Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Zlínská kolová drtila soupeře, zlato veze i z klání v Německu

Zlínská kolová drtila soupeře, zlato veze i z klání v Německu

Úspěchy na všech frontách sbírají s novým rokem sáloví cyklisté Sokola Zlín-Prštné. Extraligový první tým v kolové mužů mile potěšil v německém Ehrenbergu, kde dvojice Martin Struhař a Jan Krejčí i přes jednu porážku byla nejlepší! „Loni jsme na tomto tradičním turnaji byli stříbrní a trochu jsme doufali v prvenství,“ netajili se před odjezdem úřadující druzí vicemistři ČR.

Nové letáky propagující zámecké návrší.

Prezentují zámecké návrší

Litomyšl – Zejména 450. výročí od položení základního kamene zámku Litomyšl mají připomenout dva nově vzniklé materiály.

Mladší žáci Sokola Kladno patří do české špičky. Zleva jsou: Karel Knop, Aziz Hammadi, Stanislav Procházka, Jakub Smolík, Tadeáš Trousil a  Jan Kusák.

Trenér míní, že nemá smysl se někam hnát

Kladno – Kladenská sportovní gymnastika funguje v rámci tělovýchovné jednoty Sokol Kladno, která je od roku 1869 největší jednotou Župy Budečské. Znovuobnovení tradice mužské gymnastiky v Kladně se datuje zhruba do roku 2014.

Dálnice D48 nyní ve směru od Rychaltic končí před Frýdkem-Místkem poblíž přehrady Olešná.

Letos to opět nevyšlo. Začnou se obchvaty stavět v roce 2018?

Zatímco obchvat Třince už zlepšuje plynulost dopravy v regionu, motoristé ve Frýdku-Místku se stále musí obrnit trpělivostí. Léta slibovaný obchvat města se zatím ani nezačal stavět. Ředitelství silnic a dálnic věří, že v příštím roce by se ale konečně mohlo poklepat na základní kámen.

Slavnostním poklepáním na základní kámen začala v Krušovicích výstavba dvou úseků dálnice D6. A to symbolicky 12. 12. ve 12.12 hodin. Jde o úseky mezi Novým Strašecím a Řevničovem a řevničovský obchvat.

Konečně. Práce na D6 začaly

Rakovnicko /FOTOGALERIE/ – Občané i starostové dotčených obcí si konečně mohou alespoň zčásti oddechnout. Roky slibovaná dostavba dálnice D6 už totiž není jen snem, ale stává se realitou. Práce na stěžejních úsecích dálnice spojující Prahu a Karlovy Vary byly v úterý symbolicky zahájeny, když se v Krušovicích poprvé slavnostně poklepalo na základní kámen.

Škoda Auto. Ilustrační foto.

V Boleslavi byl položen základní kámen lakovny

Mladá Boleslav - Škodovka chce investovat přes 5,5 miliardy korun do své nové lakovny v Mladé Boleslavi. Má tak vzniknout 650 nových pracovních míst a celková kapacita lakoven vzroste na 2 700 karoserií denně.

Ilustrační snímek.

Hokejisté Telče doma šokovali první Strakonice

Telč – Hokejisté Telče si připsali teprve druhou výhru v jihočeském přeboru. Ale stála za to! Na domácím ledě si totiž vyšlápli na lídra soutěže. Strakonice dokázali díky skvělému výkonu porazit o tři branky.

Ilustrační foto.

Do základního kamene bývalé školy uloží poselství

Velké Meziříčí – Pamětní desku, připomínající sto třicáté výročí založení hrbovské školy, odhalí v sobotu 18. listopadu ve velkomeziříčské místní části Hrbov-Svařenov členové tamní komise pro místní správu spolu s děkanem Pavlem Šenkyříkem a starostou Velkého Meziříčí Josefem Komínkem.

Poklepání základního kamene výběhu slonů v ZOO Lešná ve Zlíně.

Karibuni vyšvihne zlínskou zoo na evropskou úroveň

Nová oblast Karibuni v Zoo Zlín, to je budoucnost a nová vize nejrozsáhlejšího projektu v historii zoo. Na jejím počátku bylo získání pozemků, o které zlínská zoo usilovala osm let. Ve čtvrtek udělala zoologická zahrada další krok k realizaci projektu Karibuni. První část má být dokončena v příštím roce a vyjde na 24 milionů korun.  

Ilustrační foto.

Stát chce ještě letos rozjet stavby stovky kilometrů silnic a dálnic

/INFOGRAFIKA/ Ředitelství silnic a dálnic má pro zbytek roku nemalé ambice. Ještě před Silvestrem by rádo poklepalo čtrnáct základních kamenů u nových staveb. V součtu dálnic a silnic první třídy jde o téměř sto kilometrů. Na nedávné Silniční konferenci v Brně to uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Zdaleka ale není jisté, že se to silničářům podaří.

50 let pantografů v Milovicích.

„Žabotlamy“ v Praze končí, po padesáti letech mizí z provozu

Novináři je pohřbívají už deset let, legendární pražské pantografy řady 451 se zdály být nesmrtelné. Definitivní konec na jejich poslední pravidelné lince S41 Roztoky u Prahy Praha-Libeň je však za dveřmi. Přesné datum poslední jízdy pantografu zatím stanoveno není.

