Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Zahradní železnice ve Střížově (část Drahanovic) je po pauze opět v provozu. Zájem o vláčky je obrovský, 7. května 2023

Okouzlující svět zahradní železnice ve Střížově má opět otevřeno

Jásot dětí a houkání mašinek jsou opět slyšet ze zahrady ve Střížově na Olomoucku. Milovník železnice Karel Váňa uplynulý víkend po delší pauze obnovil provoz vyhledávané „atrakce“, ke které se sjíždějí rodiny s dětmi a milovníci modelů mašinek z celého Česka. Podle znalců patří zahradní železnice ve Střížově mezi nejpěknější.

Prohlídka sídla Senátu Parlamentu ČR ve Valdštejnském paláci.

O státním svátku přivítají zvědavce obě komory parlamentu. Otevřou dveře zdarma

/VIDEO, FOTO/ Trávit čas o stáním svátku 8. května lze v Praze rozmanitým způsobem - a jednu z možností nabízí i Senát Parlamentu ČR. Právě na druhé květnové pondělí připravil den otevřených dveří, kdy s volným vstupem nabídne mezi devátou a šestnáctou hodinou (s posledním vstupem v 15.30 hodin) prohlídky Valdštejnského a Kolovratského paláce.

Milovníci sladkého, slaného a pikantního našli společnou řeč.

Návštěvníky chrudimských Klášterních zahrad spojila láska k dobrému jídlu a pití

/FOTO, VIDEO/ Bohemia Apetit Fest, druhý ročník chrudimského gastro festivalu, se uskutečnil v sobotu v Klášterních zahradách. Láska k jídlu a dobrému pití návštěvníky spojila, oproti loňsku bylo všeho dostatek a každý rád ochutnal nejen tradiční česká jídla, jako třeba lívance nebo bramborové placky. Kdo rád experimentuje, poručil si ústřice, které kromě jiného nabízela Hotelová škola Bohemia z Chrudimě.

Růže. Královna květin se překvapivě nejlépe cítí v mírně kyselém prostředí

Jak si poradit s kyselou půdou na zahradě? Některé z našich tipů vás překvapí

Většina rostlin nemá ráda ani vysokou, ani nízkou úroveň kyselosti půdy. Příznivá je pro ně neutrální úroveň pH. Kyselá půda obsahuje méně živin i vápníku, a pokud je úroveň kyselosti překročena, začnou rostliny trpět. I v oblastech s kyselou půdou můžete ale úspěšně vytvořit výnosnou a krásnou zahradu.

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic v muzejní zahradě v Tachově.

Několik stovek lidí oslavilo v muzejní zahradě v Tachově filipojakubskou noc

Jak je již bezmála dvě desetiletí zvykem ve spolupráci MKS a Muzea Českého lesa v Tachově proběhla 30. dubna v muzejní zahradě oslava tradičního svátku – filipojakubské noci, která je více známa jako pálení čarodějnic. Několik stovek lidí, dětí i dospělých strávilo v zahradě i v budově muzea příjemné odpoledne a večer.

Žáci z Hodonína se vrhli do úprav zahrady z 60. let. Místo poničilo i tornádo

Žáci z Hodonína se vrhli do úprav zahrady z 60. let. Místo poničilo i tornádo

Ke Dni Země se uskutečnilo ve školní zahradě Základní školy a praktické školy Hodonín společné sázení stromů s rodiči v rámci projektu Škola v zahradě. Nedílnou součástí naší školy je i zahrada z 60. let minulého století, na které se podepsal již zub času. Bohužel k žalostném stavu přispělo i červnové tornádo.

V Kladně vzniká čtvrtá kreativní zahrádka u školky, tentokrát Na Růžovém poli.

Čtvrtá kreativní zahrada ve školce v Kladně. Děti si vypěstují vlastní ovoce

/FOTO, VIDEO/ Nově budovaná přírodní kreativní zahrada zpříjemní už za pár týdnů pobyt dětem v Mateřské škole Na Růžovém poli v Kladně. Čekat tam ně bude například hlasofon, díky kterému promluví pařezy, babiččina zahrádka, kde si natrhají různé plody, nebo horolezecká stěna a další zajímavé herní prvky.

V ústecké komunitní zahradě na Severní Terase měli den otevřených branek.

Češi objevili v době inflace skrytý poklad: Komunitní zahrady zažívají boom

Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.

Páteční odpoledne v chrudimských Klášterních zahradách.

Klášterní zahrady zkrášlily barokní sochy jako Alegorie čtyř ročních období

/FOTO, VIDEO/ V chrudimských Klášterních zahradách stojí od pátečního odpoledne kopie barokních soch, které sem nechala umístit chrudimská radnice. Vztyčení kopií bylo předběžně naplánované už na březen, ale termín byl stále odsouvaný kvůli déletrvajícímu deštivému období, kdy byla půdy příliš rozměklá. 

