Kreativ

ŠTÍTEK: BK Pardubice

ilustrační foto

Pardubičtí dlouháni táhnou vítězně Evropou. Dobyli i polskou Dabrowu Gorniczu

Dva střelci nestačí. Znovu se ukázalo, jak je basketbal kolektivní sport. Pardubice našly ve třetím zápase Alpe Adria Cupu více přesných zakončovatelů, kteří si body rozdělili rovnoměrně. Po výhře v polské Dabrowě Gorniczi si upevnily vedoucí příčku ve skupině Beska jako jediná ovládla všechny duely. Pro doplnění venku zdolala o třídu chorvatský Furnir a doma rozbila rakouský Oberwart.

Ladislav Sokolovský

Nymburk mění trenéra, tým přebírá sportovní ředitel Sokolovský

Basketbalisty Nymburka už nevede lotyšský trenér Roberts Štelmahers, který po vzájemné dohodě s klubem ve funkci skončil společně se svým asistentem Akselisem Vairogsem. Šlo o reakci na výsledky včetně překvapivé sobotní porážky na Slavii. Tým převzal sportovní ředitel Ladislav Sokolovský, který k sobě hledá asistenta.

Pardubice se chystají na domácí palubovce vyzrát na Geosan Kolín, kde trénuje bývalý asistent trenéra Dina Repeši, Adam Konvalinka.

Beksa jde na Kolín. Konvalinka se vrací do míst, kde rozkvetl v hlavního kouče

Los za všechny prachy. Nejdříve museli pardubičtí basketbalisté třikrát ven. Pak jim sice přisoudil dvě domácí střetnutí. Jenže první s Nymburkem a druhé s Kolínem, který v letošní sezoně hraje výborně. S českým gigantem svedla Beksa vyrovnanou bitvu, aby v koncovce padla o tři body (73:76). Zajímavostí duel bude souboj také na lavičkách. Na kolínské totiž nově sedí Adam Konvalinka. Ten Konvalinka, co vedl Pardubice v předloňské sezoně jako hlavní trenér a vloni vypomáhal Dino Repešovi jako asistent.

Pardubičtí basketbalisté přehráli o třicet bodů Oberwart.

Beksa přejela v tréninkovém tempu Gunners. Kanonýři nechali zbraně v Rakousku

Zrezlé, nefunkční zbraně… Pardubičtí basketbalisté hostili ve druhém utkání Alpe Adria Cupu rakouský tým Oberwart Gunners. V překladu střelci nebo kanonýři. Tak to si měl autor název rozmyslet, protože po třicetibodovém výprasku jako v hale Dašická, navíc při produkci něco přes šedesát bodů, je za hlupáka… Beksa naopak naládovala kanon a nebohému protivníkovi nasypala přes devadesát bodů.

Jan Štěrba

Jak se Honza vrátil ze světa. Basketbalista Štěrba znovu obléká pardubický dres

Basketbalista Jan Štěrba se po deseti letech strávených v dresu USK vrátil do rodných Pardubic. Ihned se stal pevnou součástí tamní Beksy, příliš radosti si však v novém angažmá zatím neužil. Pardubice zaznamenaly ve čtyřech utkáních tři prohry. O víkendu však Beksa v zápase s Nymburkem sahala po vítězství a nakonec prohrála jen těsně. 

Pes obranář Jan Štěrba za to umí vzít rovněž za trojkovým obloukem.

