Kreativ

ŠTÍTEK: zahrada

Před hnojením se ujistěte, že je hnojivo bezpečné.

Nebezpečnými zahradami se Česko jen hemží. Zahradníci dělají několik chyb

Zvířata mají na svůj chov specifické požadavky. Často jsou jejich potřeby neslučitelné s nároky, které klademe na užitkovou či okrasnou zahradu. Při navrhování zahrady by měly být bezpečnost a pohodlí obyvatel i zvířat nejvyšší prioritou. Je to zkrátka potřeba udělat tak, aby byli spokojeni všichni - květena i zvířena.

Vrba během jara a léta obroste listím a poskytne soukromí.

Vrbové ploty umí ohromit. Zvládne je skoro každý a nejsou drahé

Vrbový plot, živý i suchý, nabízí šanci jak oživit a ozvláštnit okolí domu. Díky němu dokážete velmi rychle rozdělit zahradu na menší části, oddělit bezpečný prostor od nebezpečného, omezit pohyb zvířat, vytvořit si krásná zákoutí, v nichž si můžete dopřát pocit soukromí, nebo třeba ochránit domov před zvědavýma očima souseda. A je to i skvělý koníček.

Dolní Cerekev, ilustrační foto.

Posun hranice Čech a Moravy: Dolní Cerekev mění zemskou hranici

Měníme zemskou hranici. Už nebude na našem házenkářském hřišti jeden brankář chytat v Čechách a druhý na Moravě. Tak komentuje změny ohledně historické hranice v Dolní Cerekvi na Jihlavsku starosta Zdeněk Dvořák. Komplexní pozemkové úpravy v Dolní Cerekvi se řeší už pátým rokem. Vše skončí zřejmě až za dva roky. 

Dolní Cerekev, ilustrační foto.

Dolní Cerekev mění zemskou hranici. Má hřiště současně v Čechách i na Moravě

Měníme zemskou hranici. Už nebude na našem házenkářském hřišti jeden brankář chytat v Čechách a druhý na Moravě. Tak komentuje změny ohledně historické hranice v Dolní Cerekvi na Jihlavsku starosta Zdeněk Dvořák. Komplexní pozemkové úpravy v Dolní Cerekvi se řeší už pátým rokem. Vše skončí zřejmě až za dva roky. 

Dolní Cerekev na Vysočině, ilustrační foto.

Kuriozita: vesnice mění zemskou hranici, má hřiště v Čechách i na Moravě

Měníme zemskou hranici. Už nebude na našem házenkářském hřišti jeden brankář chytat v Čechách a druhý na Moravě. Tak komentuje změny ohledně historické hranice v Dolní Cerekvi na Jihlavsku starosta Zdeněk Dvořák. Komplexní pozemkové úpravy v Dolní Cerekvi se řeší už pátým rokem. Vše skončí zřejmě až za dva roky. 

I takto vybavené nemovitosti jsou v Karlových Varech na prodej.

Karlovarské paláce i Villa Pax na prodej. Krize udeřila i na movité

Finanční krize dopadá i na movitější klientelu. V nabídce karlovarských realitních kancelářích tak lze v současné době najít skutečné rarity. A nejde jen o komerční prostory, ale také o soukromé rodinné domy, které jsou mnohdy luxusně vybaveny. Na karlovarský realitní trh dopadají celosvětové problémy ještě více než na jiné, protože Karlovy Vary patří k atraktivním destinacím v rámci cestovního ruchu, který dlouhá léta stavěl na ruské klientele.

Trojice krajinářských architektů se snaží zahradě vrátit původní krásu.

Krafferova zahrada postupně vstává z popela. Pomáhají ji zachránit i dárci

Unikátní Krafferova zahrada v centru Jindřichova Hradce prochází v posledních letech rozsáhlou obnovou. Její zahradníci navazují na loňský úspěch, kdy se lidé z celé republiky složili na obnovu zázemí tohoto unikátního místa. Podařilo se vybrat více než 600 000 korun. Oprava se podařila a v současné době čeká na rekonstrukci další objekt bývalého zahradnictví.

Most v Třebíči-Poušově je uzavřený od listopadu loňského roku.

