Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Bělohradská Základní škola Karla Václava Raise.

Bělohradská škola slaví výročí 140 let od zahájení stavby

Lázně Bělohrad – Při pohledu na krásnou budovu místní Základní školy Karla Václava Raise si už dnes málokdo vzpomene, že ještě před 140 lety na tomto místě stála stará dřevěná škola, kterou navštěvoval sám K. V. Rais. Její podoba nám zůstala dodnes zachována v jeho kresbě. V roce 1875 byla zbourána a na jejím místě se začala stavět škola nová, zděná.

Ilustrační foto.

Zastupitelé kraje zahájili stavbu nové budovy zdravotnické záchranné služby

Brno – Poklepáním základního kamene začala ve středu stavba nové budovy zdravotnické záchranné služby v Brně-Ponavě ve Střední ulici vedle Kauflandu. Po jejím dokončení půjde o největší výjezdovou základnu na území města. „Doufám, že budova bude dokončená už na počátku příštího roku. V budoucnu by zrovna z této základny mělo vyjíždět co nejvíc aut záchranky. Naši záchranáři vykonávají náročnou práci a je potřeba, aby proto měli odpovídající zázemí," popsal ředitel zdravotnické záchranné služby Milan Klusák. Stavební práce už začaly v letošním lednu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr dopravy Dan Ťok slavnostně zahájili stavbu dvou úseků dálníce D3: Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek – Úsilné.

Dálnice D3 v jižních Čechách pokročila o dva kroky vpřed

Jižní Čechy - Slavnostním poklepáním základního kamene v úterý začala u Veselí nad Lužnicí stavba dalších dvou úseků dálnice D3 v jižních Čechách. Nové části komunikace povedou od Veselí nad Lužnicí po Bošilec a dále od Borku po Úsilné. Hotové mají být v březnu 2018.

Dálnice D3

Dálnice D3 chystá dva kroky vpřed

Jižní Čechy - Veselí nad Lužnicí Poklepáním základního kamene dnes začne u Veselí nad Lužnicí stavba dalších dvou úseků dálnice D3 v jižních Čechách. Nové části komunikace povedou od Veselí nad Lužnicí po Bošilec a dále od Borku po Úsilné. Hotové mají být v březnu 2018.

Rozestavěné vstupní prostory vznikající Vodního domu v Hulicích jsou kopii vodního přivaděče.

Do světa vody v Hulicích vstoupí vodním přivaděčem

Hulice - Devět metrů dlouhý spoře osvícený tunel, celý z betonu. Pod roštem, který tvoří podlahu, vidíte vodu. Kapky vody stékají také po stěnách a vy slyšíte zvuk proudící vody. Vodu také cítíte, je ve vzduchu všude kolem vás. Přesně takové pocity budou mít návštěvníci při vstupu do Vodního domu, který vzniká nedaleko vodní nádrže Švihov.

Ilustrační foto.

Staré české filmy našly nový azyl

Praha – Velké stěhování. To čeká filmový materiál z Národního filmového archivu, jehož nové útočiště, respektive základní kámen, včera slavnostně posvětil ministr kultury Daniel Herman. Stavba, která je financována z programu Péče o národní kulturní poklad, se nachází v obci Hradištko v okrese Praha-západ na parcele stávajících depozitářů NFA ze 70. a 90. let.

V Proseči u Pošné loni na podzim poklepali základní kámen nového pavilonu určeného pro lidi postižené zejména Alzheimerovou chorobou.

Pavilon v Proseči roste před očima

Proseč u Pošné - V Proseči u Pošné loni na podzim poklepali základní kámen nového pavilonu určeného pro lidi postižené zejména Alzheimerovou chorobou.

Ilustrační foto.

Natočte své ulice, vyzývá mapa My Street Films

Plzeň – „Každá ulice má svůj příběh, ale ne každá má svůj film. Natoč ho!" Takové motto má projekt My Street Films, jenž se vloni poprvé konal v Praze a letos se rozšiřuje i do Plzně a dalších českých měst.

