální manažer BK ARMEX Děčín.

GM Válečníků o fanoušcích, skladbě kádru, Opavě nebo cílech v nadstavbě

Basketbalisté BK ARMEX Děčín zakončili základní část nejvyšší soutěže na čtvrtém místě. Logicky si tak zajistili účast v elitní nadstavbové skupině, kde se budou snažit nahánět trio Ústí nad Labem, Nymburk a Opava. Současně si ale budou muset hlídat záda, protože právě umístění v TOP 4 zaručuje v play-off úvod na domácí palubovce.

Skvělí fanoušci při utkání Děčín - Nymburk.

FOTO: Potlesk pro basketbalové fanoušky. Děčínští patří k těm nejlepším

Během základní části letošního ročníku Kooperativa NBL si cestu do hal našlo přes 112 tisíc fanoušků. Oproti předchozí sezoně (89.166) jde o nárůst o 25 procent, což je velice příjemný bonus, za který jsou hráči, kluby i celá liga náležitě vděční. K těm nejlepším patří samozřejmě fanoušci BK ARMEX Děčín.  

Z basketbalového utkání extraligy mladších žákyň Sadská - Studánka Pardubice (68:64)

FOTO: Silné Pardubice Sadské vzdorovaly, nakonec ale zůstala výhra Vosám

Další dva extraligové zápasy odehrály mladší Vosy na domácí palubovce. V sobotu přijel silný tým z Pardubic. Ve výborném extraligovém zápase mladších žákyň se na konci radovaly mladé košíkářky Sadské. V neděli i přesto, že Vosy polevily, vyhrály s přehledem nad týmem z Olomouce. Po čtyřech zápasech mají tedy plný počet bodů, stejně jako Žabiny Brno a Hradecké Lvice.

Levhartice (uprostřed) porazily Trutnov.

Levhartice i s absencemi urvaly výhru v Trutnově a utnuly sérii porážek

Ke třetímu utkání roku 2024 vyrazily chomutovské basketbalistky do Trutnova, kde je čekalo čtrnácté pokračování Chance ŽBL. Levhartice se musely kromě tří porážek v zádech vyrovnat také s absencemi některých opor, což se v úvodu zápasu dařilo, ale pak převzaly otěže střetnutí domácí hráčky. Svěřenkyně Pavla Staňka jim je sebraly až třináct vteřin před závěrečným klaksonem, což jim po výsledku 64:63 zajistilo nejtěsnější možnou výhru.

Pardubičtí basketbalisté udolali po prodloužení USK Praha.

Chatman bodově spal jako Šípková Růženka. V prodloužení svůj tým vysekal z trní

Sedmé místo s totožným ziskem jako šestý tým tabulky. Shodou okolností jejich soupeř v závěrečném dějství základní části Kooperativa NBL. Pardubičtí basketbalisté mohutným finišem, kdy po čtyřech výhrách v řadě udolali rovněž USK, dosáhli na horní nadstavbovou skupinu. Před zápasem hosté vydali zvláštní nařízení o zastavení Kamerona Chatmana. Hráče, který se stal strůjcem pardubického zázraku. Jenže v prodloužení jim tento Američan splatil dluh i s úroky.

Basketbal Olomoucko. Ilustrační foto

Olomoucko porazilo v posledním kole Písek a dobře se tak naladilo na nadstavbu

V posledním kole základní části sezony zvládli basketbalisté BK Redstone Olomoucko parádně a v Písku po výsledku 93:83 urvali třetí výhru v sezoně na palubovkách soupeřů. Vyrovnaný průběh zlomili v poslední čtvrtině, v níž si vypracovali dvouciferné vedení a to si bez vážnějších pohlídali i díky nové posile. Jase Townsend dal totiž v závěrečné periodě všech svých třináct bodů.

Basketbalisté Svitav (ve žlutém) a Hradce Králové kralují východní prvoligové skupině a rvou se o první místo v tabulce.

Tuři nezaváhali a získali jistotu, že si zahrají horní nadstavbu a play off

Šestnácté z osmnácti kol základní části prvoligové soutěže basketbalistů, konkrétně skupiny Východ, vyjasnilo celou řadu otazníků. V první řadě rozhodly úspěšné výsledky východočeských zástupců z Hradce Králové a Svitav o tom, že si oba kluby zahrají bez ohledu na výsledky závěrečných utkání nejvyšší nadstavbovou skupinu se třemi nejlepšími celky ze Západu. A tím pádem mají v předstihu zajištěnou účast ve čtvrtfinále.