Jak se Honza vrátil ze světa aneb Štěrba znovu potí pardubický dres

/ROZHOVOR/ Jak se Honza vrátil ze světa domů… Ne, nebudeme vyprávět pohádku od Boženy Němcové, či Karla Jaromíra Erbena. Vlastně nebudeme vyprávět žádnou pohádku, ale basketbalový příběh, kde nemusí vítězit dobro nad zlem… Odchovanec pardubické Tesly se v mládí vydal do Prahy. Po deseti letech strávených v dresu USK zamířil do rodného města. Ihned se stal pevnou součástkou basketbalového stroje značky Beksa. Jan Štěrba si ale zatím mnoho radosti v novém angažmá neužil.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Ústí nad Labem

Dramatickou koncovku Nymburk zvládl, parádní premiéru zažil Klassen

Basketbalisté Nymburka vybojovali ve 4. kole Kooperativa NBL výhru 76:73 na hřišti Pardubic a se třemi výhrami se dělí o čelo tabulky s Opavou, USK a Děčínem, který stejně jako Brno prohrál. V tabulce už tak není neporažený celek. V Pardubicích se hrálo velmi vyrovnané utkání, ve kterém se oba celky čtrnáctkrát vystřídaly ve vedení a nikdo nevedl o více než sedm bodů. Nymburku ale pomohl nový rozehrávač Marek Klassen, který dal v závěru dva důležité koše a celkem v premiéře v KNBL nasbíral 14 bodů a 8 asistencí. Nejlepším střelcem byl se 17 body Rapolas Ivanauskas, který přidal i 10 doskoků.

Ilustrační foto.

Beksa konečně nastoupí doma a hned jde na nejtěžšího možného soupeře

Povzbuzeni výhrou v předešlém kole nad USK Praha a rovněž venkovním vítězstvím v Alpe Adria Cupu vstupují pardubičtí basketbalisté do dalšího pokračování Kooperativa NBL. Soupeře mají elitního, tedy mnohonásobného tuzemského šampióna, ale Děčín před týdnem ukázal, že i proti tomu Nymburku se výsledkově uspět dá.

Děčínští basketbalisté doma porazili Pardubice.

FOTO: Beksa dostala nálož v Děčíně. Rozhodl druhý poločas

Tak tahle si to asi v Pardubicích nepředstavovali. Však ambice před sezonou byly ty nejvyšší. Po dvou úvodních utkáních to ale nevypadá vůbec dobře. V prvním utkání Beksa nestačila na Ostravu a tentokrát narazila v Děčíně. Válečníci doma přejeli Pardubice 85:62 a po dvou zápasech jsou zatím bez porážky, naopak Pardubice jsou po dvou prohrách na posledním místě tabulky NBL.

BK Opava B - BK Vividbooks Pardubice 67:60 (18:8, 33:19, 54:28)

V pátek na Dukle derby se svitavskými Tury

Uplynulý basketbalový víkend nepatřil mezi ty nejbohatší. Začala sice Kooperativa NBL, ale v nižších patrech ligových soutěží toho k vidění moc nebylo. Co se tam událo, sledoval náš spolupracovník František Nerad.

Sluneta Ústí - Děčín, KNBL 2022/2023

FOTO, VIDEO: Téměř vyprodáno! Děčín v bouřlivé kulise vyloupil Ústí

Lepší otvírací zápas nové sezóny Kooperativa Národní basketbalové ligy si fanoušci na severu Čech nemohli přát. Derby mezi Ústím nad Labem a Děčínem i tentokrát potvrdilo, že patří k hlavním sportovním akcím v obou městech. Do Sportcentra Sluneta dorazilo bezmála 1 400 diváků, kteří téměř vyprodali halu. V ohlušující kulise nakonec urvali výhru děčínští Válečníci, kteří skolili tým Jana Šotnara 73:64.

Pardubice nevstoupily do sezony tak, jak si představovaly. V Ostravě prohrály.

Příšerný start. Pardubické čahouny zabilo třiadvacet ztracených míčů!

Jedna prohra se dala čekat, ale že na startu nové sezony v Kooperativa NBL neuspějí oba východočeští zástupci? Tak na tom sázkové kanceláře vydělaly. Bookmakerům udělaly radost Pardubice. Beksa totiž překvapivě padla v Ostravě. Klíčovým faktorem jejího fiaska se stalo hrozitánské množství ztrát. Soupeři darovala třiadvacet míčů!

