Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Getsemanská zahrada se nachází na úpatí Olivové hory na východní straně jeruzalémského Starého Města.

Getsemanská zahrada má pamatovat zatčení Ježíše. Pravda je ale úplně jinde

Už celá staletí navštěvují turisté a poutníci Getsemanskou zahradu, aby se podívali na osm prastarých olivovníků. Právě tyto nádherné stromy mají být přímými svědky Ježíšovy noční modlitby, při které potil krev, Jidášova zrádného polibku a následného zatčení Krista. Ve skutečnosti je však všechno jinak.

Po osmadvaceti měsících práce se zahrada na Státním zámku v Lysicích na Blanensku změnila k nepoznání. Rozsáhlá obnova stála bezmála 194 milionů.

Start turistické sezony na Blanensku. Lysice zvou na opravené zámecké zahrady

/VIDEO/ Netradičně brzy, už koncem března, začíná na jižní Moravě turistická sezona. Návštěvníci se v ní mohou těšit na oslavy devadesáti let Vranovské přehrady či gastronomické Festivaly plné chuti. Velkým lákadlem bude otevření zrekonstruovaných zahrad na zámku v Lysicích. Návštěvníkům se zpřístupní stejně jako mnoho dalších jihomoravských památek na Zelený čtvrtek 28. března.

Dětí a mladistvých s psychickými problémy stále přibývá. VFN rozšířila péči v rámci denního stacionáře.

Osmnáctiletý David se léčí s bipolární poruchou. Do denního centra chodil týdny

David trpí bipolární afektivní poruchou projevující se i změnou nálad. Když se mu stav zhoršil, začal navštěvovat denní stacionář ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. V programu se ocitla i čtrnáctiletá dívka s poruchami příjmu potravy. Takových adolescentů přibývá. Podle odborníků je to i tím, že se v dnešní době konečně mají na koho obrátit.

Drvodělka fialová patří mezi největší samotářské včely v Česku. Úplně největší je drvodělka velká

Včely samotářky ocení hmyzí hotely. Bohatě se vám odmění

Když se řekne „včela“, většina lidí si pravděpodobně okamžitě vybaví typickou zástupkyni této skupiny hmyzu, včelu medonosnou. Málokdo přitom ví, že v Česku žije zhruba 600 druhů včel. Jde o divoké samotářské včely, které jsou nenahraditelnými opylovači, jichž v přírodě ubývá. Pokud jim člověk připraví vhodné podmínky pro hnízdění, odmění se mu pečlivým opylováním celé zahrady během květenství, což prospěje kvalitě i množství plodů. Ideálním řešením je stavba hmyzího hotelu.

Zahrada v MŠ Školní.

Chodov oživuje školní zahrady. Vesmír i pravěk mohou navštívit i rodiny s dětmi

Chodov se zaměřuje na proměnu zahrad u mateřských škol, které se stávají atraktivnějšími a zároveň dostupnějšími pro veřejnost. Po úpravě zahrady ve Školní ulici, kde za zhruba osm milionů korun vznikla herní plocha ve stylu pravěku, je letos na řadě zahrada U Koupaliště s vesmírným tématem. Dobrou zprávou je, že školní zahrady mohou navštěvovat i rodiče s dětmi.

Neobvyklá zahrada plná zajímavých soch.

Safari na Vysočině? Tipněte si, kde se nachází tato nevšední zahrada

/VIDEO, FOTO/ Začalo to dvěma čápy na střeše. Skončilo skoro osmdesátkou nejrůznějších soch z betonu ve stylu naivního umění. Řeč je o nevšední zahradě, které nyní nikdo neřekne jinak než safari. Víte, kde se nachází? Při tipování vám určitě pomohou fotografie a video, tak se podívejte.

Výstava jarních cibulovin v Botanické zahradě v Liberci.

Výstava plná barev a vůní. V botanické zahradě vykvetly tulipány či narcisy

/FOTO, VIDEO/ S nástupem jara se probouzí příroda. V Botanické zahradě Liberec "rozkvetl" pavilon M, kde mohou návštěvníci vidět kromě pestrobarevných tulipánů i plnokvěté narcisy, modřence či voňavé hyacinty. Výstavu plnou barev a vůní bude možné navštívit přibližně do konce března. Instalace jarních cibulovin tu nahradila předchozí výstavu Jablka s příběhem.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně.

