Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

„Mamka a teta byly učitelky biologie, její semínko u mě našlo úrodnou půdu. Dělala jsem herbáře, malovala květiny, domy a zahrady, vždy jsem tohle milovala,“ říká Dana Makrlíková

Dana Makrlíková: Běhám po zahradách jako šílená, a přesto jsem prý krásnější

Práci, kterou miluje, našla Dana Makrlíková až ve svých třiceti letech. Velkou zásluhu na tom, že se stala zahradní architektkou, měl i Přemek Podlaha. Díky němu vystudovala obor, který jí přináší uspokojení. V časopisu Story bývalá moderátorka zpravodajství prozradila, že od té doby, co se věnuje zahradní architekutře, údajně nestárne.

Celkové náklady na výrobu fóliovníku byly 389 korun.

Parádní fóliovník si vyrobila na zahradě sama. Stačily jí na to čtyři stovky

Chtěla mít na zahradě fóliovník a radovat se z výpěstků. Jako řada jiných kutilů v dnešní době ale řešila poměr cena/výkon. Při pohledu na cenovky fóliovníků se nakonec rozhodla, že si raději vyrobí svůj vlastní. „Jsem kreativní člověk a mám větší radost z věcí, které si sama vyrobím. A to i za cenu toho, že se to napoprvé nepovede. Nejlepší je stejně pocit, že jsem to dokázala a že je to tak, jak jsem chtěla,“ říká o sobě a své domácí výrobě fóliovníku Pavlína Molíková z Rychnova nad Kněžnou. 

„Umíme,“ sdělují lidé s hendikepem na fotografiích výstavy s názvem: Umíme se postavit na vlastní nohy“, otevřené v domu Křižovatka u parku a Mezigenerační zahradě, Zlatá stezka 145, v Prachaticích.

Lidé s hendikepem se umějí postavit na vlastní nohy

„Umíme,“ sdělují lidé s hendikepem na fotografiích výstavy s názvem: Umíme se postavit na vlastní nohy“, otevřené v domu Křižovatka u parku a Mezigenerační zahradě, Zlatá stezka 145, v Prachaticích.

Každý biotop je jedinečný, Martin vytváří jak přírodní, tak i koupací jezera se slanou vodou, různých velikosti či tvarů

Martinova zahradní jezírka budí údiv. Prozradil, jak je staví a čím vynikají

Když se Martin Hreha ze Slovenska rozhodl živit tím, že bude stavět velká i malá zahradní jezírka, věděl, že se pouští do něčeho, co je jeho koníčkem a vášní. Před lety totiž začínal se stavbou zahradního jezírka svépomocí na vlastním dvoře. Postupně se naučil tvořit tak krásné části zahrad s jezírky, že na ně s oblibou koukají kolemjdoucí přes plot.

Někdejší ateliér Josefa Sudka na pražském Újezdu o Víkendu otevřených zahrad.

V rámci Víkendu otevřených zahrad lákala i místa fotografovaná Sudkem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vyšší počet návštěvníků než obvykle přilákal o víkendu vnitroblok domu s pražskou adresou Újezd 432/30. Místo, kde míval svůj ateliér fotograf Josef Sudek, se stalo součástí nabídky Víkendu otevřených zahrad. Právě díky tomu přišlo víc lidí než jindy.

Instalace mulče na zahradu není náročná.

Mulčujte. Ale opatrně a správně. I tato dobrá věc může zahradě škodit

Zahradník, který mulčuje své záhony, počítá především s tím, že si ušetří práci se zaléváním a pletím. Pokud se mulč používá správně, má i další bonusy. Může obohatit půdu na záhonech, nebo zabránit její erozi. Mulčování však nemůžeme provádět nahodile, abychom své zahradě nezpůsobili víc škody než užitku. Správná aplikace mulče je stejně důležitá jako znalost, jaký druh pro jaké rostliny použít. A nesmíme zapomínat ani na to, že záhony s mulčem výrazně ovlivní vzhled zahrady.

Mýval severní

V zoo nekončí, čeká je kulka. Domácí odchyty šelem nemají šťastné konce

Do české krajiny se vrací šelmy. Mývalové severní a psíci mývalovití, nepůvodní druhy, v ní ale nemají predátory a ve velkém se bez obav stahují k lidským obydlím. Neplechy, které působí na zahradách a kurnících, chtějí někteří jejich majitelé zarazit odchytem na vlastní pěst. Dostávají se tím do konfliktu se zákonem i s vlastními představami o tom, jak zvíře skončí.

