Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Kalamita v unikátní bečovské zahradě.

Žalostné. Těžký sníh zlámal vzácné exempláře v Bečovské botanické zahradě

Měli vítat jaro a místo toho museli unikátní Bečovskou botanickou zahradu v rámci bezpečnosti uzavřít kvůli sněhové kalamitě. Těžký sníh tam poškodil vzácné exempláře a škody jdou podle majitele areálu Jiřího Šindeláře do statisíců korun, které pojišťovna neuhradí. Během pár hodin v Bečově v noci ze soboty na neděli 21. dubna napadlo dvacet centimetrů mokrého sněhu.

Ve stacionáři v Golčově Jeníkově jsou práce na zahradě v plném proudu. Foto: poskytla Andrea Šeredová

Ve stacionáři v Golčově Jeníkově jsou práce na zahradě v plném proudu

V denním stacionáři pro lidi s mentálním a kombinovaným postižení v Golčově Jeníkově jsou práce na zahradě v plném proudu. Zájemci navštívili zahradnictví, ve kterém si vybrali sazenice květin a zeleniny, a další se věnovali natírání mobilních záhonů, a samotnému sázení semen, které pravidelně zalévají.

V žatecké školce Alergo se konal den otevřených dveří.

Den otevřených dveří se konal v žatecké mateřské škole Alergo

Ve čtvrtek 11. dubna navštívili naší mateřskou školu rodiče a děti, kteří se chystají v měsíci květnu k zápisu. Několik desítek rodin mělo možnost navštívit všech 6 tříd, keramickou dílnu, prostornou tělocvičnu a zahradu školy. Rodiče se také seznámili se Skutečně zdravou školou, jejíž bronzový certifikát, který jsme získali, nám přináší radost.

Premiér Petr Fiala se v Bílém Domě sešel s americkým prezidentem Joe Bidenem. A reportér Deníku Luboš Palata byl u toho.

Dvě české hodiny v útrobách Bílého domu: Co dělal Petr Fiala u Joea Bidena

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU V USA/ Premiér Petr Fiala, jeho vláda a Česká republika jako stát nedostali pondělní přijetí u amerického prezidenta Joea Bidena v Bílém domě zadarmo. Jeden z nejmocnějších mužů planety dal najevo, že roli hrála hlavně pomoc Ruskem napadené Ukrajině, v níž je naše země v některých ohledech na čele celé Evropy.

Manželka na hodinu Jana Kotyk.

Hodinová manželka z Chomutova: Dělám to samé, co doma, ale dostávám zaplaceno

/FOTO, VIDEO/ Uklidí byt od dveří až po strop, nařeže dříví, vypleje zahradu, psa odveze k veterináři, děti na kroužky a pak je vezme třeba do zooparku. Takto široký je záběr prací, které nabízí Jana Kotyk ze Spořic jako hodinová manželka. Živnost rozjela vedle svého zaměstnání loni na podzim, ale baví ji natolik, že by ji ráda povýšila na hlavní činnost. Její služby objednávají nejčastěji ženy, muži občas překvapí neslušnými návrhy.

V safari parku se stěhovalo pět nosorožců do nového pavilonu

V safari parku se stěhovalo pět nosorožců do nového pavilonu

Pět nosorožců dvourohých východních se přestěhovalo do nového chovného zázemí v Safari Parku Dvůr Králové. Příští týden je doplní ještě jeden. Safari park tak završuje zásadní etapu rekonstrukce zázemí chovu těchto ikonických a kriticky ohrožených zvířat.

Šimpanzí pavilon nakonec v brněnské zoo nejspíš vůbec nevznikne.

Krach šimpanzího výběhu v Zoo Brno: Místo formulí jen šlapací autíčka, kritizují

O třicet milionů korun levnější bude přestavba již vybudovaného výběhu na subtropickou expozici oproti jeho úpravě pro šimpanze v brněnské zoologické zahradě. Původně šimpanzí pavilon, který zoo staví za více než sto milionů korun už přes deset let, je podle koordinátorů pro chov těchto primátů nebezpečný. Opoziční zastupitelé Brna se na úterním zasedání ostře obuli do vedení města i zoo za špatný stav zahrady a promrhanou investici.

