Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Víkend v Brně a okolí. Rodiny si užijí dýňovou slavnost, hráči počítačové retro

Víkend v Brně a okolí. Rodiny si užijí dýňovou slavnost, hráči počítačové retro

Otevřená zahrada v Brně se v neděli promění v podzimní ráj při tradiční Dýňové slavnosti. Na návštěvníky čekají divadelní a kulinářské zážitky i loutkové divadlo. Podzimní akci nabídnou i Dolní Kounice. Rodiny se zabaví při oblíbené Drakiádě. Technické muzeum v Brně zase zve veřejnost na svůj čtvrtý ročník turnaje ve slavných počítačových a konzolových retro hrách 20. století. 

První školní měsíc si děti v prachatickém Paraplíčku užily.

Co se skrývá v Paraplíčku odhalil měsíc září

Měsíc září svolal všechny své paraplíčkové kamarády. Opět jim otevřel všechny třídy v Paraplíčku a přivítal je. Shledání po prázdninách se neslo ve velmi radostné a přátelské atmosféře. Do nového školního roku jsme vykročili pravou nohou a vrhli jsme se přímo po hlavě vstříc novým zážitkům.

Živý plot Lucie Pičkárové. Doporučuje jej pro ty, kdo potřebují rychle rostoucí živý plot.

Parádní živý plot z jilmu vypěstujete do dvou let. Má to ale háček

Klasikami českých živých plotů jsou túje, ptačí zob, dřišťál či habr. Na krásný a hustý živý plot se ale mnohdy hodně dlouho načekáte. Pokud chcete rychlé řešení a nebojíte se práce, vyzkoušejte jilm sibiřský neboli turkestánský brest. Do dvou let budete mít živý plot jako ze žurnálu.

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Z prezentace prací studentů v klášterní zahradě v Opočně.

Opočenský klášter jako centrum kultury či lázně? Podívejte se na vize studentů

/FOTO, VIDEO/ Ve vnitřních prostorech jsme se snažili zachovat atmosféru místa a obnovit kapucínské zásady skromnosti. Ve sklepení se nachází vinárna s galerijním prostorem. V přízemí navrhujeme kapucínské muzeum, kavárnu a multifukční sál. Tyto místnosti jsou poté doplněny administračním křídlem s technickým zázemím. Velký význam dáváme terase, která propojuje interiér s rozlehlou zahradou. I takové jsou představy studentů architektury o budoucnosti opočenského kláštera, které představili první říjnovou neděli přímo v jeho zahradě.

Králodvorského zelobraní.

Podívejte se: V zahradě Lisý se uskutečnilo podzimní zelobraní

Letošní podzimní čas plný krásných slunných dnů přeje akcím s podzimní tématikou. Po několika velice oblíbených a mezi návštěvníky často navštěvovaných vinobraních, probíhá od pátku 29 září do neděle 1. října v zahradě Lisý v Králově Dvoře-Popovice již tradiční zelobraní. Návštěvníci si tak domů odvážejí již nakrouhané zelí, které si doma naloží do připravených nádob.

Výstava historických automobilů, jimiž v minulosti jezdili ústavní činitelé u úřadu vlády.

Strakova akademie ukazuje historické vládní vozy. Nabízí poslední možnost

Obrovská fronta se ve čtvrtek 28. října vytvořila před Strakovou akademií na pražském Klárově. Sídlo Úřadu vlády ČR se zařadilo mezi instituce, které v rámci oslav státního svátku přivítaly zájemce při dnu otevřených dveří. Lidí, kteří se rozhodli této nabídky využít, byla kvanta: řada čekajících se protáhla až ke křižovatce ulic nábřeží Edvarda Beneše a U Železné lávky. Početné zájemce o nahlédnutí do míst, kde pracuje premiér se svým týmem a kde se ke společným jednáním scházejí ministři, neodradilo ani upozornění, že obrázky z téhle návštěvy si na sociální síti nevyvěsí: fotografování je zde striktně zakázáno. Leckteří nicméně dlouhé čekání vzdali.

Seznamovací odpoledne pro rodiče a děti v mateřské škole Pohádka v Šumperku.

Seznamovací odpoledne pro rodiče a děti v mateřské škole Pohádka v Šumperku

Stalo se již tradicí, že se v průběhu měsíce září na školní zahradě v MŠ Pohádka v Šumperku na ulici Jeremenkova, sejdou rodiče, prarodiče, děti a zaměstnanci mateřské školy na tzv. seznamovacím odpoledni. Nyní tato akce připadla na středu 20. září. Letos jsme tuto oblíbenou akci přichystali pod hlavičkou projektu Se sokolem do života, jehož jsme součástí.

Dětem se z nové lesní školky v Suchdole nechce domů.

