Kreativ

ŠTÍTEK: BK Pardubice

Brněnští basketbalisté v sobotu zdolali Děčín 96:86 po prodloužení a zůstávají v čele tabulky.

FOTO: Válečníci ztratili bitvu o první místo. Nedal se závěr sehrát lépe?

Vypadalo to s nimi bledě. Ještě minutu a půl před koncem prohrávali brněnští basketbalisté na domácí palubovce s Děčínem o sedm bodů. Jenže pak si vzala slovo nedávná posila Basketu Randy Culpepper, která nejprve snížila na tříbodový rozdíl a trojkou v poslední vteřině poslala utkání do prodloužení. V něm už domácí dominovali a po sobotní výhře 96:86 nadále drží první příčku Národní basketbalové ligy. Děčín zůstává třetí.

Nick Neal

Beksa posiluje před blížícím se vrcholem sezony. Z Portugalska přichází Neal

Za trochou lásky šel bych světa kraj. V našem případě předěláme verš Jaroslava Vrchlického na: Za trochou basketbalu šel bych světa kraj. Do Pardubic totiž přichází basketbalový cestovatel Nick Neal. Třiatřicetiletý rodák z Detroitu působí od roku 2013 v Evropě a má za sebou hned několik štací. Naposledy působil v portugalském klubu U. D. Oliveirense. V jeho životopise však najdeme i srbskou Vojvodinu Novi Sad, Gruizii, Itálii, Chorvatsko či Polsko. Beksa uzavřela s Nealem kontrakt do konce stávající sezony 2022/2023.

BK Vividbooks

Vividbooks míří do play-out první ligy

Tentokrát náš basketbalový spolupracovník František Nerad zaměřil pozornost na ligové soutěže juniorských týmů a extraligové soutěže staršího žactva. A právě ti nejmladší udělali radost basketbalovým příznivcům.

Pardubičtí basketbalisté zvládli zápas s Ostravou a postoupili do čtvrtfinále Českého poháru.

Beksa ctila „jednoduché“ pravidlo: Když nepustíš soupeře do vedení, tak vyhraješ

Cíl se zatím daří plnit. Jedním z úkolů pro pardubické basketbalisty, nejen v této sezoně, je kvalifikovat se na závěrečný turnaj Českého poháru. Ten je pouze pro čtyři vyvolené. V osmifinále čekalo na Beksu jedno z překvapení letošního ročníku jménem NH Ostrava. Domácí trenér Dino Repeša patrně naordinoval svým svěřencům tu nejúčinnější taktiku. Ani jednou v zápase neprohrávat…

ilustrační foto

Čest pardubického basketbalového praporu zachraňovali kadeti U17

Rozpačitě vstoupili basketbalisté BK Pardubice do nového roku. Letošní první utkání se nevydařilo jak Bekse v Kooperativa NBL, tak o pár dní později i Vividbooks v první lize. Čest praporu tak zachraňovali kadeti U17, kteří dokázali přehrát brněnské soupeře. Dění pod bezednými koši v prvních lednových dnech tohoto roku glosuje František Nerad, náš basketbalový spolupracovník.

Hořké jubileum... Takhle si Tomáš Vyoral pětistý zápas v lize určitě nepředstavoval.

Vyklický obdržel sestřih sporných situací ze zápasu s Kolínem

Žádné zametení pod koberec. To si vlastně ani vedení Beksy nemůže dovolit kvůli svým partnerům a především fanouškům. Ti ho od soboty bombardovali slovy: Co s tím zářezem z Kolína uděláte? A ledy se hnuly. Předseda České asociace basketbalových rozhodčích Robert Vyklický našel ve své emailové poště sestřih situací, které se Pardubickým v tomto zápase nepozdávaly. Včetně té v posledních desetinách vteřiny.

Beksa bude chtít Brnu vrátit prohru z prvního vzájemného utkání.

