Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Světelný oblouk už stojí na Masarykově náměstí.

Nová vánoční dekorace už zdobí náměstí v Hradci. Sváteční kabát dostaly i stromy

Jindřichův Hradec se postupně obléká do vánočního kabátu. Lampy i ulice zdobí tradiční světelné prvky a převěsy. Do města už dorazila také jedna z hlavních novinek letošních Vánoc. Na Masarykově náměstí stojí od pondělního dopoledne velký světelný oblouk. Město chtělo pořízením originální výzdoby více oživit tuto lokalitu. Zároveň nechala radnice na horní náměstí umístit také nové dřevěné stánky.

Brhlík lesní na krmítku

Nejlepší krmítko pro ptáky? Na podzim se jim může stát celá zahrada

Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.

Podzimníček v mateřince odměnil děti, rodiče uklidili zahradu

OBRAZEM: Podzimníček v mateřince odměnil děti, rodiče uklidili zahradu

Podzimní slavnost se konala v mateřince Prokopa Velikého v Tachově. V úterý odpoledne nejprve přišli rodiče a uklidili od listí celou školní zahradu. Naplnili jím připravený kontejner. Se stmíváním pak ale patřila zahrada, ozdobená lampiony, dětem. Na návštěvu přišel Podzimníček.

Velmi zajímavý osud má jehličnan, který roste na zahradě domu rodiny Zikmundových. Vánočním stromem se ale nakonec nestane.

Svatební jedle, co mohla být vánočním stromem. Vysadili ji před lety novomanželé

/FOTO, VIDEO/ Unikátní situaci ve výběru vánočního stromu, který bude zdobit nymburské náměstí, zažili obyvatelé Kramolínovy ulice. Radnice totiž letos dostala nabídku na využití hned dvou jedlí, které rostou v této ulici na zahradách vzdálených jen pár metrů od sebe. Nakonec vyhrála ta blíže ke křižovatce s ulicí Poděbradská, o níž jsme v Deníku psali na začátku týdne.

Než přijde zima, je důležité postarat se o rostliny na zahradě

Postarejte se o své rostliny dříve, než na zahradu přijde mráz

Zimy bývají v posledních letech teplotně nadprůměrné. Ty skutečně tuhé, kdy mrzlo až praštělo a sněhová pokrývka chránila zahrady, známe spíš už jen z ladovských obrázků. Není tedy zbytečné chránit choulostivé rostliny? Kdepak! Počasí je vrtkavé a náhlý příchod silného mrazu může způsobit nevratné poškození některých dřevin či rostlin v nádobách. Jak se postarat o zahradu před zimou?

Několik divadelních souborů předvede na divadelním festivalu v Hluboké nad Vltavou hlavně komedie.

Napoleon a svazek mrkve na ochotnickém festivalu v Hluboké

V Hluboké nad Vltavou chystají další ročník festivalu ochotnických divadel. Nabídne hru Generálka císaře Napoleona od Jiřího Hubače, pohádku Zahrada od Jiřího Trnky nebo středověký sitcom Rytířova dcera, který mohl být inspirován dávným kronikářským zápisem.

Děti v MŠ Kouřilkova v Přerově zamykaly zahradu.

Ve školce Kouřílkova v Přerově to žilo, děti zamykaly zahradu

Příroda se pomalu chystá na zimu. Zkracují se dny, mění se barvy, mění se počasí i celá krajina. V přerovské mateřské škole Kouřílkova patří k tradicím podzimu akce nazvaná Zamykání zahrady, která se zde koná už řadu let a u dětí i rodičů je velmi oblíbená. Letos se tato akce uskutečnila v pondělí 30. října.

O nádoby na bioodpad mají lidé v Ústí velký zájem.

VIDEO: Místo vaků popelnice. O nádoby na bioodpad mají lidé v Ústí velký zájem

/FOTOGALERIE/ Místo bílých vaků na listí, trávu nebo větve ze zahrádky začal ústecký magistrát rozdávat hnědé popelnice. Podobně jako Hradec Králové, Ústí nad Orlicí a další města v ČR. Lze do nich ukládat veškerý biodpad z domácnosti s výjimkou kostí, masa nebo oleje. Od počátku panuje o nové nádoby obří zájem.

Divadlo pro radost přivezlo do táborského Divadla Oskara Nedbala v sobotu 4. listopadu svůj pohádkový muzikál Kouzelná zahrada.

