Kreativ

ŠTÍTEK: BK Pardubice

Pardubičtí basketbalisté se budou chtít nastartovat k lepším zítřkům proti Kolínu.

Beksa musí zabrat. Po pěti prohrách se chce nastartovat proti Kolínu

Hrajeme spolu za Pardubice a za lepší výsledky. Beksa nezažívá nejúspěšnější období a potřebuje se již nastartovat k lepším zítřkům. Po pěti prohrách se svěřenci trenéra Repeši budou chtít nastartovat zápasem s Kolínem. Ten odehrají již v sobotu od 19:00 v enteria areně, kde se bude konat desátý ročník projektu Hrajeme spolu za Pardubice. 

Hrajeme spolu za Pardubice - spojení hudby a basketbalu v jednom městě.

Hrajeme spolu za Pardubice podesáté. Stara: Měl to být ojedinělý a jediný ročník

/ROZHOVOR/ Dva z jednoho města. Za minulého režimu byl mezi diváky populární hudebně zábavný pořad se stejnojmenným názvem. Střetávali se v něm zaměstnanci dvou tamních podniků v různých disciplínách. Jeden z nich byl vysílaný z Pardubic. Přesně před čtyřiceti lety. A dva z jednoho města přicházejí na scénu už podesáté tentokrát v hudebně sportovní akci s názvem Hrajeme spolu za Pardubice. Na rozdíl od svého nevlastního staršího bratra se v něm síly spojily. Lépe řečeno, umění komorní filharmonie a basketbalového klubu. Za duchovního otce této v České republice unikátní akce se dá považovat Pavel Stara, předseda představenstva BK Pardubice, který kromě koncertu a zápasu vyzdvihuje třetí pilíř, kterým je charitativní nádech.

Hrajeme spolu za Pardubice se stal fenoménem.

Oranžová lákadla: Hrajeme spolu za Pardubice i Den pardubického basketbalu

Tři dva jedna start. V jejich případě ještě jednu číslovku k odpočítávání přidáme. Čtyři dny totiž scházejí do desátého pokračování unikátního projektu filharmoniků a basketbalistů s názvem Hrajeme spolu za Pardubice. A nakonec se dá využít také tradičního odpočítávání. V pátek se totiž koná akce Den pardubického basketbalu.

BK Pardubice jdou v lize od prohry k prohře.

Beksa se vyškrábala z minus dvacet jedna do plus tří. Stejně se zřítila

Člověk už neví, jestli se má smát nebo brečet… V tom prvním případě se ale jedna o smích doplněný o pelyněk. Pardubičtí basketbalisté prohráli popáté řadě napříč oběma soutěžemi, které si v říjnu střihli. Z toho podruhé o bod. Navíc obracejícím košem v samotném závěru střetnutí. Po kruté koncovce proti Jämtlandu, kdy inkasovali s klaksonem, zůstali bez výhry také na půdě Olomoucka. Tam ještě měli šanci, když dostali koš devět vteřin před vypršením základní hrací doby. Přitom v utkání stáhli hrozivou ztrátu jednadvaceti bodů až k tříbodovému plusu.

Nymburští basketbalisté si otevřeli pod pardubickým košem Non-stop.

Fandové pardubických basketbalistů se ptají: Kde jste nám tu Beksičku vyměnili?

Švédský syndrom… Pardubičtí basketbalisté jsou po návratu z Östersundu, kde se odehrála jedna z kvalifikačních skupin FIBA Eurocupu, k nepoznání. Až se mohou jejich příznivci ptát: Kde jste nám tu Beksičku vyměnili? Domácí prohra v samotném závěru minulého týdne s Ústím by se dala ještě svést na náročný zápasový program spojený s cestováním, který podpořilo zklamání z vyřazení, ovšem středeční propadák v Nymburce se už tak lehce okecat nedá. Takže, teď to nevypadá na žádné Švédské kapky, ale na České kapky. V případě zahraničního trenéra na Chorvatské kapky… Zejména směrem k obraně, která byla výkladní skříní.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Pardubice (104:70)