Školní zahrada.

Cenu v soutěži Zelené oázy vyhrává projekt studentů Gymnázia Varnsdorf

Cenu roku za zvelebení veřejného prostoru v sedmém ročníku grantového programu Zelené oázy získal projekt Namísto staveniště, rozkvetlé útočiště navržený studenty Gymnázia Varnsdorf. Nadace Partnerství s podporou společnosti MOL Česká republika v letošním ročníku rozdala mezi dvanáct zájemců celkem 1,4 milionu korun. Kromě nové zelené oázy na školní zahradě vzniknou jinde také komunitní zahrady či přírodní učebna.

Pes na zahradě? I v květinovém ráji může na domácího mazlíčka číhat řada nebezpečných nástrah

Pes na zahradě? I v květinovém ráji může číhat řada nebezpečných nástrah

Lidé, kteří disponují rodinným domem se zahradou, nebo mají možnost z bytového či panelového domu odejít relaxovat do vlastní oázy klidu, mají štěstí. Stejně tak jejich psí parťáci, kteří odpočinek na zahradě rovněž uvítají. Je však třeba vzít na vědomí, že i na vlastní zahradě na ně mohou číhat nástrahy. Ať už v podobě jedovatých rostlin, živočichů, parazitů nebo nebezpečného pracovního nářadí.

Zámek ve Valči nabízí unikátní podívanou, relaxaci i příběhy historie

OBRAZEM: Zámek ve Valči nabízí unikátní podívanou, relaxaci i příběhy

Budova zámku s restaurovanými komnatami, výstavy, sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie vystavené v kovárně či možnost občerstvení se v prádelně. To, a celou řadu dalších zajímavostí najdou turisté ve Valči, podívejte se ve fotogalerii Deníku.

Dobrovolníci přiložili ruce k dílu v komunitní zahradě.

Spolupráce s partnery je pro rychnovské Centrum Orion klíčová

Sice jsme ještě neodložili zimní oblečení, poněvadž hlavně po ránu zalézá chlad za nehty, ovšem jaro je tady a s ním razantní nástup vegetačního období. Každý, kdo má někde alespoň kousek obhospodařované půdy, moc dobře ví, kolik práce na něj právě teď čeká. A nechat ji čekat se nevyplácí, což dobře víme i u nás v Centru Orion.

Obnova zahrady v Lysicích pokračuje podle plánu. První návštěvníky má přivítat příští rok na jaře.

Obnova zahrady v Lysicích pokračuje. Dělníci pracují na unikátní fíkovně

Rozvody vody, šachty, retenční nádrže a další inženýrské sítě jsou hotové. Stejně jako dvě třetiny stavebních a restaurátorských prací. Obnova zámecké zahrady a zahradnictví na státním zámku v Lysicích na Blanensku pokračuje podle plánu. Do rekonstrukce za bezmála 180 milionů korun se dělníci pustili na podzim roku 2021. První návštěvníci se do zahrady podívají příští rok na jaře.

Injekční stříkačka. Ilustrační foto.

V zahradě školky na Borech našli další stříkačku, místo má střežit kamera

Další odhozenou injekční stříkačku našli minulý týden učitelky na zahradě 22. mateřské školy v Plzni na Borech při pravidelné ranní kontrole tohoto uzavřeného herního prostoru. Ten procházejí každé ráno, než si děti jdou hrát, kvůli tomu, že pár dní před tím se právě o odhozenou stříkačku s jehlou poranilo jedno děvče.

Nejstarší brněnská sauna.

Zvrat událostí u nejstarší sauny v Brně. Město slíbilo pronájem, teď ale couvá

K naplnění osudu nejstarší sauny v Brně, která se nachází v právě rekonstruované zahradě Arnoldovy vily, vede cesta podobná horské dráze. Před rokem se měla kvůli opravám zahrady zbourat, početnou komunitu saunařů to vyburcovalo k sepsání petice a protestům na jednání zastupitelstva. Na tento popud s nimi zástupci města loni v dubnu uzavřeli dohodu, že se sauna nezbourá a začali vymýšlet plán na nutné úpravy i pronájem.

Hortenzie - Krásně kvetoucí, stín tolerující, velmi vlhkomilný keř. Cení se pro krásné olistění a bohatá květenství. Hortenzie zahradní neboli panikulát roste v keři vysokém až 2 metry.