Při rekonstrukci zmizelo ze sokolovny ve Čtyřech Dvorech pódium.

Materiál na stavbu tělocvičny přes noc raději hlídali

České Budějovice – „Béřeme na sebe úkol téměř nadlidský, ale konáme tak rádi ve prospěch celku a naší milé mládeže. Jediné přání máme, aby v budově této dochováno bylo hodně zdravých, silných, duševně a tělesně vyspělých řádných občanů Československé republiky."

Mapa obchvatu Frýdku-Místku.

Stavba obchvatu letos asi nezačne

Čekání na zahájení stavebních prací na obchvatu Frýdku-Místku se znovu protáhne. Začít by ale letos mohla sanace dávné ekologické zátěže na trase obchvatu.

Památník Brána nenávratna - nádraží Bubny.

Socha na nádraží Bubny připomíná transporty Židů

Praha /FOTOGALERIE/ - Na pražském nádraží Bubny byla v pondělí odhalena socha Aleše Veselého nazvaná Brána nenávratna. Rozměrná plastika slouží jako pomyslný základní kámen příštího Památníku ticha. Na místě židovských transportů by se měl stát nejen místem připomínání tragické historie, ale také centrem diskusí o holokaustu a jeho odkazu pro dnešek. Veselého socha má podobu koleje směřující k nebi.

Ilustrační foto

Cyklisté se mezi Ivančicemi a Oslavany vyhnou autům. Díky nové cyklostezce

Ivančice, Oslavany – Dokončení dlouho plánované cyklostezky, která propojí Ivančice a Oslavany, se blíží ke konci. Po zimní přestávce se druhý lednový týden stavbaři opět dali do práce a plánované květnové otevření cyklostezky už by nemělo nic ohrozit. Obě města plánovala propojení cyklostezkou už od roku 2003, stavět se začalo o jedenáct let později, především kvůli majetkovému vypořádání vlastníků na celé trase.

Stará budova sokolovny v Písku.

Sokolovna se rozrostla o dvě haly

Písek – Kde jsou ve městě sportovní a oblouková hala, většinou vědí i ti, kteří se sportu aktivně nevěnují. O tom, že hned za rohem stojí sokolovna, ví už daleko méně Písečáků. Přitom nenápadná budova v Tyršově ulici byla postavena již před téměř 120 lety.

Klaudiánova nemocnice staví pavilon onkologie

Mladoboleslavská nemocnice získá nový pavilon onkologie

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Po budově onkologického oddělení nejsou v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi ani památky. Zbyla jen hluboká díra, ve které se nyní hemží stavbaři v oranžových vestách a bílých přilbách. Práce jim jde od ruky. Za pár měsíců na prázdném místě vyroste moderní pavilon, do něhož se nastěhuje oddělení onkologie, nukleární medicíny a hemodialýzy.

Stacionář Petrklíč.

Ledeč nad Sázavou: Petrklíč v novém

Ledeč nad Sázavou - Denní stacionář pro děti a mládež s mentálním a kombinovaným postižením v Ledči nad Sázavou nechal nahlédnout pozvané hosty a další zájemce do své zcela nové budovy v lokalitě Barborka

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Náchodě na Masarykově náměstí.

Zeman: 'Pokud dosáhnu selského rozumu, budu rád'

Náchodsko - Po roce je prezident Miloš Zeman opět na návštěvě Královéhradeckého kraje. Na Náchodsko tentokrát nemíří, ale zavítal sem během uplynulých dvou let ve funkci hned dvakrát. Pokaždé ho zde čekalo uvítání od desítek až stovek lidí. Bylo to ale ještě předtím, než pronesl některé příliš kontroverzní výroky, které rozdělily veřejnost. Některé jeho výroky ale stály za to i při zdejších návštěvách.