FOTO: Je důležité mít vyhrávání jako zvyk, liboval si kouč Nymburka Tabellini

Basketbalisté Nymburka zvítězili v 6. kole Kooperativa NBL doma nad Pardubicemi 104:70 a dostali se v tabulce na druhé místo za dosud neporaženou Opavu. Nymburk od začátku určoval tempo zápasu a týmovým výkonem si připsal své nejvyšší vítězství nad Východočechy za poslední dva roky. Další zápas sehraje Nymburk hned v pátek doma proti Kolínu. Hraje se však speciálně pro děti základních škol a utkání tak začíná už v 10 hodin.

Pardubičtí basketbalisté na Nymburk nevyzráli v posledním vzájemném utkání loňské sezony ani v prvním té nové.

Odveta za lup bronzu nevyšla. Nymburk proměnil pardubické obry v trpaslíky

Hrůza. Pardubičtí basketbalisté v letošní sezoně pomýšlejí na ty nejvyšší mety. Po utkání v Nymburce by ale měli své plány přepracovat, nebo se hodně rychle dát do kupy… Na palubovce českého giganta totiž byli do počtu. Nenasytný soupeř je od začátku nešetřil a jeho krasojízda se zastavila až za stovkou.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Brno (69:72)

Souboj dvou pohárových celků, do Nymburka přijíždí Pardubice

Basketbalisté Nymburka ve středu přivítají Pardubice. Půjde o šlágr 6. kola Kooperativa NBL ve kterém se střetnou dva celky s nejvyššími ambicemi a také dva ze tří pohárových účastníků. Utkání ve Sportovním centru v Nymburce začne v 18 hodin.

Pardubičtí basketbalisté (v bílém) nestačili na domácí Jämtland.

Pardubice zaházely dvanáctibodovou díru. Jämtland je popravil v poslední vteřině

Nejtěsnějším možným rozdílem, v nejzazším momentu. Pardubičtí basketbalisté prohráli i druhý zápas v kvalifikaci FIBA Europe Cupu. Tím nejhorším způsobem. Střetli se s pořádajícím Jämtlandem, který jim zasadil smrtící ránu v poslední vteřině. Bez ohledu na výsledek střetu mezi švédským týmem a prvním přemožitelem ze Zaragozy jsou z evropského poháru vyřazeni.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Slavia Praha (111:57) a loučení s kariérou Petra Bendy

Nymburk se bude doma snažit proti Brnu napravit porážku

Basketbalisty Nymburka čeká ve středu druhé domácí utkání sezony. Ve 4. kole Kooperativa NBL přivítají Brno a hráči se budou snažit napravit nečekané zaváhání z palubovky USK Praha, kde v sobotu prohráli 73:75. Zajímavostí zápasu je, že Brno nově trénuje Martin Vaněk, který pochází z Nymburka a prošel místní akademií. Utkání v nymburském Sportovním centru začíná v 18 hodin.

Pardubičtí basketbalisté (v červeném) podlehli favorizované Zaragoze 88:94.

Klobouček. Pardubice drásaly nervovou soustavu Zaragozy pětatřicet minut

Návrat po pěti letech do Evropy. Pardubičtí basketbalisté podali proti mega silné Zaragoze statečný výkon. Odehráli s ní zcela rovnocennou partii. Vyšší kvalita soupeře, který má svém středu bývalé hráče NBA v čele s Okaforem nebo reprezentanty různých zemí, se projevila v poslední čtvrtině. Prohra o pouhých šest bodů s účastníkem nejlepší soutěže na starém kontinentu se dá označit za menší senzaci. Předvedená hra dlouhánů z Beksy splňovala parametry moderního basketbalu. Jen neznalý věci, by si mohl myslet, že Pardubice hrají evropské poháry každoročně…

Pardubičtí basketbalisté (v bílém) zdolali Ostravu 70:61.