Jak vyzrát na podmáčenou zahradu? Zkuste drenáž a vyvýšené záhony

Pokud jste vášnivými zahrádkáři, víte, že přemokřená půda může být pro mnoho rostlin smrtící. Může dusit kořeny a vést k hnilobě, což nakonec způsobí jejich vadnutí a odumření. Hrozbou na vlhkých zahradách je také Plzák španělský, kterého někteří lidé nepřesně přezdívají slimákem. Ve vlhkém prostředí se mu totiž náramně daří. Neobvyklá není ani opačná situace, kdy je půda na stanovišti vlhká a mokrá a rostliny přesto vysychají a odumírají. Tento jev se nazývá fyziologické sucho. Je způsobeno nedostatkem vzduchu, který se dostává ke kořenům rostlin.

Ředitel Výstaviště Kroměříž Pavel Konečný.

Nový ředitel Výstaviště: o jarní Florii, chystaných akcích i novinkách

/ROZHOVOR/ Podmořský svět z květin, hudební vystoupení a vše pro dům a zahradu. Taková bude letošní jarní Floria v Kroměříži. Na co ještě se mohou návštěvníci těšit a jaké další akce letos plánují, prozradil v rozhovoru pro Deník nový ředitel Výstaviště Kroměříž Pavel Konečný.

Zahrady v Ivani na Brněnsku zaplavila voda z řeky Jihlavy i náhonu rybníka Vrkoč

VIDEO: Velká voda zaplavila zahrady v Ivani, na pozemky se místní nedostanou

/FOTO/ Vydatné deště uplynulých dní mají své následky. Přestože, voda v korytech řek klesá, zůstává stát v polích a zahradách. Ještě několik dní se do nich nedostanou například majitelé zahrad v Ivani na pomezí Brněnska a Břeclavska. Pod vodou jsou přístupové cesty, ovocné stromy i zahradní příbytky.

Maker faire Pilsen 2021.

V Depu se opět sejdou kutilové a vynálezci. Spojili síly se zahrádkáři

Zahradníkům, kutilům a vynálezcům bude o nadcházejícím víkendu patřit plzeňské DEPO2015, kde se uskuteční dvě akce se společným tématem zeleň. Dvoudenní festival O zahradě doplní v sobotu už čtvrtý ročník festivalu Maker Faire. I ten se letos zaměří na rostliny a především microgreens.

Dům a zahrada Louny 2023.

FOTO, VIDEO: V Lounech začal svátek zahradníků a pěstitelů

Ve čtvrtek 13. dubna byl v Lounech zahájen další ročník prodejního veletrhu Dům a zahrada. Hostí na tři stovky prodejců okrasných rostlin, bylinek, keřů, zeleniny, cibulovin, zahradního nářadí, zahradní techniky, zahradního nábytku, hnojiv, postřiků, potravin, přírodních léčiv, ale i stavebního materiálů, topných systémů, tepelných čerpadel, fotovoltaiky, koupacích sudů, bazénů, saun a řady dalšího.

Zakládající členové Spolku pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky.

Parta Vimperáků chce zahradu plnou fantazie a tajemství v areálu nemocnice

S jasným cílem se loni na podzim spojila parta nadšenců z Vimperka. Založili Spolek pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky ve Vimperku. Pro vybudování zahrady našli prostor poblíž vimperské nemocnice. Chtějí tam zlepšit prostředí nejen pro klienty Domovů Vimperk, ale vytvořit komunitní zahradu pro veřejnost.

Proč sekačku umývat, když se zdá čistá? Na některých místech totiž zůstává hlína a kousky trávy. Ty pak mohou přetížit motor.

Pět věcí, kterými svoji sekačku zaručeně zničíte, a jak vybrat tu správnou

Potřebujete novou sekačku na trávu? Vybrat typ, který se nejlépe hodí pro vaši zahradu, může být problém. Při výběru sekačky pro vaši zahradu je nejdůležitějším faktorem, který je třeba zvážit, rozloha vašeho trávníku. Pokud máte velký trávník, pak budete potřebovat větší a výkonnější sekačku. Na menších trávnících si vystačíte s elektrickou či akumulátorovou sekačkou.

Náves Prostřední Bečvy zdobí kovová hlava koně.

Náves Prostřední Bečvy zdobí kovová hlava koně

Malebnou vesničku v podhůří Beskyd protíná řeka Bečva a podél ní cyklostezka, kterou můžete dojet až do Valašského Meziříčí. Místní náves zdobí od března výstava kovových soch zdejšího zámečníka Karla Raaba.

Otevření zahrady vily Tugendhat.

VIDEO: Zdarma do zahrad vil Tugendhat, Löw-Beer v Brně. Podívejte se na otevření

Projít zahradami obou slavných brněnských vil Löw-Beer a Tugendhat, stejně jako před devadesáti lety členové významných rodin. To už dnes může každý, vedení Muzea města Brna se je totiž rozhodlo otevřít bezplatně tak, aby hosté přicházející z ulice Černopolní i od Lužáneckého parku mohli zhlédnout oba domy bez větších potíží.