Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Lichkovské hudební léto v kouzelné zahradě

Lichkovské hudební léto v kouzelné zahradě

"Kouzelná zahrada Lichkov" vešla do povědomí veřejnosti v souvislosti s akcí Víkend otevřených zahrad, která proběhla o víkendu 10. - 11. června 2023. Zahradu si přišlo prohlédnout téměř 900 návštěvníků.

Portréty Susanny Stiassni ohraničující snímek rodiny jejího syna Andyho.

Uplynulo sto let od narození Susanne Stiassni. Přátelství udržovala i přes oceán

/FOTO, VIDEO/ Je to přesně sto let ode dne, kdy se továrníkovi Alfredu Stiassni a jeho ženě Hermine narodila jejich jediná dcera. Manželé ji pojmenovali Susanne a na konci dvacátých let pro ni nechali postavit jednu z dnešních nejvýraznějších brněnských architektonických budov. Vilu Stiassni, dominující rozlehlému pozemku v pisárecké Hroznové ulici, však židovská rodina musela po devíti letech ze dne na den opustit

Olomoučtí bratři kapucíni zvou na pravidelné prohlídky kláštera, zahrady i krypty v centru města

Oáza v centru Olomouce. Kapucíni zvou na letní prohlídky zahrady i kláštera

Možnost prohlédnout si během některého z letních večerů klášter, zahrady či kryptu nabízejí obyvatelům a návštěvníkům hanácké metropole olomoučtí bratři kapucíni. Komentované prázdninové prohlídky pro veřejnost pořádají každou středu a lidé tak mohou strávit příjemnou hodinku na běžně nepřístupných místech.

Dokonalý hustý zelený trávník stojí mnoho úsilí. Hnojit ho můžete i odpadem.

Chcete mít zelený trávník celou sezonu? Pomohou vám k tomu tři nečekané věci

V současné době se prosazují spíš zahrady, na kterých si příroda dělá, co chce. Pampelišky, sedmikrásky i luční kvítí jistě potěší včely a romantické duše. Ovšem pokud chcete konkrétny vy mít dokonalý americký trávník bez plevelu, je potřeba se mu náležitě věnovat. Jak tedy docílit dokonalého trávníku, kdy trávu sekat, jak často zalévat zahradu a čím trávník pohnojit?

Vzácná včela drvodělka objektivem čtenářů.

OBRAZEM: Nejen Ostrava. Podívejte se, kde všude černou obří včelu lidé vyfotili

/FOTO, VIDEO/ Jak Deník ve středu upozornil, i v Moravskoslezském kraji se v posledních letech stále častěji objevuje vzácná, na první pohled odpudivá a strašidelná včela, která spíše než užitečný hmyz připomíná obří masařku. Už před několika lety na její možný vyskyt, především v jižních částech Česka, upozornili botanici s tím, že jde o drvodělku fialovou, velmi užitečného a neagresivního - naopak velmi plachého a samotářského - tvora ze středomoří. Podívejte se na úžasné snímky našich čtenářů, kterým se včelu samotářku podařilo zachytit doma na zahradách. My za snímky a reakce moc děkujeme.

Koncert Chinaski v českokrumlovské Pivovarské Zahradě.

Potkal jsem tě zase po letech, zpívali po třech letech Chinaski v Krumlově

Po třech letech do Pivovarské zahrady dorazila jedna z nejúspěšnějších českých kapel – Chinaski. Úterní letní večer se brána Pivovarské zahrady v podzámčí Českého Krumlova otevřela již v 18:00 hodin. Ti, kteří dorazili záhy po opendoor, měli možnost setkat se s členy kapely. Namíchat drink vám tak mohl František Táborský či Tomi Okres. Naopak podpis a prodej merche měl na starost frontman kapely Michal Malátný s ostatními členy.

K jezírku Dalibor Švarc přidělal malý vodopád

Jezírko, nebo bazén? Kutil z Mělnicka postavil manželce z kamenů koupací ráj

Bytostně se mu nelíbí bazény klasického typu a modrý obdélník nebo ovál na svou zahradu za žádnou cenu nechtěl. Žena Dalibora Švarce se ale chtěla v létě koupat, a tak se pustil do stavby koupacího jezírka. Původně chtěl klasické foliované nebo přírodní jezírko, jeho žena to však šmahem odmítla s tím, že se v žádném kačáku a žabinci koupat nebude. Zrodilo se tak pozoruhodné kompromisní řešení.

