Kreativ

ŠTÍTEK: BK Pardubice

Pardubičtí basketbalisté již ve letošní sezoně porazili Nymburk. V zápasech o bronz na to budou chtít navázat.

Vysněná série pro Pardubice. Hrají s Nymburkem, jenže „pouze“ o bronzové medaile

To nevymyslíš! Kdyby někdo řekl před sezonou pardubickým basketbalistům, že budou hrát poslední sérii v play off proti Nymburku, skákali by radostí metr nad koš. A to by znamenalo do výšky čtyř metrů. Jenže, když k této skutečnosti došlo, nejedná se o duel veselých, nýbrž zklamaných. Na straně Pardubic, protože mohly po devětatřiceti letech rozrazit finálové brány. No a Nymburk přišel vyřazením v semifinále o osmnáctiletou nadvládu v českém basketbalu.

Děčínští Válečníci si v rozhodujícím sedmém utkání semifinále poradili s Pardubicemi a slaví postup do finále.

Nejlepší obrana dala o sobě vědět jen poločas. Ve druhém vál krutý severní vítr

GLOSA/Moje hala – moje pevnost. Poprvé v historii dospěla semifinálová série k sedmi zápasům. Děčín i Pardubice ve vzácně vyrovnané sérii, když na obou místech se rozhodovalo i v prodloužení, ani jednou nedovolily, aby smutnili domácí diváci. Z toho vyplývá, že do bojů o zlato postoupil tým, který skončil lépe umístěný po nadstavbové části. Beksu dělil od finále jeden poločas. Nicméně basketbal je sport, kdy na zvrat stačí minuta. Válečníci ale nechtěli všechno nechávat na poslední chvíli, a tak otočili kormidlem už ve třetí čtvrtině. Nakonec zvítězili rozdílem třídy 90:69.

Do finále Kooperativa NBL postoupil Děčín. Pardubičtí znovu "jen" o bronz.

Rána za ranou. Omezený Rikić a zraněný Vyoral. Ve druhé půli Beksa byla do počtu

První poločas hodný mistra, ten druhý spíše na skupinu play out. Pardubičtí basketbalisté promarnili historickou šanci probojovat se po čtyřiceti letech do finále. Také proto, že jim došli hráči. Přitom v prvním poločase na palubovce dominovali. Ani jednou nepustili Válečníky do plusu. Ti je však po přestávce přejeli. Hradby děčínské pevnosti tak nepovolily ani napočtvrté.

Pardubičtí basketbalisté vyválčili s Válečníky sedmý zápas.

Šestý duel nebyl pro kardiaky. Beksa povstala z mrtvých, v prodloužení kralovala

Série bere dech a šestý zápas i srdce. Pardubičtí basketbalisté se už už loučili ze semifinále. Dvě minuty před koncem prohrávali nejvyšším rozdílem v utkání. Po úchvatné koncovce ale předvedli ještě úchvatnější prodloužení. Vynutili si tak sedmý rozhodující duel, který je na programu v neděli od 18 hodin v Děčíně.

Pardubičtí fanoušci se chytají Děčín usmažit v červeném pekle.

Když vy bílé peklo, tak my v Pardubicích červené. Šesté semifinále v barvě ohně

Všichni v červeném. Když vy přistavíte, tak my to poženem vo štok, když vy břízolit, tak my kachličky… Tato legendární hláška z filmu Slunce seno a pár facek by se dala předělat pro semifinále mezi Pardubicemi a Děčínem ve znění: Když vy bílé peklo, tak my červené! Navíc červená má k ohni o něco blíž než bílá… V hale Dašické by tak měla dominovat jedna barva, a ta bílá to nebude…

Publikem vybučený Tomáš Vyoral (vpravo) si měl s Petrem Šafarčíkem co říct. Pardubice pátý zápas v Děčíně absolutně nezvládly.

Válečníci vytáhli z rukávu červené eso, za kterým se skrývala heroická bojovnost

Karty před utkáním byly vyloženy na stole. Bohatší list měli pardubičtí basketbalisté. Děčínu totiž chyběl, do už tak kvalitativně úzké rotace, suspendovaný a čerstvě o jeden zápas omilostněný Ty Nichols, naopak Beksa rozšířila, už tak kvalitativně širokou, rotaci o uzdraveného Nicka Neala. Jenže Válečníci vytáhli z rukávu červené eso, za kterým se skrývala až heroická bojovnost. Na druhou stranu výkon druhého žadatele o finále neměl nic společného s play off.