Společné foto hráčů BK KVIS Pardubice před sezonou.

Pardubice budou těžit první body symbolicky v kraji dolů

První korálek. Pardubičtí dlouháni touží po semifinále. Vykročit do něj mohou hned ve vstupním utkání. Ne, neklepejte si na čelo. Podle slov svých vyslanců Beksa nemíní zbytečně prohrávat, aby pak nemusela honit výhodnější pozici pro play off na poslední chvíli. No a Ostrava je ideální soupeř pro zisk prvního vítězství v sezoně 2022/20223. Do ní vstupuje s novým názvem, v nových dresech a s několika novými hráči.

Kamil Švrdlík si dokáže pomoct pod košem svým tělem.

Už je čas na změnu. Pokud zůstaneme kompletní, můžeme naplnit semifinále

ROZHOVOR/ Návrat na bednu. Jako pivot je zvyklý spíše do bedny chodit, jak se podkošovému prostoru v basketbalové hantýrce říká. Teď už ale cítí, že být třikrát vyřazen ve čtvrtfinále je pro ambiciózní pardubický klub hodně pod plán. Kamil Švrdlík není ve své kariéře zvyklý končit na pátém či šestém místě. Před příchodem do Beksy se mu houpaly na krku tři stříbra a v Pardubicích k nim přidal další tři ligové bronzy. Jenže ty už začínají mít dlouhé vousy. A jako kapitán by už konečně rád rozrazil semifinálové brány.

BK Vividbooks

Vividbooks odstartoval na jedničku. Poradil si s Vysočinou

Nový ročník basketbalových soutěží už nabírá obrátrky téměř naplno. O minulém víkendu odstartovala druhá nejvyšší soutěž basketbalistů a do pohybu se dala i extraliga juniorů. Své o tom ví náš basketbalový spolupracovník František Nerad. A jaké jsou jeho poznatky z prvních kol?

Energický kouč pardubických basketbalistů Dino Repeša.

Smělé plány. Repeša chce vyzkoušet taktické varianty z EuroBasketu v Pardubicích

ROZHOVOR/ Seděl na dvou židlích. Jako asistent chorvatské reprezentace se zúčastnil nedávno skončeného EuroBasketu. Kromě úkolů se svým národním týmem v hlavě nosil myšlenky na svůj pardubický klub. Dino Repeša dál přednost vlasteneckým povinnostem, a tak nemohl být přítomen přípravě Beksy. Našel však zdatného pomocníka v novém kolegovi. Oba chtějí společně se svými svěřenci zaútočit na ligové semifinále a získat medaile z obou pohárových soutěží.

Předsezonní tisková konference BK KVIS Pardubice.

Nová je sezona, nový je název, nové jsou dresy. Jen plány zůstávají staré

Nová je nejenom sezona. Pardubičtí basketbalisté jsou dva týdny před startem dalšího ročníku Kooperativa NBL připraveni. Být na nich, tak může vypuknout už zítra. Na hrací plochy vyběhnou pod novým názvem a v nových dresech. Ve svých řadách přivítali také nové tváře. K těm méně „viditelným“ novinkám patří nová palubovka a rovněž osvětlení v hale Dašická. Jediné co není nové je cíl. Beksa už chce konečně překročit svůj čtvrtfinálový stín.

ilustrační foto

Basketbalové soutěže se pomalu rozjíždí. První zápasy mají za sebou žáci

Zatímco v Berlíně vrcholí basketbalový šampionát starého kontinentu, v tuzemských vodách se rozjíždí nový ročník ligových soutěží. Premiéru mezi ligovými soutěžemi si vzali na starost ti nejmladší, kteří odstartovali žákovskou ligu U14. Přečtěte si první ohlasy ke startu sezony od basketbalového odborníka Františka Nerada…

Pardubičtí basketbalisté nestačili na německý Chemnitz.