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice

S mšicemi zatočíte i bez chemie. Prostředky k jejich hubení máte doma

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice. Jsou sice přirozenou součástí zahradního ekosystému, ale pokud je jich hodně, představují pro rostliny velké nebezpečí. Jak se zbavit mšic? Nejsnadnějším řešením problému se mšicemi je chemický postřik, vyhnat je však můžeme i bez nebezpečné chemie. Stačí použít některý z domácích ekologických prostředků obsahujících látky, které mšicím vadí. 

Komáří štípance svědí a potřeba je drbat, je nepřekonatelná.

Už žádné další štípance od komárů. Víme, které barvy nenosit a proč nepít pivo

Sedíte si v podvečer na terase či v zahradním altánku a užíváte si chvilky volna nebo jste si nechali na noc otevřené okno? Najednou se ale ozve známý bzučivý zvuk otravného hmyzu. Značí, že si v následujících chvilkách začnete drbat svědivé štípance a po klidu je veta. Komáři jsou tu a někdy na ně nefunguje ani repelent. Jak tedy účinně bojovat s komáry, jak vyrobit domácí past na komáry, ale i jak zničit jejich líhně v zahradě? Poradíme vám.

Ani stahující se mračna nad Litomyšlí neodradila v pátek 23. června milovníky kultury přijít a užít si bohatý doprovodný program Festivalových zahrad a zahájení výstavy Květy trpělivosti – květinové motivy v liturgickém umění a jejich symbolický význam.

Květinové motivy a Malý princ. Smetanova Litomyšl láká na doprovodný program

Ani honící se mraky nad Litomyšlí neodradily milovníky kultury přijít a užít si bohatý doprovodný program Festivalových zahrad a zahájení jedné z mnoha výstav. Od 15. června je v plném proudu 65. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl, 19. Smetanova výtvarná Litomyšl, 7. Festivalové zahrady a první ročník Smetanovy poetické Litomyšle.

Západ slunce v přístavu Nyhavn.

Cestujte podle knih Julie Caplinové. Podívejte se do Kodaně, Brooklynu a Paříže

Spisovatelka Julie Caplinová, která je známá také pod pseudonymem Jules Wake, píše knihy v rámci série Romantické útěky. Ty se v Česku staly za poslední roky hitem. Podle recenzí čtenáře baví i inspirují. Už po prvních dvou dílech Kavárna v Kodani a Pekárna v Brooklynu bylo jasné, že série se rozroste do větších rozměrů. Před nedávnem této spisovatelce vyšla nová kniha Útěk na venkov, navíc, v rámci posledního dílu série Hrad ve Skotsku vyšla také krátká povídka Nejkrásnější dárek. Kombinace romantického příběhu, cestopisu a také poznání například typických kulinářských specialit dané země je pro čtenáře, a především pak čtenářky, velmi atraktivní.

Těžko se vám hledá zahrádka? Zkuste se poohlédnout v Německu, radí především pendleři lidem z pohraničí. Ilustrační foto.

Česko může doplatit na drahé zahrádky. U sousedů je lidé seženou i za polovinu

Vysoké ceny nemovitostí nekazí Čechům jen plány s pořízením vlastního bydlení. Lidé bojují i s vysokými pronájmy, včetně rekreačních ploch a zahrad. Těch je navíc málo. Někteří se proto začínají poohlížet i za hranicemi, v Německu. V zemi s nejsilnější ekonomikou Evropy se dá zahrádka pořídit i o polovinu levněji.