Páté semifinále play off ovládl zásluhou mimořádné třetí čtvrtiny domácí Děčín.

Třetí čtvrtina 6:25! Jako by Pardubicím někdo nasypal do pití uspávací prášek

Zůstali duchem v kabině a Válečníci je roztrhali. Pardubičtí basketbalisté absolutně nezvládli třetí čtvrtinu a Děčín proměnil pátý zápas série v jasnou záležitost. Přitom domácí nastoupili bez potrestaného, svého nejlepšího střelce Nicholse, hosté naopak poprvé v semifinále mohli nasadit Neala. Rozdíl v síle rotacích se však absolutně neprojevil. Děčín je tak jednu výhru od finále.

Páté semifinále play-off mezi Děčínem a Pardubicemi.

FOTO, VIDEO: Válečníci i bez Nicholse smázli Pardubice. Finále je na dosah

Děčínští basketbalisté doma s bravurou zvládli páté utkání semifinále play-off proti Pardubicím. I bez potrestaného rozehrávače Nicholse, který dostal stopku na dvě utkání po napadení Tomáše Vyorala po pátém zápase v Pardubicích, převálcovali Beksu jasně 83:62 a v sérii, která se hraje na čtyři vítězné zápasy, vedou 3:2.

Ty Nichols, americký basketbalista ve službách BK ARMEX Děčín.

Trest snížen. Ty Nichols bude chybět dvakrát

Střelecký lídr basketbalistů BK ARMEX Děčín Ty Nichols uspěl se svým odvoláním proti výši trestu za incident po čtvrtém utkání semifinále v Pardubicích, kdy mu Disciplinární komise NBL vyměřila trest na tři zápasy nepodmíněně s povinností uhradit finanční pokutu 25 000 korun.

Pardubičtí basketbalisté dorovnali semifinálovou sérii. Kdo si vybojuje v Děčíně mečbol?

V Děčíně upadl v nemilost. Bučení mi přijde už přehnané, říká rozladěně Vyoral

ROZHOVOR/Nepřítel lidu. Toho děčínského. Na jeho příkladu je vidět, že život přináší paradoxy. V minulosti cedil pot pro jeho slávu. Tučným písmem se podepsal pod zisky stříbrných medailí a před halou v Maroldově ulici by měla stát jeho socha. Jenže teď Tomáš Vyoral ochutnává sportovní řeholi i z opačného břehu Labe… V prvním utkání semifinálové série upadl v nemilost příznivců Válečníků. Po návratu na velmi dobře známou palubovku se ale bude muset připravit na to, že ho budou chtít v bílém pekle ugrilovat. Dostane za vinu, že to byl on, kdo může za Nicholsův zkrat při předávání rukou po čtvrtém zápase. Dosavadní bučení bylo jen slabým odvarem.

Ty Nichols napadl při podávání rukou Tomáše Vyorala.

Ty(son) Nichols napadl při podávaní rukou Tomáše Vyorala. V semifinále dohrál!

Frustrace plodí zkraty a také myšlenky na odvetu… Jeden ze dvou lídrů děčínských basketbalistů Ty Nichols napadl při podávání rukou po nervy drásajícím čtvrtém semifinále pardubického rozehrávače Tomáše Vyorala. Napodobil tak svého krajana Mike Tysona, ovšem s tím rozdílem, že si spletl sportovní odvětví. Palubovka není ring a basketbal není box. Nicholsovi patrně hlavou prolétla vzpomínka vzpomínka na třetí čtvrtinu, kdy ho „Vyo“ sestřelil. Za tento blikanec byl pardubický tým potrestán nesportovním faulem, ze kterého pramenilo pět bodů Válečníků. Pardubice se nakonec obdivuhodně zvedly a nejenže vymazaly patnáctibodové manko, obrat dotáhly k výhře 81:75.

Ty Nichols napadl při podávání rukou Tomáše Vyorala.

Ty(son) Nichols napadl při podávaní rukou Tomáše Vyorala. V semifinále dohrál!