Na uzavřeném mostě v Třebíči-Poušově se brzy začne pracovat

/VIDEO/ Už dva měsíce stojí před mostem v třebíčském Poušově zábrany. Kdo přijde blíž, spatří, jak v průhledech v kovové konstrukci líně proudí řeka. Výdřeva v mostu chybí a cesta ze západní části Třebíče do severní nebo k přilehlým zahradám je tak značně ztížená. Přes most se nyní nikdo nedostane.

Typický bouřkový mrak cumulonimbus s takzvanou kovadlinou na vrcholu.

I meteorologie může být dobrodružství, říká nadšenec Tomáš Prouza

Lovci bouřek se do popředí zájmu veřejnosti dostali po ničivém tornádu, které předloni zasáhlo několik obcí na jihu Moravy. Profesionální i amatérská meteorologie je však především záležitostí dlouhodobých měření, pozorování, shromažďování a vyhodnocování dat. I to ale může být svého druhu dobrodružství. Tomáš Prouza je nadšeným meteorologem už třicet let. „Já jsem spíš stormspotter, sedím na zadku u počítače a doufám, že bouřka dorazí za mnou,“ říká. 

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek: Bylo mi dopřáno víc, než bych si představil

Zeptat se Miroslava Bobka, ředitele pražské zoologické zahrady, na cokoliv kolem zvířat, znamená dostat příval zajímavých informací. Ostatně svým účinkováním v pražské zoologické zahradě si Miroslav Bobek plní svoje dětské sny. Nedávno se vrátil z krátké návštěvy indonéské Jakarty, kde absolvoval několik schůzek, prošel si tržiště se zvířaty a také zažil zemětřesení o síle 5,6 Richterovy stupnice.

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo 23. prosince mládě žirafy Rothschildovy.

Po nosorožci žirafa. Ve Dvoře Králové se narodilo další vzácné mládě

Den před Štědrým dnem se narodilo v Safari Parku Dvůr Králové mládě žirafy Rothschildovy. Dostala jméno Imany. Porodila ji žirafa Imara. Na svět přišla přesně 50 let potom, co se ve Dvoře Králové narodilo první mládě žirafy v tehdejším Československu. Dvorský chov žiraf se od té doby stal nejvýznamnějším na světě. Žirafy se dostaly na samotný pokraj vyhubení a žirafa Rothschildova patří k těm nejvzácnějším.

Resslovo náměstí je liduprázdné, jarmark se koná v areálu za Muzeem barokních soch.

To se moc nepovedlo. Vánoce v Klášterních zahradách Chrudimáky zklamaly

Náměstí plné stánků s vánočním zbožím, koledy, vůně svařáku a punče. O tom se může obyvatelům a návštěvníkům Chrudimi jen zdát. Veškeré dění je přemístěno do Klášterních zahrad, ale i tam je místy až pusto. Lidé se zlobí a žádají, aby se do centra opět vrátil život. Je pravděpodobné, že se příští rok změn dočkají. Resslovo náměstí s krásným vánočním stromem a dřevěným betlémem si o to přímo říká.

Ilustrační foto.

Živá zahrada: Devatenácté vánoční pozorování začíná už 23. prosince

Už v pátek 23. prosince začíná další zimní kolo soutěže Živá zahrada. Po celé vánoční svátky se budou na zahradách pozorovat ptáci. Potvrdí se minulé roky, kdy nejčastěji se vyskytujícím ptačím druhem na zahradě byla sýkora koňadra? Získá letos alespoň jedna zahradu titul Živá zahrada? Více informací včetně přihlášky do soutěže je na www.zivazahrada.cz

Na farní zahradě v Třebíči na Jejkově vyrostl slaměný betlém. Po Štědrém dnu sem lidé budou moci přispívat do potravinové sbírky.

VIDEO: Postavy slaměného betlému na Jejkově se hýbou. Děti se učí historii Vánoc

Slaměné betlémy nejsou žádnou novinkou. Ale ten, který mají ve farní zahradě u kostela Proměnění Páně v Třebíči na Jejkově, je přesto výjimečný. A to hned v několika ohledech. Zaprvé: biblické postavy se po zahradě pohybují. „Pomalu po zahradě posouváme Svatou rodinu. Marie s Josefem tak přicházejí z Nazareta do Betléma. Na Štědrý večer už je lidé budou moci spatřit i s Ježíškem v jesličkách,“ vysvětluje jedna z tvůrkyň betlému Lucie Havlenová.

Ekocentrum Trkmanka letos k adventu připravilo betlém. Děti se na něj poprvé přišly podívat v sobotu před třetí nedělí adventní.