Na vedoucí Brno má Beksa pifku za domácí zápas i loňské play off

Míří na palubovku lídra Kooperativa NBL. Oponujete tím, že v Nymburce hráli pardubičtí dlouháni na úplném sklonku kalendářního roku 2022? Je to pravda. „Vtip“ je v tom, že nejvyšší mužskou soutěž Nymburk po nějakých patnácti letech nevede. V letošní sezoně ligovými prohrami opravdu nešetří. Ta s Beksou (68:76) byla již pátou. Jeho klopýtání dokonale využilo Brno a vyšvihlo se do čela tabulky. Pardubice se mu dnes pokusí bilanci pohoršit.

Nymburk na závěr roku prohrál s Pardubicemi

Nymburk prohrál s Pardubicemi. Rok končí na třetím místě

Basketbalisté Nymburka v posledním utkání roku 2022 podlehli Pardubicím doma 68:76 a zakončí tak rok na třetím místě tabulky. Obhájce titulu sváděl v 15. kole Kooperativa NBL s Východočechy vyrovnanou bitvu, ale v poslední čtvrtině dovolil soupeři odskočit na devět bodů a ztrátu už nedohnal. Nejlepšími střelci byli Eric Lockett a hostující Petr Šafarčík se 17 body.

Kalendářní rok zakončí pardubičtí basketbalisté na nymburské palubovce.

Povel před Nymburkem: eliminovat zbytečné ztráty. Potom bude šance

KOOPERATIVA NBL: Nymburští basketbalisté nejsou v této sezoně nejvyšší soutěže zdaleka tak dominantní jako v minulých letech. Dokonce ani nevedou tabulku, navíc je přes svátky opustil top hráč Klassen, takže se na první pohled zdá, že naděje pardubické Beksy ve čtvrtečním posledním kole kalendářního roku 2022 nejsou zanedbatelné.

ilustrační foto

Tuři rozdupali pardubická hříbata

Hitem uplynulého víkendu v nižších ligových soutěží basketbalistů mělo být krajské prvoligové derby, ale třaskavý náboj utkání chyběl. Proč tomu tak bylo, a další aktuality zjišťoval František Nerad, náš basketbalový spolupracovník.

Jan Štěrba se již chystá na utkání s Děčínem.

Pardubický kůň zvládá překážku za překážkou. Dnes se chystá rozdupat Válečníky

Nikdo by se jim teď nechtěl dostat pod kopyta. Pardubický kůň totiž zdolává jednu překážku za druhou. A je mu úplně jedno, jestli na tuzemské či evropské dráze. Druhou polovinu základní části otevře Beksa předehrávkou třináctého kola. A ne ledajakou. Ve své hale přivítá Děčín. Tedy jednoho z trojice týmů, které v letošní sezoně vyhrály nad Nymburkem. Souboje s Válečníky jsou vždy pikantní. Tento je okořeněn faktem, že se střetávají sousedé v tabulce.

ilustrační foto

Basketbalová Studánka o víkendu zamrzla

Druhý adventní víkend to nebylo jen úspěšné vyloupení mládežnických. To pozorně sledoval František Nerad, náš basketbalový spolupracovník, a zde je jeho komentář k dění pod bezednými koši.

Z basketbalového utkání první ligy žen Poděbrady – Studánka Pardubice (73:58)

Foto: Výborná práce. Poděbradské basketbalistky slavily dvě ligová vítězství

Poděbradské basketbalistky byly v dalších dvou zápasech první ligy žen stoprocentní. Ženský tým Basket Poděbrady, který v letošní sezoně hraje poprvé 1. ligu, druhou nejvyšší soutěž v České republice, si po nepovedeném minulém kole spravil chuť. „Nejprve jsme si v sobotním zápase smlsly na pardubickém perníku, když jsme BK Studánku Pardubice přehrály kolektivní hrou, měly jsme dvacet čtyři asistencí, 73:58. A poté v nelítostném souboji přistřihly křidélka pečeckým sokolkám v poměru 66:52,“ radovala se poděbradská hráčka Anna Hrabětová.

Pardubice nastoupí proti Slunetě Ústí nad Labem.