Stoletý žlutokap vydal semena

FOTO: Stoletý žlutokap vydal semena a liberecká botanická zahrada celá kvete

Vzácný květ žlutokapu v liberecké botanické zahradě se dočkal úspěšného opylení a nyní přináší semena. Ojedinělý úspěch otevírá možnosti pro další výzkum a šíření genetického materiálu mezi botanickými zahradami. K tomu se rozkvetla celá zahrada a návštěvníci mohou obdivovat překrásnou jarní atmosféru. 

Obžalovaní před klatovským soudem.

Dívka musela žít v boudě. Soud poslal za týrání nevlastní rodiče do vězení

Tři a dva roky vězení. To je trest za tři roky hrůzy, které podle rozsudku Okresního soudu v Klatovech připravil pár z malé vesničky na Klatovsku pro mužovu nevlastní dceru. Dívku ponižovali, nadávali jí, nesměla s nimi jíst u stolu, snášet musela i další příkoří. Vše vyvrcholilo tím, že skončila v dřevěné boudě na zahradě, kde nebyla voda, WC ani topení. Školačka kvůli chování nevlastního otce a macechy podle znalců utrpěla trvalou poruchu zdraví. Verdikt není pravomocný.  

Festival Hudba v zahradách a zámku Kroměříž letos (2024) už po pětadvacáté.

Festival Hudba v zahradách a zámku Kroměříž letos už po pětadvacáté

Mezinárodní hudební festival Hudba v zahradách a zámku Kroměříž se bude letos konat už po pětadvacáté, slaví tedy čtvrtstoletí svého trvání. Pokračuje v dlouholeté tradici pořádání koncertů za účasti špičkových umělců v neobyčejné atmosféře kroměřížských památek zapsaných na seznam dědictví UNESCO.

Sobotní krásný den si rodiče s dětmi v muzeu užili.

FOTO A VIDEO: Zahájení sezóny Muzea barokních soch se neslo v duchu kapucínů

V sobotu se Muzeum barokních soch proměnilo na stezku s kapucínem Fortunátem. Návštěvníci si mohli něco vyrobit, poznat ptáka podle zvuků, zahrát si pexeso, podívat se do zakázaných prostorů a mnohem více. V odpoledních hodinách také přijelo divadélko Kůzle s písničkovým pořadem pro děti. K dispozici byl po celou dobu Sweet bar.

Květy azalek hýří nepřebernými odstíny zejména bílé, žluté, růžové a fialové barvy.

Japonská kráska ozdobí vaši zahradu: Sadí se teď, zkuste triky pro hezčí květy

Záplavou bílých, žlutých, růžových a fialových květů umí azalka rozsvítit téměř každou zahradu. Není to skromná rostlina: potřebuje správné stanoviště, pečlivě namíchanou půdu a také správné společníky v bezprostřední blízkosti. Pokud ovšem azalka dostane, co potřebuje, bude prospívat a bohatě kvést dlouho do podzimu. Čas vysadit azalky do zahrady přichází právě teď, v dubnu.

Vyhlídkový prostor uvnitř věže Arnoldovy vily je věnovaný urbanistickému vývoji jižní části Černých Polí v okolí Arnoldovy vily a obsahuje mimo jiné model původní vilové kolonie z 60. let 19. století.

Nová atrakce v Brně. Arnoldova vila zve na vyhlídkovou věž i procházku časem

/FOTO, VIDEO/ Kdysi honosná, léta chátrající a následně znovu opravená Arnoldova vila v Brně bude pro návštěvníky historicky poprvé otevřená pravidelně po několik dní každý týden. Středeční vernisáž trvalé výstavy Odkaz minulosti v plynutí času ukončila zkušební provoz vily, sousedící se svými známějšími a již využívanými sestrami, vilou Tugendhat a Löw-Beer. Výstava návštěvníky zavede až do vyhlídkové věže tyčící se ve svahu Černých Polí nad lužáneckým parkem.