Aleš Hejna stál u zrodu skupiny Křížky a vetřelci, jež systematicky monitoruje drobné památky v Plzni. Jedním z posledních objevů  je pro Prahu vytvořená plastika Návrat z kosmu

Nadšenci našli v kontejneru sochu ze Žižkova

Plzeň – Socha hokejistů před zimním stadionem, ale i přehlížená kaplička naproti obchodnímu centru Plaza či u kontejneru odložená socha, která stávala na pražském Žižkově.

Slavností poklepání základního kamene čáslavské hasičské stanice

Hasiči z Čáslavi se dočkali! Stavba nové stanice začala

Čáslav - Stěhování čáslavských hasičů do nových prostor už není jen pouhou představou. Brzy se stane realitou. Ve středu dopoledne došlo k poklepání základního kamene nové požární stanice v Čáslavi. Ta nahradí starou a velice nevyhovující stanici u místní radnice.

Prostějovské volejbalistky v Lize mistryň

Byly jsme prostě lepší než Kazaň, radovala se Julie Kovářová

Prostějov – Obrovská radost, děkování fanouškům a vítězné kolečko, tak přesně vypadaly oslavy prostějovských volejbalistek po porážce Dynama Kazaň. Agelky se probojovaly do další fáze Champions league a jasně ukázaly, že patří mezi světovou špičku. Jedním ze základních kamenů tohoto úspěchu byla Julie Kovářová, hanácké libero si řídilo obranu a dovedlo své družstvo do říše snů.

Ples. Ilustrační snímek

Galerie slováckých vín pořádá historicky první ples

Uherské Hradiště – Psal se rok 1654 a v Uherském Hradišti za velké slávy položili základní kámen Jezuitské koleje. Díky štědrosti místních i jezuitské budovatelské píle vznikl během několika desítek let kostel Františka Xaverského i tamní kolej.

ZÁSKOK. K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila velkou fluktuací herců.

Záskok představí Cimrmanovy divadelní pokusy

Jablonec nad Nisou /ČINOHRA, VIDEO/ - Záskok je nejoblíbenější hra Cimrmanů. Nabídne korespondenci s Ladislavem Stroupežnickým, hru Čechové na Ř(ř)ípu, všestranného Ottu Plka, záskok Karla Infelda Prácheňského, Hamleta bez Hamleta, rozhlasovou scénku Tma jako v pytli a další vtipy z literárního světa.

ZÁSKOK. K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila velkou fluktuací herců.

Záskok představí Cimrmanovy divadelní pokusy

Jablonec nad Nisou /ČINOHRA, VIDEO/ - Záskok je nejoblíbenější hra Cimrmanů. Nabídne korespondenci s Ladislavem Stroupežnickým, hru Čechové na Ř(ř)ípu, všestranného Ottu Plka, záskok Karla Infelda Prácheňského, Hamleta bez Hamleta, rozhlasovou scénku Tma jako v pytli a další vtipy z literárního světa.

Ilustrační foto

V Třinci během roku vyroste moderní výjezdové centrum

Třinec - Poklepem na základní kámen začala stavba integrovaného výjezdového centra ve Frýdecké ulici v Třinci. Profesionální hasiči, policisté a třinečtí strážníci zde naleznou moderní zázemí už v příštím roce.  

Ilustrační foto

V Třinci během roku vyroste moderní výjezdové centrum

Třinec - Poklepem na základní kámen začala stavba integrovaného výjezdového centra ve Frýdecké ulici v Třinci. Profesionální hasiči, policisté a třinečtí strážníci zde naleznou moderní zázemí už v příštím roce.  

Slavnostní poklepání základního kamene.

Archeopark v Chotěbuzi bude mít novou dominantu

Základní kámen stavby nové vstupní budovy Archeoparku v Chotěbuzi-Podoboře ve středu slavnostně poklepali zástupce Muzea Těšínska, které Archeopark spravuje, kraje a stavební firmy.