Kouzelná zahrada naplnila táborské divadlo, bavili nemrtví i skřítek Medumil

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře se v sobotu večer stalo místem, kde se setkala magie a realita, dobro se utkalo se zlem, a to vše na pozadí krásné hudby a kouzelných kostýmů. A co bylo možná nejdůležitější, byl závěrečný aplaus, kterým desítky diváků odměnily účinkující Divadla pro radost a jejich úsilí, které umělci věnovali přípravě muzikálové pohádky Kouzelná zahrada.

Podzimní farmářský trh na školní zahradě v Dětenicích.

Žáci na školní zahradě v Dětenicích zorganizovali podzimní farmářský trh

Podzimní farmářský trh se pod taktovkou školáků uskutečnil v úterý 17. října v Dětenicích. Jeho účelem byla podpora vzdělávacího zařízení, kulturního života a soukromých prodejců z obce a nejbližšího okolí. Stánkaři nabízeli na školní zahradě jak kvalitní výrobky, tak něco dobrého k jídlu a pití.

Po téměř dvou letech se vrací Velká cena města Beroun v tancích.

KAM O VÍKENDU: Nabídka akcí na Berounsku i u sousedů je pestrá

 /FOTO, VIDEO/ Těšíte se na víkend? Tentokrát vám na Berounsku i na dalších místech ve středních Čechách nabídne řadu akcí, pod střechou i pod širým nebem. Můžete tančit na různých koncertech, trochu se bát na halloweenských setkáních nebo běhat po kopcích při drakiádách. Víkendový program je ale mnohem bohatší, vyrazit můžete třeba i na jablíčkový den, výlov největšího rybníka v kraji, autosalon s vozy závodními i veterány nebo na pochod směrem do sedmnáctého století. 

Autosalon v Lysé nad Labem.

KAM O VÍKENDU: Nabídka akcí na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Těšíte se na víkend? Tentokrát vám na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách nabídne řadu akcí, pod střechou i pod širým nebem. Můžete tančit na různých koncertech, trochu se bát na halloweenských setkáních nebo běhat po kopcích při drakiádách. Víkendový program je ale mnohem bohatší, vyrazit můžete třeba i na jablíčkový den, výlov největšího rybníka v kraji, autosalon s vozy závodními i veterány nebo na pochod směrem do sedmnáctého století. 

Autosalon v Lysé nad Labem v pátek 4. listopadu 2022.

KAM O VÍKENDU: Nabídka akcí na Mělnicku i u sousedů je pestrá

 /FOTO, VIDEO/ Těšíte se na víkend? Tentokrát vám na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách nabídne řadu akcí, pod střechou i pod širým nebem. Můžete tančit na různých koncertech, trochu se bát na halloweenských setkáních nebo běhat po kopcích při drakiádách. Víkendový program je ale mnohem bohatší, vyrazit můžete třeba i na jablíčkový den, výlov největšího rybníka v kraji, autosalon s vozy závodními i veterány nebo na pochod směrem do sedmnáctého století. 

Autosalon v Lysé nad Labem v pátek 4. listopadu 2022.

KAM O VÍKENDU: Nabídka akcí na Příbramsku i u sousedů je pestrá

 /FOTO, VIDEO/ Těšíte se na víkend? Tentokrát vám na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách nabídne řadu akcí, pod střechou i pod širým nebem. Můžete tančit na různých koncertech, trochu se bát na halloweenských setkáních nebo běhat po kopcích při drakiádách. Víkendový program je ale mnohem bohatší, vyrazit můžete třeba i na jablíčkový den, výlov největšího rybníka v kraji, autosalon s vozy závodními i veterány nebo na pochod směrem do sedmnáctého století. 

Autosalon v Lysé nad Labem v pátek 4. listopadu 2022.

KAM O VÍKENDU: Nabídka akcí na Rakovnicku i u sousedů je pestrá

 /FOTO, VIDEO/ Těšíte se na víkend? Tentokrát vám na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách nabídne řadu akcí, pod střechou i pod širým nebem. Můžete tančit na různých koncertech, trochu se bát na halloweenských setkáních nebo běhat po kopcích při drakiádách. Víkendový program je ale mnohem bohatší, vyrazit můžete třeba i na jablíčkový den, výlov největšího rybníka v kraji, autosalon s vozy závodními i veterány nebo na pochod směrem do sedmnáctého století. 