Tak co je s tím senem! Ekocentrum Trkmanka vítá Vánoce novým betlémem

Přemýšleli jsme, čím zakončit tento rok na našm ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Zaznělo Betlém. Dobře, a jaký? Dřevěný - to je moc drahý, papírový moc nevydrží, slaměný … a to by šlo. Nic se nedělo a pak zaznělo, tak co je s tím senem, jdeme na to. To byla výzva!

Nový stacionář by měl lidem s vážným zdravotním postižením a jejich blízkým sloužit v hradecké Třebši.

VIZUALIZACE: Nové vedení Hradce chystá stacionář za 200 milionů korun

Denní stacionář pro zdravotně postižené chce postavit nové vedení Hradce Králové. Sloužit má lidem starším 15 let a magistrát za něj zaplatí zhruba 200 milionů korun. Elegantní nízká patrová budova má vyrůst v Třebši poblíž sídla záchranky. Město už má studii a teď chce začít práci na samotné projektové dokumentaci.

Zámeček Benar ve Slaném prokouknul, na velkou opravu si musí ale ještě počkat.

Zámeček Benar ve Slaném prokouknul, na velkou opravu si ale musí počkat

Zámeček Benar ve Slaném, který získal, i díky iniciativě Slaňáků, před časem památkovou ochranu a sloužil v dobách první republiky jako rodinná vila někdejšího továrníka a majitele přádelny Ferdinanda Přibyla, si na rekonstrukci musí ještě počkat. Na tiskové konferenci to sdělil starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Lázeňská Kolonáda v Janských Lázních byla ve středu jedním z téměř tisíce míst v republice, kde se společně zpívaly koledy při akci Česko zpívá koledy

Koledy se zpívaly s Deníkem i na Trutnovsku, rekord ve Svobodě nad Úpou

Lázeňská Kolonáda v Janských Lázních byla ve středu jedním z téměř tisíce míst v republice, kde se společně v jeden čas zpívaly koledy při akci Česko zpívá koledy. Zazpívat si přišli lázeňští hosté i návštěvníci z Trutnova. Skvěle se povedla akce Deníku ve Svobodě nad Úpou, kde se na zahradě místní školy sešla rekordní účast. Lidé si přišli zazpívat koledy také v místní části Dvora Králové nad Labem Lipnici a v Mladých Bukách. V celém Česku, ale i zahraničí se zpívalo na 846 místech.

Miracle Garden v Dubaji je největší přírodní květinová zahrada na světě.

Oslňující nádhera. Obří postavy v barevné zahradě v Dubaji tvoří miliony květin

Umíte si představit pohádkovou říši plnou barev a vůní, ve které je vše z květin? Právě takovou mají v Dubaji. Miracle Garden je největší přírodní květinová zahrada na světě. Na ploše o rozloze 72 tisíc metrů čtverečních tu roste více než 50 milionů květin a 250 milionů rostlin různých druhů v úžasných aranžmá. Obří zahrada, která příští rok oslaví deset let své existence, je udržována důmyslným systémem pomocí kapkového zavlažování, který využívá recyklovanou užitkovou vodu.

Zpívání koled v roce 2019 na kosteleckém Jiráskově náměstí.

Česko zpívá koledy v Kostelci, Lípě i Deštném

Na mnoha desítkách míst se tuto středu 7. prosince od 18 hodin rozeznějí zpěvem ulice, náměstí, ale třeba i školní zahrady. Už podvanácté Česko zpívá koledy s Deníkem a tradičně také v Kostelci nad Orlicí, kde se lidé při této příležitosti schází už pěknou řádku let, tedy až na dva ročníky, které překazil covid.

Na soukromé zahradě na Skřivánčí stezce stojí opět nasvícený betlém ve stylu velkých dřevěných vyřezávaných soch.

Figurky do betlému tvoří pilou. Na úrazy si už zvykl

Betlémy vzešlé z rukou a motorové pily Tomáše Gärtnera jsou k vidění v Koberovech, Frýdlantu, Mladé Boleslavi nebo na jablonecké radnici. Je jich dohromady jedenáct, ten největší a zřejmě nejkrásnější má ale autor doma. Na začátku adventu vše připraví k plotu směrem do ulice a nasvítí. Skřivánčí ulice se rázem stane jedním z nejnavštěvovanějších míst v Jablonci.