Pardubice o postup. Vyoral může naplno prodat potenciál na mezinárodním fóru

ROZHOVOR/Pět let. V životě basketbalisty se jedná o dlouhý úsek. Takovou dobu čekal Tomáš Vyoral na návrat do Evropy na klubové úrovni. Shodou okolnosti úplně stejně jako Pardubice, kam krátce po mistrovství světa v Číně zamířil. Dnes vypukne ve švédském Östersundu kvalifikace FIBA Europe Cupu. Rozehrávač s tradiční čtyřkou na zádech může po letech paběrkování v Nymburce i národním týmu naplno prodat svůj potenciál.

Pardubičtí basketbalisté (v bílém) zdolali Ostravu 70:61.

Pardubice překlopily stovku s Ostravou. Do Evropy s uragánem v zádech

Třikrát a dost. Respektive třikrát a dost bylo ligy… Pardubičtí basketbalisté zvládli i třetí utkání v nové sezoně Kooperativa NBL, ale ihned po vítězném utkání s Ostravou si navodili evropské myšlenky. Do kvalifikace FIBA Europe Cupu ve švédském Jämtlandu , která pro ně startuje už v úterý, tak vstoupí s uragánem v zádech. Třetí zářez na pažbě začali vyrývat už ve druhé čtvrtině, kdy si vytvořili rozhodující náskok.

BK KVIS Pardubice vs. Basket Brno.

Dobrá práce Beksy. Brnu nedala šanci, zápas dostala rychle pod svoji kontrolu

/KOOPERATIVA NBL/ Na druhém vítězství svého týmu v sezoně si pochutnali pardubičtí basketbaloví fanoušci, kteří ve středečním podvečeru v hojném počtu zaplnili hlediště sportovní haly Dašická. Beksa potvrdila venkovní lup z Děčína a přehrála nebezpečné Brno, když její výhra byla v podstatě od začátku do konce kontrolovaná. Výsledný rozdíl osmnácti bodů ve skóre hovoří vcelku jasnou řečí o dění na palubovce.

Z basketbalového utkání ligy juniorů Poděbrady - Žďár (72:75)

FOTO: Dva těsné výsledky juniorů Poděbrad. Jedna výhra, jedna prohra

Poděbradští junioři vstoupili do nové sezony basketbalové ligy kategorie U19 sobotní porážkou. Ve vyrovnaném utkání měli na konci více štěstí soupeři ze Žďáru. V neděli přivítali na domácí palubovce borce z Pardubic. Po prohrané první čtvrtině otočili vývoj utkání a nakonec vyhráli o šest bodů.

Tomáš Grepl, kouč BK ARMEX Děčín.

Drama na úvod se smutným koncem. Válečníci padli v prodloužení

Hned první zápas Kooperativa NBL si nestranný divák musel užít. Děčínští Válečníci předvedli v obraně šílenou první čtvrtinu, přesto náskok Pardubic na poslední chvíli srovnali a vynutili si prodloužení. To nezvládli, proto začali sezonu porážkou 111:112. Ve druhém prodloužení.

Pardubičtí basketbalisté vydřeli výhru v Děčíně.

Hráčům se nechtělo z palubovky. Bitvu jako v play off rozsekla zlatá ruka Burdy

Když se čas naplnil… Tako by se mohl s nadsázkou jmenovat příběh prvního zápasu nové sezony v Kooperativa NBL mezi Děčínem a Pardubicemi. Oba týmy se totiž spolu střetly v loňském semifinále, které vyvrcholilo ve městě na soutoku Labe a Chrudimky. Tehdy se radovali Válečníci. Pardubičtí komplet vyměnili cizineckou legii a na sever Čech odjeli s myšlenkami na vendetu. Ta se jim zdařila, když po dramatických obrátkách zvítězili až p odruhém prodloužení. Zlatou ruku měl zlatý z univerziády Matěj Burda.

Pardubičtí basketbalisté vstoupí do nového ročníku Kooperativa NBL v Děčíně.