Frustrace plodí zkraty a také myšlenky na odvetu… Jeden ze dvou lídrů děčínských basketbalistů Ty Nichols napadl při podávání rukou po nervy drásajícím čtvrtém semifinále pardubického rozehrávače Tomáše Vyorala. Napodobil tak svého krajana Mike Tysona, ovšem s tím rozdílem, že si spletl sportovní odvětví. Palubovka není ring a basketbal není box. Nicholsovi patrně hlavou prolétla vzpomínka vzpomínka na třetí čtvrtinu, kdy ho „Vyo“ sestřelil. Za tento blikanec byl pardubický tým potrestán nesportovním faulem, ze kterého pramenilo pět bodů Válečníků. Pardubice se nakonec obdivuhodně zvedly a nejenže vymazaly patnáctibodové manko, obrat dotáhly k výhře 81:75.

Pardubičtí basketbalisté zdolali Děčín i ve druhém domácím utkání, čímž vyrovnali semifinálovou sérii na 2:2.

Pardubice spustily trojkové krupobití a hala Dašická se otřásala v základech

AKTUALIZOVÁNO O HLASY/Velkolepý obrat a série je vyrovnaná. Pardubičtí basketbalisté tahali prakticky celý zápas za kratší konec provazu, protože Děčín pojal utkání opravdu jako play off. Na rozdíl od třetího semifinálového duelu. Domácí ovládli první šestiminutovku a po brutálním obratu také tu závěrečnou. Zásluhou neskutečné produktivity za trojkovým obloukem. Přitom do té doby jim střelba z dálky vůbec nevycházela. Beksa se mohla spolehnout na více dvojciferných střelců, což ve vyrovnané bitvě rozhodlo.

Pardubičtí basketbalisté ve třetím semifinále už Děčín porazili.

Pardubičtí dlouháni v prvním poločase absolutně nepustili Válečníky do hry

AKTUALIZOVÁNO/Zdramatizování série. Pardubičtí basketbalisté snížili svou ztrátu v semifinále na jediný bod. Po zcela dominantní první půli. Vypadalo to, jako by Děčín dorazil po Labi výletní lodí Posedoin, která normálně pluje do Drážďan… Agresivitu nechal někde v překladišti ve Chvaleticích. Po přestávce ale zvedl kotvy a ve čtvrté čtvrtině se plavidlo proměnilo v remorkér.  Také proto, že druhý poločas pojala Beska poněkud profesorsky. Nicméně první výhru urvala.

V děčínském bílém pekle si pardubičtí basketbalisté (v červeném) neškrtli. Spálí Válečníky ve své domácí výhni?

Červená výheň střídá bílé peklo. Děčín se má v hale Dašická na co těšit

PREVIEW/Sedmička je šťastné číslo. K tomuto rčení se upínají naděje příznivců pardubických basketbalistů. Beksa totiž nenašla na Děčín už šestkrát za sebou recept jak ho porazit. Nejenom sami dlouháni si kladou otázku, jak je možné, že v tak vyrovnané soutěži s Válečníky jenom prohrávají. Ve všech fázích sezony dvakrát. V základní části i nadstavbové doma i venku. V semifinále pak vždy na půdě svého soupeře.

BK Studánka vybojoval bronzové medaile v kategorii U12.

Medaile nakonec přece jen cinkla, alespoň bronzová

Konečně se dočkali. Až v samém závěru seriálu republikových šampionátů se pardubický mládežnický basketbal dočkal medailového ocenění. Náš basketbalový spolupracovník František Nerad k tomu dodává svůj komentář.

Pardubičtí basketbalisté nezvládli oba zápasy na půdě Děčína a na domácí palubovce v hale Dašická tak musí nejlépe obě střetnutí vyhrát.

Vyrovnané bitvy, ve kterých ale chybí Pardubicím hráči typu Waltona a Nicholse

ANALÝZA/ Mise nesplněna. Pardubičtí basketbalisté si jeli do Děčína minimálně pro jednu výhru, která by je před domácími odvetami hodila do psychologické výhody. Podstatně blíž k ní měli v prvním utkání semifinálové série těchto dvou tradičních soupeřů. Zahodili však poslední střelu v základní hrací době a poté nevyřešili košem ani nabídku v koncovce prodloužení. Nakonec padli 85:88. Druhý střet ztratila Beksa ve druhé čtvrtině, přestože se dokázala vrátit do zápasu. Prohra 74:83 znamenala druhý bod pro Válečníky.