Pardubičtí dlouháni vyrážejí na dobyvatelskou misi pod hrad Střekov

Více takových reprezentačních přestávek. Pardubičtí basketbalisté, totiž od přerušení Kooperativa NBL kvůli pátému kvalifikačnímu oknu v domě s názvem mistrovství světa ještě neprohráli. Napříč oběma soutěžemi, ve kterých v letošní sezoně startují. V české nejvyšší soutěži po letech vyhráli v Opavě a pak deklasovali Hradec v jeho hale. Kromě toho si poradili v Alpe Adria Cupu s Furnirem a ve naposledy středu v Rakousku s Oberwartem. Venkovní trip zakončí v neděli pod hradem Střekov. Zápasem v Ústí nad Labem také uzavřou první polovinu základní části.

Pardubice zvládly zápas na rakouské půdě a uhájily tak první místo ve skupině.

Beksa nenechala "Austrii" čichnout k postupu a uhájila tak svoji neporazitelnost

Praví profesionálové. Pardubičtí basketbalisté už měli před pátým zápasem ve skupině Alpe Adria Cupu zajištěn postup do vyřazovacích bojů. Přesto nejeli do Rakouska na vánoční trhy. Naopak na půdě Oberwartu hájili neporazitelnost. A jejich vítězná šňůra v tomto méně prestižním evropském poháru.

ilustrační foto

V Českém poháru konečná pro mladíky Vividbooks

Tentokrát basketbalová nabídka ligových soutěží nebyla tak pestrá. Chyběly prvoligové zápasy dospělých a tak hlavní slovo měly druhá liga a ligy mládeže. Náš spolupracovník František Nerad se ale ještě vrací ke 3. kolu Českého poháru.

Beksa nastoupí k dalíšmu zápasu proti Oberwart Gunners.

Postup pardubickým basketbalistům nestačí. Jasným cílem je první místo

Žádné uspokojení. Pardubičtí basketbalisté se vezou na vítězné vlně a neradili by z ní spadli. Bylo by to i minus pro domácí soutěž, kde nyní šlapou jako švýcarské hodinky. Proto se rozhodli, že v Rakousku vyhrají i pátý zápas letošního Alpe Adria Cupu. Budou se muset obejít bez specialistu na triple double. Tomáš Vyoral pošetří síly, aby si mohl střihnout třetí v řadě.

ilustrační foto

Sedm a dost… Pardubičtí mladíci se konečně mohli těšit z vítězství

Všechno jednou skončí, a to platí i pro mladé basketbalisty BK Vividbooks v první lize. Po sedmi porážkách v řadě se v 10. kole mohli konečně radovat z vítězství. Čekali na něj od 23. září, kdy vyhráli v Ostravě nad tamními Snakes. Komentář ke třetímu vítězství pardubické U23 a také další zajímavostí z ligových soutěží připravil náš basketbalový spolupracovník František Nerad.

BK Opava - BK KVIS Pardubice 75:82

Triple double! Vyoral šéfoval pardubickému triumfu na opavské palubovce

KOOPERATIVA NBL /FOTOGALERIE/: Famózní individuální výkony ozdobily víkendové kolo nejvyšší soutěže basketbalistů. Kromě Tomáše Vyorala se blýskl také královéhradecký Lamb Autrey. Lepší pozvánka na páteční východočeské derby (od 18.00 v Třebši) snad ani nemohla přijít.

Opava na Pardubice doma umí. Naposledy tomu tak bylo na konci března.

Pardubičtí obři během reprezentační pauzy dobíjeli baterky

Místo časné odpolední kávy a dezertu zákusek v podobě basketbalového utkání. I když. Vlastně jde obojí. Uvařit si kafe, vyndat z trouby bábovku a zasednout k televizi, kde utkání Opavy s Pardubicemi lze shlédnout. A zatímco Beksa sobotní program devátého kola Kooperativa NBL otevře, tak Hradec Králové ho zápasem na Slavii uzavře. V případě fanoušků Královských sokolů je ale nutné uvažovat už o večeři… 

Výraz ve tváři Tomáše Vyorala po (zatím?) posledním utkání v reprezentaci hovoří za vše. V kvalifikaci MS odehrál ve Francii 1:44 min.