Z velikonoční 'Zajíčkovy stezky' na zahradě Mateřské školy U Sluníčka v Kutné Hoře.

Je to Petřík. Velikonoční stezka na zahradě mateřinky odhalila jméno zajíce

/FOTOGALERIE/ Velikonoční „Zajíčkova stezka“ čekala před jarními svátky na děti na zahradě Mateřské školy Benešova 149/1 v Kutné Hoře. Děti hledaly „U Sluníčka“ jméno zajíčka, které bylo schováno v různých úkolech, a na pomoc si přizvaly rodiče. Nyní už vědí, že zajda se jmenuje Petřík.

Getsemanská zahrada se nachází na úpatí Olivové hory na východní straně jeruzalémského Starého Města.

Getsemanská zahrada má pamatovat zatčení Ježíše. Pravda je ale úplně jinde

Už celá staletí navštěvují turisté a poutníci Getsemanskou zahradu, aby se podívali na osm prastarých olivovníků. Právě tyto nádherné stromy mají být přímými svědky Ježíšovy noční modlitby, při které potil krev, Jidášova zrádného polibku a následného zatčení Krista. Ve skutečnosti je však všechno jinak.

Po osmadvaceti měsících práce se zahrada na Státním zámku v Lysicích na Blanensku změnila k nepoznání. Rozsáhlá obnova stála bezmála 194 milionů.

Start turistické sezony na Blanensku. Lysice zvou na opravené zámecké zahrady

/VIDEO/ Netradičně brzy, už koncem března, začíná na jižní Moravě turistická sezona. Návštěvníci se v ní mohou těšit na oslavy devadesáti let Vranovské přehrady či gastronomické Festivaly plné chuti. Velkým lákadlem bude otevření zrekonstruovaných zahrad na zámku v Lysicích. Návštěvníkům se zpřístupní stejně jako mnoho dalších jihomoravských památek na Zelený čtvrtek 28. března.

Dětí a mladistvých s psychickými problémy stále přibývá. VFN rozšířila péči v rámci denního stacionáře.

Osmnáctiletý David se léčí s bipolární poruchou. Do denního centra chodil týdny

David trpí bipolární afektivní poruchou projevující se i změnou nálad. Když se mu stav zhoršil, začal navštěvovat denní stacionář ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. V programu se ocitla i čtrnáctiletá dívka s poruchami příjmu potravy. Takových adolescentů přibývá. Podle odborníků je to i tím, že se v dnešní době konečně mají na koho obrátit.

Drvodělka fialová patří mezi největší samotářské včely v Česku. Úplně největší je drvodělka velká

Včely samotářky ocení hmyzí hotely. Bohatě se vám odmění

Když se řekne „včela“, většina lidí si pravděpodobně okamžitě vybaví typickou zástupkyni této skupiny hmyzu, včelu medonosnou. Málokdo přitom ví, že v Česku žije zhruba 600 druhů včel. Jde o divoké samotářské včely, které jsou nenahraditelnými opylovači, jichž v přírodě ubývá. Pokud jim člověk připraví vhodné podmínky pro hnízdění, odmění se mu pečlivým opylováním celé zahrady během květenství, což prospěje kvalitě i množství plodů. Ideálním řešením je stavba hmyzího hotelu.

Zahrada v MŠ Školní.

Chodov oživuje školní zahrady. Vesmír i pravěk mohou navštívit i rodiny s dětmi

Chodov se zaměřuje na proměnu zahrad u mateřských škol, které se stávají atraktivnějšími a zároveň dostupnějšími pro veřejnost. Po úpravě zahrady ve Školní ulici, kde za zhruba osm milionů korun vznikla herní plocha ve stylu pravěku, je letos na řadě zahrada U Koupaliště s vesmírným tématem. Dobrou zprávou je, že školní zahrady mohou navštěvovat i rodiče s dětmi.