Děčínští basketbalisté doma porazili Pardubice i ve druhém zápase.

FOTO: Domácí mise splněna. Válečníci i podruhé udolali Pardubice

Děčínský sen o finálové účasti v basketbalové lize nabírá po druhé domácí výhře čím dál víc reálné obrysy. Třebaže pardubičtí hosté ve druhém utkání smazali ve sportovní hale v Maroldově ulici šestnáctibodovou ztrátu, tak s dalším děčínským únikem už se nedokázali vypořádat.

Pardubičtí basketbalisté nestačili na Děčín ani ve druhém semifinálovém zápase.

Beksa vygumovala manko šestnácti bodů, ovšem na zvrat už neměla sil

Nula. Pardubičtí basketbalisté se vracejí na východ Čech ze severu bez bodu v semifinálové sérii. Ve druhém utkání smazali šestnáctibodovou ztrátu, ale s dalším děčínským únikem už se nedokázali vypořádat. Další vyrovnané střetnutí a další prohra Beksy. Na Válečníky nevyzrála ani po šesté v této sezoně. Dvakrát v základní části, dvakrát v nadstavbové části a dvakrát v play off.

Pardubičtí basketbalisté v letošní sezoně ještě Děčín neporazili.

Čtyřikrát a dost. Beksa chce nejčastějšímu soupeři v play off zatnout tipec

Nejčastější soupeř pardubických basketbalistů za posledních patnáct let. Děčín. Letošní semifinále je čtvrtým případem. Dvakrát se po závěrečném klaksonu série radovali Východočeši (vždy ve čtvrtfinále) jednou borci ze severu (v semifinále). Je zajímavé, že ve všech měřením smutnil vyřazený tým před vlastními diváky. Před patnácti i deseti lety vyhrály Pardubice v pátém rozhodujícím utkání. Před šesti lety pak postoupili do finále Válečníci, když Bekse dovolili jediné vítězství v pěti duelech. Bude letos nepsaná tradice dodržena?

Beksa opět vsadila na bílé dresy a ty přinesly pardubickým basketbalistům štěstí.

Je to doma! Beksa zvládla sedmý zápas s Ústím a míří do semifinále

Pět let. Takovou dobu trvalo, než se pardubičtí basketbalisté opět podívali do semifinále Kooperativa NBL. Trochu paradox, že před pěti lety Beksa vybojovala postup přes Slunetu Ústí nad Labem a také po sedmi zápasech. Téměř celý zápas svěřenci trenéra Repeši kontrolovali výsledek a po zásluze si po výsledku 87:76 došli pro vítězství. Semifinálová série startuje v pondělí 8. května. 

BK Vividbooks

Medaile na basketbalových šampionátech visely příliš vysoko

Poslední dubnový víkend odstartoval sérii mistrovství ČR mládežnických družstev. Z ligových soutěží se do šampionátů probojovaly i pardubické týmy BK Vividbooks, BK Studánka i SŠB Pardubice. Bohužel už pomalu se stává jistotou návrat bez medailí. I letos to našim zástupcům nevyšlo a z první várky bojů o tituly se vrátili bez medailí na krku. Dění na basketbalových palubovkách již tradičně mapoval náš spolupracovník František Nerad.

Pardubičtí basketbalisté (v bílém) zdolali Ústí nad Labem a ve čtvrtfinále vedou 3:2 na zápasy.

Krátký proces aneb Pardubičtí obři nadělali z ústeckého soupeře trpaslíky

Na jednu bránu. V tomto sportu ale platí na jeden koš. V pátém čtvrtfinále pardubičtí obři zcela ovládli dění ve své hale. Mimořádně se jim dařila střelba. S nadsázkou se dá říct, že by se trefili i ze vzdálené křižovatky na Dašické ulici. A když po přestávce utáhli obranné šrouby, získali jako první v sérii třetí bod. K postupu mezi nejlepší čtyři už jim stačí vyhrát „pouze“ jednou.

Bílé dresy přinesly zatím Pardubicím vždy štěstí. Deník radí, aby si je Beksa oblékla i pro další zápas čtvrtfinálové série se Slunetou.