Noc sokoloven přitáhla v pátek (23. června 2023) do areálu přerovské sokolovny rodiče s malými dětmi. Pořadatelé pro ně připravili soutěže, děti si mohly prohlédnout zázemí loutkového divadla nebo si užít opékání špekáčků. Kdo chtěl, mohl i přenocovat

Pohled do zákulisí loutkového divadla i opékání špekáčků. Noc sokoloven bavila

/FOTOGALERIE/ Bohatý program pro děti připravili organizátoři letošní Noci sokoloven v Přerově. Nejmenší návštěvníci si mohli v pátek odpoledne prohlédnout zázemí loutkového divadla Přerovský Kašpárek, zapojit se do her a soutěží, nebo si s rodiči opéct špekáček v sokolské zahradě. Na milovníky dobrodružství čekal i nevšední zážitek - kdo chtěl, mohl v historické budově sokolovny z roku 1935 přenocovat.

Pravidelní návštěvníci safari parku manželé Erbanovi ze Dvora Králové v nově vybudované okrasné zahradě.

Místo plameňáků okrasná zahrada s vodopádem. Jako ve Versailles, kochají se lidé

/FOTO, VIDEO/ Dříve tam byli lidé zvyklí pozorovat plameňáky, teď místo mezi secesní Neumannovou vilou a amfiteátrem v areálu Safari Parku Dvůr Králové výrazně změnilo podobu. Před dokončením je okrasná zahrada s vodní kaskádou, která má sloužit návštěvníkům jako odpočinková zóna. Plameňáci se přesunuli do nového návštěvnického areálu West Cape se zvířaty jihozápadní Afriky, který byl oficiálně otevřený 16. června.

Koncept rozvoje Botanické zahrada Teplice

Nové expozice a pavilony. Botanickou zahradu Teplice otevřou do okolní přírody

Nové expozice a pavilony. Botanickou zahradu v Teplicích čeká rozvoj. Koncept počítá s tím, že v budoucnu lidé nebudou zahradu obcházet, ale půjdou například při cestě z Janáčkových sadů přímo přes zahradu rovnou na Písečák. Na dalším rozvoji botanická zahrada spolupracuje s renomovaným pražským studiem Olgoj Chorchoj. Podívejte se na výsledek práce. Takto by jednou mohl celý areál vypadat. Od roku 2019 tam téměř zdvojnásobili návštěvnost a mají další vyšší cíle.

Druhý koncert oblíbeného letního festivalu Hudební léto na hradbách si užili v úterý večer Přerované. Skvělá kapela Bandaband přivedla posluchače do varu a někteří si s chutí zatančili.

Hudební léto na hradbách v Přerově zpestří Pavel Šporcl ve farní zahradě

Osmý ročník prázdninového festivalu Hudební léto na hradbách, který odstartuje 11. července v Přerově, chystá letos oživení v podobě nového prostoru pro pořádání úterních koncertů. Produkce festivalu se na jeden večer přesune od řeky Bečvy do veřejnosti nepříliš probádaného magického zákoutí centra města - farní zahrady za kostelem sv. Vavřince.

Pracovníci stavební firmy dovezli z kamenolomu v Opatovicích směs přírodního kameniva, se stávajícím jej po ploše rozprostřeli, zarovnali a zhutnili.

Zámecká zahrada ve Vyškově má opravené povrchy. Město plánuje rekonstrukci

/FOTO, VIDEO/ Po mlatových cestách chodí návštěvníci zámecké zahrady ve Vyškově. Minerální beton se v pásu mezi zámeckou lodžií a vstupem od Muzea Vyškovska dočkal opravy. Pracovníci stavební firmy dovezli z kamenolomu v Opatovicích směs přírodního kameniva, se stávajícím jej po ploše rozprostřeli, zarovnali a zhutnili.

Květy v Bečovské botanické zahradě...

Baťa v růžích by měl radost, Bečovské botanické zahradě rozkvetlo rozárium

/VIDEO/ Květy vzácných růží nyní můžete vidět v novém rozáriu, kde Bečovská botanická zahrada zachraňuje tři stovky unikátních růží. Ještě před druhou světovou válkou je vyšlechtil „Baťa v růžích“, jak se pěstiteli Janu Böhmovi tehdy říkalo pro jeho nebývalé evropské úspěchy. Botanická se nyní připravuje na další záchranou akci, týká se ohroženého stulíku malého.