Děčín, to je hodně ostrý start. Beksa ale míří k premiéře s odhodláním

Dost bylo řečí… Hic Rhodus, hic salta! Tohle přísloví by se dalo přeložit jako: Teď se ukaž! Pochází z Ezopových bajek a cosi podobného platí o pardubických basketbalistech. Těm totiž o tomto víkendu končí doba příprav a začíná jim ostrá sezona. Tudíž je nutno přestat mluvit o tom, jak byla letní příprava kvalitní, a ukázat to přímo na palubovce. Nejprve na té děčínské, kde Beksa otevře nový ročník Kooperativa NBL.

Dino Repeša se již těší na novou sezonu, ve které si jeho tým zahraje i kvalifikaci do FIBA Europe Cupu.

Německá pospolitost. Trenér pardubických basketbalistů Repeša našel vzor pro tým

ROZHOVOR/Konečně je ve svém živlu. Jedná se o trenéra s vysokými ambicemi. Proto také před dvěma lety přišel do Pardubic. V Bekse viděl větší šanci zahrát si vysněné evropské poháry než v USK Praha. Chorvatský kouč Dino Repeša pokračuje ve šlépějích svého slavnějšího otce Jasmina. Vyfasoval tým, který dotáhl do Evropy. A nechce, aby se v kvalifikaci do FIBA Europe Cupu jednalo o dvouzápasovou epizodku. Kromě toho má políčeno také na finále domácí soutěže. Ke splnění cílů pomáhal vybírat zahraniční hráče a v přípravě volil těžké soupeře.

Pardubický basketbal míří v nové sezoně vysoko.

S jídlem roste chuť. Pardubičtí basketbalisté chtějí udělat krok nad semifinále

Semifinálová hladovka skončila… Pardubičtí basketbalisté se po pěti letech prodrali mezi nejlepší čtyři týmy v České republice. A zdá se, že mají v plánu naplnit rčení: S jídlem roste chuť. V nové sezoně by rádi zaútočili finále. To ale není všechno. Zásluhou čtvrté příčky se po pěti letech vracejí do Evropy. Už zkraje října je čeká kvalifikace ve FIBA Europe Cupu.

Pardubičtí dlouháni vyhráli bitvu na "Zelené Hoře". Polskému soupeři nasázeli 101 bodů.

První výhra Beksy v přípravě. Zelená hora se nezazelenala, ale zezelenala

Cenný zářez. Dvojnásobně cenný. Ještě nedávno se jednalo o přední polský basketbalový tým. V posledních osmi letech získal tři tituly, zahrál si Euroligu i VTB ligu. Začal však strádat a už se neprobojoval ani do play off ve své zemi. Ano, je to Ziolena Góra. V příparvě na kvalifikaci FIBA Europe Cupu si tento tým zvolili pardubičtí basketbalisté. A překvapivě ukončila sérii proher v testovacím období. Rázně. Do Lubušského vojvodství si přijela o výhrů rozdílem čtrnácti bodů. Se stovkou na dortu a hlavně bež čtyř zdravotně indisponovaných hráčů.

Sportovní ředitel Radek Nečas se v rozhovoru pro Deník rozpovídal o odchodech z klubu i nových příchodech.

Pardubice jsou na svých. FIBA Europe Cup je pro nové hráče lákadlem, říká Nečas

Hladina je vyrovnána…. Šatna pardubických basketbalistů připomínala v mezidobí obou sezon holobyt. Přesněji řečeno v provedení cizinců. Beksa se rozloučila se všemi čtyřmi zahraničními hráči. Manko na soupisce postupně smazávala a v tuto dobu je stav legionářů stejný jako na konci loňského ročníku. Stejně tak vedení vyměnilo kus za kus v českém táboře. Sportovní ředitel pardubického klubu Radek Nečas s oběma trenéry naskautoval a zhlédl v akci desítky hráčů. Jak vybrali, ukáže tradičnímu účastníku nejvyšší soutěže nejen ligová sezona, ale také účinkování ve FIBA Europe Cupu, kam se Pardubice vracejí po pěti letech.