Do zámku šlo dvě stě milionů. Další investice včetně parkoviště ještě přijdou

Zhruba dvě stě milionů korun investoval v posledních letech jeho vlastník, Ústecký kraj, do zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Proměna kdysi zanedbané památky na turistické centrum regionu ale nekončí, kraj připravuje další stavební práce. Tentokrát směřují do bezprostředního okolí zámku. A své plány má i obec. Chtěla by vyřešit dlouhodobou potíž – nevhodné parkování při velkých akcích. Zámek se připravuje po zimě na otevření, první návštěvníky přivítá za tři týdny.

Obžalovaní před klatovským soudem.

Bylo to náročné, musela od nás pryč, řekla pěstounka o dívce z dřevěné boudy

U Okresního soudu v Klatovech pokračovalo projednávání případu, kdy měl pár z malé vesničky na Klatovsku tři roky týrat mužovu nevlastní dceru. Dívku podle obžaloby ponižovali, nadávali jí, nesměla s nimi jíst u stolu, snášet musela i další příkoří. Vše vyvrcholilo tím, že skončila v dřevěné boudě na zahradě, kde nebyla voda, WC ani topení.

Ilustrační foto.

Policií hledaného muže odhalila fotopast na lounské zahradě

Majitelka zahrady Na Losech v Lounech oznámila na tísňovou linku městské policie, že má na své zahradě fotopast a vidí, že se tam někdo pohybuje. Strážníci vyzvedli oznamovatelku v místě bydliště a společně do zahrádkářské kolonie zajeli. Po příjezdu na místo hlídka společně s oznamovatelkou objevila na lavičce před chatkou ležícího muže. 

Braunův betlém

Před 340 lety se narodil Básník kamene Matyáš Bernard Braun

V sobotu tomu bylo právě 340 let, co se v malé rakouské vísce Sautens ve středním Tyrolsku narodil, jako páté z devíti dětí kováře a sedláka Jakuba Brauna, narodil jeden z nejvýznamnějších barokních sochařů Matyáš Bernard Braun (24. 2. 1684 – 15. 2. 1738). Nejvýraznější stopu svého umění zanechal v Čechách. I když se podílel na sochařské výzdobě nejen mnoha pražských kostelů, paláců a zahrad, tak asi nejvíc ze všech jeho děl vyčnívají sochy Ctností a Neřestí a také přírodní areál Betlém. Tato jeho stěžejní díla najdou lidé ve východočeském Kuksu nedaleko Jaroměře.

Ředitel Zoo Zlín o slonech, druhé etapě Karibuni i záchranném centru pro lvy.

Ředitel Zoo Zlín o slonech, druhé etapě Karibuni i záchranném centru pro lvy

/ROZHOVOR/ Úspěšný rok má za sebou Zoo Zlín. Vloni ji navštívilo 770 tisíc návštěvníků, což je druhá nejvyšší návštěvnost v historii zahrady. Zároveň tam otevřeli také nové expozice a rozšířili skupinu slonů o samce Jacka. Jaký byl uplynulý rok z pohledu ředitele, jak je složité sehnat do zoo slona, jak se samec Jack ve Zlíně zabydlel, kdy by se zoo mohla dočkat slůněte, proč se tam chystají budovat záchranné centrum pro lvy a co dalšího čeká zlínskou zoo v letošním roce? O tom všem se rozvyprávěl ředitel Zoo Zlín Roman Horský v rozsáhlém rozhovoru pro Deník.

Oblíbená ptačí pozorovatelna na severním břehu Novozámeckého rybníka v Karasech je uzavřená.

Na ptačí pozorovatelnu v Zahrádkách se nedostanete. Shánějí se peníze na opravu

Oblíbená ptačí pozorovatelna na severním břehu Novozámeckého rybníka v Zahrádkách na Českolipsku se rozpadá a už tři týdny je uzavřená. Pět metrů vysoká zastřešená dřevostavba poskytovala možnost spatřit chráněné druhy vodních ptáků. Mohli jste zde vidět například orla mořského, jeřába popelavého nebo sýkořici vousatou. Deník zjistil, jestli se počítá s opravou. 

Chcete mít bohatou úrodu voňavých domácích rajčat? Pokud si je chcete vypěstovat sami přímo ze semínek, polovina února je pro výsev ideální čas.

