Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Zen zahrada Míru byla založena v roce 2015

V Poběžovicích oslaví Česko-japonský den, Zen zahrada Míru ožije hudbou

Unikátní Zen zahrada Míru v Poběžovicích bude v neděli hostit návštěvníky Česko-japonského dne. Městské kulturní a informační středisko společně s jednou ze zakladatelek zenové zahrady Masumi Boettcher-Muraki připravilo nevšední program, v němž vystoupí členka symfonického orchestru Praha, violistka Hiroko Takahashi, a violistka ze symfonického orchestru v Karlových Varech Yui Yoshimoto.

Nový pavilon se dvěma prvními třídami otevřela v pondělí Praha 2 při Základní škole u sv. Štěpána.

Nový zahradní pavilon pro prvňáčky. Děti si ani nevšimnou, že se vzdělávají

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jste tady prvními žáky, řekla v pondělí 4. září svým svěřencům třídní učitelka „zelené“ I. A Základní školy u sv. Štěpána v Praze 2 Markéta Hrbáčková. „Sedíte na místech, kde se před vámi ještě nikdo neučil,“ zdůraznila poté, co děti na pokyn ředitelky školy Jany Páčové do nového pavilonu nevstoupily, ale vběhly. Ještě předtím ale dostaly od paní ředitelky domácí úkol – tedy spíše rodiče: cestou domů se zastavit na zmrzlinu. Na oslavu.

Historická zeď a obnova akvaduktu. Kumpánovu zahradu čeká další proměna.

Kumpánova zahrada jako za první republiky. Na řadě je zeď a unikátní akvadukt

/FOTO, VIDEO/ Nákladná revitalizace Kumpánovy zahrady ve Slaném, která byla loni po dlouhých letech otevřena a získala ocenění Stavba roku Středočeského kraje, pokračuje další etapou. Dělníci tam pracují na obnově původní opukové zdi. Na sklonku prázdnin byly zahájeny i práce na obnově akvaduktu, který patří v Česku k unikátním stavbám.

Brněnská zoologická zahrada slaví sedmdesát let od svého otevření. Areál se za sedm desetiletí značně proměnil.

Krmení medvíďat v bytě nebo lvi za plotem. Podívejte, jak čas změnil zoo v Brně

Za čtyřmi sty druhy zvířat míří každoročně tisíce návštěvníků na brněnskou Mniší horu. Lední medvědy, tygry nebo opice vídají lidé v brněnské zoologické zahradě již desítky let, mezi tamní největší chovatelské úspěchy patří například první odchov mláděte ledního medvěda v Československu nebo podobně odchov šimpanze. Zoo Brno byla přitom první léta součástí botanické zahrady, mnozí brigádníci se na výstavbě pavilonů podíleli vlastníma rukama. Letošní sedmdesáté výročí založení připomenou o víkendu velkolepé oslavy. Podívejte se v galerii, jaké změny se v zoo za posledních sedm desetiletí odehrály.

Rolls Royce mezi historickými zahradami. Na zámku v Lysicích finišují s obnovou za 180 milionů.

Rolls Royce mezi historickými zahradami. Na zámku v Lysicích finišují s obnovou

/FOTO, VIDEO/ Magnet na turisty, pořádný skok v návštěvnosti. U domácích i cizinců. Na Státním zámku v Lysicích na Blanensku dokončují nákladnou obnovu tamní zahrady a zahradnictví za sto osmdesát milionů korun. Po ní se návštěvníci zámku vrátí o více než sto let zpět, kdy tento skvost do úchvatné podoby vypiplala šlechtická rodina Dubských.

FOK ve Valdštejnské zahradě - Koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

Podívejte se: Pražští symfonikové zahráli zdarma ve Valdštejnské zahradě

Ve středu 30. 8. od 17 hodin se ve Valdštejnské zahradě rozezněly zvuky Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Pod taktovkou dirigenta Jana Kučery zahrají Pražští symfonikové Smetanovu Vltavu i filmovou hudbu. Speciálním hostem bude mladý český tenorista Daniel Matoušek, který zazpívá slavné neapolské písně.