Tosy jsou věrnými společníky. Rodinu chrání.

Tosa-inu: Aby obr kamarádem byl, aneb velký pes a malé dítě

O tom, zda je bezpečné soužití psů a zejména malých dětí se toho napsalo mnoho. Jedni tvrdí, že mít velkého psa a malé dítě je krajně nezodpovědné, druzí nedají na jejich soužití dopustit. Rozhodnutí, ke které skupině rodičů se řadíte právě vy, je čistě na každém. Třeba Tosa-inu je skvělý společník. 

Designové trhy MINT Market se vrací na žďárský zámek.

Mint Market ve Žďáru láká i na otevřené zahrady rodiny Kinských

Do Žďáru nad Sázavou se vrací o víkendu moderní trhy s módou, šperky, designem, delikatesami, kosmetikou a dalšími poctivě zpracovanými výrobky, které poskytují prostor menším a začínajícím tvůrcům a nadšencům. Lidé je najdou na Pivovarském dvoře Zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Jarní hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka zábavy pod širým nebem je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Na hrnčířské trhy, festival dechových kapel, pohádkové a myslivecké putování pro děti, ale také na balónové hemžení, závody dračích lodí, zámeckou slavnost růží nebo neskutečné zážitky pro oči i uši v bývalých hutích.  

Historický víkend v Plzni

Tipy na víkend: Výlet do minulosti, festivaly i vyjížďka historickým autobusem

Opět bohatá je nabídka víkendových akcí v Plzeňském kraji. V Plzni se uskuteční Historický víkend, pokračuje folklorní festival, zahrají Kosheen a zájemci o industriální památky mohou vyrazit po stopách těžby kaolinu. Po celém kraji se koná Víkend otevřených zahrad, výročí slaví hasiči v Holýšově i městská policie v Tachově, Klatovskem projedou veterány a slavnosti připravili ve Zbirohu nebo Radnicích.

Zahrada a ateliér s duší ve Veselí.

Na Klatovsku ukážou o víkendu majitelé své originální zahrady

Každoročně se během druhého víkendu v červnu otevírají brány a branky soukromých i veřejných zahrad po celé Evropě. Ani Klatovsko není výjimkou, navštívit tam můžete Zahradu s duší ve Veselí, Prvorepublikovou zahradu v Janovicích nad Úhlavou nebo Zahradu u malíře v Myslovicích. Připravené jsou pro vás komentované prohlídky i doprovodný program.

Zámek Kačina ve Svatém Mikuláši, květen 2023.

Víkend na Kačině: Zámek zve na otevřené zahrady i divadelní festival

/FOTO, VIDEO/ Zámek Kačina ve Svatém Mikuláši bude o nadcházejícím víkendu hostit hned dvě akce, které v sobě spojí kulturní zážitek v podobě divadelních představení s komentovanými procházkami po zámeckém parku a okolí. V sobotu 10. a v neděli 11. června se tu koná festival Makačíno společně s Víkendem otevřených zahrad.

Jarní akce pořádané Základní školou Černá Hora měly velký úspěch

Jarní akce pořádané Základní školou Černá Hora si chválily děti i rodiče

Slunce, příjemné téměř letní teploty, spokojené děti, usměvaví rodiče a přátelská atmosféra. Tak by se dal stručně charakterizovat 21. květen, den určený především pro rodiny s dětmi. Černohorský sportovní areál Za Mlýnem po roce opět ožil a stal se dějištěm nejen sportovního zápolení, ale i bohatého doprovodného programu, který byl připraven jak pro děti, tak i pro dospělé.

Hodinový syn Jakub z dnes již virálního inzerátu se prohání na koloběžce s malým bráškou Tobiasem. Vydělal rovnou na dvě koloběžky. Nechtěl, aby to bráchovi bylo líto.