Netradiční květinový automat Anety Moravcové lidé najdou v areálu olomouckého letního kina

Nádherné a místní. Mladá květinářka z Olomouce nadchla květinovým automatem

Voňavé, svěží, čerstvé a jako z časů našich babiček a prababiček jsou kytice, které si lidé mohou sami vybrat ve speciálním samoobslužném automatu v areálu olomouckého letního kina. Jejich další předností je to, že jsou lokální a nemusely k zákazníkovi cestovat přes půl světa. Všechny vyrostly na zahradě vzdálené jen pár kilometrů od Olomouce.

Ptačí hnízda jsou velmi krásná, bohužel sebou často přinášejí znečištění fasády domu ptačím trusem.

Jak ochránit fasádu před ptačím trusem? Pomůže úplně jednoduchá vychytávka

Pan Michal má rád přírodu a rád obdivuje ptactvo i přímo na své zahradě. Zároveň by ale chtěl udržet fasádu svého domu nepotřísněnou ptačím trusem. A tak vymyslel vlastní řešení, jak neničit pěvcům jejich dobrá bydla pod střechou a přitom preventivně předejít každoročnímu umývání a opravování fasády. 

Netradiční květinový automat Anety Moravcové lidé najdou v areálu olomouckého letního kina

Nádherné a místní. Mladá květinářka nadchla Olomoučany květinovým automatem

Voňavé, svěží, čerstvé a jako z časů našich babiček a prababiček jsou kytice, které si lidé mohou sami vybrat ve speciálním samoobslužném automatu v areálu olomouckého letního kina. Jejich další předností je to, že jsou lokální a nemusely k zákazníkovi cestovat přes půl světa. Všechny vyrostly na zahradě vzdálené jen pár kilometrů od Olomouce.

Když kvete zahrada

OBRAZEM: Když kvete zahrada. Úžasné barvy, které vykouzlí jen příroda

Už je to pár měsíců, co poslední sníh v zahradě roztál a sluneční paprsky postupně nabyly na síle. Skalky, záhony, keře i stromy nyní zkrášlují květy hýřící všemi barvami malířské palety. Dnes se, milí čtenáři, ohlédneme několik měsíců nazpátek a připomeneme si, jak nás vítaly první jarní květy vilínů, krokusů, tulipánů, zlatic, ovocných stromů, trvalek, okrasných listnáčů i jehličnanů. Za příspěvek velmi děkujeme.

Dospělí jedinci chrousta obecného nejsou až takovou hrozbou jako larvy

Chrousti mohou vmžiku zničit celou zahradu: Jak poznáte, že už je tam máte

Chroust je na první pohled neškodný brouk, který lidem způsobuje nepříjemnosti pouze svými občasnými večerními nálety. Dospělí jedinci sice okusují listy a stonky rostlin, ovšem skutečnou hrozbou pro zahradu jsou larvy chrousta, které požíráním kořínků dokážou zabít květinu i strom. Jak poznáte, že se u vás zabydlely? A jak se chroustů i jejich larev zbavit dříve, než zlikvidují vaši úrodu? 

Když kvete zahrada.

Úžasné barvy, které vykouzlí jen příroda aneb Pořiď si zahradu a budeš lapen

Už je to pár měsíců, co poslední sníh v zahradě roztál a sluneční paprsky postupně nabyly na síle. Od prvních dnů února zkrášlují skalky, záhony, keře i stromy květy hýřící všemi barvami malířské palety. Dnes se, milí čtenáři, ohlédneme zhruba čtyři měsíce nazpátek a připomeneme si, jak nás vítaly první jarní květy vilínů, krokusů, tulipánů, zlatic, ovocných stromů, trvalek, okrasných listnáčů i jehličnanů. Za příspěvek velmi děkujeme.

Herec a moderátor Aleš Háma.

Moje božstvo je v lese. Nelovím pro trofeje, říká herec a moderátor Aleš Háma

Nejsem sběratelem starých věcí, ale rád si listuji ve starých časech, prozrazuje o sobě Aleš Háma. Herec a moderátor, který si váží kontaktu s lidmi a umí s nimi vstřícně jednat i pracovat, si stejně tak cení přírody, v níž umí být sám. Rozhovor s ním přinesl čtvrteční magazín Deníku, který se zaměřuje na Zdraví, Bydlení, Hobby a Ženy.