Beksa dostala na úvod přípravy pořádnou lekci od Chemnitzu

Kvalitní protivník. To se musí nechat, že Beksa si na úvodní přípravný zápas nevybrala žádná ořezávátka. V prvním střetnutí se totiž pardubičtí basketbalisté představili proti týmu Niners Chemnitz. Šestý tým minulého ročníku nejvyšší německé basketbalové soutěže ve své hale zvítězil jednoznačně o pětapadesát bodů. 

Ještě se v Pardubicích ani nerozkoukal a už chorvatský trenér Vanja Miljković postoupil z asistenta na hlavního kouče. Dočasně. Jeho šéf Dino Repeša totiž vypomáhá u reprezentace.

Už z nich zase leje jako z vola... Pardubičtí dlouháni polykají první dávky

Suchá příprava. Je to tak trochu slovní hříčka, protože po tréninkové dávce nezůstane na sportovci suché jediné vlákno… Není divu, vždyť trénink na suchu je zaměřen na budování základů pro pozdější výkon. Především na fyzickou kondici. V tomto případě basketbalový výkon, protože bude řeč o BK KVIS Pardubice. K přípravě na novou sezonu se dlouháni Beksy poprvé sešli v pondělí.

David Jelínek v zápase proti Chorvatsku.

Bývalý enfant terrible českého basketu Jelínek: Ukázali jsme, že se nevzdáváme

Enfant terrible… Několik let platil za zlobivé dítě českého basketbalu. Naplňoval význam tohoto francouzského spojení, když míval výrazně specifické názory. Především to skřípalo mezi ním a trenérem Ginzburgem. Ostré hrany jsou již obroušeny, a tak je David Jelínek znovu nedílnou součástí národního týmu. Na přípravném turnaji CZ BASKETBALL Cup v Pardubicích pomohl porazit 93:60 slabé Bulharsko (2 body) a především 95:83 silné Chorvatsko (11 bodů). Teď se sní o velkém úspěchu na blížícím se EuroBasketu.

Česká basketbalová reprezentace se už připravuje v Pardubicích na svůj další zápas.

Město národního týmu na tři dny znovu ožije basketbalem

Už zdaleka neplatí, že Pardubice jsou jen městem hokeje. Respektive, že enteria arena je jen halou pro tento zimní sport. Útočiště v ní našel basketbal.Přesněji řečeno reprezentační basketbal.Vše začalo báječnou jízdou v kvalifikaci na mistrovství světa 2019. Lvi doma prohráli pouze s jedním z šesti soků, a to ještě v době, kdy už je v kapse hřála letenka do Číny.

Adam Konvalinka už v pardubické Bekse působit nebude.

Změny pod bezednými koši aneb Basketbalová škatulata hejbejte se

Prázdniny a dovolené frčí, nicméně basketbalové soutěže už znají svůj pracovní řád pro nadcházející sezonu. Na odpočinek mohou zapomenout v managementech klubů, protože do nové sezony nenastoupí týmy v tom složení, ve kterém končily tu minulou. A co zatím vyplavalo na povrch z klubových tajemství? Kdo kam se v Kooperativa NBL přesouvá? Basketbalové ohlasy ze spod bezedných košů vám přináši odborník František Nerad.

Pardubice pokračují s přípravou projektu Dukla sportovní, a to i navzdory růstu cen na stavebním trhu.

Dukla sportovní? Nevzdáváme ji, říkají radní. Pardubicím na ni ale chybí peníze

/VIZUALIZACE/ Už je to šest let, co vedení Pardubic přišlo s velkolepou vizí na přestavbu místního vyžilého sportoviště na supermoderní areál. Dosud se nekoplo do země, přesto projekt s názvem Dukla sportovní zůstává podle pardubických radních prioritou číslo jedna. Radnice pokračuje s jeho přípravou, a to i navzdory růstu cen na stavebním trhu. Ačkoliv město nemá peníze, chce být připraveno na případné dotace ze strany státu i pomoc od soukromých investorů. Aktuální situace se stavebním materiálem modernímu multisportovnímu areálu ale nepřeje.