V brněnském centru Sokol v Kounicově ulici otevřeli nové dětské centrum.

Vyznamenání, historická schránka a vzpomínky. Sokolové otevřeli dětské centrum

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vzpomínky vryté do stěn Stadionu v brněnské Kounicově ulici provázely páteční otevření dětského centra Sokola Brno I. Zúčastnily se jej významné osobnosti sokolské historie i současnosti a sportovci. Pásku přestřihla olympijská vítězka Věra Růžičková společně s šermířem Alexanderem Choupenitchem. Starosta jednoty Martin Vlk také předal medaili za zásluhy Zdeně Mašínové, mladší sestře odbojářů bratří Mašínů.

Ze zbouraného dětského oddělení zůstal jenom zbytek kresby včelích medvídků na stěně.

Do novostavby dětského pavilonu vestaví historický kámen

Nové Město na Moravě – Na historický základní kámen nového dětského pavilonu včera poklepali v novoměstské nemocnici. Předcházelo tomu zbourání více než půl století starého a již technicky nevyhovujícího dětského oddělení, které proběhlo přes prázdniny, poté následovaly zemní úpravy.

Kateřina Perknerová.

Pohledem Kateřiny Perknerové: Konec starých časů

Skončené volby vystavily účet především klasickým stranám, tedy těm, které by měly tvořit základní kameny demokracie. ANO, SPD a Piráti jsou subjekty jiného typu. První dvě jsou založené na vůdcovském principu, třetí má efemérní program i strukturu. Zatímco ODS Petra Fialy se zachránila, Kalouskova TOP 09 balancuje na hraně přežití a ČSSD dopadla jako sedláci u Chlumce.

Ilustrační foto.

Medvědi cestují do Prostějova

Kolín – První zápas v nové sezoně nezvládli, přestože ho měli skvěle rozehraný. Před televizními kamerami basketbalisté Kolína prohráli těsně v Brně. Ve druhém kole zajíždějí opět na Moravu, tentokrát do Prostějova, kde se utkají s nově vybudovaným týmem NBL – BK Olomoucko, které trénuje bývalý kouč Kolína Predrag Benáček.

Jan Mísař (vlevo), Jaroslav Haušild (vpravo)

Vzpomínka na Jaroslava Haušilda a Jana Mísaře

Most - V minulých dnech nás opustily dvě významné pedagogické osobnosti Mostecka, Jaroslav Haušild, bývalý ředitel 10. základní školy v ulici Zdeňka Štěpánka, a Jan Mísař, zástupce ředitele Střední školy technické ve Velebudicích.

Takto v současné době vypadá chátrající budova školy s přilehlou zahradou.

Seniorům staví v Telči nový domov. Z bývalé hostinské školy

Telč – Z chátrající a nevzhledné budovy bývalé hostinské školy, která stojí od roku 1934 na okraji Telče v Batelovské ulici, se brzy stane nový domov pro seniory. Poskytne 122 lůžek, z nichž polovina bude k dispozici pro důchodce s Alzheimerovou chorobou. Výstavba domova byla slavnostně zahájena poklepáním na základním kámen ve čtvrtek 21. září. Tedy ve světový den Alzheimerovy choroby, který každoročně připadá na tento záříjový den.

Firma MEDIN je jediným výrobcem chirurgických nástrojů působícím na českém a slovenském trhu. Prvním výrobkem tehdejší Chirany, která se později v rámci privatizace stala akciovou společností MEDIN, byl ocelový vrtáček. V jednotlivých provozních halách pr

MEDIN za 33 milionů zrekonstruoval kalírnu

Nové Město na Moravě – Dvě stě milionů korun investovala během uplynulých pěti let novoměstská firma MEDIN do obnovy výrobních prostorů. Poslední velkou investicí byla rekonstrukce kalírny.

Práce na stavbě nového kostela v brněnské Lesné začaly v září.

Vymodlený kostel na Lesné se stává realitou. Věřící poklepali na základní kámen

Brno /FOTOGALERIE/ - Desítky let byla stavba kostela jen jejich vroucným přáním, nyní se věřící z brněnské Lesné dočkali. V úterý odpoledne se bagry poprvé zaryly do země v místech, kde by měl již za několik měsíců nový svatostánek stát. Poprvé by se mohly stovky věřících v kruhovém kostele pomodlit v ideálním případě již v roce 2019.

V galerii oslavili 350. výročí GASK

V galerii oslavili 350. výročí

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - V Galerii Středočeského kraje si připomněli 350. výročí položení základního kamene jezuitské koleje v Kutné Hoře.

JUBILEUM. Mistr Vladimír Páral oslavil své 85. narozeniny.

Vzdají hold spisovatelům

Mariánské Lázně - Slavné spisovatele přitahovaly a stále přitahují Mariánské Lázně jako magnet. A právě spisovatelům vzdá hold nová stezka, jejíž základní kámen symbolicky položil u příležitosti svého životního jubilea Vladimír Páral.