Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Stonožka Nelinka v Základní škole v Kněžicích.

Májový pozdrav z kněžické školy. Její blízké okolí hlídá stonožka Nelinka

/FOTO/ První pololetí školního roku si učitelé s dětmi v Kněžicích užili spoustu zábavy, učení, tvoření a výukových akcí. Ve škole přivítali bývalé žáky a také se zábavně vzdělávali například formou kytarového koncertu Jiřiho Kaulferse či výchovného programu kocoura Preventisty o záchraně života. Žáci si za dohledu pedagogů uvařili marmeládu z plodů ze školní zahrady, upekli muffiny, perníčky a na závěr vánočky.

Smyslová zahrada v Panském dvoře v Telči rozkvetla a rozvoněla se.

Všemi smysly. V Telči se rozzářila zahrada v Panském dvoře

/FOTO/ Pestré barvy a libé vůně. Taková je v těchto dnech smyslová zahrada v Panském dvoře, která je plná aromatických bylin a květin, která rozvine všechny smysly. Lidé mohou vstoupit do zahrady zcela zdarma. Podívejte se na snímky Zuzany Musilové.

Rodinný Restaurant day Brantice spojil gastronomii, tanec, hudbu, sport a prezentaci hřiště Sluneční soustava. 27. května 2023

Restaurant Day v Branticích spojil tanec, gastronomii a Sluneční soustavu

Restaurant Day je osvědčený celosvětový koncept založený na tom, že si každý může na jeden den v roce zkusit otevřít svou improvizovanou restauraci, cukrárnu nebo kavárnu. V Branticích k tomu v sobotu 27. května navíc přidali sport, tanec a vizi dětského hřiště Sluneční soustava.

S jarem rozkvétají louky, zahrady i truhlíky za okny. Příroda nám dává na výběr nepřeberné množství květin, kvetoucích stromů a bylin. Vyznáte se v nich?

KVÍZ: Poznáte jarní květy našich luk a zahrad podle obrázků?

Jednoznačně nejhezčí je na jaru probouzení spící přírody – mění barvy z šedých odstínů do zelené a přidává i další barvy. To když začnou kvést stromy, louky a také naše zahrady. Umíte pojmenovat alespoň ty nejběžnější druhy květů kolem nás? Otestujte se.

Hortenzie - Krásně kvetoucí, stín tolerující, velmi vlhkomilný keř. Cení se pro krásné olistění a bohatá květenství. Hortenzie zahradní neboli panikulát roste v keři vysokém až 2 metry.

Krásná a prosperující zahrada ve stínu? Jde to

Máte zahrádku, ale většina z ní je neustále pohroužena ve stínu? Vadí vám kvůli tomu dům souseda nebo stromy za plotem či z blízkého lesa, které nemůžete pokácet, aby vaši zahrádku nezastiňovali? S tím se nedá zřejmě moc dělat. Pokud ale zvolíte správné rostliny odolné vůči stínu, můžete ozdobit i ponurý a tmavý kout zahrady.

David Formánek pořídil do svého muzea tři kompletní stíhačky, jedna z nich je dokonce letuschopná.

Splnil si dětský sen. Doma má několik stíhaček, jedna je dokonce plně funkční

Malebná obec Libořezy nedaleko Třeboně je známá především cyklistům. Ukrývá ale i další zajímavou atrakci, kvůli které stojí za to sem přijet. Nadšenec do letadel David Formánek má totiž na zahradě hangár s několika stíhačkami MiG. Jedna z nich je dokonce stále letuschopná. Spolu se svými kamarády postupně dává dohromady letecké muzeum. Jeho sbírku může po předchozí domluvě přijít obdivovat kdokoliv.

Domácí bazén. Ilustrační foto

Všichni chtějí bazén a vysávají tak vodojemy. Napouštění z cisteren je ale drahé

Bez moře se obejdeme, budeme doma. Lidé už vnímají bazény na svých zahradách jako součást domácnosti a první paprsky slunce už avizují příjemné období grilovaček a koupání. Jenže je tu velký problém, pitná voda, jejíž množství má své limity. Vodárny apelují na odběratele, aby pži napouštění domácích bazénů využili nabízených cisteren a neplýtvali vodou z řadu. Jenže naplnění vodou z cisterny je mnohonásobně dražší než z kohoutku.

Kdysi slavné Pernštejnské zahradě byl navrácen její původní lesk.

Pernštejnská zahrada je znovu okouzlující. Stejně jako v dobách největší slávy

Kdysi slavné Pernštejnské zahradě byl navrácen její původní lesk. Ať už procházíte přímo zahradou nebo ji okukujete z hradního nádvoří či obce Pernštejn, která se rozkládá pod stejnojmenným hradem, nemůžete si nepovšimnout změny, která se v ní udála. Když po roce 1945 přešel hrad do vlastnictví státu, zahrada postupně chátrala. Na svou obnovu čekala dvě stě let. Trpělivost se ale vyplatila.

V neděli 21. května se prostory nově upravené klášterní zahrady v Opočně otevřely veřejnosti.

Odhalí klášter v Opočně tajemství? Vedou pod studnou rajské zahrady chodby?