Festival čáslavské Dvorky 2021

Čáslavské Dvorky: Na festival se vydá i socha Krista z chrámu svaté Barbory

/TIP NA VÍKEND/ Počtvrté se v pátek 1. září otevřou čáslavské dvory a zahrady, aby se staly dějištěm multižánrového festivalu Dvorky, pořádaného spolkem Formanova Čáslav. Kulturní a společenská akce pro všechny, od batolat po seniory, se tentokrát koná převážně v církevních objektech a jejich zahradách.

Fara v Železné Rudě.

Faru v Železné Rudě chtějí zachránit, aby místo ní nebyly další apartmány

Fara v Železné Rudě slouží od počátku 90. let jako rekreační ubytovna pro lidi, kteří si nemohli dovolit ubytování v hotelích. Nyní se však Českobudějovická diecéze rozhodla faru prodat. Místní i vedení města se obávají, že by ji mohl koupit developer a udělat z ní další apartmánové byty, tomu chtějí zabránit peticí.

Z prázdninového setkání budoucích aranžérů ve Francii.

Budoucí aranžérky vyrazily na zkušenou do Francie. Tvořily dekor v zahradě hradu

Když se řekne „na zkušenou“, mnohým se vybaví řeč babiček. Ale asi jinak se to výstižněji pojmenovat nedá. Děvčata z Středního odborného učiliště stavebního v Benešově oboru Aranžér dostala příležitost od Středočeského kraje a společnosti Rempart zúčastnit se dobrovolné akce v okolí francouzského Dijonu po dobu čtrnácti dnů. Jednalo se o tvorbu dekoru v zahradě hradu Château de Châteauneuf za pomoci studentů z dalších koutů Evropy.

Nejdražší byly nátěr a penetrace, za ně dala Helena Brejchová dohromady asi tři tisíce korun, další výdaje padly na vruty a pár pytlů suchého betonu.

Šikovná žena postavila molo kolem bazénu. A vyšlo ji docela levně

Helena Brejchová je zručná žena. Z palet udělala nábytek do obýváku i lavice na zahradě. Její záliba ve dřevu našla uplatnění také při stavbě mola okolo domácího bazénu. Molo vyrobila z dřevěných palet. A pomáhala jí při tom celá rodina. Lidé z okolí, kteří nyní nové molo u bazénu obdivují, netuší, že stálo jen pět tisíc korun.

Hradozámecká noc ve Valdštejnském paláci v Praze – sídle Senátu Parlamentu ČR. Na snímku někdejší reprezentační prostory Albrechta z Valdštejna.

V centru politiky jako na zámku. Hradozámecká noc lákala i do Senátu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Připadám si jako někde na zámku. Tohle hodnocení v sobotu 26. srpna Deník zaslechl od jednoho z návštěvníků Valdštejnského paláce. Vlastně to bylo přesné. Objekt, kde dnes sídlí Senát Parlamentu ČR, nechal před čtyřmi staletími vybudovat „zámecký pán“ a vojevůdce Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. A velkoryse pojatý palác se skvostnou zahradou, jež dodnes nesou jeho jméno, v sobotu přivítaly návštěvníky v rámci programu tradiční Hradozámecké noci.

Běh areálem ústecké zoo

FOTO, VIDEO: V ústecké zoo se běhalo. Sportovci podpořili dobrou věc

Historicky první benefiční běh areálem ústecké zoologické zahrady se uskutečnil v sobotu 26. srpna. Určen byl pro všechny, kdo mají sportovního ducha, vyhledávají výzvy a chtějí zažít něco opravdu jedinečného. Hlavní závod měl 5 kilometrů. Dětský běh měřil 600 metrů.

Tipy na víkend na Vyškovsku. Vojenský den ovládne Lysovice. Ilustrační foto.