Zápas pětiletky, zdůrazňuje Repeša. Vezměte si bílé dresy, radí Deník

Tak oblečte si dresy… Pardubičtí basketbalisté si společně se svými fanoušky po každém vítězném utkání už několik let vychutnávají slovenskou píseň Aj tak sme stále frajeri, kterou jim zpívá Petr Nagy. Před pátým čtvrtfinále by ale měli změnit repertoár a pustit si v kabině skupinu Elán… A ty oblečené dresy by měly být bílé. Stav série je totiž 2:2 a oba body získali, hádejte v jakém outfitu?

Pardubičtí basketbalisté srovnali čtvrtfinálovou sérii Kooperativa NBL s Ústím nad Labem a stěhují se zpátky do haly Dašická, kde mohou vybojovat mečbol.

Za tři minuty dvanáct: Ústí větřilo další zářez, Pandy ale zařízl Vyoral

Nejlepší obrana celé soutěže připomínala po třech čtvrtfinálových zápasech zříceninu. Nabízí se Střekov, pod kterým svádí bitvy v letošním play off. Zdá se ale, že volna mezi dvěma hracími dny v Ústí nad Labem nevyužili k prohlídce středověkého hradu, který se tyčí na řekou Labe, ani k návštěvě tamní zoologické zahrady. Koneckonců Pandy měli ještě živě před očima. Trenér Repeša a jeho svěřenci se zavřeli do temné místnosti a donekonečna si přehrávali druhý a třetí zápas. V nich totiž inkasovali v průměru 94 bodů!

Pardubičtí basketbalisté podruhé za sebou nestačilo na ústeckou Slunetu a v sérii prohrává 1:2.

Sluneta jde v sérii do vedení. Hra Pardubic se ve druhé půli totálně rozložila

Dobrý začátek, ale tragický konec. Jednoduchý popis, který charakterizuje třetí čtvrtfinálové utkání Kooperativa NBL mezi Slunetou Ústí nad Labem a BK KVIS  Pardubice. Východočeši sice po necelých pěti minutách vedli 13:0 a těsný náskok drželi až konce první půle. Následně však přišlo vystřízlivění. Sluneta zabrala a totálně rozebrala pardubickou hru. Beksa ztratila dech a utkání prohrála po výsledku 83:95. 

Pardubičtí basketbalisté ve druhém čtvrtfinálovém utkání Kooperativa NBL nestačili na Slunetu Ústí nad Labem.

Beksa marně hledala recept. Americká legie dovedla Slunetu ke srovnání v sérii

FOTOGALERIE/ Šachová partie. Zhruba tak by se dala připodobnit část druhého čtvrtfinálového utkání mezi BK Pardubicemi a Slunetou Ústí nad Labem. Svěřenci trenéra Repeši narozdíl od včerejška drželi prvních dvacet minut krok se svým soupeřem, ale s rozdílem toho, že následně nezlomili vítězství na svou stranu. Sluneta ve třetích deseti minutách utekla svému soupeři především díky americké legii, která tvoří kostru týmu. Rozhodujícími figurkami na pomyslné šachovnici se stali Svejcar a Martin, kteří si připsali více než dvacet bodů. Série se tak po výsledku 83:96 v neprospěch Pardubic stěhuje ve vyrovnaném stavu do Ústí nad Labem.

BK KVIS Pardubice vs. Sluneta Ústí nad Labem (1. čtvrtfinále).

Velký pardubický obrat zosnoval do té doby spící Dickerson a Ústí už se nechytlo

/FOTO/ Vítězný vstup. Pardubičtí basketbalisté si hýčkají na svém kontě první bod ve čtvrtfinálové sérii proti cizinecké legii z Ústí nad Labem. A slovo hýčkají je na místě. Museli si ho perně vydřít. V hale Dašická byly k vidění dva úplně rozdílné poločasy. V tom prvním tahala za delší konec Sluneta, ve třetí čtvrtině ale nastal velký obrat.

Dino Repeša se těší už na čtvrtfinálovou v sérii, ve které bojuje o premiérovou účast v semifinále.