Ginzburgovi se vrátil bumerang. Přehlížený Vyoral odmítl reprezentaci

/GLOSA, ROZHOVOR/ Pohár trpělivosti přetekl. Kdykoliv bylo potřeba, tak přijel. Jenže zápasy vesměs proseděl na lavičce, v lepším případě si zahrál pár minut. Nějakých sedm let se s rolí věčného náhradníka spokojil. Především proto, že mohl být součástí výjimečné basketbalové generace. Ale ta se pomalu začíná rozpadat a on se ve své reprezentační kariéře nikam neposunul. Tomáš Vyoral se stal takovým sparingpartnerem všech úspěchů posledních let..

ilustrační foto

Poslední šance. Čeští basketbalisté zkusí rozfoukat plamen naděje

Propadliště dějin. Přesně to hrozí českému mužskému basketbalu. Zatímco před třemi roky prožíval po zisku šestého místa na mistrovství světa v Číně nejslastnější chvíle novodobé historie, tak letopočet 2022 pro něj znamená kruté vystřízlivění. Lépe řečeno, návrat do reality. Rozčarování na domácím Eurobasketu a také fakt, že pokud národní tým neporazí v pátek (hraje se od 18.15 v Pardubicích) Černou Horu, tak se na další světový šampionát jistojistě nepodívá.

Basketbalisté Vividbooks Pardubice prohráli na půdě Olomouce.

První listopadový víkend patřil basketbalovému mládí

Pod bezednými koši se o víkendu hrála sice i první liga mužů, ale i v ní máme pardubické mladíky do 23 let. Na palubovkách se tedy v naprosté většině prohánělo basketbalové mládí. O tom, co se dělo ví náš basketbalový spolupracovník František Nerad.

Z Týnišťské desítky.

Jubilejní Týnišťská desítka přilákala na 146 vytrvalců a vytrvalkyň

Sváteční 28. říjen byl v Týništi nad Orlicí ve znamení 30. ročníku Týnišťské desítky. Na start závodu v běhu na 10 kilometrů, který se koná právě na počest tohoto významného svátku, se postavilo 146 vytrvalců a vytrvalkyň v devíti věkových kategoriích. A na své trati v délce od 100 do 1200 metrů vyběhly také předškolní děti a žactvo. Závodů, které pro ně připravili pořadatelé atletického oddílu SK Týniště nad Orlicí, z. s. ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Týniště nad Orlicí, se jich zúčastnilo 55.

Emotivní kouč Dino Repeša burcuje svoje svěřence.

V obraně mnohem lépe než proti Slavii! Takové pokyny budou znít

Dva ambiciózní kluby proti sobě, nadto oba dva v dobré aktuální formě. Jsou tady zkrátka všechny předpoklady pro to, aby se sobotní podvečerní dohrávka pátého kola Kooperativa NBL proměnila v hale na Dašické v parádní zážitek pro basketbalové fajnšmekry.

Děčínští basketbalisté zvládli televizní duel na půdě pražského USK.

FOTO: Tenhle zápas byl zaslouženě v televizi, řekl kouč Grepl

Sedmé vítězství Válečníků v letošní sezoně se rodilo velmi těžce. Děčínští basketbalisté ho urvali na palubovce USK Praha. O výhře 70:67 rozhodl v samotném závěru Ty Nichols, který trefil dvě trojky. Paradoxem je, že do té doby Děčín netrefil ani jeden pokus za tři body.

BK KVIS Pardubice vs. SK Slavia Praha.

Obrany zůstaly tentokrát v pozadí, Beksa nebezpečnou Slavii přestřílela

KOOPERATIVA NBL: To byla panečku basketbalová bitva! Do posledních sekund visel na vlásku osud utkání osmého kola základní části mezi Beksou a pražskou Slavií. Nováček soutěže prokázal v hale na Dašické svoje kvality a domácí hráče stálo vítězství mnohem více sil, než sami čekali.

ilustrační foto

Mladá rezerva Beksy nestačila na Zlín

Poznámkový blok našeho spolupracovníka Františka Nerada zůstal tentokrát téměř prázdný navzdory prodlouženému víkendu. Hrály se jen zápasy první ligy basketbalistů a první kolo Českého poháru.