Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

modulový nábytek

Modulový nábytek ocení hlavně lidé s fantazií

Podstata modulových systémů spočívá ve skladbě několika dílů nábytku, jejichž postavení můžeme libovolně měnit, a přizpůsobovat tak dané situaci, náladě a potřebám. Jen se podívejte do zajímavé fotogalerie.

PROJEKT ROZVÍJEJÍCÍ sociální služby chce využít prostor bývalého novopackého kláštera.

Poslední šance pro bývalou nemocnici v Nové Pace?

Nová Paka - Život bez bariér chce investicí za téměř devadesát milionů korun probudit bývalý paulánský klášter v Nové Pace k životu a naplnit jeho historické poslání. Budou jednání o financování úspěšná?

V zahradě pacovského Domova seniorů – domova důchodců se slavilo, zatímco v sousedství byly na staveništi Domu sociálních služeb patrné práce na stavbě základů nového objektu.

Pacovský dům sociálních služeb se už začíná růst

Pacov – Poklepáním nikoliv na základní kámen, ale na prefabrikované betonové základy, ve středu 19. července symbolicky začala stavba Domu sociálních služeb Pacov, který vznikne v návaznosti na stávající pacovský Domov seniorů – domov důchodců v Malovcově ulici.

Rožněného býka, množství vlastních výrobků nebo guláš - na tom všem si mohli pochutnát návštěvníci, kteří se v sobotu přišli podívat do areálu firmy vyrábějící masné výrobky, která si připomněla 130 let od svého založení.

Při oslavách 130. výročí se u Pejskara rožnil býk

Police nad Metují /FOTO/- Když sourozenci Jan a František Pejskarovi v roce 1887 založili v Polici nd Metují své řeznické závody, tak zřejmě netušili, že pokládají základní kámen budoucnosti, kterou si v sobotu stovky návštěvníků připomněli při oslavách 130. výročí existence tohoto producenta masných výrobků.

Trenér Miloslav Machálek.

Fotbalové Líšni se ulevilo. Základní kámen záchrany u týmu pokračuje

Brno – Posily na hřiště zatím Líšeň teprve vyhlíží, ale tu největší už patrně získala. Pro pokračování u třetiligového fotbalového celku se rozhodl trenér Miloslav Machálek. „Strašně to vítáme. Představoval jeden ze základních kamenů záchrany, takže jsme moc rádi, že zůstal,“ liboval si manažer klubu Michal Král.

Oslavy 777 let od první písemné zmínky v Čáslavicích.

Husa rozepjala křídla nad Čáslavicemi. Obec slaví své symboly

Čáslavice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Čáslavice žijí velkými oslavami 777 let od první písemné zmínky o obci. Odehrávají se v historických kulisách s průvodem a scénkami. Oslav se účastní stovky lidí. Nikdo z místních si nenechal ujít žehnání nových vyšívaných obecních symbolů.

Karlův most v Praze.

Karlův most slaví, prohlídky jsou plně obsazeny

Praha - Kapacita všech prohlídek byla naplněna, noví zájemci už nemají šanci. Tahle zpráva zkazí naděje všem, kteří plánovali, že se k účasti na nedělních akcích v rámci oslav 660. výročí položení základního kamene Karlova mostu zaregistrují www.karluvmost660.cz na poslední chvíli.

Vizualizace nového kulturního domu v Lanškrouně.

Lanškroun staví „kulturák“

Lanškroun - Výstavba nového kulturního domu v Lanškrouně může začít, město ve dvoukolovém řízení vybralo dodavatele. Nabídková cena činila zhruba 137 milionů korun. Vítězná firma si již přebrala staveniště.

Pořad Já sa budu vydávati, který byl součástí Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Soubory jej sehrály v areálu skanzenu.

Festival ukázal tradiční svatební den. Peníze hosté vhodili do koláča

Strážnice – Svatba jednoznačně patří k základním kamenům lidského společenství. Na Slovácku s ní byla spojená řada zvyků, obřadů i písní a říkadel. Tradiční svatební den na Veselsku návštěvníkům Mezinárodního folklorního festivalu přiblížil pořad Já sa budu vydávati.

Pomník byl odhalen v srpnu 2015, úpravy okolí s instalací laviček proběhnou během několika týdnů.

Upravený Baldov bude mít premiéru o státním svátku

Domažlice – O státním svátku 6. července v 10 hodin bude nově osazen základní kámen baldovského památníku bitvy u Domažlic z roku 1431, který byl před dvěma lety objeven, když byly prováděny přípravné práce pro instalaci pomníku ve tvaru kalichu.

Jablonecká přehrada

Ponořte se pod hladinu jablonecké přehrady

Jablonec n. N. - Perla Jablonce, tak mnozí označují jabloneckou přehradu. Nyní započala v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových i tématická výstava Jablonecké moře odkazující na pestrou historii i neméně zajímavou současnost tohoto neobyčejného místa.

Tabačka nevyrábí už 70 let, ale žije dodnes.

Tabačka nevyrábí už 70 let, ale žije dodnes

Tábor – „Všechen pokrok státního života spočívá jedině na společném působení vládnoucí moci a působení lidí zároveň. Staroslavný Tábor chopil se této krásné pravdy a s vážností k činu přistoupil a tím trvalý sobě pomník postavil…," slyšeli lidé v roce 1881 v projevu při položení základního kamene tabákové továrny.

Oslav sedmdesátého výročí položení základního kamene nové obce Lidice se zúčastnili vzácní hosté.

Prezident Miloš Zeman převzal symbolický klíč od obce Lidice

Lidice – Oslav sedmdesátého výročí položení základního kamene nové obce Lidice se v sobotu odpoledne zúčastnili vzácní hosté: prezident republiky Miloš Zeman, velvyslankyně Velké Británie Jan Thompson, chargé d'affaires USA Kelly Adams-Smith, velvyslanec Ruské federace Alexandr Zmejevskij, Roman Tkačík, plukovník generálního štábu. Přítomné byly také přeživší lidické ženy a děti i starostové okolních spřátelených měst a obcí.

Pietní vzpomínka 70.výročí vyhlazení obce Lidice

Lidice slaví sedmdesát let novodobé historie

Lidice - Pět let po vyhlazení Lidic, v létě roku 1947 byl tři sta metrů od původní vesnice položen základní kámen nových Lidic. Postupně byla za velkého přispění dobrovolníků z celé republiky i zahraničí vybudována moderní vesnice čítající sto padesát domů.

U kaple Strachotínka ve vyškovských Hamiltonech si nově lidé přečtou o historii lokality i pověsti.

Pověsti i historická fakta. U Strachotínky lidé získají víc informací

Vyškov /FOTOGALERIE/ – K hamiltonské kapli svatého Cyrila a Metoděje láká řadu lidí zejména pramen, který pod ní vyvěrá a jehož voda má podle nich mnohem lepší chuť než ta z kohoutku. Ne každý už však ví, jaké pověsti jsou s místem spojené, a nejspíš ještě míň příchozích zná historii samotné kaple. To se však nedělním odpolednem mění. Po Májové pobožnosti vyškovský farář Michal Pořízek žehná i nové informační tabuli, na kterou Hamiltonští čekali řadu měsíců.

Vizualizace budoucího pomníku na Praze 6.

Královnu zatím uctí základní kámen pomníku. Na sochu nejsou peníze

Praha – Letní turistickou sezonu na Hradě otevře narozeninová oslava. Sobotní akce k zahájení hlavní návštěvnické sezony, která nabízí program od 10 do 17 hodin, bude věnována připomenutí 300. výročí narození Marie Terezie. Panovnice, kterou historie sice nepřipomíná jako vítězku velkých bitev, ale navěky zůstane v povědomí jako reformátorka, jež obratnou politikou při vdávání dcer (ne nadarmo získala přízvisko „tchyně Evropy") dokázala prosadit svůj vliv možná i líp, než zbraněmi.

Varhany v katedrále sv. Víta.

Na varhany v katedrále svatého Víta přispělo jen pár obcí

Nymbursko - Nádherné a majestátní katedrále svatého Víta, která je ozdobou Pražského hradu, schází hlas, velké varhany, které by nahradily ty provizorní. Přispět k tomu má i celonárodní sbírka srovnatelná s někdejší sbírkou na výstavbu Národního divadla.

Návrh urbanistické studie Bohdalec - Slatiny - brownfield Strašnice

KRÁTCE: Do podoby zasáhli i občané

Praha - Do rozsáhlé studie lokality Bohdalec-Slatiny-brownfield Strašnice, která nabízí vizi toho, jak by území mohlo vypadat za padesát let, se aktivně zapojili občané Prahy 10 i odborná veřejnost. Ti mohli k návrhu vznést své připomínky. Těch přišlo za několik měsíců desítky.

Strážci galaxie

Sériím se daří, proto vznikají nové díly i průměrných filmů

Filmové série jsou základním kamenem dnešního Hollywoodu. Slova jako „originální" nebo „původní" se stala téměř synonymem kasovnímu neúspěchu. Jedinou zárukou, jak vydělat hromadu peněz, je vsadit na existující sérii. V desítce nejúspěšnějších filmů všech dob je většina pokračováním známých hitů. Letos to potvrdily například série Rychle a zběsile nebo Strážci Galaxie.

Na táborském Žižkově náměstí v sobotu odpoledne vystoupilo Trio Merta, Hrubý & Fencl společně s folk-rockovou skupinou Hromosvod.

Vladimír Merta posluchače nezklamal

Tábor - Legenda a základní kámen českého písničkářství Vladimír Merta, tentokráte s dalšími hudebníky jako Trio Merta, Hrubý & Fencl, společně s dvakrát mladšími muzikanty z pražského folk-rockového Hromosvodu vystoupil v Táboře při otevření turistické sezony.

Nové plnosladové výčepní pivo s názvem Antonín

Na Antonína se stála fronta

Náchod - Pivovar Primátor oslavil v pátek 7. dubna významné výročí, 145 let od položení základního kamene výstavby nového pivovaru.

Roubenka skrývá školní minulost

Roubenka skrývá školní minulost

Kyje - Malá vesnička, ležící zhruba osm kilometrů od Jičína, se může pochlubit jednou zvláštností. Obecní úřad se nachází v roubence ze začátku devatenáctého století.

Odvodnění

Co s podmáčenou půdou

Máte problém, že na zahradě máte podmáčenou půdu? Uhnívají vám tady prakticky všechny rostliny kromě devětsilu? Chcete i tady mít zahrádku krásnou? Řešení jsou, i když někdy ne jednoduchá.

JAN VINCENT našel i se svým handicapem práci v Kynšperském pivovaru, kde stáčí například limonády.

Handicap není problém, Jan žije prací v pivovaru

Kynšperk nad Ohří – Zaměstnávání osob s handicapem funguje a přináší benefity jak zaměstnavatelům, tak jim samotným. V Karlovarském kraji pomáhá lidem s postižením do práce obecně prospěšná společnost Rytmus.

Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu.

OBRAZEM: Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu

Galerie Středočeského kraje slavnostně zahájila novou výstavní sezonu. V rámci slavnostního zahájení se uskutečnila vernisáž výstav Josefa Hnízdila Odložený případ a Bohu k slávě, městu ku prospěchu, jež je věnována 350. výročí položení základního kamene jezuitské koleje. 

VIZUALIZACE kaple na Mariánské skále.

Kaple na Mariánské skále se Ústí nedočká

Ústí nad Labem - Nová kaple na Mariánské skále v dohledné době jen tak stát nebude. Už je sice hotový návrh a biskup posvětil základní kámen ze žuly, který zatím leží v kostele Nanebevzetí Panny Marie, chybí ale peníze.

Klášterní Skalice získala vlajku Karlovské místo díky torzu kláštera.

Klášterní Skalice je Karlovským místem

Míst, které se mohou pyšnit přívlastkem Karlovské, na Kolínsku není mnoho. K městům Kolín, Kouřim a Český Brod, které za dob své vlády navštívil Karel IV., se přidala také Klášterní Skalice.