Dvanáctiletý hodinový syn nadchl Ústí. Nakonec vydělal i na koloběžku pro bratra

Fotografie s inzerátem na služby hodinového syna se na sociálních sítích proměnila v hojně diskutovaný virál. O co šlo? Dvanáctiletý chlapec z Ústí nad Labem si přál koloběžku, a tak se rozhodl, že si na ni vydělá. V inzerátu nabízel venčení psů, práce na zahradě, pomoc s úklidem domácnosti nebo nákupy. Dopadlo to nad očekávání dobře. Jakub si svůj sen splnil. A nejen sobě, kolem paneláku se nyní prohání na „kolobrndě“ i se svým mladším bráchou. Vypomáhat chodí dodnes.

Hodinový syn Jakub z dnes již virálního inzerátu se prohání na koloběžce s malým bráškou Tobiasem. Vydělal rovnou na dvě koloběžky. Nechtěl, aby to bráchovi bylo líto.

Dvanáctiletý hodinový syn nadchl Ústí. Nakonec vydělal i na koloběžku pro brášku

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Fotografie s inzerátem na služby hodinového syna se na sociálních sítích proměnila v hojně diskutovaný virál. O co šlo? Dvanáctiletý chlapec z Ústí nad Labem si přál koloběžku, a tak se rozhodl, že si na ni vydělá. V inzerátu nabízel venčení psů, práce na zahradě, pomoc s úklidem domácnosti nebo nákupy. Dopadlo to nad očekávání dobře. Jakub si svůj sen splnil. A nejen sobě, kolem paneláku se nyní prohání na „kolobrndě“ i se svým mladším bráchou. Vypomáhat chodí dodnes.

Když se karavan promění ve stavbu, může nastat problém. Ilustrační foto.

Když se karavan promění ve stavbu, může nastat problém. I na Pardubicku

Vlastníte zahradu nebo kus louky v malebné krajině za městem a říkáte si, že na něj postavíte starší nepojízdný karavan, ve kterém pak s rodinou strávíte kus horkého léta? Lákavá myšlenka se může v praxi zkomplikovat. Stavební úřady totiž v některých případech hledí na takováto vozidla jako na černé stavby a mohou nařídit jejich odstranění. Jaká je praxe v Pardubickém kraji?

Majitelé Vinařství Přítluky opravují barokní faru, která roky chátrala.

Vinař vdechne nový život barokní faře. Podívejte se, jak to tam nyní vypadá

Patří mezi vůbec nejstarší a historicky nejcennější budovy v obci. Přesto barokní fara v Přítlukách na Břeclavsku dlouhá léta chátrala. Až do letoška. Ztracený lesk se totiž památkově chráněné stavbě pocházející z roku 1766 rozhodli navrátit majitelé místního vinařství. Ti její rekonstrukci vyčíslili na deset až patnáct milionů korun.

Majitelé Vinařství Přítluky opravují barokní faru, která roky chátrala

OBRAZEM: Dlouhé roky chátrala. Vinař vdechne nový život barokní faře

Patří mezi vůbec nejstarší a historicky nejcennější budovy v obci. Přesto barokní fara v Přítlukách na Břeclavsku dlouhá léta chátrala. Až do letoška. Ztracený lesk se totiž památkově chráněné stavbě pocházející z roku 1766 rozhodli navrátit majitelé místního vinařství. Ti její rekonstrukci vyčíslili na deset až patnáct milionů korun.

Víkend otevřených zahrad letos zahajuje zámecký park a oranžerie v Letohradě

Víkend otevřených zahrad letos zahajuje zámecký park a oranžerie v Letohradě

Víkend otevřených zahrad již po třinácté umožní prohlídky běžně nepřístupných zahrad a parků a oživí netradičními prohlídkami i místa veřejně přístupná. Nejen v Pardubickém kraji, ale v celorepublikovém měřítku zahajuje letos akci Město Letohrad ve spolupráci s pardubickým pracovištěm Národního památkového ústavu, a to již 8. a 9. června.

Vinum et Cetera. Ilustrační snímek.

Víkend na Rychnovsku láká na Orlického sekáče, swing i Noc kostelů

První červnový víkend nabídne mnoho zajímavých akcí a událostí. Vyberte si z nabídky, kterou vám pravidelně přinášíme. Rádi fotografujete a natáčíte videa? Pokud kamkoliv zavítáte, napište nám o tom a pošlete snímky i krátké záznamy, rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér.