Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Vizualizace budoucího sídla hasičů Správy železnic v Nymburce.

Podívejte se: Takhle bude vypadat nová stanice drážních hasičů v Nymburce

/VIDEO, VIZUALIZACE/ Slavnostním poklepáním na základní kámen tento týden oficiálně začala stavba nového sídla nymburských drážních hasičů nedaleko hlavního nádraží. Při této příležitosti zveřejnila Správa železnic nové vizualizace a video, které podrobně ukazuje budoucí podobu nové stanice. Ta se stane nejen důstojným sídlem nadregionální jednotky hasičů, ale také další dominantou Nymburka.

Základní kámen projektu s názvem Modernizace Pasíčka je položen

Základní kámen projektu s názvem Modernizace Pasíčka je položen

Pracovníci Záchranné stanice Pasíčka společně se zástupci Nadace ČEZ, Miroslava Krčila, radního Pardubického kraje a zástupců Proseče společně poklepali na základní kámen stavby nových voliér. Skupina ČEZ a Nadace ČEZ podporují Záchranou stanici živočichů na Pasíčkách pravidelně. Za prostředky od Nadace byl rozšířen celý areál stanice a pořízen speciální automobil na svoz zraněných zvířat. Nadace ČEZ v letošním roce podpořila Záchrannou stanici částkou půl milionu korun na rozšíření areálu.

Momentka z tiskové konference Zbrojovky, vlevo Pavel Svoreň, výkonný ředitel společnosti Portiva, která se stane majoritním vlastníkem, uprostřed je současný majitel Václav Bartoněk a vpravo zástupce Regionální hospodářské komory Čeněk Absolon.

Noví majitelé Zbrojovky o budoucnosti Bartoňka, Lužánkách i základním kamenu

Pořádná letní bouřka se prohání fotbalovou Zbrojovkou, ale jasněji o budoucím směřování bude v následujících měsících a ke konci roku, kdy by měl být znám také plán na výstavbu nového stadionu. Po velkých změnách v realizačním i hráčském týmu klub oznámil jméno nového spoluvlastníka, který ve Zbrojovce nejpozději od jarní části sezony převezme majoritní podíl 61 procent od současného majitele Václava Bartoňka. Jde o společnost Portiva. Pět procent připadne Regionální hospodářské komoře, která dohodu mezi oběma stranami zprostředkovala. Co zaznělo na pondělní tiskové konferenci při představení nových spolumajitelů?

Účastníci poklepání základního kamene poté podepsali i pamětní list.

Prezident Pavel symbolicky zahájil výstavbu Centra urgentní medicíny v Liberci

/FOTO,VIDEO/ Do historie Krajské nemocnice Liberec se zapíše středa 26. dubna. Právě v tento den se odehrálo poklepání na základní kámen Centra urgentní medicíny a jednoho z kladívek se chopil i prezident České republiky Petr Pavel, který společně se svou chotí právě ve středu vyrazil na jednodenní návštěvu Libereckého kraje.

Autorem sousoší významný kubistický sochař Otto Gutfreund, který na celkovém architektonickém řešení pomníku spolupracoval s akademickým architektem Pavlem Janákem.

Babička přišla před sto lety na 90 tisíc, stejnou částku stálo letos vyčištění

Při školním výletě kolem něj prošel snad každý Čech. Řeč je o dnes již ikonickém sousoší Babička s dětmi, od jehož slavnostního odhalení v Babiččině údolí uplynulo v sobotu 9. července přesně na den sto let. V podstatě téměř na minutu přesně, jen o 24 hodin dříve, než kdy bylo sousoší prvně odhaleno, se u proslulého pomníku spisovatelky Boženy Němcové a jejího celoživotního díla sešla více než stovka lidí, aby si tuto událost připomněli.

Hvězdárna v Hradci Králové.

Hradecká hvězdárna oslaví 75 let od položení svého základního kamene

Hvězdárna v Hradci Králové oslaví v úterý 19. dubna 75 let od položení svého základního kamene. Hradečtí astronomové nechtějí toto výročí slavit sami. V úterý od 18.30 hodin proto nabízí široké veřejnosti i milovníkům astronomie speciální program, díky němuž budou moci návštěvníci nahlédnout do vesmíru i do úctyhodné historie hradeckých hvězdářů.

Hagia Sofia. V době svého vzniku měl chrám zastínit všechny starověké stavby.

Před 1490 lety položili základní kámen. Hagia Sofia návštěvníky uchvacuje dodnes

Přesně před neuvěřitelnými 1490 lety, 23. února 532, položil v Konstantinopoli, dnešním Istanbulu, mocný byzantský císař Justinián I. základní kámen chrámu Boží moudrosti neboli Hagia Sofia. Svatostánek, jenž je mnohými označován za jeden z divů světa, symbolizuje spojení křesťanského a islámského světa. Navzdory tomu, že jej režim prezidenta Erdoğana přednedávnem prohlásil za mešitu…

Chomutovský rodák František Josef Gerstner (22. února 1756 - 25. června 1832).

Bude položen základní kámen hvězdárny F. J. Gerstnera

Chomutov patří mezi několik málo měst v ČR, kde se realizuje tzv. participativní program města. V sobotu 1. ledna 2022 začíná v Chomutově realizace již 4. ročníku. Na tento sváteční den Astronomická společnost Chomutov zve veřejnost na symbolické položení základního kamene projektu malé veřejné hvězdárny, objektu, ve kterém se budou setkávat lidé se společným zájmem o astronomii a přírodní vědy.

Šakvická škola slavila 130 let.

Šakvická škola oslavila 130 let od položení základního kamene

Ještě než se šakvičtí školáci a jejich učitelky a učitelé rozešli na letní prázdniny oslavili společně velké výročí. Od položení základního kamene dnešní budovy školy totiž uplynulu už 130 let. Děkjeme za pěkný příspěvek a fotky Elišce Brúčkové a děkujeme Miroslavě Jakubčíkové za další fotky.

V Mostě - Velebudicích bude zahájena stavba nové hasičské stanice.

Poklepání základního kamene stanice Most

Bude zahájena výstavba nové požární stanice Most. Slavnostní poklepání základního kamene proběhne dne 23. července v 10 hodin v Mostě – Velebudicích v Dělnické ulici.

Jak se stříhají pásky.

Hejtman kritizuje papalášské akce, kterých se často sám účastní

S rozběhem si naběhl na vidle hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Den poté, co byl slavnostně otevřen nový most ve Valech na Přeloučsku, se na sociálních sítích pustil do „papalášů“, kteří, přestože sami se o realizaci stavby nijak nezasloužili, neváhají se chopit nůžek a stříhat pásku.

Slavnostním poklepáním na základní kámen byla v Ústí nad Orlicí zahájena novostavba Domu dětí a mládeže Duha.

Za rok má stát nový dům dětí

Ve středu zástupci dodavatele, města a domu dětí symbolicky poklepali na základní kámen novostavby Domu dětí a mládeže, která vyroste na místě zbouraných hal zaniklé textilní továrny Perla 01 v centru Ústí nad Orlicí.

Základní kámen ukrýval vzkaz budoucím generacím.

Základní kámen ukrýval vzkaz budoucím generacím

Bez pár dní 91 let čekala na své otevření schrána s dobovými materiály, která byla zazděná se základním kamenem přímo u vchodu do bývalé orlovny a pozdějšího kina v Rychnově nad Kněžnou. To nyní prochází přestavbou na městskou knihovnu.

Slavnostního položení základního kamene pro výstavbu návštěvnického centra a naučné stezky Olšina.

Základní kámen pro stavbu návštěvnického centra a stezky Olšina je položen

Olšina - Unikátní naučná stezka a návštěvnické centrum vzniknou u rybníka Olšina na Hornoplánsku. Trasa návštěvníky provede po břehu, mokřady a také nad vodou. Vojenské lesy a statky Horní Planá, s. p., v pátek v rekreačním středisku na Olšině slavnostně spustily výstavbu naučné stezky a návštěvnického centra. To vyroste hned na začátku rekreačního areálu.

Zdenek Wasserbauer.

U pokládání základního kamene komunitního centra nebude chybět ani biskup

Kolín - V uplynulých dnech byla zahájena stavba komunitního centra Farní charity Kolín, která bude stát na pozemku kostela sv. Víta na Zálabí. V úterý 19. února bude od 15 hodin položen základní stavební kámen. Při té příležitosti nebude chybět ani generální vikář biskup Zdenek Wasserbauer.