Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Olomoucký okrašlovací spolek jde příkladem.

Rozhodněte o vítězi květinové soutěže. Hlasujte v anketě Deníku

Velké hlasování o nejhezčí květinovou výzdobu Olomouckého kraje je tady. O tom, kdo získá atraktivní ceny za nejkrásnější zahradu, balkon nebo terasu rozhodují čtenáři Deníku. Hlasovat je možné ve dvou soutěžních kategorií, do každé postoupila pětice nejlepších.

Základními materiály pro výrobu dešťových nádrží jsou dnes plasty.

Expert radí, jak vybrat podzemní nádrž na dešťovou vodu a jakou velikost zvolit

Podzemní nádrže na dešťovou vodu jsou skvělým příkladem spojení ekologie a ekonomiky. Umožňují využít zcela nezávadný a bezplatný zdroj vody pro zalévání zahrady. Každý zahradník a zahrádkář zkrátka ví, že na zalévání rostlin na zahradě i v domácnosti je nejlepší používat dešťovou vodu. Jak vybrat správnou retenční nádrž a jak velkou zvolit?

Guru Jára s Barborou Pláškovou

O praktikách guru Járy neměli ve vsi na Hané tušení. Měl zde duchovní školu

Obyčejné hanácké stavení s průjezdem, hospodářskými přístavky a zahradou táhnoucí se na humna. Dům uprostřed Odrlic, místní části Senice na Hané, navenek nebudí žádnou pozornost. Za jeho zdmi zhruba pět let působila duchovní škola Poetrie, kterou vedl Jaroslav Dobeš, známý jako guru Jára, jehož policie ve středu 9. srpna deportovala do České republiky z Filipín.

Guru Jára s Barborou Pláškovou

O praktikách Guru Járy neměli ve vsi na Hané tušení. Byla zde duchovní škola

Obyčejné hanácké stavení s průjezdem, hospodářskými přístavky a zahradou táhnoucí se na humna. Dům uprostřed Odrlic, místní části Senice na Hané, navenek nebudí žádnou pozornost. Za jeho zdmi zhruba pět let působila duchovní škola Poetrie, kterou vedl Jaroslav Dobeš, známý jako Guru Jára, jehož policie ve středu 9. srpna deportovala do České republiky z Filipín.

Ze dvou hal ve firmě Temac ve Zvěřínku smetlo tornádo celé střechy. Škody půjdou do desítek milionů korun.

Obraz zkázy po tornádu. Firmě Temac ve Zvěřínku smetl živel dvě střechy z hal

/FOTO, VIDEO/ Až pondělní ráno ukázalo úplný obraz zkázy, které napáchalo na sklonku víkendu tornádo na Nymbursku. To se v neděli čtvrt hodiny po osmé večer prohnalo částí obce Zvěřínek a škody napáchalo především ve firmě Temac. Prakticky zničené jsou střechy dvou hal. V jedné z nich je poškozené i vedení plynu.

Ze dvou hal ve firmě Temac ve Zvěřínku smetlo tornádo celé střechy. Škody půjdou do desítek milionů korun

Obraz zkázy po tornádu. Firmě z Nymburska smetl živel z hal dvě střechy

Až pondělní ráno ukázalo úplný obraz zkázy, které napáchalo na sklonku víkendu tornádo na Nymbursku. To se v neděli čtvrt hodiny po osmé večer prohnalo částí obce Zvěřínek a škody napáchalo především ve firmě Temac. Prakticky zničené jsou střechy dvou hal. V jedné z nich je poškozené i vedení plynu.

Den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě, který využívá Úřad vlády ČR k reprezentačním účelům.

Spala tu královna i císař. Lichtenštejnský palác lákal, na dešti se stály fronty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nahlédnout do míst, kudy v minulosti procházeli významní světoví státníci včetně britské královny či japonského císaře a kde se spoluvytváří domácí politika, se v sobotu 5. srpna stalo velkým lákadlem. Odpoledne to potvrzovala nepřehlédnutelná fronta na Kampě: před vstupem do Lichtenštejnského paláce.

Den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě, který využívá Úřad vlády ČR k reprezentačním účelům.

Palác, kde spali královna i císař, lákal. Návštěvníci čekali hodinu v dešti

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nahlédnout do míst, kudy v minulosti procházeli významní světoví státníci včetně britské královny či japonského císaře a kde se spoluvytváří domácí politika, se v sobotu 5. srpna stalo velkým lákadlem. Odpoledne to potvrzovala nepřehlédnutelná fronta na Kampě: před vstupem do Lichtenštejnského paláce.

Horké dny sužují nejen lidi, ale i ptáky. Pomoci jim může zahradní pítko

Zvířata ve městech trápí vedro. Misku ocení, bazén představuje nebezpečí

Počasí je v posledních týdnech v Česku velmi proměnlivé. Je však poměrně sucho a ve spojení s tropickými teplotami to znamená utrpení pro volně žijící zvířata především ve městech. Pokud nenacházejí vhodné mělké místo s vodou, odkud by se napila, v zoufalství se pak mohou vrhat do hloubek a utopit se. K jejich záchraně přitom stačí málo. 

Skleněná zahrada u Sklárny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova je stále bohatší a pestřejší.

FOTO: Rostliny ze skla všech podob a barev září v Kunraticích mezi živými květy

Takovou zahrádku nikde jinde turisté neuvidí. Stále více z nich, co zavítají do malé sklárny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku, fotografuje a obdivuje nejen Křišťálový chrám a partu uměleckých sklářů, jak pracují se žhavou sklovinou, ale také stále se rozšiřující Skleněnou zahradu před hutí.

Ateliér Krejčiříkovi – Zahradní umění

Získali „Oscara“ pro památkáře. Manželé v přírodě hledají bezpečí a řád

Pro filmaře je nejvyšší metou získání sošky Oscara. Pro odborníky, kteří pečují o historické dědictví, má podobnou cenu nejvyšší památkářské ocenění Grand Prix Europa Nostra. Za obnovu zahrady hospitálu v Kuksu ho dostali krajinářští architekti Kamila a Přemysl Krejčiříkovi. Manželé, kteří už čtvrt století vdechují život známým i zapomenutým zahradám a zámeckým parkům po celém Česku.

Arnoldova vila bude letos v zimě poprvé po více než desetiletí znovu otevřená.

VIDEO: Zmrtvýchvstání třetí sestry, Arnoldova vila v Brně se chystá na otevření

/PŘÍBĚHY OPUŠTĚNÝCH BUDOV/ Kdysi honosná Arnoldova vila ještě na konci předloňského roku působila spíše jako dům hrůzy. Nejchudší ze tří sester stojících ve svahu brněnských Černých Polí nad lužáneckým parkem. Budova, ve které před jejím uzavřením v roce 2012 sídlila mateřská školka, přitom bývala plná života. Celé desetiletí poté ale zůstala prázdná.

Falešné vosí hnízdo si můžete buď vyrobit, nebo koupit na internetu.

Víte, čeho se vosy nejvíce bojí? Stačí zavěsit si poblíž domu tuto obyčejnou věc

Vosí hnízda najdeme nejčastěji na půdách, balkonech, v blízkosti oken a v dalších špatně přístupných místech, ale výjimkou nejsou ani zahrady. Ve větších hnízdech mohou žít i tisíce vos a likvidace takových hnízd může být i životu nebezpečná. Jak se ale jednoduše zbavit vosího hnízda dřív, než si ho u vás bodavý hmyz postaví? Abyste vosám zamezili uhnízdit se ve vašem okolí, stačí instalovat u domu nebo do zahrady falešné vosí hnízdo.

Jaroslav Pustina předvedl, jak výraznou komplikací pro něj vysoký obrubník je.

VIDEO: Kudy na zahradu? Lidé na vozíku musí v Jihlavě přes silnici

Svůj boj o odstranění obrubníku u jihlavského Domu s pečovatelskou službou nevzdává Jaroslav Pustina. Na problém upozorňuje už roky. „Město rozbouralo a upravilo na bezbariérové sto padesát zastávek MHD, ale u pečovateláku odstranit schůdek, to je problém,“ okomentoval stav senior.

Ve stonavské farnosti se podařilo obnovit farní kapli a zrekonstruovat zahradu. Rok 2023.

Ve Stonavě zrekonstruovali kapli a farní zahradu. Podívat se můžete během poutě

Nadcházející víkend bude ve Stonavě v duchu zábavy a setkávání. Koná se tradiční stonavská pouť, na kterou se každoročně sjíždějí lidé z širokého okolí, ale i rodáci, kteří už roky žijí mimo region. Na návštěvníky čeká bohatý program, který oficiálně začne v sobotu dopoledne florbalovým turnajem Bernard cup. Ten se koná ve sportovní hale.

Ilustrační foto

Na zahradě v České Vsi šlo o život. Muže zachytila rotující vrtule

Dramatické okamžiky prožili při čtvrteční hlídkové službě policisté z Jeseníku. Při plánované kontrole vozidel uslyšeli policisté v České Vsi nadměrný hluk a volání o pomoc. Neváhali a běželi na místo. Tam našli chlapíka s masivním poraněním pravé ruky. Ihned zraněnému poskytli první pomoc a přivolali záchrannou službu. Lékař nařídil okamžitý letecký transport do Fakultní nemocnice Olomouc.