Izraelský trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg oznámil nominaci na třetí okno zápasů.

Lví nominace. Vyoral bude u klíčových zápasů reprezentace

Obhájce šestého místa z mistrovství světa je v problémech. Na příští šampionát by se totiž nemusel podívat. Do potíží se dostal, protože stejně jako většina dalších evropských týmů, neměl k dispozici ty nejlepší hráče. Ve třetím a závěrečném okně kvalifikace může manko dohnat a postoupit do další fáze bojů o vrchol příštího roku.

Tomáš Vyoral je stálicí české reprezentace.

Vyoral se v play off vyždímal do dna. Síly na Eurobasket těžil z Rudého moře

ROZHOVOR: Není čas na slzy. Jako střelecký lídr neprovedl své Pardubice nástrahami čtvrtfinále. Rychle však musel nabrat nové síly. Čeká ho totiž horké léto. Nejen klimaticky. V červenci boje v kvalifikaci na mistrovství světa a především Eurobasket, který spolupořádá Česká republika. Tomáš Vyoral je jedním ze žhavých adeptů finálového tuctu. Nejen proto, že patří ke zlaté generaci, která nepřestává šokovat celou basketbalovou planetu.

Trenér pardubických basketbalistů ADAM KONVALINKA

Novým trenérem Medvědů je Adam Konvalinka

Netrvalo dlouho a vedení kolínského basketbalového klubu sehnalo náhradu na pozici hlavního trenéra u týmu Medvědů. Na veleúspěšné působení Miroslava Sodomy se bude snažit navázat Adam Konvalinka.

Adam Konvalinka sešel z pardubické cesty. Od příští sezony bude působit již jinde.

Konvalinka bude kvést jinde. Beksa mu v růstu nebrání

Do jiné basketbalové zahrady… Dostal totiž nabídku dělat hlavního kouče. V realizačním týmu BK Pardubice dochází ke změně na pozici asistenta trenéra. Adam Konvalinka, dosavadní asistent kouče Dina Repeši, požádal vedení klubu o předčasné ukončení kontraktu. Klub žádosti vyhověl.

Sadské vosy získaly na mistrovství republiky zlato a bronz

FOTO: Sadské vosy navázaly na předcovidové úspěchy. Braly zlato a bronz

V Pardubicích se konalo Národní basketbalové finále U12. Polovina sadského týmu je mladší, některé hráčky i 2013, a pouze tři hráčky 2010 měly větší zkušenosti. Pouze jedna z nich měla za sebou nějaký větší turnaj, a tak si byli trenéři vědomi toho, že bude záležet na tom, jak zvládnou holky zápasy hlavně hlavou.

ilustrační foto

Doma to neklaplo. Studánka na medaile nedosáhla

Na třech frontách bojovaly o víkendu pardubické basketbalové naděje o tituly nejlepších. Republikové šampionáty v kategoriích U15 a U12 byly tentokrát nad síly našich zástupců. Výhodu domácího prostředí nevyužily mladší minižačky BK Studánka pro které domácí pořadatelský tým vytvořil výborné prostředí. V Pardubicích se ale líbilo všem ostatním a organizátoři sklidili uznání. Ohlasy ze spod bezedných košů vám přináší basketbalový odborník František Nerad.

BK Studánka (v červeném) vybojovala na turnaji kategorie U11 v Děčíně stříbrné medaile.

OBRAZEM: Basketbalovým nadějím cinkaly medaile

Květen je nejen měsícem lásky, ale v basketbale i měsícem ve kterém vrcholí mistrovské soutěže. Start do tohoto měsíce lásky (i k basketbalu) se pardubické mládeži povedl. Zlaté medaile do Pardubic sice neputovaly, ale jak v BK Pardubice Vividbooks i v BK Studánka se mohou těšit ze stříbra a bronzu. Ohlasy ze spod bezedných košů vám přináší basketbalový odborník, František Nerad.