Chcete si vypěstovat vlastní sladká a šťavnatá rajčata? V únoru je čas na výsev

Jsou zdravá a plná vitamínů. Rajčat je mnoho odrůd a pěstovat je na zahradě, nebo třeba doma na balkoně, zvládne i úplný začátečník. Zkuste to. Není nad to zakousnout se do téhle voňavé a skvěle chutnající zeleniny a vědět, že jste si ji ze semínka vypěstovali sami. Ušetříte a navíc máte jistotu, že vaše rajčata neobsahují žádné chemikálie. Kdy se sází semínka rajčat a co má vliv na jejich klíčení?

Reynkův zámeček v Petrkově prochází obnovou za miliony

Reynkův zámeček v Petrkově měl štěstí, na jeho záchranu vznikla petice

Posedět v lenošce, kde odpočíval slavný básník a grafik Bohuslav Reynek i jeho francouzská manželka básnířka Suzanne Renaud. Projít se originální zahradou s altánkem, kde se básník a po něm i jeho synové schovávali před světem. To mohou dnes návštěvníci zámečku v Petrkově na Havlíčkobrodsku. Přitom chybělo málo a osud zámečku se mohl vyvíjet jinak.

 Sandra Hüllerová jako Hedwiga

Ráj v Osvětimi. Mrazivá Zóna zájmu je filmem roku

Vyhlíží skoro jako ráj na zemi. Spousta zeleně, růže, slunečnice, bylinky, úhledné kamenné cestičky, křesílka a na terase pán domu v bílém obhlížející s pýchou svou „zónu zájmu“. Pod stejným názvem vstupuje teď do kin film, na který se nedívá lehko. Rodinná idyla, kterou vykresluje, má totiž dvě strany mince. Na jedné bezstarostnou pohodu vytěsňující cokoli rušivého, na druhé spoluvinu za zlo, jež se odehrává za zdí tohoto ráje. Jsme v Osvětimi a pán v bílém, Rudolf Höss, je velitel tábora sousedícího s jeho zahradou.

Tajemný a vzácný přírůstek. Pohlaví malého medojeda pomůže potvrdit až jezevec

Tajemný a vzácný přírůstek. Pohlaví malého medojeda pomůže potvrdit až jezevec

Safari park potvrdil pozici jednoho z mála míst na planetě, kde se daří množit náročné medojedy kapské. Šelmy, které vynikají vytrvalostí, chytrostí, obrovskou silou a houževnatostí, se ve Dvoře rozmnožily potřetí, a to už na konci listopadu 2023. Teprve teď ale matka dovolila provést preventivní prohlídku. Pohlaví výjimečného mláděte potvrdí analýza DNA.

Želvy chová Iva Kmochová na zahradě ve skleníku. Má jich tisíce

Želvy, želvy, želvy. Žena je chová na zahradě, jen mláďat jsou stovky

V dávné minulosti provozovala Iva Kmochová ze středočeských Vitic útulný zverimex v Praze. V období, kdy se ale na trh s produkty pro zvířata vrhly supermarkety, řetězcové prodejny pro chovatele a hobbymarkety, musela s tímto malým podnikem skončit. Její srdcovkou ale i nadále zůstal chov želv. Doma je mají s manželem umístěné ve skleníku, přes zimu je pak ukládají do altánu. Želvy jsou podle ní, co se starosti o ně týče, nenáročné. A navíc jsou vhodné jako domácí mazlíčci i pro alergické děti.

Potkan. Ilustrační foto

Mrtvý potkan zpochybnil hygienu v ašské vietnamské tržnici

Mrtvý potkan na zahradě obyvatelky v Aši rozvířil pochybnosti o hygieně v nedaleké ašské vietnamské tržnici, která zákazníkům kromě obvyklého vietnamského sortimentu nabízí i gastronomické služby. Po stížnosti na tamní poměry zpozorněli krajští hygienici a podnět předali k prověření odboru životního prostředí na ašské radnici.

Povodně z tajícího sněhu v podhůří Orlických hor a zásahy hasičů proti větru

V Lichkově a Horní Čermné se ulicemi a zahradami valily řeky z tajícího sněhu

/FOTO/ Nejprve voda ohrožovala domy, poté se ohlásil vítr. Ve středu měli hasiči plné ruce práce ve vesnicích pod Orlickými horami, kde po silném oteplení tající sníh vytvořil řeky, které se doslova valily ulicemi i zahradami. Hasiči se nezastavili v Lichkově, Horní Čermné či v Kunvaldu. V noci na čtvrtek pak pro změnu zasahovali na různých místech celého kraje kvůli silnému větru, padaly stromy, v Hlinsku se dokonce utrhl kus střechy.