Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Vizualizace zahrady u hospice na Sv. Kopečku

Na Sv. Kopečku vznikne nová zahrada, s terasou i kavárnou. Takto má vypadat

Otevřít relaxační zahradu s příjemnou terasou a malou kavárnou, která bude sloužit klientům olomouckého hospicu i veřejnosti. To je nový projekt týmu dobrovolníků ze spolku Dobré místo pro život. V těchto dnech byly dokončeny vizualizace, následovat bude příprava projektové dokumentace. Záměr by se měl realizovat po etapách.

Pokryjte co největší plochu trvalkovými záhony.

Sedm tipů pro lenivé zahradníky. Při správném postupu se na zahradě nepředřete

Při vytváření zahrady nenáročné na údržbu je po automatizaci dalším krokem naplánovat, jaké druhy rostlin do své zahrady chcete. Výběr odrůd nenáročných na údržbu, jako jsou trvalky a původní druhy, může pomoci zajistit, že vaše zahrada bude v průběhu času vyžadovat minimální úsilí na údržbu. Zvažte klimatické a půdní podmínky, kolik slunce a vody potřebuje každá rostlina, aby prosperovala. Při správném plánování a výběru můžete vytvořit krásnou a bezproblémovou zahradu, která vydrží mnoho let.

Zahradní jezírko? To je radost i starost

Zahradní jezírko krok za krokem, díl první: Výběr správného místa

Jaro je za dveřmi a každý zahrádkář již netrpělivě vyhlíží první teplé dny. Ať už máme zahradu užitkovou či okrasnou, čeká nás její odzimování. Řez ovocných stromů, trav, sadba či setí. Jaro je ovšem také ideálním časem pro plánování či výstavbu. Jednou z možností je oživení zahrady vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení na zahradě, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba jezírka. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to.

Ples Dobrého místa pro život "Pro zahradu" v olomouckém NH hotelu, sobota 18. března 2023

Bál Dobrého místa roztančil NH hotel. Takto se plesalo pro zahradu

FOTOGALERIE / Pozitivní energie, zábava i chuť pomáhat zaplnily v sobotu večer prostory olomouckého NH hotelu. Tradiční Ples Dobrého místa pro život, sdružení dobrovolníků pomáhající různě znevýhodněným dětem a dospělým, byl letos věnován projektu zahrady hospice na Svatém Kopečku. Sál rozezněla kapela Jamr´s i nevidomá zpěvačka Romana Hladišová, večerem provázela a noční diskotéku namixovala Martina Qweetko Procházková. 

Rozkvetlá táborská botanická zahrada.

Co je nového v táborské botanické zahradě? Podívejte se, jak rozkvétá

Meteorologické jaro nám začalo přesně 1. března, astronomické jaro začne o několik dní déle 20. března, ale již teď můžeme pociťovat vegetační jaro, a to nejen díky stoupajícím teplotám, ale především v důsledku probouzející se vegetace. O tom, co nového lze letos očekávat v táborské botanické zahradě a o vzniku spolku KVĚTEL, informovala vedoucí zahrady Žaneta Šišková. Zaslala i krásné fotky.

Celkem 17 prostějovských škol vystavovalo v prostějovské Daliborce své výtvarné práce. Třicátý ročník soutěže pro děti pořádají zahrádkáři.

Děti z Prostějova malovaly krásu a zdraví ze zahrady

Celkem 17 prostějovských škol vystavovalo v prostějovské Daliborce své výtvarné práce. Třicátý ročník soutěže pro děti pořádají zahrádkáři. Vybrali více než 300 prací. Letošním tématem je Krása a zdraví ze zahrady.

V sezóně se můžeme těšit třeba i na takovou úrodu.

Ušetřete za předraženou zeleninu. Tady jsou skvělé tipy na její předpěstování

Ceny zeleniny raketově stoupají. Vy se ale nemusíte rostoucích nákladů bát. Březen je tak ideálním obdobím pro setí a předpěstovávání. Neodkládejte výsev na neurčito – můžete začít hned teď. Nestihnete-li to nyní, v letních měsících budou plodiny dozrávat pozdě, a pokud je zasejete později, vykvetou až na konci léta a rychlé sklizně se nedočkáte. Je zkrátka ideální čas připravit se na nadcházející sezónu. 

Pád stromu v Trojanovicích 14. března 2023

OBRAZEM: Vichřice se prohnala Novojičínskem. Strom málem rozdrtil chatku

Když odjížděl v noci do práce, vypadalo to na první pohled dobře. „Zábrany, které jsem nedávno vybudoval, vydržely silný noční nápor větru. Příjemně mě to překvapilo. Teprve, když jsem vyjel na silnici, všiml jsem si, že nad cestou visí strom z mé zahrady.“ Tak líčí svůj zážitek z úterý 14. března muž z Trojanovic na Novojičínsku.

Experimentální zahrada pod Blaníkem

Od počítače k bylinám. Z pražského designéra se stal bylinkář a zemědělec

Původně se věnoval produkční, reklamní a designové činnosti. Nyní jezdí s traktorem, obdělává svá pole, sází a pěstuje byliny. Dan Navrátil se před patnácti lety spolu se svou partnerkou Karolínou Joskovou přestěhoval z nejrušnější pražské křižovatky na Letné přímo pod Blaník, do malé vesničky Karhule. A tak vyměnil práci u počítače za práci zemědělce.

Pád stromu v Trojanovicích 14. března 2023.

FOTO: Vichřice řádila. Strom na Novojičínsku málem rozdrtil chatku, auta minul

Když odjížděl v noci do práce, vypadalo to na první pohled dobře. „Zábrany, které jsem nedávno vybudoval, vydržely silný noční nápor větru. Příjemně mě to překvapilo. Teprve, když jsem vyjel na silnici, všiml jsem si, že nad cestou visí strom z mé zahrady." Tak líčí svůj zážitek z úterý 14. března muž z Trojanovic na Novojičínsku.

Experimentální zahrada pod Blaníkem.

Od počítače k bylinám. Z pražského designéra se stal bylinkář a zemědělec

Původně se věnoval produkční, reklamní a designové činnosti. Nyní jezdí s traktorem, obdělává svá pole, sází a pěstuje byliny. Dan Navrátil se před patnácti lety spolu se svou partnerkou Karolínou Joskovou přestěhoval z nejrušnější pražské křižovatky na Letné přímo pod Blaník, do malé vesničky Karhule. A tak vyměnil práci u počítače za práci zemědělce.

Historie Zoo Liberec.

Historie liberecké zoo: od ptačí voliéry k bílým tygrům

Okolo sto sedmdesáti druhů zvířat chová liberecká zoologická zahrada. Výjimečná je jedna z neucelenějších kolekcí dravců na starém kontinentu. Zoo se pyšní i největší chovnou skupinou kriticky ohroženého osla somálského v Česku a jediným chovem himálajského nahura modrého. Její historie sahá až do předminulého století.

Velikonoční výstava v Častolovicích je každoročně velkým lákadlem

Velikonoce v Častolovicích se blíží. Jarní výstava zaplní sokolovnu i zahradu

Velikonoce - svátky jara, tradiční a oblíbená akce bude lákat od 31. března do 2. dubna do přízemí a prvního patra sokolovny, zahrádkářské budovy a také do Sokolské zahrady v Častolovicích. Výstavu pořádá Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Častolovice ve spolupráci s ÚS ČZS Rychnov nad Kněžnou za podpory městyse Častolovice. Otevřena bude každý den od 9 do 17 a v neděli 16 hodin.

Trhy v Ředhošti.

V plné parádě. Po zimě se v Ředhošti opět rozjíždí hlavní sezona trhů

Po zimě se v Ředhošti, vesnici na pomezí Litoměřicka a Lounska, znovu naplno rozjíždí tamní obří trhy. Hlavní sezona odstartuje v neděli 5. března, v nabídce opět bude sadba, drůbež a další živá zvířata, vše pro zahradu, jarní a letní oblečení, levné potraviny, kvalitní zboží od malých řemeslníků, věci pro domácnost, prostě na co jen si vzpomenete. Víkend co víkend tam míří tisíce nakupujících z širokého okolí do stovek stánků. Pořadatelé chystají několik novinek.

Ještě rok zavřeno. Obnova zámecké zahrady v Lysicích postupuje. Se souhlasem Státního zámku Lysice

Ještě rok zavřeno. Obnova zámecké zahrady v Lysicích postupuje

/FOTO/ V Lysicích na Blanensku pokračuje rozsáhlá obnova zámecké zahrady a zahradnictví za bezmála 180 milionů korun. Odstartovala na podzim roku 2021. První turisté se do nové zahrady podívají až příští rok na jaře. „Konečně už nepracujeme pod zemí, ale nad zemí. Jsou vidět i základy budoucích záhonů, cestiček a trávníků. Máme nasazené také jabloně u treláží na středním parteru,“ sdělila kastelánka Státního zámku Lysice Martina Rudolfová.