/FOTO, VIDEO/ V neděli 21. května se slavnostně otevřela zahrada bývalého kapucínského kláštera v centru Opočna. Dlouhá léta uzavřená zelená oáza skrytá za vysokou zdí teď bude lákat za relaxací a příležitostně i za kulturou. V její části vznikla komunitní zahrada a další - tajemná rajská zahrada - na zpřístupnění čeká.

Odpoledne plné zábavy nabídla Kludského zahrada pro děti.

Kludského zahrada patřila dětem. Užily si soutěže, pohádky i pirátskou show

Odpoledne plné zábavy nabídla v sobotu 20. května Kludského zahrada pro děti. Malí návštěvníci tam poměřili síly v soutěžích, užili si malování na obličej, modelování balónků, bublinový workshop a skákací atrakce. Poslechli si také písničky z pohádek, viděli Pirátskou show a také pohádkovou show se Sněhurkou. Mezi tím byl i čas na volnou zábavu.

I písčitá půda vás může překvapit zajímavými výnosy

Parádní úrodu jde vypěstovat i v zahradě plné písku. Zkuste jahody a levanduli

Písčitá půda je skutečnou výzvou. Při výsadbě spíše počítejte s problémy. Písky neudrží dostatek vláhy a půda je chudá na organické látky i minerály. Zeleninová i okrasná zahrádka na písčité půdě vyžadují neustálou péči. Popasujte se s nepříznivou lokalitou, vždyť na písku můžete pěstovat ovoce, zeleninu a bylinky. Při troše péče vás zahrada odmění pestrou a krásnou květenou.

Děti z Benešovy MŠ v Plzni s hotovými pítky.

V Benešově mateřské škole zveme ptáčky do jejich nové zahrady

V příštím týdnu očekáváme v Benešově mateřské škole v Plzni zahradnickou firmu, která nám přijde předělat část zahrady. Vyplnili jsme si tedy čekání výrobou dvou pítek pro ptáčky. Proces byl velice zdlouhavý, ale tak už to s keramickými výrobky bývá.

Z areálu kláštera.

Oáza ukrytá za klášterní zdí v srdci Opočna se otevře. Za tónů filharmonie

/FOTO/ Už tuto neděli 21. května se v Opočně chystá velká událost. Veřejnosti se otevře zahrada zdejšího kapucínského kláštera, která se doposud zpřístupňovala je ve výjimečných případech. Vychutnat si tu budete moci při této příležitosti i slavnostní koncert klasicistních mistrů v podání Filharmonie Hradec Králové.

Festivalové zahrady v Litomyšli nabídnou pestrý program.

Ve free zóně litomyšlské Smetanky vystoupí Cina, Slováčková i Laco Déczi

Festival Smetanova Litomyšl i letos nabídne to nejlepší z české a zahraniční hudby. Zatímco hlavní část festivalu se odehraje výjimečně na zimním stadionu, Festivalové zahrady zůstávají v Klášterních zahradách jako každý rok. Free zóna festivalu přinese hudbu, tanec i filmy nebo workshopy pro děti. Startuje ve čtvrtek 15. června.

Vila Sebuzín nabídla úžasnou zahradní slavnost

Vila Sebuzín nabídla úžasnou zahradní slavnost

Nejen prací živ je člověk. Někde mají ochotnické divadlo, koně, krásné skály, rybník, pěvecký sbor nebo charitativní běh. V Sebuzíně chválí paní Skopalovou, která zachránila starou školu před demolicí a udělala z ní krásné společenské místo nejen pro pamětníky. V sobotu 13. května ožila upravená zahrada, obsazeny byly pergoly i nasvícené koutky, hrála živá hudba, na malém parkovišti se tancovalo. Ženy měly květiny ve vlasech, muži se chovali jako filmoví gentlemani, připravena byla bohatá tombola. Spolek pro Sebuzín krásnější zval hosty na zahradní slavnost.

Historické trhy na děčínském zámku zahájily čtyřtýdenní městské slavnosti.

OBRAZEM: Kejklíři a rytíři, děčínský zámek patřil o víkendu historickým trhům

Souboje šermířů, pasování rytířů, dobová hudba nebo desítky stánků na obou nádvořích, v Dlouhé jízdě i v jižních zahradách. Děčínský zámek se během tradičních májových trhů, které v sobotu 13. května zahájily čtyřtýdenní městské slavnosti, na jeden víkend přenesl o mnoho století zpět do časů Přemysla Otakara II. 

Černínský palác.

Ministerstvo zahraničí zve k prohlídkám zahrady Černínského paláce

/FOTOGALERIE/ Užít si podívané vytvořené předky pro potěchu oka tehdejší vznešené společnosti mohou nyní zájemci u pražského sídla ministerstva zahraničních věcí, které působí v Černínském paláci na Loretánském náměstí. Ministerstvo zve veřejnost na bezplatné prohlídky zahrady Černínského paláce.

 Ve Lhotě za Červeným Kostelcem odchytili hasiči na zahradě hada. Byla to užovka.

FOTO: Hasiči vyrazili odchytit hada na zahradě. Vypustili ho na louku

Hasiči často vyjíždějí i k zásahům, kde hlavní roli hrají zvířata. Někdy je třeba je vyprostit, sundat i odchytit. A právě k odchytu neznámého hada na zahradě museli hasiči vyrazit v pátek 12. května dopoledne do ulice Bratří Čapků ve Lhotě za Červeným Kostelcem.