Pardubičtí dlouháni i kouč Repeša se vydávají ukončit čtvrtfinálovou trýzeň

/ROZHOVOR/ Čtvrtý pokus. A jak přináší život zajímavé shody i náhody, tak v tomto případě to platí stoprocentně. Pardubický basketbalový klub, dříve pravidelný medailista Koperativa NBL, se už nějakou dobu snaží vrátit na stupně vítězů. V posledních čtyřech letech se mu to třikrát nepovedlo, když jednou play off nepovolil covid. Jeho trenér Dino Repeša kroutí v České republice pátou sezonu a třikrát skončil stejně jako Beksa hned v prvním kole. Všichni tak mají dvojnásobnou motivaci utnout čtvrtfinálové trpení. Do série s Ústím nad Labem vstupují dnes a v domácím prostředí.

Pardubičtí basketbalisté doma přejeli Nymburk a základní část skončili na čtvrtém místě.

Beksa se proti Nymburku naladila na play off a cílí na medaile

Jedna soutěž končí, druhá začíná, dalo by se s nadsázkou říct o závěru Kooperativa NBL. Na basketbalisty Pardubic čeká čtvrtfinálová bitva se Slunetou Ústí nad Labem. Do série zápasů navíc vstupují s výhodou domácího prostředí, to si vybojovali v posledním kole proti Nymburku po přesvědčivém vítězství 105:91.

Pardubičtí basketbalisté doma přejeli Nymburk a základní část skončili na čtvrtém místě.

Foto: Prohra na závěr nadstavby, Nymburk dostal v Pardubicích „stovku“

Basketbalisté Nymburka zakončili nadstavbu Kooperativa NBL porážkou 91:105 v Pardubicích. Nic to nemění na tom, že vyhráli nadstavbu a do play off jdou z prvního místa. Nymburk prohrál v Pardubicích poprvé po pěti letech a teprve podruhé v sezoně inkasovali přes sto bodů. Nový hráč Východočechů Demarco Dickerson k tomu přispěl 28 body. Za Nymburk měl nejvíce Jimmy Boeheim 17 bodů. Ondřej Sehnal zaznamenal 11 asistencí a popáté za sebou měl dvouciferný počet přihrávek na koš.

BK KVIS Pardubice vs. ERA Basketball Nymburk.

Beksa podruhé v sezoně vyklepla Nymburk a do play off míří ze čtvrtého místa

Splněno. Pardubičtí basketbalisté zvládli klíčové utkání s Nymburkem na domácí palubovce a uhráli si čtvrté místo, a s tím spojenou výhodu domácího prostředí do čtvrtfinálové série s Ústím nad Labem. Beksa se v posledním zápase nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL mohla spolehnout především na DeMarca Dickersona, jenž zápas skončil na osmadvaceti bodech. O skvělém výkonu svěřenců trenéra Repeši vypovídá i fakt, že proti mistrovi uhráli více než 100 bodů a vyhráli 105:91. Bonusem také je, že Východočeši porazili na domácí palubovce českého mistra po pěti letech!

Basketbalista Lamb Autrey

Nymburk před play off posílil o zkušeného Američana Lamba Autreyho

Basketbalisté Nymburka před startem bojů o titul ještě rozšířili kádr o Lamba Autreyho. Třiatřicetiletý Američan s osmiletou zkušeností z české ligy přichází jako volný hráč poté, co v lednu skončil u Královským sokolů. V Nymburce podepsal smlouvu do konce sezony. Naváže tak na spolupráci se současným asistentem trenéra Nymburka Pavlem Budínským, pod kterým hrával v Děčíně.

Pardubičtí basketbalisté nestačili na Děčín.

Vyoral s Nealem mlčeli. Beksa proti Děčínu nenatáhla vítěznou šňůru

Mlčení jehňátek. Ne, že by zápas mezi Děčínem a Pardubicemi připomínal horror, ale slovo mlčení se pro hru Beksy tentokrát hodí. Klasičtí tahouni týmu, Tomáš Vyoral a Nick Neal, totiž opravdu v zápase mlčeli. Dino Repeša se tentokrát nemohl tedy spolehnout na jejich bodový přínos, což bylo poznat. Pardubice na půdě Válečníků z Děčína prohrály 85:89 a nenatáhly tak vítěznou šňůru. O čtvrté místo v tabulce budou tedy muset ještě zabojovat.