Dalekohled ze žďárské hvězdárny. Se souhlasem Martina Křižoviče

Žďárská hvězdárna je zastaralá. Zachránit ji chtějí studenti

Dohlédne do všech koutů sluneční soustavy, jenže její přibližování dálek vesmíru je nyní nahnuté. Hvězdárna ve Žďáře nad Sázavou stejně jako přilehlé zahrady nejsou v nejlepším stavu. Budova navíc stojí v místech, kudy by mohl do budoucna vést obchvat. Navzdory tomu ji chtějí zdejší nadšenci zachránit. Ti jako možnost zvažují i vybudování úplně nové astronomické observatoře.

Dům v Krocínově ulici je na odpis.

Poničený dům v Rychnově čeká na ortel. Jeho obyvatelé hledají nový domov

Minulý čtvrtek se v Krocínově ulici v Rychnově nad Kněžnou už podruhé zbortila opěrná zeď, tentokrát se však její trosky valily na dům, který zřejmě čeká demolice. Město sice poskytlo azyl v městském bytě, ale ten je jen dočasný. V minulých dnech navíc spadl i kus kamenné zdi za školou nedaleko odsud.

Sekání trávy. Ilustrační foto.

Sousedská úmluva i desatero občana: obce řeší stížnosti na řev sekaček různě

/ANKETA/ K jaké skupině se řadíte? Už dnes chystáte kosu a myslíte na to, jak pěkně upravený trávník budete na zahradě udržovat? Nebo se vám protáčí panenky při představě, že zase až někdy do října nebude jediný den bez hluku sekaček a křovinořezů ze všech stran? Právě na tento problém myslí v některých obcích na Kolínsku. Různými způsoby se snaží o to, aby si jejich obyvatelé užili alespoň chvíli bez hluku zejména ze sekání trávy.

Umělkyně Petra Švecová představuje svými obrazy uměleckou meditaci na téma zahrad.

Petra Švecová vidí zahradu jako zrcadlo, Cameron Tauschke maluje lásku a odvahu

V liberecké Oblastní galerii byly v pátek 10. února otevřeny dvě nové výstavy. Petra Švecová představuje svými obrazy uměleckou meditaci na téma zahrad v instalaci nazvané V zahradě a o kus dál. Australský výtvarník Cameron Tauschke pak ve výstavním projektu Valleys of the heart odkrývá skrytá zákoutí srdce.

Pořídit si páreček chundelatých sekaček obnáší také řadu povinností

Ovce jako živé sekačky? Sen se chovateli rozplynul, stal se jejich otrokem

Ovečky si začíná pořizovat čím dál více lidí hlavně na letní výpas. Podle Romana Cieślara, uznávaného odborníka na chov koz a ovcí v Česku, začíná být také zájem o vlnu z některých plemen ovcí. Vidina prosperující domácí minifarmy a bezúdržbové zahrady se ale může rychle rozplynout a stát se noční můrou.

Václav Lenk

Láska k rostlinám vzniká v dětství. Chceme ji probudit, říká nový šéf zahrady

/ROZHOVOR/ Botanická zahrada Liberec má po 30 letech nového ředitele. Od začátku roku je jím Václav Lenk, který má ke světu rostlin kladný vztah už od dětství. Svou koncepcí přesvědčil komisi, která ho vybrala z pěti kandidátů. Lenk má nyní šest let na to, aby naplnil své vize a plány s oblíbeným libereckým cílem návštěvníků.

V létě si psi s oblibou kopou díry, kde si mohou lehnout, aby se ochladili

Když pes devastuje zahradu, zřejmě se nudí, říká psí psycholog. Řešení existuje

Co dělat, když pes ničí zahradu? Pes je sociální tvor. Když mu zábavu nevytvoříte, vymyslí si ji sám. Vám a vaší zahradě se to ale líbit nemusí. Způsob jeho hry totiž z našeho pohledu spočívá často v ničení užitkové nebo okrasné zahrady. Pokud chcete vybudovat zahradu přátelskou pro svého psa, musíte mít jasnou představu o tom, jak by měla vypadat, aby byla bezpečná a aby se v ní váš mazlíček cítil jako doma.