Tipy na víkend na Vyškovsku. Vojenský den ovládne Lysovice

Vyškovsko nabídne i o posledním sprnovém víkendu spoustu zážitkových akcí. Na své si přijdou zejména milovníci vojenské techniky. V Lysovicích se bude konat Vojenský den. Lidé se mohou těšit na bojové ukázky armád i zásahy HZS. Děti si zase v Olšanech užijí hravé hasičské odpoledne. Připravené budou soutěže i hry.

Jan Heřmánek použil štípaný kámen i na zahradní cestičku.

Říká, že je na štípaný kámen ujetý. Kromě obkladů ho použil i na zahradní cestu

„Před zhruba šesti lety jsem začal předělávat chalupu a asi tehdy jsem začal být ‚ujetý‘ na kámen. Dělám z něj kde co. Mám před vchodovými dveřmi z kamenů plácek a obložil jsem jimi i nádrž na vodu, protože se mi plastové sudy na zahradě nelíbí. Obložené kameny mám i podezdívky a tu a tam okolo kousky kolem okna. Když se nudím, tak holt někde nějaký kámen nalepím,“ směje se Jan Heřmánek.

Zchátralý pozemek se pomalu probouzí díky dobrovolníkům.

Záhonky mohou mít i lidé z paneláku. V Chrudimi vzniká první komunitní zahrada

/FOTO, VIDEO/ Pro některé chrudimské rodáky je odlehlý kousek přírody kousek od Pardubické ulice možná neznámý. V posledním roce je tu ale docela živo. Na rozlehlé ploše za „integrovanou“ školou totiž vzniká první chrudimská komunitní zahrada, která má poskytnout lidem možnost vypěstovat si vlastní zeleninu a ovoce, ale také příležitost k setkávání a výměně pěstitelských zkušeností.

Česnekový festival 2023 v Buchlovicích

VIDEO: Česnekový festival v Buchlovicích lákal, výstava fuchsii láká i celé září

Slunce milující jižní Morava a malebný kraj pod Buchlovem budou naším dnešním cílem. Zavítáme společně, milí čtenáři, do malého městečka Buchlovice, a to v době, kdy se zde koná tradiční festival česneku. Letos na konci července to byl dokonce jubilejní 20. ročník Festivalu česneku na zámku, tak se totiž oficiálně celá akce jmenuje, a opět přilákal tisíce lidí.

Vyhrajte s Deníkem hru Pirátský poklad

SOUTĚŽ: Vyhrajte s Deníkem strhující hru Pirátský poklad od Dino

Pořádné dobrodružství můžete v létě zažít i při volném odpoledni na zahradě nebo při odpočinku v kempu. Postřehová hra Pirátský poklad od české značky Dino prověří vaši paměť i taktiku, a především spolehlivě zabaví dva až čtyři hráče starší osmi let. Připravenou ji máme pro tři výherce následující soutěže.

Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.

Na Poličsku žije mnoho druhů čmeláků, například vzácný čmelák pruhovaný.

Boj za ohrožené čmeláky. Jsme v tom nejlepší na světě, říká chovatel z Poličska

/VIDEO/ Zdobení, pruhovaní nebo klamaví. To jsou velmi vzácní a kriticky ohrožení čmeláci, na které můžeme narazit i ve východních Čechách. Jejich pozorováním a chovem se zabývá Vít Cach z Korouhve u Poličky. Přírodní hnízda čmeláků mají podle něj velmi vysoké ztráty. Přežije průměrně jen deset procent, často se stávají potravou ptáků. A právě od toho tu jsou chovatelé, kteří se snaží tyto ztráty se svými čmelíny snižovat. Podívejte se na jeho půvabná videa ze života čmeláků.

Ježek západní.

Ježci v ohrožení: Pozor při úklidu na zahradách. Můžete zničit hnízdo s mláďaty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražským zvířecím záchranářům se podařilo zachránit mláďata ježků. Není to ale úplně příklad hodný častého následování. Obecně platí zásada: nechat ježčata na pokoji – příroda si zpravidla poradí lépe, než když se do dění snaží zasahovat lidé. Pokud není viditelně zle, měli by zvířatům dopřát hlavně klid.