Druhá krádež v Café Poeta. Zloděj tentokrát odnesl i originální balení kávy a hrnky s logem Café Poeta.

Bratrovi Hanychové Navrátilovi opět vykradli slánskou kavárnu. Už podruhé

/FOTOGALERIE/ Neuplynul ani týden a do pojízdné kavárny Café Poeta Cyrila Navrátila v Kumpánově zahradě ve Slaném opět vtrhnul zloděj. Bratrovi Agáty Hanychové tentokrát způsobil neznámý pachatel škodu za třináct tisíc korun. Poprvé za skoro sedm tisíc. Také po druhé krádeži postrádá kavárník řadu unikátních věcí, například kafemlýnek a kávu nebo boxy s vínem.

Škrtnout se má celkem 33 z celkových 569 míst na ČIŽP. Úspora by tak měla být dvacet milionů korun. Ilustrační foto.

Zničení lesů a bahno v zahradách? Škrty inspekce životního prostředí budí obavy

Ministerstvo životního prostředí sníží počet zaměstnanců České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Škrtnout chce více než tři desítky pracovních míst, část jejich kompetencí chce převést na další úřady nebo obce. Podle odborníků to může ohrozit fungování inspekce a může vést k beztrestnému ničení přírody, především lesů. Pocítit by to mohli občané i u svých domovů.

Na školní zahradě ve Vysokém Chlumci se v sobotu 21. října konala společná brigáda.

Podívejte se: Školní zahrada ve Vysokém Chlumci má nově krásnou mozaiku

/FOTOGALERIE/ Školní zahrada na Vysokém Chlumci je opravdu velká a využíváme ji s dětmi k volné hře, o přestávkách, učíme se zde, sportujeme. Pokud chceme, aby zahrada sloužila, aby to bylo připravené prostředí pro děti, musíme se o ni starat a udržovat ji. Díky nadačnímu fondu Patronát Sedlčansko byla na zahradě letos také opravena zeď a tím byl vytvořen prostor pro mozaiku.

Muzikál Kouzelná zahrada sklízí úspěchy, 4. listopadu se představí i v Táboře.

V táborském divadle rozkvete Kouzelná zahrada, mladí umělci přivezou muzikál

/VIDEO/ Na silný kulturní zážitek se může těšit táborské publikum. Čeká je veselý, hravý a zároveň dramatický pohádkový muzikál o tom, jak skřítek Medumil a princezna Viky přelstili zlého čaroděje Vorchyse. V představení Kouzelná zahrada nechybí taneční choreografie, šermířský souboj, romantika, ani komické árie a dueta. Přiveze s sebou kromě kvalitní hudební produkce též krásné kostýmy a scény, jež dobarvují pohádkový obraz celého příběhu.

K jezírku zakomponovali prvky asijské kultury.

Vybudovali zahradu jako ze žurnálu. S koupacím jezírkem a výhledem k nezaplacení

Na svou zahradu jsou Luboš Procházka a Lukáš Hejlíček právem pyšní. Její dominantou je obří koupací jezírko. Vybudovali ji za necelé tři roky a vyšla je na tři čtvrtě milionu korun. Zahrada plná zeleně s jezírkem a prvky asijské kultury je teď pro její majitele oázou klidu a místem pro relaxaci a odpočinek, kde se mohou v horkých dnech i příjemně osvěžit.

Nové dětské hřiště včetně nového zázemí s kuchyňskou a společenskou místností vybudovali svépomocí v Prostiboři.

Prostiboř má novou komunitní zahradu s hřištěm, chystá se tam lesní školka

Pořádný důvod k oslavě měli v neděli 15. října v Prostiboři. Konečně představili veřejnosti svoji doslova vymazlenou komunitní zahradu s dětským hřištěm. Na vzniku se podílelo vedení obce společně s místními obyvateli. Navíc by v nově vzniklých prostorách měla v brzké době začít fungovat lesní školka pro děti.

Z Botanické zahrady v Teplicích.

Přírodovědci spjatí s Teplicemi a okolím mají své místo v botanické zahradě

Lázeňské město Teplice, Ústecký kraj a vůbec oblast severozápadních Čech je spjatá s mnohými českými i zahraničními přírodovědci. Mnohé z nich možná neznáte, o některých jste jen slyšeli letmo a některé třeba znáte velmi dobře. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vytvořit stezku po významných přírodovědcích, kteří nějakým způsobem působili v Teplicích a okolí.