První pár ledních medvědů v brněnské zoo se objevil v roce 1964.

70 let zoo v Brně: lední medvědi jako chlouba, prvního odchoval veterinář v bytě

Jednou z nejznámějších tváří brněnské zoo je lední medvědice Cora. Odchovala pět mláďat. Letos slaví brněnská zoologická zahrada sedmdesátileté výročí od momentu, kdy vstupní branou prošli první návštěvníci. Za tu dobu se vystřídalo v areálu v městské části Bystrc několik zvířat tohoto druhu. Začátky nebyly jednoduché.

Na části oblíbené alpinkářské zahrady u gymnázia na Mikulášském náměstí má stát školní jídelna

Školní jídelna místo alpinek? Zahradě na Mikulášském náměstí v Plzni hrozí zánik

Oblíbená a lidmi obdivovaná alpinkářská zahrada, ve které se pravidelně konaly i hojně navštěvované prodejní výstavy alpinek, je v ohrožení. Na části její plochy má vzniknout školní jídelna pro přilehlé gymnázium. Záměr Krajského úřadu Plzeňského kraje, jako zřizovatele školy, pochopitelně rozzlobil členy Alpinum klubu Plzeň, kteří se o zahradu už 46 let starají, odpracovali tisíce brigádnických hodin a do zvelebování zahrady investovali desítky tisíc korun z vlastních prostředků.

Zápřednice jedovatá

Zápřednice jedovatá děsí na zahradách i v obydlích. Takto ji bezpečně poznáte

Čirá hrůza na osmi nohách, vybavená ostrými kusadly plnými jedu. Tak někteří čtenáři vnímají stále rozšířenější druh pavouka, zápřednici jedovatou. Vlastně není divu - je poměrně velká, dokáže prokousnout lidskou kůži a zvěsti o následcích útoku se mezi lidmi šíří rychlostí blesku. Přečtěte si, co je zápřednice jedovatá vlastně zač.

Českobudějovická hvězdárna připravila novou výstavu o planetárním systému.

V budějovické hvězdárně zmenšili Zemi tak, že by se vešla do hrsti

Zajímavý tip na výlet pro děti nabízí budějovická hvězdárna. V zahradě před vchodem najdou návštěvníci na nové výstavě osm modelů planet sluneční soustavy zmenšených v měřítku 1:175 milionům. Země se tak vejde do hrsti. Na obejmutí Jupitera byste ovšem i tak museli pořádně roztáhnout náruč. Pěší putování mezi nimi by v tomto měřítku trvalo pět hodin.

Šestý ročník Husman Festu v Tachově přilákal několik desítek milovníků metalu. Pobavili se i přes obrovské vedro, které sužovalo v sobotu celou republiku.

Muzejní zahradou v Tachově duněl metal. Fanoušci byli spokojení

Nejen ohnivé slunce, ale především metalová hudba dostávaly do varu návštěvníky v pořadí již 6. ročníku Husman Festu v Tachově. V sobotu 15. července se v zahradě Muzea Českého lesa několika desítkám příznivců metalu představilo jedenáct kapel a byl to nářez.

Fara v Dobřichově.

Mezinárodní dobrovolníci podruhé pomáhali v Dobřichově. Renovovali farní zahradu

/FOTO/ Vesnice Dobřichov poblíž města Pečky hostila od 2. do 14. července dobrovolníky z celého světa, kteří pomohli vyčistit původní farní zahradu z 2. poloviny 18. století od náletů, suchých stromů, odpadu a starých zničených budov. Jednalo se o druhý ročník projektu v této lokalitě a jeho cílem je zpřístupnit rozsáhlé zahrady veřejnosti.

Ilustrační foto

Kam o víkendu v MS kraji? Chomýž bude patřit metalu, Jeseníky Vrbenskému vrchu

Před námi je opět horký letní víkend a toho je potřeba využít. Pokud máte v plánu vyrazit někam na výlet a spojit ho s příjemnou zábavou, pak mrkněte na naši várku tipů. Už zítra startuje Vrbenský vrch, v sobotu dojde na metalové bardy a Schovanky v zahradě. Bohatý program nabídne tradičně i hrad Sovinec. Podívejte se.

Rozptylová loučka a budova krematoria

Zakopat mazlíčka na zahradě se nesmí. Řešením mohou být zvířecí krematoria

Úmrtí domácího mazlíčka je pro většinu lidí tvrdou ranou. Při pohřbívání na vlastní pěst je nutné dodržet bezpečnostní pravidla a neporušovat zákony. Proto stále více Čechů volí důstojné rozloučení svého psa, kočky a dalších mazlíčků v krematoriích zvířat. Jak to v krematoriu probíhá, jak dlouho trvá žeh a jaká je cena?