Marek Simonides je novou posilou hlavního týmu BK Pardubice.

Sedmnáctiletý Simonides mezi dospělými. Beksa shrábla naději slovenského basketu

Beksa podepsala velkou naději slovenského basketbalu. Armádu, která jde do výcviku pro boje v kvalifikaci FIBA Europe Cupu, rozšířil bažant… Jinak snad ani nelze teenagera z Prievidzy nazvat. Marek Simonides už v sedmnácti letech prokazuje talent a obrovský potenciál. Sportovní úsek pardubického klubu ho mohl podrobně sledovat celý rok v dresu své juniorky. Hned ve třech soutěžích. A musel zaujmout, protože ne každý angažuje do podkošové sestavy takové „pískle“.

Pardubičtí basketbalisté se připravují na novou sezonu. Noví i ti stávající.

Beksa jako transfúzní stanice. Pod pardubickými koši proudí nová krev

GLOSA/Letní příprava slouží k nabrání fyzických sil. Síly musel napnout také basketbalový management nejznámějšího pardubického klubu. V jeho případě se ale jednalo o psychické zdatnosti. Při získávání nových hráčů se totiž rozhodně s jejich bývalými kluby či agenty nepřetlačovali jeho vyslanci v páce. Při vyjednávání musel vynaložit diplomatické mění, klid, rozvahu a trpělivost. A že toho všeho muselo být. Po skončení loňské sezony se totiž rozloučil hned z pěti hráči rozšířené a někdy základní rotace. To je téměř polovina týmu. Sportovní úsek BK Pardubice ale hlásí první úlovky. Matematicky popsáno, z minus pěti už jsou pouze na minus dva.

Trenér Adam Konvalinka

Nymburk jde do sezony se silnou trojicí trenérů, přišel Konvalinka

Basketbalisty Nymburka budou v nadcházející sezoně trénovat hned tři hlavní trenéři Kooperativa NBL z minulého ročníku. Asistenty nového hlavního kouče Francesca Tabelliniho, který dosud vedl USK Praha, budou Ladislav Sokolovský, který trénoval Nymburk v minulých měsících, a také dosavadní kouč Kolína Adam Konvalinka. Ten se k týmu připojil tento týden. Součástí realizačního týmu zůstává kondiční trenér Litevec Ričardas Reimaris.

Martin Khell přichází do Pardubic ze Slavia Praha.

Beksa přivítala novou posilu. V Europe Cupu je navíc čeká těžká písemka

Přetěžkou úlohu postavil úterní los kvalifikačního turnaje FIBA Europe Cupu před pardubické basketbalisty. Ti si coby čtvrtý celek uplynulé sezony Kooperativa NBL zajistili účast v tomto evropském poháru, aby si však zahráliv jeho hlavní fázi, musí se prokousat přes kvalifikaci, do které vyfasovali velmi těžké rivaly. I proto Beksa posiluje. Do Pardubic přichází Martin Kheil. 

Basketbalové utkání Basketball Champions Legue mezi BK JIP Pardubice (v bíločerveném) a BC Nižnij Novgorod (v černém) v pardubické tehdejší ČSOB Pojišťovna Areně.

Čtyři roky půstu stačily. Pardubický basketbal se vrací mezi evropskou smetánku

GLOSA/Návrat zlatých časů. Pravda, nejcennější kov z toho nikdy nekápl, nicméně účastí v prestižních evropských soutěží rostlo renomé pardubického basketbalu. Jenže po posvícení přišel půst, který byl delší než covidová doba. Trval totiž více než čtyři roky. Beksa se ne a ne prokousat přes čtvrtfinále Kooperativa NBL, a tak se plácala v podřadé soutěži Alpe Adria Cup. Aspoň, že ji jednou vyhrála… Čtvrté místo v sezoně 2022/2023 katapultovalo pardubický basketbal zpět mezi smetánku.

Dino Repeša i Vanja Miljković prodlužují smlouvu s Pardubicemi.

Strůjce semifinálového návratu pokračuje. Repeša chce být ale ještě lepší

Nic nového pod sluncem. V tomto případě platí pod koši. Pod pardubickými koši. Proč také dělat změny, když jsou všechny složky spokojeny. Hlavní trenér Dino Repeša bude pokračovat i v nadcházející sezoně udílet pokyny z lavičky Beksy. K ruce znovu bude mít asistenta Vanju Miljkoviće. Zatímco ten „důležitější“ z chorvatského dua načne v Pardubicích třetí kapitolu, tak jeho méně viditelný kolega se k týmu připojil od začátku minulého ročníku.

Sportovní ředitel BK KVIS Pardubice, Radek Nečas, se pro letošní sezonu přesunul z hlediště na palubovku k trenérskému štábu.

Beksa měla na lepší umístění než čtvrtou příčku, tvrdí sportovní ředitel Nečas

/ROZHOVOR/ Poprvé a přece bez… Pamatuje zlatou éru Nymburka, stříbro s Prostějovem a byl přítomen době bronzové v Pardubicích. Medailovou žeň ovšem zažil pouze jako hráč. Poté co pověsil botasky na hřebík, se Radek Nečas přeorientoval na roli sportovního ředitele v BK KVIS Pardubice. Zodpovídá tedy za výsledky prvního týmu a společně s dalšími členy managementu také za výběr hráčů. V letošní sezoně se jeho klubu po pěti letech a jemu samotnému poprvé v nové úloze, podařilo překročit čtvrtfinálovou nástrahu. Jenže tím to zhaslo. Beksa nezvládla druhý poločas sedmého semifinále s Děčínem a v souboji o poslední možný cenný kov ji odstupující mistr nedal šanci.

Tomáš Grepl, kouč BK ARMEX Děčín, během třetího finále proti Opavě.

Grepl: Kvalitu mají všichni. Je potřeba je dokopat, aby vyndali hlavu ze zadku

Gestikuloval, křičel na hráče, udílel pokyny, zlobil se na rozhodčí, radoval se, ale také se rozčiloval. Tomáš Grepl, kouč BK ARMEX Děčín dovedl svůj oslabený tým k prvnímu finálovému vítězství nad Opavou. V boji o titul v nejvyšší basketbalové soutěži jeho Válečníci ale v sérii prohrávají 1:2.

Dino Repeša si prožil s Beksou své nejdelší play off v Kooperativa NBL.

Čtvrté místo není zklamání, ale musí být minimem pro příští rok, má jasno Repeša

/ROZHOVOR/ Malý krok pro člověka, ale velký krok pro lidstvo… Věta astronauta Neila Armstronga před sestupem na povrch Měsíce by se dala upravit pro vystoupení pardubických basketbalistů v letošním play off. V tomto znění: Malý krok pro Beksu do finále, ale velký krok pro klub. Po měsíčním výstupu… Pět let totiž BK KVIS Pardubice chyběl v semifinále. Nyní se tak vrátil do elitní čtyřky české a moravské smetánky. Z pozice hlavního trenéra k tomu přispěl Dino Repeša. Také pro třicetiletého kouče se jednalo o první zdolání čtvrtfinálových hradeb za jeho pětiletého působení v Kooperativa NBL.

Pardubičtí basketbalisté bronzové medaile nezískali. Na krku se houpou nymburským dlouhánům.

Nymburk jako za mistrovských časů. Pardubice drtil od začátku a „slaví" bronz

Bronzové medaile mají nové majitele. Stali se jimi nymburští basketbalisté. V nejkratším možném termínu ovládli minisérii o třetí místo s Pardubicemi. Ve druhém utkání se bývalý král choval jako za starých časů. Svého soupeře převyšoval od začátku ve všech činnostech. Domácí ano jednou v utkání nevedli. Nutno ale podotknout, že Bekse stále chyběly dvě opory: rozehrávač Tomáš Vyoral a 219 centimetrů vysoký Robert Rikić.