Nová lesní školka v Suchdole připomíná babiččinu zahradu. Dětem se nechce domů

V Suchdole nad Lužnicí od 1. září funguje nově otevřená lesní školka. Hlavním impulsem pro její vznik byl nedostatek míst pro děti v suchdolské kamenné mateřince. Zařízení sídlí v upravené maringotce na farní zahradě. Přestože lesní školka je v provozu teprve měsíc, rodiče dětí si takzvanou lesničku nemohou vynachválit.

Ilustrační foto.

Krajská zahrádkářská výstava – Život na zahradě

Ostravské Muzeum potravin a zemědělských strojů pořádá dvoudenní krajskou zahrádkářskou výstavu Život na zahradě. Konat se bude ve dnech 22. a 23. září od 9 do 18 hodin v Národním zemědělském muzeu Ostrava.

Vatovec obrovský alias pýchavka obrovská je vyhledávanou kulinářskou lahůdkou.

Přišel čas pýchavek obrovských. Řízky z nich jsou prý nejchutnější

Letošní houbařská sezóna je na svém vrcholu, k čemuž na rozdíl od loňska pomáhá i počasí. Daří se i pýchavkám obrovským, neboli vatovcům obrovským, což je oficiální název. Na ty ovšem labužníci běžně ve volné přírodě jen tak nenarazí, ale řadě lidem vyrůstají právě v tomto období na zahradách. Pýchavce obří se daří právě tam. Lidé si ji ovšem mohou pěstovat i sami, když si zakoupí sadbu například v podobě naočkovaného obilí, které je možné sázet po odeznění posledních mrazíků až do listopadu.

Produkční zahrady Pražského hradu.

Obrazem: Produkční zahrady Hradu zásobují prezidentskou kuchyň i vázy

Kde v centru Prahy zrají banány prakticky v sousedství vyrůstajících vánočních hvězd? Odpověď o druhém víkendu v září nabídlo vinobraní na Pražském hradě, v jehož rámci byly pro zájemce mimořádně otevřeny produkční zahrady Hradu. Je to právě tam; v tamním obřím skleníku. Jen kousek od sebe lze spatřit jeden ze symbolů zimních svátků, už nyní připravovaný pro využití v prosinci, a banánovník, který je pro nás typickým obrazem z teplých krajin.

Zámek v Choustníku na Táborsku se s novým majitelem dočká rekonstrukce.

Se zámkem v Choustníku má velké plány. Byla tu Němcová, jeptišky a senioři

/VIDEO/ Koupil chátrající zámek, jeho sen je vrátit mu zašlý lesk a slávu. V centru obce Choustník stála barokní stavba už léta bez povšimnutí, podepsal se na ní zub času, ale nyní po letech degradace svitla naděje na obrodu. Dříve tu žili šlechtici, za místní hraběnkou jezdila i Božena Němcová, poslední éra objektu patřila seniorům, jeptiškám a rekreačním účelům. O tom, co bude s choustnickým zámkem dál, se rozhovořil současný vlastník Pavel Baloun.

Ilustrační foto

Chystá se Dýňobraní na terapeutické zahradě

Diakonie ČCE – středisko Světlo ve Vrchlabí uzavře sezonu a oslaví úspěšnou sklizeň úrody v sobotu 16. září na terapeutické zahradě. Zahradu mohou využívat jak klienti Diakonie, tak veřejnost. Slavnostní oslava sklizně se ponese v duchu Dýňobraní.

Krumbenowe 2023 v českokrumlovské Pivovarské zahradě.

Krumlov se podíval do pravěku a středověku. Krumbenowe zaplnilo zahradu pivovaru

/FOTO, VIDEO/ Do Pivovarské zahrady v Českém Krumlově se už posedmé sjeli kupci a řemeslníci z dávných dob pravěku a středověku, aby tam společně s návštěvníky hledali recept na dlouhý život. Letošní ročník Krumbenowe, které pořádá se totiž vydá až “Ke kořenům života”, aby představil různé přístupy k péči o tělo a zdraví v minulosti.

Za Domem dětí a mládeže Delta v Pardubicích vznikl oplocená komunitní zahrada. Využívat ji mají děti, které chodí do kroužků, pěstovat tam zeleninu či květiny může i veřejnost.

Vytlačili nás na okraj. Na Dukle se rozhořel spor o komunitní zahradu

Skupinka občanů pardubického pátého městského obvodu není spokojena s tím, jak zastupitelé pečují o zeleň a jak s občany komunikují. Místní si stěžují na to, že jim radnice zabrala část travnaté loučky za domovem dětí a mládeže Alfa. Tam na začátku léta dělníci oplotili nově vzniklou komunitní zahradu. Doposud místo využívali hlavně pejskaři. Ředitel domu dětí i radnice vidí komunitní zahradu jako smysluplné využití dosud opomíjeného a znečištěného prostoru. Kritici tvrdí, že je radnice vytlačila z veřejného prostoru.