Pardubičtí basketbalisté bronzové medaile nezískali. Na krku se houpou nymburským dlouhánům.

Nymburk jako za mistrovských časů. Pardubice drtil od začátku a „slaví" bronz

Bronzové medaile mají nové majitele. Stali se jimi nymburští basketbalisté. V nejkratším možném termínu ovládli minisérii o třetí místo s Pardubicemi. Ve druhém utkání se bývalý král choval jako za starých časů. Svého soupeře převyšoval od začátku ve všech činnostech. Domácí ano jednou v utkání nevedli. Nutno ale podotknout, že Bekse stále chyběly dvě opory: rozehrávač Tomáš Vyoral a 219 centimetrů vysoký Robert Rikić.

Beksa bude chtít napravit zaváhání z nymburské palubovky

Vyšťavená Beksa se pokusí vyždímat v posledním domácím zápase sezony zbytky sil

Květen – měsíc lásky. Tak té si ale pardubičtí basketbalisté moc neužili. Tedy pokud se nejedná o lásku k jejich sportu. V tomto případě by se stali nejvášnivějšími milovníky v celé republice. Druhý zápas o třetí místo bude jejich již jedenácté vzplanutí. Koná se v sobotu 27. května, což znamená že hrají prakticky ob den. Pouť zahájili šestým čtvrtfinále v Ústí nad Labem. Následoval domácí sedmý duel a pak další nekonečná série s Děčínem. Nikdo se nemůže divit, že hráči už nemají, kde brát. A do toho se přidaly zranění a nemoci. V sobotním utkání o zachování bronzové naděje se pokusí ze sebe vyždímat zbytky sil. A možná i to, co už v nich není…

Trenér děčínských basketbalistů Tomáš Grepl.

Favoritem finále je Opava, říká děčínský kouč Grepl. Přiznal ale, že není tipér

Opona se zvedá, velké finále Národní basketbalové ligy dnes začíná. Děčín stojí před historickou šancí. Nebude se sice hrát před zaplněným zimním stadionem, jak tomu bylo s Nymburkem, avšak po nedávném zlatém triumfu v Českém poháru má mužstvo děčínských Válečníků fazonu a leckdo tuší, že proti Opavě není bez šance. „Já si ale troufnu říct, že favoritem finálové série je Opava,“ krotí v rozhovoru pro Deník euforii a až příliš velká očekávání Tomáš GREPL, 46letý trenér BK Armex Děčín.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL o bronz Nymburk - Pardubice (93:75)

FOTO: Nymburk má k bronzu blíže, první zápas jasně vyhrál

Basketbalisté Nymburka mají na dosah bronzovou medaili. V úvodním utkání souboje o třetí místo v Kooperativa NBL zvítězili doma nad Pardubicemi jasně 93:75 a ujali se vedení v sérii hrané na dvě výhry. Slavit tak mohou už v sobotu v Pardubicích, druhý pokus by měli případně doma v pondělí. Nymburk zápas rozhodl ve druhé půli, kdy tu první těsně prohrál.

Pardubičtí basketbalisté (v bílém) v souboji o bronz ztrácejí jeden zápas.

Obehraná písnička Pardubic. Výborný první poločas a pak velký ústup ze slávy

Bronz. To je jediné téma série mezi mistrovským Nymburkem a Pardubicemi. Po prvním utkání o třetí místo má blíže k posledním dostupným medailím český basketbalový gigant posledních patnácti let. O své výhře 93:75 ale rozhodl až po změně stran. Utkání doprovázela klasika Beksy: výborný první poločas a ten druhý? O něm raději nemluvit. Nicméně na rozdíl od semifinálových bojů celek Dina Repeši nastoupil v hodně osekané sestavě a rychle mu docházely síly.